אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם העצמאות תשתלם להדסית ביו?

האם העצמאות תשתלם להדסית ביו?

השינויים בשוק הביומד אילצו את הדסית לשנות את המודל העסקי שלה, ולהתחיל לבצע בעצמה ניסויים קליניים מתקדמים במוצרים שפיתחה. בינתיים, המשקיעים חוששים מההרפתקאה, ומניית החברה כבר איבדה 40% מתחילת השנה

12.09.2011, 07:16 | שניר הנדלר

בשנים הבאות צפויות ענקיות הפארמה להתמודד עם פקיעת פטנטים על תרופות הבלוקבסטר שמניבות להן הכנסות שנתיות בהיקף מיליארדי דולרים.

עד לא מזמן ניסו חברות אלה להתמודד עם אובדן ההכנסות העתידי באמצעות השקעה בחברות ביומד צעירות, לפעמים גם כאלו שפיתחו פלטפורמה או טכנולוגיה חדשנית אך טרם סיימו את השלב הפרה־קליני. עבור חברות בתחום מדעי החיים בישראל שילוב של פיתוח המוצר מהרעיון הראשוני במעבדה ועד למסחור תרופה עם מכירות משמעותיות הוא חלום שהגשמתו כמעט בלתי אפשרית.

לפרטים על הדסית ביו לחץ כאן  

על הנחת יסוד זו מושתת המודל העסקי של הדסית ביו, חברת אחזקות בתחום מדעי החיים שהוקמה על ידי בית החולים הדסה.

העובדה שהדסית פועלת מתוך הקמפוס של בית החולים מאפשרת לה לנצל את משאבי בית החולים הפרטי לצרכיה ובכך ליהנות מעלויות נמוכות עבור השימוש בידע ובמתקני בית החולים. עלויות אלו מהוות לעתים כעשירית מהמחיר שמשלמות חברות ביומד אחרות שעושות את צעדיהן הראשונים בתעשייה רוויית הסיכון.

אלא שבחודשים האחרונים נראה כי נוצרו סדקים במודל העסקי של הדסית. מנכ"ל החברה אופיר שחף תכנן לקדם את המולקולה שמפתחת החברה עד להשלמת הניסוי הקליני הראשון, ולאחריו לחתור להסכם מסחור זכויות של תרופה לחברה בעלת יכולות פיתוח ושיווק בתמורה לתשלומים ותמלוגים וכן מענק ראשוני בהיקף של 5–10 מיליון דולר.

אלא שכעת נראה שהמצב השתנה וענקיות הפארמה מעדיפות לרכוש צבר מוצרים באמצעות רכישת חברת תרופות אחרת - רצוי כזאת עם מוצרים בשלבי פיתוח תרופות מתקדמים - או לחתום על הסכם מסחור לתרופה בודדת הנמצאת לקראת התחלת ניסוי קליני בשלב השלישי.

עובדה זו מאלצת את הדסית להתקדם באופן עצמאי, במסגרת פיתוח התרופה, גם לביצוע ניסוי קליני שלב 2 שעלותו גבוהה משמעותית מעלותו של הניסוי הקליני שלב 1. הסטייה מהמודל המקורי עקב התמורות בשוק הפארמה ודאי הוסיפה לאי־הוודאות סביב הדסית ויכולה להסביר צניחה של כ־40% במניית הדסית מתחילת השנה.

במקביל, בחינה של פורטפוליו האחזקות של הדסית מקשה להסביר שווי שוק של 66 מיליון שקל עבור חברה שגייסה עד היום 30 מיליון דולר עבור חברות הפורטפוליו.

שיתוף פעולה עם טבע

אחת ההשקעות העיקריות שביצעה הדסית היא בחברת סלקיור נוירוסיינסס (26%) המפתחת טיפול מבוסס תאי גזע למחלת AMD (התעוורות תלוית גיל), פרקינסון והתוויות נוספות. באוקטובר האחרון חברה הדסית לטבע ולביוטיים האמריקאית במסגרתו התחייבו להשקיע 7.1 מיליון דולר בסלקיור לפי שווי של 8 מיליון דולר (לפני הכסף).

במקביל להסכם ההשקעה נחתם הסכם בין סלקיור לבין טבע, שלפיו קיבלה טבע אופציה לקבלת רישיון עולמי ובלעדי לפיתוח ומסחור של המוצר המוביל של סלקיור למחלת ה־AMD. הסכם זה קובע כי טבע תשלם לסלקיור עד 29 מיליון דולר בכפוף לעמידה באבני דרך, וטבע גם תישא בעלויות המחקר והפיתוח.

