אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך מוציאים את הקפאין מקפה נטול? צילום: shutterstock

איך מוציאים את הקפאין מקפה נטול?

בלדד השוחי מספר מה יש ומה אין בפולים הנטולים

08.09.2011, 10:49 | בלדד השוחי

איך מוציאים את הקפאין מקפה נטול?

משה

משה היקר,

בוא נבהיר משהו בסיסי: קפה נטול קפאין עדיין מכיל קפאין. נטלו ממנו אמנם שיעור משמעותי מהקפאין, אך הוא אינו חסר קפאין לחלוטין. בכוס "נטול" ממוצעת יש כעשרה מ"ג קפאין (הכמות המדויקת תלויה בפולי הקפה, בתהליך הייצור ובתקן שעליו אמון היצרן), שזה בערך עשירית כוס אספרסו.

קל יותר "לנקות" את הקפאין מקפה נוזלי (יש מסנני פחם שיכולים לסנן קפאין וכימיקלים שנצמדים אליהם ומפרידים אותו מהנוזל), אך משתלם יותר לשלוף אותו ישירות מהפול הטרי ואז למסור אותו לקליה, טחינה ואריזה כקפה רגיל.

השיטה המסחרית העתיקה ביותר לנטילת קפאין בת קצת יותר ממאה שנה. היא כוללת אידוי זריז של פול הקפה, כדי לרכך ו"לפתוח" אותו, ושטיפה נמרצת בממס תעשייתי בשם בֶּנְזֶן (לא להתבלבל עם בֶּנְזִין) שמסיר את הקפאין. כשהסתבר שהבנזן רעיל היצרנים עברו לממסים חלופיים, וכיום חלקם אף מעזים לשווק את הנטול שלהם כ"קפה בעיבוד טבעי" כיוון שהם משתמשים בממס סינתטי בשם "אתיל אצטט" שקיים, לגמרי במקרה, גם בטבע.

קפה, צילום: shutterstock קפה | צילום: shutterstock קפה, צילום: shutterstock

אבל החוכמה אינה רק להוציא את הקפאין, אלא גם ובעיקר להשאיר את כל השאר. פול הקפה מכיל מאות חומרים שונים שאחראים לטעמו וניחוחו, ועליהם צריך מאד להיזהר. אז שיטות מודרניות יותר מתחילות, תאמין או לא, עם סיר קפה ענקי שבו מבשלים את הפולים עד שכל הדברים הטובים יוצאים מהם, כולל הקפאין. אז מנקים את הקפאין מהקפה הנוזלי, שזה, כאמור, די פשוט (ומשתלם, כי את הקפאין המתקבל אפשר למכור לחברות תרופות ומשקאות קלים). התוצאה היא דוד קפה נטול קפאין חזק במיוחד.

ואז מגיע החלק המחוכם. את הפולים המבושלים משליכים, ולסיר הקפה מוסיפים פולים חדשים. אלו, כדרכם, משחררים לסיר את החומרים הנפלאים שבתוכם, אך באותו זמן הם גם סופחים ממנו את אותם חומרים בדיוק. למעט, כמובן, הקפאין, שנמהל ומתערבב בסיר.

אחרי שמוציאים את הפולים מופחתי הקפאין אפשר לנקות את התמיסה שוב ולהשתמש בה על ערימת פולים חדשה, וחוזר חלילה. לפעמים מחליפים את המים בממס אחר, כמו פחמן דו־חמצני או אפילו שמן שמופק מפול הקפה עצמו, אבל בגדול השיטה נשארת אותה שיטה. ואם היא מצליחה, מתקבל פול קפה שטעמו כמעט זהה, אך תכולת הקפאין שלו נמוכה בהרבה.

