אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עודד גולן: "אני לא יכול להגיד שסיימנו עם הפיטורים"

עודד גולן: "אני לא יכול להגיד שסיימנו עם הפיטורים"

כך לפי מנהל הפעילות העסקית של קומברס. גולן נסחף בפתאומיות למרכז הבמה של קומברס עם פרישתו של המנכ"ל היוצא. גולן חתום על תהליך הקיצוצים שהביא את החברה לרווחיות והוא צופה לה המשך צמיחה, אם כי מתונה יותר

19.09.2011, 07:26 | ניר צליק ושניר הנדלר

מנהל הפעילות העסקית של קומברס, עודד גולן, בן טיפוחיו של המנכ"ל היוצא, אנדרה דהן, לא מסגיר את תחושתיו באשר לעזיבתו הפתאומית של דהן את התפקיד. "לא התעסקתי עם זה, אני לא זוכר אם הופתעתי או לא", אומר גולן, שהיה עד לא מזמן אחראי על תוכנית ההבראה של קומברס. פרישתו של דהן דחקה את גולן בפתאומיות למרכז הבמה. בראיון ל"כלכליסט" מספר גולן על השינוי שעוברת קומברס, על הכאב שבפיטורי מאות אנשים וגם על עתיד טוב יותר שאליו הוא מייחל ומכוון כדי שנסיכת ההייטק הישראלית תחזור לשגשג.

"את תוכנית ההבראה שלנו חילקנו לשישה גורמים: חזון, תמהיל מוצרים, תפעול, מדידות עסקיות לתחומי הפעילות, תקשורת בין אנשים והובלה טכנולוגית. מ־1 במרץ התחלנו את קומברס החדשה, וחצי שנה אחרי הגיע הזמן לבחינה של איפה אנחנו נמצאים", אומר גולן שלושה ימים לאחר שאיום מחיקתה של קומברס מהרשימה המשנית של וול סטריט הוסר.

סוף פרשת הבקדייטינג

יום חמישי האחרון היה המועד האחרון שבו יכלה רשות ני"ע האמריקאית (SEC) לערער על תקפות הדו"חות הכספיים שהגישה קומברס. כעת, משעמדה בכל התחייבויותיה, קומברס יכולה לשים סוף סוף מאחור את פרשת הבקדייטינג (תיארוך אופציות לאחור), שהובילה לכך שהחברה נסחרה מעבר לדלפק בוול סטריט בחמש השנים האחרונות, וצפויה כעת לשוב למסחר ברשימה הראשית בנאסד"ק, מה שיוביל לשינוי בפרופיל המשקיעים של החברה.

"הדבר המשמעותי הוא שהיום אנחנו עדכניים מבחינת הדו"חות שלנו, מה שמאפשר לנו להירשם לנאסד"ק, ואנחנו מצפים להשלים את הרישום בשבועות הקרובים. זה מאפשר לנו, גם מבחינת העובדים וגם מבחינת הלקוחות, שקיפות רבה יותר — מה שקורה בכל חברה ציבורית. אני רואה בזה חלק חשוב בחברה שלנו".

קומברס גם מחזיקה בכ־52.9% מהחברה־הבת ורינט, אחרי שמימשה מניות בעקבות מצוקת המזומנים, כמו גם בחברה־הבת סטארהום שבה היא אוחזת בכ־66.5%. עם זאת, גולן מודה כי "אין כמעט סינרגיה בין החברות, ואם יש, היא בשוליים". באשר למכירה עתידית של קומברס או של חלקים ממנה אמר גולן: "אני חושב שהעובדה שהדו"חות פורסמו נותנת לנו גמישות אסטרטגית גדולה יותר. אם יש הצעה מעניינת נדון בה, גם מבחינת רכישות וגם מבחינת מכירה. העובדה שאנחנו הופכים להיות חברה בריאה מאפשרת לנו מגוון אפשרויות גדול יותר".

קופת המזומנים של קומברס מכילה כיום מעט יותר ממיליארד דולר במזומן ובמניות, בעיקר של החברה־הבת ורינט, ובדו"חות הרבעון השני שהוגשו לפני כמה ימים כתבה החברה כי יש לה כסף לממן את פעילותה לפחות ל־12 חודשים נוספים. לפני כשנה בלבד הודיעה החברה שהיא עשויה להיכנס למצוקת מזומנים, מה שהניע הליך של מכירת מגרש של החברה ברעננה לג'ורג' חורש, מכירת אולטיקום ומכירת חלק מאחזקותיה בוורינט, כמו גם הליך פיטורים מקיף. "כיום החברה מעסיקה 4,000 עובדים לערך", אומר עודד גולן, "מהם כ־1,500 עובדים בישראל".

