אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: החוק נגד טרולים עלול לפגוע גם בשאר הגולשים צילום: Shutterstock

דו"ח טכנולוגי: החוק נגד טרולים עלול לפגוע גם בשאר הגולשים

חוק חדש בארה"ב נועד למנוע שימוש לרעה במחשבים, כולל בריונות רשת, אבל ניסוחו מעלה חשש שהוא יפגע גם בגולשים מהשורה. וגם: עכשיו הרפובליקנים משתמשים בטוויטר נגד אובמה

18.09.2011, 13:41 | יוסי גורביץ

גלשת? השוטרים בדרך

כבר לפני 25 שנים העביר הקונגרס האמריקאי את חוק ההונאה והשימוש לרעה במחשבים, שבאופן כללי אוסר על פעילות האקינג. מאז, בניסיון להתמודד עם העובדה שמחשבים הופכים לחלק מרכזי יותר ויותר בחיינו, ובין היתר עם בריונות רשת, החוק משודרג מדי כמה שנים. השינויים החדשים שמוצעים בו, אומר "הוול סטריט ג'ורנל", מדאיגים במיוחד.

החוק כולל סעיף שאוסר על "חריגה משימוש מורשה" במחשב. כרגע, מדובר בעבירה מסוג עוון. הסנאט שוקל כעת להפוך אותה לפשע פלילי, שיכול לגרור איתו כמה שנות מאסר.

למה זה חשוב? בגלל המקרה של "התאבדות מייספייס". במקרה ההוא, הובילה אישה בשם לורי דרו להתאבדותה של קטינה בשם מייגן מאייר. דרו ואחרים יצרו פרופיל פיקטיבי של משתמש, "ג'וש", שביים התאהבות במאייר – ואז הפך את עורו והאיץ בה להתאבד, מה שאכן עשתה כעבור זמן קצר.

דרו ידעה שמאיירס נוטלת תרופות נגד דיכאון, מה שהופך אותה לדעתי לראויה למעגל קטן וחם במיוחד משלה בגיהנום, אבל על פניו היא לא עברה על שום חוק. בניסיון לסחוט צדק כלשהו, העמידה אותה הממשלה הפדרלית לדין על "שימוש בלתי מורשה" במחשב – יצירת פרופיל מזויף מנוגדת לתנאי השימוש של מייספייס. את זה ששום דבר טוב לא יצמח מהתביעה, אפשר היה לדעת כבר אז. דרו זוכתה, בסופו של דבר, אבל התקדים שלה ימשיך לרדוף גולשים, והוא צפוי עכשיו להפוך לחוק.

אפשרויות השימוש לרעה בחוק הזה, שוודאי יועתק לישראל מתישהו, הן כמעט בלתי מוגבלות. מצביע קדימה? צור אתר שבתנאי השימוש שלו, בסעיף 27,652, נאסר על כניסה של ליכודניקים, למשל – ואז תבע אותם על "פריצה למחשב".

עכשיו, בהחלט צריך להלחם בפשיעת מחשב, ובטרוריסטים כמו אנונימוס צריך לטפל כמו בטרוריסטים, כולל שימוש בכוח צבאי במידת הצורך. אבל החוק הזה עלול להפוך כמעט כל גולש לפושע.

לחטוף את טוויטר 
אובמה. גם הרפובליקנים יודעים להשתמש בטוויטר, צילום: בלומברג אובמה. גם הרפובליקנים יודעים להשתמש בטוויטר | צילום: בלומברג אובמה. גם הרפובליקנים יודעים להשתמש בטוויטר, צילום: בלומברג

במהלך מערכת הבחירות שהסתיימה במינויו של אובמה לנשיא ארה"ב, הוא עשה שימוש מבריק בכלים שנחשבו אז לחדשים יחסית, כמו טוויטר ופייסבוק. הוא לא ניצח בגללם, אבל הם בהחלט סייעו לו לגייס כספים. כמה שנים חלפו, ונראה שיריביו של אובמה למדו מהר.

הבחירות של 2012 בפנינו, וברק אובמה הוא אחד המתמודדים. כדי להיערך מראש לערימת הרפש שהימין השמרני ישליך בכיוונו – תעודת לידה, מישהו? – העלו אנשי ה-IT של אובמה אתר בשם attackwatch.com, שבו מתבקשים תומכי אובמה לדווח על כל מתקפה חדשה נגדו, כדי שהמטה יוכל להרוג אותה כשהיא עוד קטנה.

עד כאן, הכל שגרתי. אבל דברים התחילו להשתבש מהר מאוד: בלוגרים שמרנים בארה"ב מיהרו לקפוץ על העגלה, והם משתמשים בהאשתג attackwatch# בטוויטר כדי לתקוף בחזרה. הם מציפים אותו במידע עוין או סתם לא רלבנטי, ומטביעים את המידע שהצוות של אובמה מנסה להעביר.

דבר דומה קרה לתומכי המחאה החברתית בארץ עם ההאשתג j14#: קל מאוד לחטוף האשתג ולהתחיל להשתמש בו כדי להפיץ מידע עוין, שקרי ולגלגני. ושנת הבחירות בארה"ב עוד לא התחילה, לעזאזל.

עידן חדש, אמיץ?

הברית הצבאית והמודיעינית בין ארה"ב ובין אוסטרליה, יבשת קטנה ומוקפת מים, ותיקה מאוד – מאז הימים שהגנרל דגלאס מק'ארתור נמלט מהפיליפינים הנצורים והגיע ליבשת בעוד היפנים מתכננים את הפלישה אליה. מאז היא חודשה דרך קבע.

