אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיהן כוכבות התשואה בקרב הקרנות הכספיות והשקליות הקצרות? צילום: יריב כץ

מיהן כוכבות התשואה בקרב הקרנות הכספיות והשקליות הקצרות?

הקרן הכספית הגדולה ביותר בקטגוריה, הראל פיא כספית פלטינום, הצליחה להכות את מדדי המק"מ גם בטווח של השנה האחרונה וגם בשנתיים. קרן פסגות שקלי קצר מובילה את קטגוריית הקרנות השקליות הקצרות עם תשואה של 2.02% מתחילת השנה

13.09.2011, 07:09 | אלינור ארבל

התנודתיות החזקה בשווקים ממשיכה להבריח את המשקיעים לעבר אפיקי השקעה בטוחים וקצרי מועד, במטרה להימנע מזעזועי השוק ולשמור על כספם מפני הפסדים. בפני המשקיעים המחפשים מקלט עומדות שתי אופציות: השקעה בקרן שקלית קצרה או בקרן כספית. בטור זה נציג ניתוח התשואות שהניבו הקרנות בכל אחת מהקטגוריות הללו, תוך הדגשת הקרנות המובילות בתשואה בטווחים השונים.

לפני הכל יש לציין כי שתי הקטגוריות הללו נחשבת לדינמיות, ומשתנות באופן תדיר. מסיבה זו דירוג הביצועים שלהן לאורך שלוש שנים כמעט שאינו רלבנטי לאור מספר רב של שינויי מדיניות. לפיכך, הטבלאות המובאות להלן מקוטלגות לפי הביצועים מתחילת השנה, כאשר לצדם מוצגים גם ביצועי הטווח הארוך.

לקרנות הכספיות מול הקרנות השיקליות לחץ כאן

נתוני התשואות של הקרנות מעלה עדיפות לביצועי הקרנות הכספיות, בעיקר בטווח הקצר - מתחילת השנה. בדיקת תמהילי ההשקעה של הקרנות הכספיות מעלה כי הקרנות שהניבו את התשואות הגבוהות ביותר ביחס לקבוצה וביחס למדד הייחוס תיבלו את אחזקותיהן באיגרות חוב ארוכות טווח, במוצרים מובנים או במוצרי השקעה אחרים כגון תעודות סל. ברוב המקרים הקרנות מתחייבות להשקיע כ־75% מנכסיהן באיגרות חוב קצרות ובכך מאפשרות לעצמן לגוון את ההשקעה במעט יותר סיכון.

בנוגע לדמי הניהול: השוואת ממוצעי הקטגוריות מגלה כי הקרנות השקליות יקרות יותר, וגובות בממוצע דמי ניהול של 0.69% בשנה. הפער בדמי הניהול יכול להסביר את פערי התשואות בין הקבוצות, העומדים בממוצע על כ־0.5% לטובת הכספיות. לעומת השקליות הקצרות, הכספיות בישראל מציגות דמי ניהול נמוכים יחסית, כאשר ממוצע דמי הניהול בקטגוריה עומד על 0.11%. למעשה, מתוך 27 קרנות כספיות, שמונה קרנות אינן גובות עדיין דמי ניהול, אך כפי שכבר דובר כאן בעבר, קרנות רבות מתחילות את דרכן ב־0% כגימיק שיווקי לגיוס משקיעים ולאחר מכן מעלות דמי ניהול.

מה הן מחזיקות בתיק?

בטבלאות המצורפות כאן ניתן לראות כי למרות הסיכון העודף הקיים בקרנות השקליות ביחס לכספיות, הוא לא בהכרח השתלם. למרות הסיכון האפסי כביכול של הכספיות, הן עדיין הצליחו להכות את מדד המק"מ ובממוצע גברו בתשואותיהן על תשואות הקרנות השקליות קצרות הטווח.