שורת הרווח השתפרה

מדו"חות קומברס עולה כי חלה ירידה משמעותית בהכנסותיה ברבעון האחרון, כאשר אלו הסתכמו ב־182.1 מיליון דולר לעומת 221.5 מיליון דולר ברבעון המקביל. לדברי גולן, ירידה זו נבעה משתי סיבות עיקריות: "הדבר הראשון הוא שקומברס הרבה יותר מפוקסת על רווחיות ומזומן. אנחנו יותר סלקטיביים בעסקאות שאנחנו לוקחים. אנחנו לוקחים רק עסקאות שהנן נכונות לנו מבחינה עסקית - כלומר שהן רווחיות ומייצרות כסף. יש עסקאות שאנחנו לא לוקחים ואנחנו שמחים על העלייה ברווחיות. לאורך השנים קומברס היתה אגרסיבית בלקיחת עסקאות, אבל הבנו שכדי להבריא חייבים להסתכל על שורת הרווח והמזומן. הסיבה השנייה היא שברבעון המקביל היו גם יותר הכנסות משנים קודמות בעקבות השינוי בעריכת הדו"חות".

למרות הירידה בהכנסות עברה קומברס ברבעון השני לרווח תפעולי של כ־9.6 מיליון דולר לעומת הפסד של כ־13.2 מיליון דולר ברבעון המקביל, כאשר חלק נכבד מהשיפור מיוחס לגלי פיטורים של מאות עובדים שערכה החברה. "העלייה ברווחיות נובעת גם מירידה בהוצאות. מעכשיו נצטרך להתאים בין שורת ההוצאות לשורת ההכנסות", אמר גולן.

"כל חברה חפצת חיים חייבת להתאים את זה. היינו כבדים בשנים האחרונות. זה כלל פיטורים וקיצוצים אחרים כדי להגיע למבנה הוצאות מתאים יותר. התהליך היה כואב, נפרדנו מאנשים מכל הרמות, עשינו חיתוך שהוא כואב, אבל היום אני חושב שגם אנחנו וגם בחוץ מבינים שהיינו צריכים לעשות זאת. אני מקווה שיגיע היום שנוכל לקלוט שוב עובדים ובהם גם את אלה שפיטרנו.

"במהלך התוכנית הגדרנו את פלח השירות כקריטי. הוא מאוד רווחי לנו ואנחנו עושים כדי להגן על הפלח הזה. זו הכנסה שאנחנו רוצים לראות אותה. חשוב להגיד שבתוכנית ההבראה הקצינו חטיבה מיוחדת לזה". ההכנסות מפעילות זו הגיעו ל־89.6 מיליון דולר, עלייה של 3% ביחס לרבעון המקביל, כאשר גולן צופה את המשך השיפור באותה רמה גם בעתיד.

באשר לחטיבת שירותי הערך המוסף (VAS), הכוללת בתוכה גם את התאים הקוליים, גולן קצת פחות אופטימי ואומר: "הירידה ב־VAS קרתה בדיוק בגלל דרך לקיחת הפרויקטים. אני בטוח שהיום העסק הזה בריא יותר. אני מאמין שנמשיך לצמוח בשנים הקרובות, אבל בצורה מתונה. יש עדיין הרבה מה לעשות בתחום הזה. גם החטיבה הזו היתה רווחית, וייצרנו תזרים חיובי בחברה, אבל אנחנו לא אומרים באיזה סדר גודל. היתה איזו תפיסה מוטעית שאנחנו נתמקד עכשיו רק בבילינג ובעצם שחטיבת ה־VAS לא תצמח יותר. זו תפיסה לא נכונה, מדובר בחטיבה גדולה בקומברס"

באשר לפעילות הבילינג, שהניבה לחברה הכנסות של 42.8 מיליון דולר ברבעון השני, ירידה של 3.2% לעומת הרבעון המקביל, אמר גולן כי "המטרה שלנו היא לחזק את המעמד שלנו ב־BSS. יש את לקוחות קינן למשל (חברה שקומברס רכשה לפני כמה שנים - נ"צ). אנחנו מציעים להם לעשות פרויקט ולשכלל את המערכת שלהם לשלנו ואנחנו רואים הרבה אפסייד עתידי בתחום הזה".

