אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה לא רואים בטלסקופ את הדגל על הירח?

למה לא רואים בטלסקופ את הדגל על הירח?

האם הדגל אכן נמצא שם? ומה נחוץ כדי לראות אותו? בלדד משיב

15.09.2011, 10:49 | בלדד השוחי
למה לא רואים בטלסקופ את הדגל על הירח? איתן חן

איתן היקר,

ארצות הברית הותירה כמה דגלים על הירח, ולפחות אחד מהם נצפה לפני כמה שנים בטלסקופ הודי. אלא שהטלסקופ היה קרוב מאד לירח, על סיפון הגשוש הירחי צ'אנדרהיאן 1. מכדור הארץ אנחנו עדיין לא מסוגלים לראות את הדגלים הארורים.

זו לא בעיה של מרחק. הטווח של הטלסקופ, כמו זה של העין, אינסופי. אתה רואה את השמש ממרחק של כ־150 מיליון ק"מ ואת הכוכבים ממרחקים גדולים אף יותר. בתנאים טובים אפשר לראות את גלקסיית אנדרומדה במרחק של כ־2.5 מיליון שנות אור, ובלילות הקרובים יש לך סיכוי לראות, קצת מעל יצול העגלה הגדולה, כוכב מתפוצץ במרחק כ־30 מיליון שנות אור. ב־2008 אפשר היה, לכמה שעות, לראות בעין בלתי מזוינת פיצוץ במרחק 7.5 ביליון שנות אור, שהן כ־70 סקסטיליון (70 עם 21 אפסים) ק"מ!

דגל ארצות הברית על הירח דגל ארצות הברית על הירח דגל ארצות הברית על הירח

זה טיבו של האור. אם לא מפריעים לו הוא פשוט ממשיך, ואם הוא מגיע לעין או לטלסקופ אז רואים אותו. כל מה שהטלסקופ עושה (והכוונה לטלסקופ אופטי, כזה שמתעסק עם אור נראה ולא, לדוגמה, עם גלי רדיו) זה להגדיל את התמונה. וכאן המגבלה של הטלסקופ. הגדלת פעם תמונה במחשב? די מהר התמונה מאבדת חדות ומתחילים לראות את הנקודות מהן היא מורכבת: הפיקסלים. בטלסקופ קורה דבר דומה, והפיקסלים נקבעים על־ידי גודל העדשה.

כשגלי אור מתנגשים זה בזה הם משתנים ומתעוותים. פיזיקאים קוראים לזה "התאבכות", וזה מה שמגביל את יכולתו של הטלסקופ (בהנחה שהעדשה אינה פגומה מדי ושתנאי הראות טובים) להפריד בין גלי אור שמגיעים מכיוונים שונים ולהפוך אותם ל"פיקסלים" במקומות שונים על התמונה. וככל שהעדשה קטנה יותר, כך גלי האור שעוברים בה נדחקים יותר ומתאבכים זה בזה.

לטלסקופ ממוצע אין שום קושי לקלוט אור שמגיע מדגל על הירח, אבל הוא זקוק לחתיכת עדשה ענקית כדי להבדיל בינו לבין האור שמגיע מהקרקע סביב הדגל. אני אחסוך ממך את המתמטיקה ואספר לך שכדי להבחין מכדור הארץ בדגל ירחי באורך של כ־125 ס"מ (אני בטוח שהאמריקאים היו מעדיפים משהו גדול יותר, אך אין הרבה מקום מיותר ברכבי חלל) צריך עדשה בקוטר של כ־200 מטר. וזה ייתן לנו תמונה שבה הדגל בגודל "פיקסל" יחיד.

הסלב של הטלסקופים, טלסקופ החלל "האבל", מצויד בעדשה בקוטר של כ־2.4 מטרים שמאפשרת לו להבחין על הירח בפרטים שקוטרם כמאה מטר. אם תכוונו קרוב יותר, לכדור הארץ, הוא יוכל להבחין בקושי בעיתון שבידך. "האבל" קטן מאותה סיבה שהדגל קטן, היה צריך לדחסו לרכב חלל. אך גם העדשות הגדולות בעולם נעצרות סביב קוטר של עשרה מטרים. לפחות במקרה הזה, הגודל כן קובע.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

30 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

27.
קווינטיליון הוא לא מספר עם 21 אפסים!
יש שתי שיטות ספירה נהוגות בעולם ובשתיהן קווינטיליון אינו מספר עם 21 אפסים. בשיטה האמריקאית לקווינטיליון יש 18 אפסים. בשיטה הבריטית יש לקווינטיליון יש 30 אפסים. בשיטה האמריקאית המספר בן 21 אפסים נקרא סקסטיליון. בשיטה הבריטית המספר בן 21 אפסים נקרא טריליארד (שהוא 1000 פעמים טריליון). אודה לכם אם תבדקו את הנושא ותתקנו את הכתבה בהתאם.
אמיר  |  17.09.11
26.
לשאלה המצויינת איך הדגל מתנופף ברוח כאשר אין רוח על הירח: התשובה פשוטה.
אפשר לראות אותה בתמונה שמופיעה בלינק הבא. http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2001/ast23feb_2/ לא לשכוח שבריק בשילוב עם גרוויטציה מאוד חלשה, החפצים כולם מתנהגים בצורה שונה. ולכן אם תעמידו בד ותמתחו אותו הוא יראה כאילו הוא מתנופף ברוח. אגב מניסיון של שנים של הרצת קונספירציות ושל חיפוש הסברים: לאדם הבודד אין את הכלים להתמודד עם עודף האינפורמציה ועם השאלות. אפשר "לעורר" קונספירציה כמעט על כל דבר שאנחנו מקבלים כאמת. כמעט כל אמת שמקובלת בתרבות שלנו אפשר למצוא תרבות אחרת שרואה בכך שקר מופרך. אם רוצים לשמור על שפיות ולא להיכנס ל"מחילת הארנב" אין דרך להתמודד עם כל האינפורמציה ועם הדיסאינפורמציה לאדם הפרטי. היצמדות לזרם המרכזי = מרשם להיות בקירוב כלשהו לאמת. אני מכיר לא מעט אנשים שנדבקו בחיידק וירדו מהפסים כי התחילו לראות בכל דבר קונספירציה. לשאלה האם חייזרים ביקרו בכדור הארץ - יש אינסוף תשובות והוכחות. והכל בעיני המתבונן. ועלינו לשאוף ולהיות המתבונן האולטימטיבי ולנטרל את הרגשות והרצונות, ומספר האנשים שמסוגלים לכך שואף ל 0. עוד מילה על נושא הדגל והטלסקופ: כן אפשר על ידי אמולציות אלקטרוניות ושילוב של עדשות (לא עדשה אחת!) לצלם חפצים קטנטנים כמו הדגל על הירח. השאלה האם יש אינטרס למישהו לחשוף טכנולוגיה שנחשבת לטופ ולחוד החנית של תעשיית הריגול. וברור שאין אינטרס להשקיע משאבים בצילום של הדגל כאשר יש אינטרס ברור לצלם את כדור הארץ מהחלל. אחרי הכל מה יותר חשוב מלצלם מחשופים של מרגלות יפות או סתם תושבות כדור הארץ תמימות שלא חושדות במאומה?! (-:
קונספירטורס  |  17.09.11
לכל התגובות