אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצוות הכלכלי של המחאה על שיקום מדינת הרווחה: "להגדיל את התקציב ב־20 מיליארד שקל" צילום: עומר מסינגר

הצוות הכלכלי של המחאה על שיקום מדינת הרווחה: "להגדיל את התקציב ב־20 מיליארד שקל"

דו"ח הצוות בראשות פרופ' יוסי זעירא, שהגיע לידי "כלכליסט", מציע להגדיל את המסים הישירים ולהעניק לחרדים פטור מצה"ל כדי שייצאו לעבוד

13.09.2011, 06:55 | תומר זלצר

"כדי להתחיל בשיקום, הרחבת ושיפור השירותים החברתיים בישראל, ניתן להגדיל את ההוצאה הציבורית במהלך שלוש השנים הבאות ב־20 מיליארד שקל (2.5% תוצר), שימומנו על ידי הגדלת המיסוי הישיר" - כך ממליץ דו"ח הביניים של הצוות הכלכלי בוועדת המומחים האלטרנטיבית, שהגיע לידי "כלכליסט". בראשות הצוות הכלכלי עומד פרופ' יוסי זעירא, ואת עבודת ועדות המומחים מרכזים פרופ' אביה ספיבק ופרופ' יוסי יונה.

כדי לבצע "סיבוב פרסה" במדיניות החברתית־כלכלית, דו"ח הביניים שחיבר צוות זעירא מציע התקדמות בארבעה תחומים מרכזיים: שיקום ושיפור מדינת הרווחה, רפורמה בשוק העבודה לצמצום הפערים ואי־השוויון, דמוקרטיזציה של הדיון הכלכלי־חברתי והפחתת הריכוזיות.

הדו"ח מדגיש כי מימון הגדלת הוצאות המגזר הציבורי צריך להיות באמצעות העלאת מסים ולא על ידי גירעונות וחוב: "ההחלטה לאמץ את מודל מדינת הרווחה על ידי הגדלת ההוצאות לא תחזיק מעמד בטווח הארוך אם לא תלווה במחויבות ציבורית עמוקה, המתבטאת בנכונות לשלם עבור הוצאות אלו. הוצאה שתמומן על ידי חוב או הכנסה חד־פעמית תיתפס כזמנית ותקוצץ בהזדמנות הראשונה".

 

"להגדיל את מס החברות לשיעור של 31%"

כדי לשקם את השירותים החברתיים שקוצצו באופן ניכר ב־20 השנים האחרונות, צוות זעירא ממליץ להגדיל את ההוצאה הציבורית (תקציב המדינה ב־2011 עומד על כ־271 מיליארד שקל) בכ־20 מיליארד שקל או 2.5% תוצר - וזאת בתוך שלוש שנים. נוסף על כך, הצוות ממליץ לבצע בשלוש השנים הבאות השקעה חד־פעמית נרחבת (בשיעור של 1%–2% תוצר) בבניית דיור ציבורי, שאותה ניתן לממן על ידי הגדלת חוב חד־פעמית - וזאת כדי להשלים את הפערים שנוצרו בהזנחת הדיור הציבורי במשך שנים רבות.

זעירא ממליץ לממן את שיקום המגזר הציבורי על ידי הגדלת המסים הישירים. הדו"ח ממליץ, בין השאר, על הגדלת מס החברות ל־31% (לעומת 24% כיום), על העלאת המיסוי על רווחי הון ודיבידנדים לשיעור דומה ועל קביעת שתי מדרגות חדשות במיסוי הישיר (מס שולי של 50% על שכר גבוה מ־40 אלף שקל לחודש ומס שולי של 55% על שכר גבוה מ־80 אלף שקל).

הדו"ח מציין את הגדלת המיסוי כאמצעי המדיניות המועדף בעת הזו, אך ממליץ לבחון גם את הקטנת הוצאות הביטחון כמקור מימון נוסף. "הסכם שלום כולל שיפחית את עוצמת הסכסוך באופן משמעותי, יאפשר להוריד את הוצאות הביטחון בשיעור ניכר בתוך תקופה של עשר שנים. המשמעות עשויה להיות שחרור מקורות של 6% תוצר - שיעור בעל משמעות חברתית מרחיקת לכת".

"להפסיק העסקת עובדי קבלן במגזר הציבורי"

הדו"ח מפרט שורת צעדים שיש לנקוט כדי להתמודד עם אי־השוויון הגואה בישראל, ובראשם רפורמה מקיפה בשוק העבודה שתכלול אכיפת חוק שכר מינימום, הפסקת העבודה הלא ישירה במגזר הציבורי (למעט בעבודות תשתית), הרחבת חופש ההתארגנות לעובדים ומתן זכויות עבודה מלאות לעובדים זרים. הדו"ח קורא גם להסרת מחסומים בפני כניסת חרדים וערבים, שתי קבוצות האוכלוסייה העניות בישראל, לשוק העבודה.

