אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלת אירופה קורסת. האם גם הכדורגל האירופי? צילום: איי אף פי

כלכלת אירופה קורסת. האם גם הכדורגל האירופי?

ליגת האלופות מתחילה את העונה הנוכחית כשאירופה חווה משבר כלכלי קשה. עד כמה הוא ישפיע על הכדורגל האירופאי ואיך הקבוצות יכולות להתמודד איתו

13.09.2011, 17:25 | אוריאל דסקל

השווקים האירופאים במצב קטסטרופלי. משבר כלכלי ומיתון ארוך ממש מעבר לפינה. ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל, אף אמר אמש במסיבת העיתונאים לפני המשחק היום מול דורטמונד במסגרת ליגת האלופות, ש"אירופה כולה בדרך למשבר פיננסי אדיר. בעוד שלושה שבועות או שלושה חודשים, הכל יקרוס".

ונגר הוסיף ש"הכדורגל יושפע מהקריסה הכלכלית". "אנחנו חיים מאנשים שהולכים לאצטדיונים ומפרסום לאנשים שצריכים ללכת ולקנות מוצרים. ההכנסה שלנו בסכנה".

לשם הבהרה: להכנסה יש קשר ישיר להצלחה המקצועית. כשיש סכנה להכנסה, שממנה נגזר תקציב השכר – במיוחד בימים אלו של פייר פליי פיננסי  – אז יש סכנה ברורה וממשית ליכולות המקצועיות של הקבוצה.

הקורלציה בין המיקום של קבוצה בטבלת הליגה לבין המיקום שלה בטבלת השכר היא אדירה. טבלת תקציב השכר מנבאת ב-75% הצלחה את הטבלה הסופית של הליגה. במילים אחרות, סביר להניח שהקבוצה עם תקציב השכר הגבוה ביותר תזכה באליפות.

אין ספק שקבוצות כדורגל באירופה ירגישו את המשבר – גם בחדרי ההנהלה וגם על המגרש.

יהיה להן פחות כסף לשלם לשחקנים ופחות כסף להשקיע בשחקנים חדשים. זה לא בהכרח רע לכדורגל עצמו, קבוצות יתבססו יותר על כישרונות מקומיים, למשל - אבל רוב הקבוצות לא יוכלו לשמור על הסטנדרטים הקיימים.

חואן מאטה, השחקן החדש של צ חואן מאטה, השחקן החדש של צ'לסי. קבוצות יוכלו להשקיע פחות ברכש | צילום: איי אף פי חואן מאטה, השחקן החדש של צ

המשבר כבר כאן

האמת, כבר עכשיו אפשר לומר שהמצב הכלכלי משפיע על הקבוצות. לפי פירמת רואי החשבון, PKF, רוב מועדוני הכדורגל מקפיאים את שכר השחקנים, כיוון שההאטה בכלכלה פוגעת במכירות הכרטיסים והחולצות. החבר'ה ב-PKF עשו סקר בין המנהלים הפיננסיים ב-41 קבוצות באנגליה כדי להגיע למסקנה הזאת.

באנגליה, רק חמישית מהמועדונים מתכוונים להעלות את מספר המועסקים השנה, ואף אחד מהם לא מתכנן להגדיל את גודל סגל.

"מועדוני הכדורגל הבינו שהם צריכים לקבל החלטות קשות בנוגע לעלויות הקשורות לשכר כדי להחזיר את המצב הפיננסי שלהם למסלול, אם כי כמה שנים אחרי רוב העסקים הבריטיים האחרים", אמר טרבור בירץ', ראש מחלקה ב-PKF. מהסקר עולה ש-51% מהמועדונים מוכנים לירידה במכירת כרטיסים ו-54% מהמשתתפים בסקר ציינו כי מכירות המרצ'נדייז ירדו גם. 

ליגות כדורגל ורשויות הכדורגל צריכות להתחיל להתרגל למספר צופים קטן יותר, מכירות מרצ'נדייז פחותות יותר וחברות אירופאיות שיכולות לשלם פחות כספי ספונסרשיפ. בנוסף, ספק אם חברות התקשורת האירופאיות יוכלו להרשות לעצמן להוציא את המיליארדים כפי שעשו בעבר.

מועדונים יצטרכו להשתמש בדימיון שלהם ולחפש צינורות הכנסה חדשים לצד קיצוץ בתקציבים. הם יהיו חייבים להיות יצירתיים וחדשניים. קל זה לא הולך להיות. במיוחד לאור האיום המתגבר מצד ברזיל, שהאיתנות הפיננסית של הליגה שם תאפשר לקבוצות לשמור על הכוכבים שלהן ואף להביא כוכבים אירופאים לדרום אמריקה.