השלב הבא, ככל הנראה, יהיה פולי קפה שצומחים מלכתחילה ללא קפאין. למעשה, כבר יש כאלו, אלא שטעמם עדיין נחשב לנחות. בנוסף, הם מכילים כמויות ניכרות של תאוברומין, חומר שדומה מאד לקפאין בהשפעותיו הגופניות ושמוכר לנו דווקא מפול הקקאו. ככה זה כשמכניסים לגוף מוצרים רק לפי מה שאין בהם, אתה אף פעם לא יודע מה אתה כן מכניס.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
הפריע לי משהו בין השורות שלא ממש התייחסת אליו
רשמת "כשהסתבר שהבנזן רעיל היצרנים עברו לממסים חלופיים". איך בדיוק התברר? האם כתוצאה ממוות של צרכנים? תוך זמן קצר או ארוך? זה העלה לי את המחשבה האם יש סבירות שבעתיד נקרא את המשפט "כשהסתבר שהמונוסודיום גלוטומט/צבע מאכל/פוספטים במזון הוא רעיל היצרנים עברו ל..."?
אלפונסו  |  10.09.11
13.
קפאין לפי הרפואה הסינית
שלום לכולם, אל מול הדעה הרווחת כי מטפלים טבעיים מורים להימנע חד משמעית משימוש בקפאין, יש להתייחס לאנרגיה הכללית של הקפה, על שלל מרכיביו, לאופיו של הקפאין וכן לתבנית (הפיזית - מערבית ואנרגטית והלא-פיזית) של כל אדם ואדם הצורך את הקפה. לעיתים, קפה הינו משמש כתרופה של ממש, במינונים נמוכים ומפוקחים, על מנת לתרום לבריאותו ורווחת חייו של מטופל. הקפה ללא הקפאין מיוצר כיום בשיטות בטוחות בהרבה מבעבר (אתיל אצטט וCO2 נוזלי אל מול בנזן ומתיל כלוריד לדוגמא) אך לא מעט מאיכויותיו של הקפה "כפי שהוא" והכוונה לאנרגיה שלו, נעלמת ולא קיימת בקפה ללא קפאין. ממליץ להכנס לדף הפייסבוק אסף עזרא - מרפא טבע, שם יש כמה קישורים למאמרים ודעות מאוד מעניינים בנושא
אסף  |  10.09.11
12.
מחקרים מראים על השפעה חיובית של קפאין על חולי אלצהיימר
למשל: Epidemiologic studies have increasingly suggested that caffeine/coffee could be an effective therapeutic against Alzheimer's disease (AD). We have utilized a transgenic mouse model for AD in well-controlled studies to determine if caffeine and/or coffee have beneficial actions to protect against or reverse AD-like cognitive impairment and AD pathology. AD mice given caffeine in their drinking water from young adulthood into older age showed protection against memory impairment and lower brain levels of the abnormal protein (amyloid-beta; Abeta) thought to be central to AD pathogenesis. Moreover, "aged" cognitively-impaired AD mice exhibited memory restoration and lower brain Abeta levels following only 1-2 months of caffeine treatment. We believe that the cognitive benefits of chronic caffeine administration in AD mice are due to caffeine itself, and not metabolites of caffeine; this, because our long-term administration of theophylline to AD mice provided no cognitive benefits. In acute studies involving AD mice, one oral caffeine treatment quickly reduced both brain and plasma Abeta levels - similarly rapid alterations in plasma Abeta levels were seen in humans following acute caffeine administration. "Caffeinated" coffee provided to AD mice also quickly decreased plasma Abeta levels, but not "decaffeinated" coffee, suggesting that caffeine is critical to decreasing blood Abeta levels. Caffeine appears to provide its disease-modifying effects through multiple mechanisms, including a direct reduction of Abeta production through suppression of both beta- and gamma-secretase levels. These results indicate a surprising ability of moderate caffeine intake (the human equivalent of 500 mg caffeine or 5 cups of coffee per day) to protect against or treat AD in a mouse model for the disease and a therapeutic potential for caffeine against AD in humans.
מדען  |  10.09.11
11.
יש לי OCED אם אני שותה קפה אני מתנהג כמו אחד שקיבל זריקת מרץ
אני לא שותה קפה בכלל פעם בעבודה הייתי כל כך עייף שטעיתי ושתיתי כוס קפה רגילה כדי להשאר עירני. אני זוכר שהייתי באטרף התרוצצתי כמו עכבר במבוך דיברתי בלי הפסקה ולא יכולתי להפסיק לקח לי 4 שעות לחזור לנורמליות העמיתים בעבודה חשבו שהשתגעתי אני לא נוגע יותר בקפה.
בולבול הקבולבול  |  10.09.11
10.
קפה זה רעל ממדרגה ראשונה אחרי הסיגריות.
בגלל שהנס קפה הרגיל (לא מגורען) מגיע למיימדים קטנים ואף מקרוסקופיים מוסיפים לו חומר רעיל,שימנע מהקפה לרחף לאחר פתיחת הקופסה. מעל 50% מהציבור רגישים מאוד לחומר הזה..ואיך יודעים? אם מי ששותה קפה ולאחר כמה דקות רץ לשירותים זה סימן מהמערכת העיכול ..ה צ י ל ו! גורמי יודעי דבר אמרו היצרניות הקפה יודעות את הנזק שנגרם ממנו ומחוייבים לסמן על האריזה את שם החומר המוסף,אך לא נעשה.......הכול כסף!
שלומי , קריות  |  10.09.11
לכל התגובות