זעירא ממליץ להעניק לחרדים פטור משירות צבאי משיקולי דת והמרתו בשירות לאומי של שנתיים, שלאחריהן יוכלו החרדים לצאת באופן חופשי לשוק העבודה וללימודים אקדמיים - וכך ישתפר מצבם ויוקל עול התמיכה בהם המוטל על שאר הציבור. כתוצאה מהפטור, יקטן באופן משמעותי מספר תלמידי הישיבה.

"פתיחת המגזר הציבורי להעסקת ערבים"

בנוגע לאוכלוסייה הערבית, הדו"ח מציין כי רוב האקדמאים ממגזר זה מתקשים למצוא עבודה בתחום עיסוקם, וכתוצאה מכך רבים מוותרים מראש על לימודים אקדמיים. בעיה אחרת היא הקושי של נשים ערביות לצאת לשוק העבודה. על כן, ממליץ הדו"ח, יש לקדם פתיחה אמיתית של המגזר הציבורי להעסקת ערבים, להגדיל את אפשרויות התעסוקה בקרבת ריכוזי האוכלוסייה, לשפר באופן משמעותי את התחבורה הציבורית באזורים הערביים, להרחיב את מערכת מעונות היום בערים ובכפרים הערביים ולקדם שוויון מלא בנגישות לדיור לכל תושבי המדינה בכל מקום שבו הם בוחרים.

כדי לקדם את הדמוקרטיזציה של הדיון הכלכלי־חברתי בישראל ולאפשר לה להבשיל לכדי מדיניות חדשה, ממליץ הדו"ח על ביטול התקציב הדו־שנתי, מקור גאוותו של שר האוצר יובל שטייניץ, ועל פתיחה מיידית של גיבוש תקציב לשנת 2012; על ביטול כלל ההוצאה התקציבית החדש שפיתח פרופ' מנואל טרכטנברג, הקובע כי הרחבת ההוצאה התקציבית תלויה בשיעור הצמיחה הממוצע בעשר השנים האחרונות וביחס החוב לתוצר של המשק; ועל ביטול חוק ההסדרים, "חוק בלתי דמוקרטי בעליל שהקפיא חוקים חברתיים רבים והאיץ את תהליכי ההפרטה בישראל".