ריאל מדריד וברצלונה. הפייבוריטיות לזכייה בגביע, צילום: איי פי ריאל מדריד וברצלונה. הפייבוריטיות לזכייה בגביע | צילום: איי פי ריאל מדריד וברצלונה. הפייבוריטיות לזכייה בגביע, צילום: איי פי

אירופה בכדורגל - עדיין מספר 1

עם זאת, למועדוני הכדורגל באירופה יש יתרון גדול מאוד – ביחס לחברות אחרות מאירופה. נכון, הכלכלה האירופאית בזבל אבל דבר אחד לא הולך להשתנות בקרוב: הכדורגל האירופאי עדיין מספר 1 בעולם. וזה הולך להיות ככה עוד הרבה מאוד שנים. נכון, קבוצות ונבחרות מאסיה, דרום אמריקה ואפריקה מצמצמות פערים אבל גרעין עסקי הכדורגל עדיין באירופה. היבשת הישנה היא איפה שהמשחק נוצר ופותח. אצלה נמצאים רוב המומחים והמפתחים של המשחק. באירופה יש את רוב האינפורמציה והניסיון בכדורגל. וזה מצוין. כי אלו דברים שאפשר לייצא.

הביקוש לכדורגל אירופאי בעולם גבוה. במיוחד הביקוש למוצר של המועדונים גדולים. זה יוצר מצב לפיו מועדוני הכדורגל האירופאים עדיין יכולים להתחבר לכסף הגדול במזרח התיכון ואסיה דרך חוזי חסות, בעלים חדשים ואפשר גם למצוא יוזמות חדשות. אנחנו רואים, למשל, ש-37% מהקבוצות האנגליות נהנו מעלייה בהכנסות מחסויות בעונה האחרונה, בעיקר בזכות העובדה שהפרמיירליג נהנית מפופולאריות אדירה בשווקים המתפתחים באסיה. שם הכסף הגדול. וכיוון שאין יותר כסף באירופה, הכדורגל האירופאי יכול להמשיך ולחיות כמו מלך עם הכסף מיבשות אחרות.

עם זאת, קבוצות והתאחדויות הכדורגל יצטרכו להיות יצירתיות אם הן רוצות לשמור על ההכנסות הקיימות ולהמשיך בצמיחה. ולכן אין ספק שבקרוב גם נשמע שוב רעיונות כמו הקמת סופרליגה אירופאית או "המשחק ה-39".

ריאל מדריד וברצלונה פייבוריטיות. למה?

הפייבוריטיות לזכייה בליגת האלופות העונה הן ברצלונה וריאל מדריד. וזה בגלל שהן בעלות ההכנסות הגבוהות ביותר בכדורגל העולמי, מה שמאפשר להן להיות בעלות תקציבי השכר הגבוהים ביותר. הקבוצות שמרו על רוב הסגל שלהן ובזכות ההכנסות האדירות שלהן, הקבוצות הללו יכולות להתייחס לקבוצות ליגת האלופות כחנות לשחקנים.

"העונה יש שתי קבוצות מעל כולן", אמר ונגר. "כולן ישחקו תופסת עם מדריד וברצלונה העונה. יש להן הרבה יותר כוח כלכלי מאשר היה להן לפני וזה בגלל הסכמי הטלוויזיה האינדבדואלים בספרד. כרגע, כמו מנצ'סטר סיטי וצ'לסי, הן יכולות לקחת מי שהן רוצות". ונגר יודע את זה טוב מאוד. ברצלונה "לקחה" לו הקיץ את ססק פאברגאס.

איך הענקיות מספרד מצליחות לשמור על איתנות פיננסית למרות המצב הכלכלי של המדינה? א', כיוון שהן שואבות את רוב ההכנסות מהשוק המקומי. ב'. כיוון שבניגוד לכל הקבוצות האחרות, שנתמכות בעיקר בקהילה המקומית שלהן, ריאל מדריד ובארסה מגייסות הון רב גם מחוץ לספרד.

המצב הזה הפך את הליגה הספרדית לתחרות קלה עבור הקבוצות הגדולות. מלבד מספר משחקים בודדים, הליגה הספרדית לא מותחת את ריאל מדריד ובארסה שהפכו אותה לסוג של מעבדת ניסויים לנשקים שלהן, אותן הן מפעילות בכל הכוח באירופה.

מה גם שהן מגיעות טריות יותר למשחקים החשובים באירופה מאשר היריבות מאנגליה, גרמניה ואיטליה. כלומר, הרבה יותר קל לשחקנים להתאושש מניצחון 5-0 על חטאפה מאשר ממאבק בוצי עם סטוק או משחק חוץ בוולפסבורג. בגלל כל הסיבות הנ"ל, סביר מאוד להניח שנראה את ריאל מדריד או את ברצלונה, או את שתיהן בגמר ליגת האלופות 2012, שייערך באליאנץ ארנה.

תגיות