אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: הפעם גוגל הסתבכה עם הטייקון הלא נכון צילום מסך: briansouter.com

דו"ח טכנולוגי: הפעם גוגל הסתבכה עם הטייקון הלא נכון

איל התחבורה הבריטי בריאן סאוטר גילה שהאתר האישי שלו נעלם מהתוצאות, ויצא במסע צלב נגד "הצנזורה במנועי חיפוש". וגם: לא רק HP מציעה טאבלט ב-100 דולר

13.09.2011, 13:34 | יוסי גורביץ

סאוטר. בריאן סאוטר

גוגל הצליחה להעמיד לעצמה עוד אויב, כזה שמתכוון להמשיך להילחם בה ושיש לו את הכסף, הזמן והעקשנות להפוך לעלוקה רצינית.

המדובר בטייקון התחבורה הבריטי סר בריאן סאוטר, מסוג האנשים שנהוג לכנות "דמות צבעונית". לסר ברייאן יש אתר אישי, שהוא כמסתבר גאה בו מאוד: הוא מכיל את הביוגרפיה שלו, כמו גם ערימה של תמונות. להרבה מאיתנו יש אתרים כאלה, אבל לא כל אחד יכול גם להשמיע קול זעקה נגד ענק דורסני כמו גוגל.

סר בריאן הופתע לגלות שהאתר שלו, שהיה אחד הבולטים בתוצאות כשחיפשו את שמו, נעלם משם לפתע החל מ-13 באוגוסט. הטייקון הזועם שיסה בתמנון העליז את צוות היח"צ שלו, וכתוצאה מכך "מלמלה גוגל" – כהגדרת טייקון התחבורה – שמדובר בתוצאה של שינוי באלגוריתם, אין מה לראות פה, לכו הביתה.

בעל האתר לא התרשם, בלשון המעטה, והוא מתחיל בקמפיין נגד מה שהוא מכנה "צנזורה של מנועי חיפוש". הוא אמר עוד ש"אין זה תפקידה של גוגל להחליט אילו אתרים נראה ואילו לא". דובריו של סר בריאן ציינו עוד כי האתר שלו איננו פוליטי ואיננו מסחרי.

עד כה, האתר המדובר עדיין אינו מופיע בחיפוש שגרתי בגוגל – כלומר, לא בעמוד הראשון של התוצאות – וגוגל עדיין לא סיפקה הסבר הגיוני לכך (אם כי היא שבה ואמרה שהיא שיפרה את האלגוריתם שלה, כאילו שזה עוזר למישהו). אתרי החברות של סר ברייאן דווקא כן מופיעים, כמו גם הערך עליו בוויקיפדיה. עכשיו הוא מתכוון לפנות לפרלמנט הבריטי ולדרוש חקירה בנושא.

מדובר בבעיה של ממש: אם אתה לא קיים בגוגל, אתה לא קיים. בעבר כל מיני חברות השמיעו קול זעקה כשגוגל השליכה אותן אל פח האשפה של ההיסטוריה בלי הודעה מוקדמת או נימוק. כשעושים את זה לטייקון עם תואר אבירות, זה קצת יותר קשה – ואולי הפעם נקבל סוף סוף כמה הסברים.

תמונות באתר של סאוטר. נעלם מתוצאות גוגל - ולא מתכוון לשתוק, צילום מסך: briansouter.com תמונות באתר של סאוטר. נעלם מתוצאות גוגל - ולא מתכוון לשתוק | צילום מסך: briansouter.com תמונות באתר של סאוטר. נעלם מתוצאות גוגל - ולא מתכוון לשתוק, צילום מסך: briansouter.com

היה לכם שם טוב, לא חראם?

אתר הדילים גרופון, שכבר הושווה למזימת פירמידה – הוא חייב טונות של כסף ומסתמך על כך שיוכל לשלם לספקים הישנים שלו בכסף שמגיע מהספקים החדשים – מוצא את עצמו בחודשים האחרונים בשורה של בעיות. עכשיו מגיעה עוד אחת.