תגיות

93 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

93.
סוף המייל שקיבלתי הבוקר
אני בטוח שחלקכם חושב עכשיו, "למה זה טוב הברבריות הזאת? זה לא בשבילנו. זה טוב למדינות עולם שלישי, אולי למדינות ערביות נחשלות. אנחנו סיימנו תואר שני ויש לנו טלוויזה LCD 42 אינץ' בסלון היכן שהילדים שלנו רואים דורה ודייגו. אנחנו ילדים טובים שהולכים כל יום לעבודה ובשבתות אל ההורים. הפעם האחרונה שראינו אגרופים מונפים הייתה אי שם ביסודי וגם אז רק עמדנו מהצד והבטנו מזועזעים. אלימות? זה לא בשבילנו." אז רק שתדעו שעשרה סניפי בנק שרופים שווים פי מאה יותר מהפנינג אוהלים רומנטי בשדרה הכי אינית בתל אביב. ושבוע של התנגשויות עם המשטרה, עושה עבודה טובה יותר מחודשיים של מחאה מגוחכת נגד מחירים של קוטג' שיורדים לצד עליות בכל שאר המוצרים. משתינים עלינו מהמקפצה כבר אמרנו? איך זה לא מרתיח לכם את הדם? למה אתם מסוגלים לצעוק ולהשתולל רק אם מסי מחמיץ כדור מול השער? למה אתם הופכים לכבשים כשמדובר בחיים שלנו ושל הילדים שלנו? תסתכלו מסביב, הכול רקוב, מתפורר. זה לא גשם, תתעוררו! כשהגעתי לקטנוע שלי ראיתי שאחד השוטרים החליט שזה בדיוק המושב המרופד שיספק לתחת שלו את הנוחות הנדרשת בשעה שהוא מעביר את הזמן בנעימים עם האייפון שלו. ביקשתי ממנו בנימוס לקום. השוטר קם מהקטנוע בלי שמץ מבוכה ולא חלם אפילו למלמל התנצלות. הגנבתי מבט לאייפון שלו. על המסך היה פתוח פייסבוק. פייסבוק. אתם קולטים? פייסבוק. בהפגנה של מאות אלפי אנשים השוטרים שלנו מרגישים מספיק בנוח בשביל לקחת את הזמן מעדנות ולגלוש בפייסבוק עד שתיגמר הפגנת הילדים המפגרים והשוטרים יצטרכו אשכרה לעשות משהו ואולי לכוון את התנועה. עשו לי טובה, אל תקראו לי להפגנת המיליון הבאה. אבל אם תהייה הפגנה של עשרה-עשרים אלף גברים ונשים שמוכנים לחטוף מכות משוטרים בשביל לקבל את המדינה שלהם בחזרה תתקשרו אליי. יש לי כושר טוב, טוריה במקלט והרבה הרבה כעס, תסכול וייאוש בבטן. חזרתי הביתה, אל התה, הלימון והילדים הישנים. יש גן מחר.
איש  |  13.09.11
92.
מייל שקיבלתי הבוקר
בהפגנת המיליון הבאה תהיו 999,999 מפגינים גם אני הייתי בהפגנת ה"מיליון" בכיכר המדינה. אני מודה. בדרך כלל אני לא הולך להפגנות. לא אדיש, דווקא אכפתי, מקלל, מתעצבן ולוקח ללב, אבל לא הולך להפגנות. תגידו עסוק, תגידו חסר אמונה, תגידו מיואש, תגידו עצלן. הכול נכון, זה אני. הפעם משהו גרם לי לצאת מהקונכייה ולהגיע לכיכר באותה מוצאי שבת מבוזבזת. כבר כשהחניתי את הקטנוע על הכביש בפנקס הבנתי שעשיתי טעות. סביבי המון רב של אנשים, כולם עם פנים מאירים עושים את דרכם במיטב מחלצותיהם אל הכיכר. חלקם נושא שלטים, חלקם עם חולצות מודפסות כיתובים וכולם כולם הולכים יחד בצורה שקטה ותרבותית להפליא. אנשים יפים. מחייכים. מיטב הנוער האכפתי לצד בני חמישים ושישים. ליד ניידת משטרה שעמדה בקרבת מקום התגודדו מספר שוטרים. לא ניכרה בהם כל דריכות. שמחים וטובי לב הם התבדחו אחד עם השני ומידי פעם הציצו בלי עניין מיוחד על עוד ועוד אנשים נשפכים אל הכיכר. איזו ארץ נהדרת, איזה עם תרבותי. אווירה טובה. חגיגה של דמוקרטיה. כמה רחוק מאותו ערב רב צעקני ואלים בכיכר תחריר. כמה רחוק מאותם שבטים פרועים בלוב של קדאפי. נטמעתי בנחיל שהלך בשקט מופתי ברחובות השבעים והעשירים ביותר בתל אביב. אולי בכל המדינה. בשום מקום לא הייתה אווירה של פחד. בשום מקום לא היו חלונות מוגפים בחשש מפני ההמונים המיואשים שבאו לדרוש קיום בכבוד ויש להם הרבה בלב כנגד פער המעמדות. להיפך. מחלונות הבתים השקיפו עלינו דיירים מסוקרנים ואי אפשר היה לטעות באהדה והפרגון שהם הקרינו כלפי עמך ישראל שבא לשנות את גורלו. זה נראה לי קצר מוזר, אבל שמרתי את המחשבות שלי לעצמי. שתי דקות הליכה והגעתי לכיכר. פייר, היה מרשים. היכן שלא הסתכלת, ימין ושמאל, אנשים ואנשים, ים של אנשים. נשמתי עמוק את אויר הלילה הנעים. הנה אני. אני כאן. היום אני אראה היסטוריה. לקח לי בדיוק חצי שעה להסתובב לאחור ולחזור הביתה. תוך עשר דקות הבנתי שהיום לא תתרחש כאן שום היסטוריה, ועוד עשרים דקות המשכתי להסתובב רק כדי להיות בטוח שאני היחיד בכיכר שלא בא להפנינג יום עצמאות אלא להפגנת זעם של הציבור הגדול והנדרס ביותר במדינה. בדיחה גרועה. פשוט בדיחה גרועה. טרגדיה. זו הפגנה זו? ככה עושים מהפכה? ככה? עם בגדי שבת ואווירה של יום שישי בקיבוץ? בדיחה גרועה. פשוט בדיחה גרוע. טרגדיה.
