אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שרצקי נגד המוסדיים: "אני עובד בשביל הציבור כמו חמור, ובסוף הוא יוצא נגדי" צילום: סיון פרג'

שרצקי נגד המוסדיים: "אני עובד בשביל הציבור כמו חמור, ובסוף הוא יוצא נגדי"

לפחות 20 בעלי שליטה בחברות ציבוריות, שקרוביהם מועסקים עמם, התפטרו מתפקידם בימים האחרונים עקב הצורך לקבל מחדש את אמון בעלי מניות המיעוט. שרצקי בחר להעמיד עצמו להצבעה אבל לא זכה לרוב הדרוש

18.09.2011, 07:04 | לירוי פרי

תיקון 16 לחוק החברות, שאושר בכנסת באביב 2011 ושמחייב בין השאר תמיכה של רוב בעלי המניות מקרב הציבור במינויים של קרובי משפחה לתפקידי היו"ר והמנכ"ל בחברה ציבורית, הביא בסוף השבוע לגל של התפטרויות בקרב בעלי השליטה.

לא פחות מ־20 בעלי שליטה בחברות ציבוריות שהחזיקו בתפקידים בכירים יחד עם קרובי משפחתם, הגישו את התפטרותם מתפקידי היו"ר, סגן היו"ר והמנכ"ל, במטרה להימנע מהצורך להעמיד את גורלם להכרעת הציבור במסגרת האסיפה הכללית.

עם המתפטרים ניתן למנות את יו"ר אורמת תעשיותיהודה ברוניצקי, שאשתו דיתה מכהנת כמנכ"לית החברה; את יו"ר אלקו החזקותגרשון זלקינד, שבניו מיכאל ודניאל מחזיקים במשותף בתפקיד המנכ"ל; את יו"ר פמסדניאל בלום שבנו אבי מכהן בתפקיד המנכ"ל; וכן את צבי ויליגר מנכ"ל וילי פוד, שאחיו יוסף הוא יו"ר החברה.

מפלה בהפתעה

 

מי שהאמין כי המוניטין רב השנים שצבר יסייע לו לצלוח את המשוכה שהציב התיקון לחוק הוא איזי שרצקי, בעל השליטה ויו"ר איתוראןב־16 השנים האחרונות, שבניו אייל וניר מכהנים כמנכ"לים משותפים בחברה. ביום חמישי העלה שרצקי את המשך כהונתו להצבעה באסיפה בעלי המניות, וזכה לתמיכת 76.9% מהמצביעים באסיפה, אולם להפתעתו הוא ספג מפלה כשלא השיג את הרוב הדרוש מקרב בעלי מניות המיעוט ולמעשה הודח בידיהם. גם יצחק אוסטרוביצקי, יו"ר אורן השקעות ואביה של המנכ"לית אילנית אוסטרוביצקי, שביקש להאריך את תקופת כהונתו בשישה חודשים בלבד, ספג מפלה באסיפת בעלי המניות.

שרצקי היה נסער מהחלטת בעלי המניות, ובראיון ל"כלכליסט" האשים במפלה את חברת אנטרופי, שמעניקה ייעוץ לגופים מוסדיים. "בעלי המניות פגעו בחברה הפעם. במשך 15 שנה אני מנהל את החברה לטובת ציבור המשקיעים, ובחמש השנים האחרונות חילקתי דיבידנדים של כמעט 400 מיליון שקל (כ־70% מהרווח הנקי). כעת נצטרך להביא יו"ר חדש ולשלם לו יותר.

"חברת הייעוץ אנטרופי החליטה להמליץ נגד המשך כהונתי כיו"ר, אולם השיקול שלה הוא לא טובת המוסדיים. מיהם בכלל? זו חברה שאחד ממוביליה רצה ללכת עם תשובה למרות ניגוד האינטרסים (לגבי דלק נדל"ן — ל"פ). אני לא מקושר אל אנטרופי והם אלו שחרצו את הגורל. אני אישית לא אפגע ואמשיך לנהל את החברה כנשיא. אני עובד בשביל הציבור כמו חמור ובסוף הם מחליטים לצאת כנגד. אין חברה אחת שרכשתי ולא הבאתי אותה להישגים. זה כואב לי".

גורם מוסדי בכיר אמר ל"כלכליסט" כי "עד היום כל החברות הקטנות יותר לא ספרו אותנו. הם יכלו ללכת לאסיפה הכללית ולהעביר כמעט כל החלטה מבלי לקבל את אישור המוסדיים שמחזיקים בנייר. כעת, כשהם צריכים אישור רחב יותר, הם מתדפקים על דלתותינו מדי יום ומשכנעים אותנו לאשר את כהונתם, שכרם, או אפילו את כהונת בני משפחתם במקביל. הגיע הזמן שמישהו יקרא את השוק הזה לסדר תאגידי".

המבחן של רמי לוי

בחודשים הקרובים צפויות עוד ועוד חברות להביא החלטות בעניין הממשל התאגידי לשולחן האסיפה הכללית. כך, למשל, רמי לוי, בעל השליטה, ברשת קמעונאות רמי לוי שיווק השיקמה, עשוי לעשות סדר במבנה הדירקטוריון וההנהלה: לוי משמש כמנכ"ל ודירקטור בחברה, ואשתו עדינה כפופה לו כגזברית, אך משמשת גם כדירקטורית שצריכה לפקח ולבקר את פעילותו כמנכ"לית. בנוסף, האח דרור לוי משמש כדירקטור והחתן של לוי, דרור אטיאס, משמש כיו"ר הדירקטוריון.

תגיות