עסקאות גרופון תמיד היו בעייתיות לבעלי העסק. חברת הקופונים לוקחת נתח ניכר מההכנסות שלהם, ולעיתים קרובות המטרה של הדיל שמציע בעל העסק היא למשוך לקוחות – לתת להם לבחון את תוצרתו, בתקווה שהם ישובו. יותר ויותר עסקים גילו שזה לא עובד בפועל: אנשים מגיעים כשיש להם קופון, קונים בדיוק את מה שהקופון מאפשר להם, ונעלמים לבלי שוב.

ואם זה לא מספיק, עכשיו צצה בעיה חדשה לבעלי העסק. מחקר שנעשה לאחרונה הצליב בין עסקאות גרופון ובין דירוגיהם של עסקים באתר הביקורות ילפ. התוצאות לא סימפטיות: העסקאות מעלות משמעותית את מספר האנשים שכותבים ביקורות על העסק – אבל, במקביל, לקוחות שמזהים את עצמם כמי שהגיעו אל המקום נוטים להעניק לו דירוג נמוך יותר. בממוצע, הדירוג נמוך יותר ב-10%.

למה? אולי, אומרים החוקרים, כי הפרסומות לעסקאות מושכות קהל ביקורתי יותר. אולי כי לקהל החדש אין את הקשר הרגשי שיש לבעל העסק עם הלקוחות הקבועים. ואולי, אפשר להוסיף, בגלל שמדובר בקונים חסרי סנטימנטים שמתעניינים במחיר ולא במוצר. ייזהר המוכר.

אפשר להציע לך טאבלט?

בחודש האחרון נרשמה תופעה מעניינת. חברת HP, שניסתה להיפטר מהטאצ'פדים שלה, הציעה אותם במחיר של 99 דולרים. קודם לכן הם נמכרו – או, ליתר דיוק, לא נמכרו – במחיר של 399 דולר. כשהמחיר צנח, המכשירים החלו להימכר כמו לחמניות קינמון חמות.

אז אפשר לומר בזהירות ש-100 דולר הם מחיר שהציבור מוכן לשלם על טאבלט בלי למצמץ, גם אם נעדר ממנו לוגו בצורת תפוח. לא ברור אם אפשר לייצר כזה – HP מכרה את הטאצ'פדים במחירי הפסד – אבל יש מי שמנסה לרכוב על הגל.

עיתונים בפילדלפיה, שהיקף המנויים להם מתחיל להזכיר את שיעור המצביעים למפלגת זכויות הגבר, מנסים כעת לשדל את תושבי עיר אהבת האחים לבלוע את גליונותיהם כשבפנים מתחבאת סוכריית-טאבלט. אם תוציאו 99 דולר, ועוד 13 דולר בחודש (במשך שנתיים) על מינוי לשני עיתונים, תוכלו לקבל את הטאבלט. מחברה שלא שמעתם עליה קודם לכן, וכנראה בצדק, אבל טאבלט.

כלומר, הגרוטאה תעלה לכם בפועל 411 דולר, כשרוב הכסף הולך בעצם על מינויים שמלכתחילה לא רציתם. אבל אם אתם מסוגלים לעשות את החישוב הזה, אתם כנראה לא הקהל שמסתנוור מ"הו! טאבלט! 99 דולר! הוא חייב להיות שלי!" שעליו בונים העיתונים מפילדלפיה מלכתחילה.

הטאצ הטאצ'פד של HP. הצרכנים שוב יסתערו על טאבלט ב-100 דולר? | צילום: אריאל בשור הטאצ

הרשת הניידת עולה

 

איך ייראה העולם המקוון בסוף 2015? לא מעט חברות מחקר מנסות לענות על השאלה הזאת, והתחזית שלנו כרגע היא שב-2015 היקף התחזיות בנוגע לעתיד יזנק ב-400%.

ועכשיו ברצינות: השינוי העיקרי, על פי חברת המעקב IDC, הוא המעבר משימוש ברשת באמצעות מחשבים – ניידים או נייחים – ועלייתם של הסמארטפונים והטאבלטים. רוב השימוש ברשת בארה"ב צפוי, כבר בעוד ארבע שנים, להתבסס על מכשיר סלולרי כלשהו.