איש  |  13.09.11
91.
המשך המייל שקיבלתי הבוקר
כמה תמימים או מנותקים או הזויים צריכים להיות בשביל לחשוב שזה מה שנדרש על מנת לשנות דרמטית את סדרי העדיפויות בארץ העקומה הזאת? רבותיי, אתם באמת חושבים שאם מעמד הביניים, עמוד התווך של מדינת ישראל, ישטוף את הרחובות זה יספיק בשביל לעשות מהפכה? הרי שנים על גבי שנים אתם קוראים בעיתונים כותרות לצד כותרות. באחת מספרים איך לוקחים כסף ומעבירים אותו לעשירים ובשניה מספרים איך משתינים לכם בעין ומפטרים עובדים. באחת מספרים איך המדינה נכנעת לחרדים ובשניה מספרים איזה גזירות חדשות מטילים על המילואימניקים והסטודנטים. מה לעזאזל גרם לכם לחשוב שאם רק תזיזו את התחת שלכם ותבואו לכיכר לשמוע את אייל גולן אז למישהו שם למעלה בחונטת ההון-שלטון זה יזיז? אנחנו עד כדי כך דפוקים ששכחנו כמה אנחנו רגילים שנבחרי הציבור רגילים לדרוס אותנו כמו חתול חסר מזל בכביש מהיר? פעם אחר פעם אחר פעם, ראיתם אותם אי פעם מודאגים? הרי הם קורצים בחצי עין לבעלי ההון ולחרדים בזמן שהם מתחרים ביניהם מי יצליח לבנות את המקפצה הכי גבוהה בשביל להשתין על מעמד הביניים הדחוס כמו סרדינים בתוך הבריכה המחניקה שכבר מזמן אין בה טיפת מים, רק שתן. יש לנו ממשלה המונה עשרות שרים וסגני שרים ואין לנו אפילו שר בריאות אחד, באמת חשבתם שמישהו יתרגש ממחאת האוהלים ההיפית שלכם? באמת חשבתם שבהפגנות תרבותיות משנים דברים? אתם באמת מאמינים שתמונות ממסוקים של אנשים ששוטפים כמה רחובות יצליחו לשנות סדרי עולם? כך לא עושים מהפכות, בשום מקום בעולם ובטח לא בישראל. כך לא עושים מהפכות, ואנחנו לא באמת אנשים תרבותיים, אנחנו סתם סמרטוטים. במהפכות אנשים לא לובשים מותגים והולכים לכיכר לשמוע שירים. במהפכות אנשים לובשים כיסוי על הפנים והולכים לכיכרות עם מקלות וברזלים. במהפכות השוטרים לא מתבדחים בזחיחות לצד הניידות. הם לובשים שכפ"צים וקסדות, מחזיקים מגינים שקופים ורועדות להם הביצים. במהפכות אנשים לא עומדים על המרפסות ומביטים בשיוויון נפש על ההמונים המוחים. הם סוגרים את החלונות ונכנסים אל החדרים הפנימיים שלא יפגעו בהם בטעות אבנים מתעופפות מצד אחד או זרנוקי מים מצד שני. במהפכות אמיתיות יש אנשים שרצים וצועקים. במהפכות אמיתיות יש אנשים שמבעירים צמיגים. במהפכות אמיתיות יש אנשים שמשליכים אבנים על אלה שהם רואים בהם אחראים למצבם. זאת לא ברבריות, פשוט ככה הדברים עובדים. לא רק במדינות שמתקוממות נגד עריצים. גם במדינות אנינות כמו צרפת אם מעלים לציבור את גיל הפרישה ביומיים וחצי את השמיים באותם הימים אפשר לראות בעיקר דרך מסך עשן שחור. תבדקו אותי. מי גרם לעלייה המטורפת ביוקר המחיה? מי לא? הבנקים, חברות הבנייה, חברות הסלולר, גופי המזון הגדולים במשק ועוד רבים אחרים. כמובן, האחריות רובצת לפתחן של ממשלות ישראל לדורותיהן. שמעתם על רווחי העתק של הבנקים מהעמלות? את מי בדיוק הם שודדים אם לא את מעמד הביניים העובד? איך זה שאפילו סניף בנק אחד קטנטן לא נפרץ בזעם על ידיי המונים ותכולתו עלתה באש? איך זה שלא היו התגודדויות וונדאליזם מול משרדי תנובה ושטראוס, מול מגדלי מגורים לעשירים, מול משרדי חברות הסלולר, ומול סמלים אחרים כמו רשתות שיווק ועוד? איך זה שאת נבחרינו המכובדים הדאיג בעיקר חתול מת שנמצא במזנון הכנסת ולא טבעת של מפגינים אחוזי אמוק? אני הייתי מצפה להרבה זעם, מגאפונים, עיניים רושפות, אגרופים מתנופפים, לתמונות של אספסוף גועש מול כוחות ביטחון ממוגנים מכף רגל ועד ראש. לכבישים חסומים, לזכוכיות מנופצות, לצמיגים בוערים ומכוניות הפוכות. אתם קוראים לזה אלימות? אני חושב שבחוג להיסטוריה קוראים לזה פשוט מהפכה.
איש  |  13.09.11
לכל התגובות