אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבהלה בשווקים: מתחילת גל הירידות התאדו מקרנות האג"ח הקונצרניות 9 מיליארד שקל צילום: shutterstock

הבהלה בשווקים: מתחילת גל הירידות התאדו מקרנות האג"ח הקונצרניות 9 מיליארד שקל

מאז ה-26 ביולי התכווץ היקף הנכסים המנוהלים בקרנות אלו ב-16.6%; מדד האג"ח הקונצרניות הכללי איבד מתחילת השנה 5%

13.09.2011, 07:09 | רחלי בינדמן

יום אדום נוסף עבר אתמול על הבורסה בתל אביב. המדדים המובילים המשיכו לצנוח ומדד ת"א־25ירד אל מתחת לרף 1,000 הנקודות לאחר שאיבד 2.5% מערכו. גם המשקיעים במדדי איגרות החוב הקונצרניות לא רוו נחת. כך, למשל, מדד תל בונד־60ירד אתמול ב־1.6%, ובשלושת החודשים האחרונים ירד ב־4.1%. מדד האג"ח הקונצרניות הכללי, הכולל גם אג"ח לא מדורגות, איבד מתחילת השנה 5%.

הציבור מגיב בבהלה לירידות בשווקים ופודה בהמוניו את הכספים שהשקיע בקרנות הנאמנות, ובמיוחד בקרנות הקונצרניות. מתחילת גל הירידות האחרון (שהחל ב־26 ביולי) ועד תחילת השבוע התאדו מקרנות האג"ח הקונצרניות כמעט 9 מיליארד שקל, והיקף הנכסים המנוהלים בקרנות הללו התכווץ ב־16.6%.

אלא שהציבור הרחב גם בורח מהאפיק הממשלתי, וקטגוריית אג"ח מדינה בארץ איבדה בתקופה האמורה 9.2% מהיקף נכסיה - שהם 2.1 מיליארד שקל.

בהמלצת היועצים בבנקים הציבור מעביר את כספו בעיקר לקרנות הכספיות, המשקיעות בפיקדונות בנקאיים ובמק"מים קצרים. מ־26 ביולי צמחה תעשיית הקרנות הכספיות ב־16.8%, ומדובר בקטגוריה עם היקף הנכסים הגדול בתעשייה (אחרי קטגוריית האג"ח הקונצרניות) - 36.6 מיליארד שקל. חלק מכספי הציבור עבר גם לקרנות השקליות המהוות אפיק אטרקטיבי בתקופות שבהן יש צפי לירידה בריבית.

הקרנות המנייתיות, שהן אפיק השקעה פחות פופולרי בקרב הלקוחות הפרטיים, סובלות אף הן מפדיונות גבוהים אף שבדרך כלל הן מתאפיינות בקהל יעד המתמודד טוב יותר עם תנודות השוק. בחודש וחצי האחרונים התאדה כרבע מהיקף הנכסים של הקרנות המנייתיות, והם הצטמקו ל־5.6 מיליארד שקל (מובן שהירידה בהיקף הנכסים נובעת לא רק מהיקף הפדיונות אלא גם מהירידות החדות בשוק המניות).

נתוני הגיוסים והפדיונות של אתמול טרם פורסמו, אך לפי הערכות בשוק, פדתה תעשיית הקרנות אתמול 350–400 מיליון שקל. מדובר בזינוק לעומת יום ראשון, אז עמד היקף הפדיונות על 200 מיליון שקל. קצב הפדיונות היומי בחודש וחצי האחרון עמד על כ־320 מיליון שקל. נתוני העבר מלמדים שהציבור מגדיל את קצב הפדיונות שלו לאחר ימים של ירידות חדות בשווקים, כך שלא מן הנמנע כי קצב הפדיונות אתמול היה גבוה יותר.

גם תעשיית קופות הגמל לא רווה נחת. מתחילת 2011 ועד סוף אוגוסט רשמו קופות הגמל תשואה שלילית ממוצעת של 3.6%. אלא שמתחילת ספטמבר ובשקלול הירידות של אתמול, רשמו הקופות תשואה שלילית של כ־3.1% נוספים כך שהתשואה המצטברת של קופות הגמל מתחילת השנה היא שלילית ועומדת על 6.6%. בניגוד לקרנות הנאמנות, שבהן תגובת המשקיעים לירידות היא מיידית, עמיתי קופות הגמל מגיבים לאט יותר ועל פי רוב רק לאחר שמגיעים לידיהם הדיווחים הרבעוניים שמשגרות חברות הגמל.

נתוני הפדיונות של קופות הגמל בחודש אוגוסט טרם פורסמו אך ככל הנראה, הם יהיו גבוהים מאלו של יולי, כאשר חלק לא מבוטל מהמשקיעים - ובמיוחד המבוגרים שבהם - צפוי למשוך את הכספים מהקופות הנזילות שברשותו או לכל הפחות להעבירם לקופות סולידיות יותר.

תגיות