סמארטפונים, אומרים שם, כבר מתחילים לעקוף את מכירות המכשירים הסלולריים הרגילים. מספר משתמשי הרשת יעלה עד 2015 ל-2.7 מיליארד איש, כלומר כ-40% מכלל המין האנושי. ב-IDC מעריכים שמספר הטאבלטים ימשיך לנסוק גם הוא, על חשבון המחשבים הנייחים והמחשבים הניידים, הרבה בשל אימוצם על ידי כלי התקשורת (וראו האייטם הקודם). לרוע המזל, עם העלייה הזו יגיע גם גידול צפוי בפרסומות המקוונות.

העתיד, בקיצור, נראה כמו הרבה מאד אנשים שבוהים במסך הזעיר שבידם ומנסים להבין מה כתוב בו, וחברות מסחר מפוקפקות שנבנות על כך שאנשים הקליקו משהו בטעות. המשך יבוא, והוא לא נראה משהו.

קצרצרים

אחרי הסופרטאנקר, אולי גם למשבר הרופאים המתמחים יש פתרון אמריקאי, גדול ויקר: מחשב העל ווטסון, שניצח במשחק הטריוויה Jeopardy, יקיים בקרוב את הבטחת מפתחיו ויתחיל לספק שירותי ייעוץ לרופאים לחוצים. החברה שמתכוונת להשתמש בשירותיו הבעייתיים מתעקשת שהמטרה שלה היא לא "הגבלת הטיפול, אלא וידוא שהטיפול הראוי מוענק". רק שהפעם טעות של ווטסון לא רק תגרום להפסד באיזה משחק, היא יכולה גם להרוג פציינטים. נקווה שלצוות של IBM שבנה את המכשיר יש חתיכת ביטוח – ונקווה ששר הבריאות נתניהו לא יקח את הרעיון ברצינות.

דוקטור ווטסון, בשבילכם דוקטור ווטסון, בשבילכם דוקטור ווטסון, בשבילכם

אתמול הגיע הקץ למשבר הנלעג בתולדות הבלוגוספירה: מייקל ארינגטון עזב רשמית את טק-קראנץ', והוא לוקח את יכולתו המוכחת כאדם חסר רגישות או אתיקה למקום אחר. כבעיטה אחרונה בכיוונה של אריאנה הפינגטון, שהביאה להדחתו, הסתובב ארינגטון בכנס של טק-קראנץ' עם חולצה ועליה הכיתוב "בלוגר לא בתשלום" – הפינגטון, כזכור, עשתה את הונה על גבם של אלפי בלוגרים כאלה, שלא ראו שנקל מהמיזוג בין הפינגטון פוסט ל-AOL וחטפו קריזה.

כמה עמודים יש ברשת? לאף אחד אין מושג ירוק. קווין קלי, אוטופיסט רשת בעל נסיון, טען לפני כשנה שיש יותר מטריליון מהם. קבוצה של שואפי טוב, בהנהגת סר טים ברנרז-לי, בונה הרשת כפי שאנחנו מכירים אותה, מתכוונים למצוא את התשובה המדויקת. הבעיה: עד שהם יגיעו לתשובה, אם בכלל, היא כבר לא תהיה מעודכנת. גוגל תרמה לפרויקט מיליון דולר, והדו"ח צפוי להגיע בתחילת 2012.

זה מטוס! זה ציפור! לא, זאת מנכ"לית מפוטרת של יאהו עם מצנח זהב! קרול בארץ היתה אולי טובה בגסות רוח ופיטרה לא מעט עובדים, אבל ב-Launch מזכירים שהיא לא הצליחה להעמיד איזשהו פרויקט שמישהו יזכור. מעטים ורעים היו ימיה, ובתקופתה יאהו בעיקר עסקה בשפצורים קטנים של הפרויקטים הקיימים שלה ובסגירת חלק מהם. אם היה לבארץ חזון, הוא לא בא לידי ביטוי.  

לארגוני הצדקה הבריטיים נמאס מהצ'קים, ולא קשה להבין אותם. בסופו של דבר מדובר בטכנולוגיה שהיתה הדבר הכי חם במאה ה-14, ולמרבה השמחה אנחנו כבר מזמן לא שם. 96% מארגוני הצדקה הבריטיים אמרו שהם ישמחו מאוד לדלג למאה ה-21 ולהתחיל לקבל כספים באמצעות אפליקציות סלולריות כלשהן. הגיע הזמן להשאיר את המאה של האסונות מאחור, גם בתחום הזה.

תגיות