אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: חיים מהיד אל הפה צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: חיים מהיד אל הפה

כשחובות הרשות תופחים והתרומות מחו"ל קטנות, ברמאללה מאיימים להחזיר את המפתחות לישראל

12.09.2011, 08:04 | דני רובינשטיין

היחסים המתערערים עם טורקיה ומצרים מחלישים את עמדת ישראל במערכה מול הפלסטינים. אך כאשר ממשלתם של אבו מאזן וסלאם פיאד נמצאת במצב הכספי הגרוע ביותר בתולדותיה, מתקשים ברמאללה לנצל את החולשה הישראלית.

נכון להיום עומדים חובות הרשות לבנקים המקומיים על יותר ממיליארד דולר, ואלה מסרבים להעניק לה הלוואות נוספות. על הלוואות מבנקים זרים אין בכלל מה לדבר. תשלומי המשכורות ל־150 אלף עובדי הרשות מתעכבים וכך גם התשלומים לספקים.

אבו מאזן, צילום: עמית שאבי אבו מאזן | צילום: עמית שאבי אבו מאזן, צילום: עמית שאבי

למרות ההתייעלות בממשלת סלאם פיאד ולמרות השיפור בגביית המסים - הרשות עדיין תלויה לחלוטין בתרומות מחו"ל. אך אם ימשיכו תרומות אלה לקטון, ספק אם הממשלה הפלסטינית תוכל להמשיך לספק את השירותים החיוניים בחודשים הקרובים.

בשנות האינתיפאדה 2003–2004 הסתכמו התרומות לרשות בקרוב ל־2 מיליארד דולר לשנה. התורמות היו מדינות ערב (בעיקר סעודיה ומדינות המפרץ) ומדינות המערב (בעיקר האיחוד האירופי וארצות הברית). ב־2009 הסתמנה לראשונה ירידה בתרומות, כאשר ב־2010 הסתכמו התרומות לרשות בכ־1.3 מיליארד דולר בלבד. לפי קצב הגעת התרומות במחצית הראשונה של השנה הנוכחית, ב־2011 יעמוד גובה התרומות על כ־600 מיליון דולר בלבד - שליש מהסכום שקיבלה הרשות לפני שלוש שנים.

לנפילה בתרומות אחראיות בעיקר מדינות ערב. כווית אמנם העבירה בשבוע שעבר 50 מיליון דולר לרמאללה, ובכך אפשרה תשלום משכורות ברשות, אבל התמונה הכללית של ממשלה שחיה מהיד לפה לא השתנתה.

אפשרות אחת היא שהירידה בתרומות ממדינות ערב נובעת מהמהומות ומאי־היציבות שעוברים על המשטרים הערביים. אבל עיתונאים פלסטינים טוענים שארצות הברית רומזת למדינות המפרץ לשלם פחות לפלסטינים כדי ללחוץ עליהם לא לפנות לעצרת האו"ם ב־20 לספטמבר לקבלת הכרה כמדינה.

המשבר הכלכלי שפוקד את מדינות המערב עומד כנראה מאחורי הפיגורים בתשלומי התרומות מאירופה ומארצות הברית. אך בתקשורת הפלסטינית יש כאלו שמאמינים שלעולם נמאס לשלם לפלסטינים כל עוד אין התקדמות בתהליך השלום, וקופת הרשות נותרת בור ללא תחתית. בכל מקרה ככל שהרשות מתקרבת לפשיטת רגל, קל יותר ללחוץ עליה. בשבוע שעבר איימו האמריקאים להפסיק את התמיכה הכספית אם אבו מאזן יפנה לאו"ם. גם שר האוצר יובל שטייניץ חוזר על דרישתו להפסיק את העברת המכס והמסים שישראל גובה עבור הממשלה ברמאללה.

אך לפלסטינים נשאר ביד עדיין קלף אחרון: האיום לפרק את הרשות. "זה הכוח שבחולשה שלנו", מסבירים שורה של דוברים פלסטינים. סלאם פיאד, סאיב עריקאת, נביל שעת ואחרים, מבכירי הרשות, מכריזים בימים האחרונים שוב ושוב שהם יכולים בהחלט לפרק את הממשלה הפלסטינית ולהחזיר את המפתחות לישראל.

תגיות