את בדיקת תמהילי ההשקעה של הקרנות נתחיל בקרן הכספית הגדולה בקטגוריה, הראל פיא כספית פלטינום. הקרן מנהלת כ־6.9 מיליארד שקל וקיימת במתכונתה הנוכחית פחות משלוש שנים. מאז ששינתה את מדיניותיה מקרן שקלית כללית לקרן כספית, היא הצליחה שלא להפסיד. בקרן, שאינה גובה דמי ניהול, אין הפתעות: היא מחזיקה בעיקר באג"ח ממשלתיות קצרות ובכל זאת הניבה תשואות גבוהות ממדד המק"מ בטווחים של שנתיים ושנה.

לעומתה, קרן מיטב כספית פרימיום היא דוגמה טובה לקרן כספית שהצליחה למתוח את גבולות המדיניות שלה כדי לייצר תשואה עודפת. הקרן קיימת שלוש שנים ומנהלת כ־2.58 מיליארד שקל, מתוכם כ־2.3 מיליארד שקל גייסה בשנה החולפת. הקרן זוכה לדירוג חמישה כוכבים של מורנינגסטאר ואינה גובה דמי ניהול. מאז הקמתה, הקרן לא הפסידה: בשלוש שנים הקרן הניבה תשואה של 6.78%, תשואה שנמוכה ביחס למק"מ שעלה ב־7.68% בתקופה זו, אך עדיין אפשרה לה להכות את מדדי המק"מ בטווחים של שנתיים, שנה ומתחילת 2011.

את התשואות הללו השיגה הקרן עם סטיית תקן נמוכה של 0.41% בשלוש שנים כאשר יחס הדאונסייד (מדד שבוחן את ביצועי הקרן כשהשוק יורד) הסתכם ב־163%. את התשואות העודפות השיגה הקרן באמצעות אחזקה ניכרת בנכסים כגון תעודות סל ומוצרים מובנים, שאינם נטולי סיכון ושסייעו להגדלת התשואה. נכון לסוף יוני, הקרן השקיעה 19% בתעודת הסל קסם ג'מבו, שמניבה לה את ריבית בנק ישראל, כ־16% בתעודת הסל קסם מטבע שקל משתנה, כ־9% בתכלית פיקדונות ג'מבו ו־ 6.3% בשחרית שוקי הון, עוד מוצר השקעה מובנה.

חשיפה לאג"ח ארוכות

קרן מיטב שקל ישיר קצר (0–1 שנים) מובילה את תשואות השקליות הקצרות לשלוש שנים עם 6.74%. הקרן, שמדורגת בחמישה כוכבי מורנינגסטאר, ספגה לדאבונה פדיונות של כ־200 מיליון שקל בשנה האחרונות, עם העזיבה המסיבית של המשקיעים לכיוון הקרנות הכספיות. הקרן כוללת אחזקות בתעודות סל, אג"ח ממשלתיות קצרות ומעט אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך (3.5%). יחס הדאונסייד של הקרן בשלוש השנים האחרונות עומד על 51%, מה שמעיד על יכולתה להימנע בחצי מהמקרים מלרדת כשהשוק יורד. לקרן סטיית תקן של 0.64 בשלוש שנים ובכל שנות קיומה לא רשמה תשואות שליליות.

קרן פסגות שקל קצר ללא מניות, שזוכה לדירוג ארבעה כוכבי מורנינגסטאר, הגיעה למקום הראשון בתשואה מתחילת השנה בקטגוריית השקליות הקצרות, כנראה בזכות אחזקה לא מבוטלת של אג"ח ארוכות. נכון לסוף יוני, הקרן השקיעה כ־30% מנכסיה באג"ח ממשלתיות במח"מ שנתיים ויותר. היא מציגה יחס דאונסייד של 56.2% ויחס אפסייד של 80%. סטיית התקן של הקרן עומד על 0.6. אולם, כמו שאר השקליות, הקרן לא הצליחה להכות את מדד המק"מ בטווחים השונים שנבדקו.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

 

תגיות