היתרון של סלקיור לעומת חברות מתחרות הפועלות בתחום תאי הגזע הוא שסלקיור מייצרת את תאי הגזע במעבדות בית החולים הדסה - עובדה המפחיתה את עלויות הייצור בהיקף משמעותי. אם בוחנים חברות הפועלות בתחום דומה לזה של סלקיור, התחלת ניסוי קליני שלב 1 בבני אדם עשוי להביא לעלייה משמעותית בשווי השוק של הדסית.

כך, למשל, חברת Advanced Cell Technology שכמו סלקיור מפתחת טיפול ל־AMD באמצעות תאי גזע, אך בשונה ממנה כבר החלה בניסויים קליני שלב 1, נסחרת בארצות הברית לפי שווי שוק של 257 מיליון דולר. עד כמה רחוקה סלקיור מהתחלת הניסויים הקליניים? אם הכל ילך לפי התוכניות, סלקיור צפויה להתחיל בניסוי הקליני שלב 1 כבר בשנה הקרובה.

חברה נוספת בפורטפוליו של הדסית היא פרוטאב (70%) המפתחת תרופות לטיפול במחלות אוטואימיוניות דלקתיות. המוצר המוביל של פרוטאב הוא נוגדן בשם פרוקסימאב לטיפול בדלקת פרקים שיגרונית (שוק פוטנציאלי של 13 מיליארד דולר) ומחלות מעי דלקתיות. בכוונת פרוטאב להתחיל בניסוי קליני שלב 1 כבר במהלך הרבעון האחרון של השנה. הכסף בקופתה של פרוטאב צפוי להספיק לה עד להתחלת הניסויים הקליניים, אך היא לא צפויה לעמוד בקשיים מימוניים לאור העובדה שבעלות השליטה האחרות בפרוטאב הן כלל תעשיות ביוטכנולוגיה (כת"ב) וקרן ההשקעות פונטיפקס המחזיקות ב־15% כל אחת.

גם לחברת כהאר מדיקל (69.5%) המפתחת טיפולים חדשניים למחלות אוטואימוניות ולמחלת הסרטן הצליחה הדסית לצרף משקיע עוגן.

באפריל האחרון השקיעה בכאהר סאנופי אוונטיס הצרפתית, חברת הפארמה השלישית בגודלה בעולם, 2 מיליון דולר ורכשה 18% מהשליטה בכאהר לפי שווי של 5.5 מיליון דולר לפני הכסף. ההשקעה מיועדת למימון ניסויים פרה־קליניים ושלב 1 ו־2 של ניסויים קליניים במוצר המוביל של החברה וכן זיהוי של תרופות מועמדות חדשות המבוססות על הפלטפורמה הטכנולוגית של כאהר מדיקל. בימים אלה מנהלת הדסית מגעים עם חברות נוספות להשקעה בכהאר, ובהן גם סאנופי שעשויה להשקיע בכהאר מיליון דולר נוספים.

נקודת המבחן

מבחינה קלינית, החברה המתקדמת ביותר בפורטפוליו של הדסית היא טרומבוטק (25%) המפתחת תרופות המיועדות להמסת קרישי דם באופן ממוקד וסלקטיבי, שהחלה ביולי האחרון לגייס חולים לניסוי שלב 2 במוצר המוביל שלה ה־THR-18. בינתיים, הניסוי הקליני השני נתקל בקשיים לאחר שהאישור הרגולטורי להתחיל את הניסוי בהודו טרם התקבל, המרכז הקליני באוזבקיסטן נסגר וכעת פועלת טרומבוטק לערוך חלק מהניסויים הקליניים באירופה.

למרות העובדה שמימון ניסוי קליני שלב 2 מצריך משאבים גדולים יותר, לטרומבוטק גב כלכלי חזק בדמות כת"ב כך שמימון הניסויים הקליניים לא צפוי להעיב משמעותית על הדסית. לכן, הכסף בקופתה (שנאמד ב־30 מיליון שקל) צפוי להספיק לה לממן את פעילותה בשנה וחצי הקרובות.

עד שקופתה תישחק, הדסית יכולה רק לקוות שהמגמה בשווקים תשתנה וגופים מוסדיים יחזרו להשקיע בחברות ביומד. אחרת, ההתקדמות הקלינית של הדסית תתעכב, והיא תיאלץ להשהות תוכניות פיתוח בחברות הפורטפוליו שלה, עד לגיוס ההון הדרוש למימון פעילותה.

אם אכן תשתנה המגמה בשווקים, השווי האטרקטיבי שבו נסחרת הדסית - כמו גם העובדה שהחברה הנפיקה תעודות פיקדון סחירות (ADR) בארה"ב - יאפשר גם למשקיעים זרים להשקיע בקלות בהדסית ולהעלות את הסחירות במניה.

תגיות