אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אירופה לקראת קריסה פוליטית צילום: בלומברג

אירופה לקראת קריסה פוליטית

הרעיונות שהגו מנהיגי אירופה למען השבת היציבות ליבשת אינם מספקים מענה מיידי למשבר

13.09.2011, 07:42 | בארי אייכנגרין

אירופה שוב ניצבת על פי תהום. חבילת החילוץ האחרונה, שאורגנה ליוון רק לפני שישה שבועות, קרובה לקריסה. משבר האמון פגע במדינות הגדולות בגוש היורו, כך שהישרדותו של היורו, ולמעשה של האיחוד האירופי כולו, תלויה על בלימה.

מנהיגי אירופה הגו ערב רב של רעיונות למען השבת האמון. ז'אן קלוד טרישה, נשיא הבנק האירופי המרכזי, קרא להחלת כללי תקציב נוקשים יותר. מריו דראגי, נגיד הבנק המרכזי של איטליה, קרא להדק את הפיקוח, לא רק על תקציבים ממשלתיים, כי אם גם על סעיפי מדיניות לאומית נוספים. שר האוצר הגרמני וולפנג שויבלה טוען שאירופה צריכה לשאוף לאיחוד פיסקאלי מלא.

המכנה המשותף היחיד להצעות הללו הוא שאינן מסוגלות לספק מענה מיידי לבעיות של גוש היורו. חלקן, כמו הידוק הפיקוח הפיסקאלי ומעקב צמוד יותר אחר קווי מדיניות הפוגעים בתחרותיות, עשויות אולי לסייע במניעת משבר עתידי, אך הן אינן יעילות בפתרון המשבר הנוכחי. רעיונות אחרים, כמו מעבר לאיחוד פיסקאלי, יחייבו שינוי מקיף באמנת היסוד של האיחוד האירופי. ואילו הנפקת אג"ח אירופיות משותפות תחייב מידה מסוימת של הסכמה פוליטית שהשגתה תימשך חודשים, אם לא שנים.

הצניחה במניות הבנקים אינה מקרית

הבעיה היא, שלרשותה של אירופה לא עומדים חודשים, שלא לדבר על שנים, כדי לכונן שינויים מבניים. בשלב זה נותרו לה ימים ספורים כדי להימנע מהגרוע מכל. חיוני הדבר כי המנהיגים יבדילו בין צעדי המנע המיידיים שיש לנקוט לבין מהלכים שניתן לדחותם. המשימה הדחופה ביותר היא לייצב את המערכת הבנקאית. אין זה מקרי שמניות הבנקים ספגו את הפגיעה הקשה ביותר במפולת האחרונה.

קיימות מספר דרכים שבאמצעותן ניתן לאושש את מאזני הבנקים החלשים באירופה. ממשלות צרפת וגרמניה, הנהנות ממרחב תמרון תקציבי, יכולות לעשות זאת לבדן. מדינות שנמצאות בעמדת חולשה פיסקאלית יוכלו לקבל הלוואות מקרן היציבות האירופית (EFSF).

היוונים עושים מאמצים על־אנושיים

המשימה הדחופה הבאה היא יצירת מרווח נשימה עבור יוון. אף שהיוונים עושים מאמץ כמעט על־אנושי כדי לייצב את מצבם, הממשלה אינה מצליחה לעמוד ביעדיה הפיסקאליים, אם כי האשמה לכך מוטלת בעיקר על ההאטה העולמית.

כתוצאה מכך, גוברת הסכנה כי האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית ירגישו מחויבים למשוך את תמיכתם, מהלך שיוביל לחדלות פירעון לא מאורגנת ולכאוס חברתי, פוליטי וכלכלי. ביוון עצמה, היציבות הפוליטית והחברתית הן כבר עתה מעורערות. כדור גומי תועה אחד יספיק כדי להפוך את ההפגנה הבאה למלחמת אזרחים.

גם במקרה זה, אפשרויות הסיוע מגוונות. הנושים יכולים, למשל, להגמיש את יעדיה הפיסקאליים של יוון. מדינות אחרות בגוש היורו, ובראשן צרפת וגרמניה, יכולות לספק סיוע זר. התנעת הכלכלה הנה המשימה השלישית. ללא צמיחה, היכולת לפרוע חובות תוסיף להישחק. גם כאן קיימים מספר פתרונות, הטוב שבהם, תמריצים פיסקאליים מתואמים בצפון אירופה. ההתמקדות של מנהיגי אירופה בטווח הארוך על חשבון הטיפול בבעיות קצרות הטווח עלולה לחסל את המטבע המשותף, או ברוח דבריו של ג'ון מיינרד קיינס: "בטווח הארוך, כולנו נמות".

הכותב הוא פרופ' לכלכלה ולמדעי המדינה באוניברסיטת ברקלי. פרוג'קט סינדיקט 2011, מיוחד ל"כלכליסט"

תגיות