מספר שתיים בעולם

גולן גם מסמן תחום נוסף לעתידה של קומברס - העברת מידע סלולרית. לדבריו של גולן, יש כיום רצון של מפעילי תקשורת לחייב לקוחות בהתאם לסוג המידע שהם צורכים, כאשר סרטים באיכות גבוהה יעלו ללקוחות כסף רב יותר מסרטים באיכות נמוכה שהם מורידים, ומפעילי הסלולר שואפים ליכולת לנתח מידע בצורה טובה יותר. לדברי גולן, "ההתמקדות העיקרית שלנו היא בתחום קביעת המדיניות, שזה בעצם המוח שמאחורי ניתוח המידע שעובר ברשת. זה תחום שהרווחיות שלו היום מינורית, אבל אנחנו מצפים לראות בו גידול".

איך אתה רואה את תחום התאים הקוליים בעתיד?

"בתחום ה־VAS — יותר מ־60% בעולם שיש להם תא קולי, התא הוא של קומברס. בתחום ההודעות אנחנו מספר שתיים בעולם. בשביל לשמור על הובלה הלקוחות שלנו מצפים מאיתנו להתאים למצב החדש בשוק, ולהיכנס יותר לתחום פתרונות מבוססי IP. אנחנו משקיעים מהרבעון השני הרבה מאמצים בזה ולעבוד בסביבת ענן, וזה קורה כבר עכשיו".

איך התחושות בחברה עכשיו אחרי גל הפיטורים?

"מבחינתי, אנחנו בתחילה או באמצע של תוכנית ההבראה. אנחנו ממשיכים להתפקס על האסטרטגיה - להמשיך ולשפר את היעילות. אני לא יכול להגיד שסיימנו סופית את הפיטורים, יכול להיות שיהיו קיצוצים פה ושם, ובמקומות אחרים ניקח עובדים, כמו שעשינו בחטיבת הבילינג.הנהלת קומברס חייבת לשמור על הלימה בין העלויות להכנסות. הורדנו פחות ממה שתכננו אבל יהיו אזורים שבהם נוריד עלויות ואזורים שבהם נגייס — אבל מה שחשוב הוא האיזון".

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
מילים מילים.. אבל שיהיה בהצלחה
עודד באמת אחלה בן-אדם (רחוק מאוד מהמנהל שלו - אנדרי - שהרס את החברה) אבל לדעתי נשבה בסיסמאות... למי הוצגה תוכנית ההבראה הכוללת, עם אבני דרך והשגים נדרשים? מתי ובפני מי עשו עליה פולו-אפ? אתם חושבים שאפשר לרתום עובדים ומנהלים למשהו ערטילאי כזה, ללא הצגת הישגים והתקדמות של התוכנית? חזון - הצחקת אותי (האמת עצוב לי בעצם) - לקומברס יש *חזון* (VISION). מה שכתבתם כמה מילים על כל חטיבת מוצר זה לא חזון. תמהיל מוצרים - החברה עומדת בהחלטות הברורות והחד משמעיות שקבעה בפברואר (שגזרו גם פיטורים של כח אדם מאזורים מסוימים..)?? אפשר להמשיך לעבור נושא נושא ולראות כמה (עם כל המאמצים ובכמה דברים גם התקדמות מסוימת) איזה פער יש בין ההצהרות והמילים הגבוהות לחוסר הקוהרנטיות של התוכנית וביצוע בשטח. בכל מקרה - מזל טוב עם החזרה לנאסדאק. מקווה שהחברה תצליח.
וטרן  |  22.09.11
10.
הייתי ממליץ לחברים שלי לעבוד בקומברס.
הייתי ממליץ לחברים שלי לעבוד בקומברס אחרי הצבא, או הלימודים, שנה-שנתיים, לצבור נסיון, שורה ראשונה ברזומה, לעשות כסף, להתפטר ולנסוע לטיול ארוך במזרח (או דרום אמריקה) ואז לחזור ולחפש מקום עבודה נעים, בריא ויציב לעבוד בו בהמשך החיים. אנא, המליצו על תגובה זו. תודה.
אנדי , רעננה  |  20.09.11
9.
הבעיות מתחילות מההון האנושי
שחברה במשך עשור מפטרת-מגייסת-מפטרת. האמון של עובדים ועובדים פוטנציאלים ירד המון. קומברס נפתפשה פעם כשמקום ששווה לעבוד בו וכיום לאחד ממקומות העבודה הגרועים... התותחים הכבדים שנמצאים בשוק יעדיפו חברה עם שם טוב יותר. תמשיכו לתת בונוסים שמנים למנהלים הכושלים שלכם ולפטר את העובדים שלכם האמון ירד ל-0. קומברס בדרך למטה.
אנדלו'  |  19.09.11
לכל התגובות