אבל מדי פעם מחדשים הסכמים צבאיים, וגם הסכם ההבנות הוותיק הזה – בן כשישים – עודכן לאחרונה. מעתה, הוא יכלול גם התייחסות להתקפת סייבר. כלומר, אם מישהו יבצע מתקפת סייבר על ארה"ב, הדבר ייחשב כאילו תקף גם את אוסטרליה, ולהיפך.

בינתיים זו בעיקר רק הצהרת כוונות. כמעט כל ממשלה בעולם נמצאת תחת התקפת סייבר מדי פעם: ארה"ב ואוסטרליה הותקפו שתיהן על ידי קוריאה הצפונית, למשל. אבל כשאתה מדינה משוגעת עם סיכוי סביר לנשק גרעיני, סולחים לך גם על מנהגים מגונים הרבה יותר, כמו ניסוי טילים שנערך חד צדדית בשמי יפן.

שר ההגנה החדש של ארה"ב, ליאון "קרקפתי את בן לאדן" פאנטה, נשמע אומר ש"ה(מרחב) הקיברנטי הוא שדה הקרב של העתיד", ובעבר הפנטגון כבר הזהיר שהוא עשוי לנקוט בכוח צבאי כנגד האקרים, כולל הפצצה מהאוויר. יכול להיות שבקרוב נחזה בתוצאות המעשיות של הדיבורים הללו.

שוטר, אני מקליט אותך 

 

אחת הבעיות של העידן המודרני היא התמודדות מול שוטרים שממש לא אוהבים את הרעיון המוזר הזה, שכל אחד יכול להקליט אותם, כי זה קצת מפריע להם להרביץ ככל העולה על רוחם. בימים שבהם מספיק סמארטפון כדי לבצע הקלטה, ולא צריך להסתובב עם טייפ, האפשרות הזאת זמינה הרבה יותר.

בכמה וכמה מדינות בארה"ב טוענת המשטרה שהקלטה בפומבי של שוטר בעת מילוי תפקידו היא האזנת סתר. אילינוי היא אחת מהמדינות הללו, שהחוק שלה אוסר על כל הקלטה של אדם ללא הסכמתו – גם אם ההקלטה נעשית בפומבי ותוך הצהרה על כך.

עצרו אותך ללא סיבה? תקליט, צילום: אי אף פי עצרו אותך ללא סיבה? תקליט | צילום: אי אף פי עצרו אותך ללא סיבה? תקליט, צילום: אי אף פי

כתוצאה מכך, פנה איגוד זכויות האזרח של ארה"ב, ה-ACLU, לבית המשפט לערעורים שאזור השיפוט שלו כולל גם את אילינוי, וביקש ממנו לבטל את החוק, בטענה שהוא מנוגד לחוקה. השופט השמרן ר'יצרד פוזנר – אתם עשויים להכיר אותו משורה של מאמרים שכתב נגד אהרן ברק – התנגד בתוקף. "ברגע שאפשר להקליט את כל זה, יהיה הרבה מאוד רחרוח מצד עיתונאים ובלוגרים", אמר בבית המשפט. כי מה שהמשטרה צריכה, כידוע, הוא פחות שקיפות.

פוזנר שלף עוד תירוץ מתמיה במיוחד להתנגדותו: חברי כנופיות יוכלו להקליט פגישות בין מודיעים ובין שוטרים, דבר שיסכן את חייהם של המודיעים. מבזק: אם הכנופיה המקומית יודעת שאתה לא באמת בצד שלה, הדבר האחרון שצריך להדאיג אותך הוא האם היא עוברת על חוקי ההקלטה של מדינת אילינוי.

שני השופטים האחרים, מצד שני, היו קשובים יותר לטענות ה-ACLU. לפני כחודש, קבע בית המשפט לערעורים שאחראי על מדינת מסצ'וסטס שלאזרחים יש זכות מובהקת להקליט דברים שמתרחשים בפומבי – וששוטרים בבוסטון שעצרו אזרח משום שהקליט אותם היו צריכים לדעת את זה. אם גם בית המשפט של אילינוי יגיע לפסיקה דומה, אולי משהו ממנה יחלחל גם לשוטרים בשטח.

קצרצרים

ההכנסות, הרווחים ושער המניה של RIM, שמוכרת בעיקר כיצרנית הבלקברי אבל גם מייצרת טאבלט כושל הידוע – או, ליתר דיוק, לא ידוע – בכינויו פלייבוק, רשמו צניחה מרהיבה במהלך הרבעון האחרון. המכשיר פופולרי בערך כמו מחלת מין, ואשר על כן RIM מנמיכה בהכנעה את מחירו. אל תרוצו לקנות: קודם כל, מדובר בגרוטאה צולעת למדי, ושנית, המחיר כנראה ירד שוב תוך שבוע-שבועיים.

סוני הפעילה לפני מספר חודשים מחדש, בחשש, את רשת הפלייסטיישן, אחרי הפריצה הגדולה שהובילה לגניבת כמויות בלתי נתפסות של מידע. הפריצה ההיא גררה שורה של תביעות נגד החברה, בין היתר בשל רשלנות בהגנה על פרטי הגיימרים. עוד לא ברור אם ההגנות שמציב מערך האבטחה של סוני יעמדו בעוד התקפות האקרים – אבל ההגנות המשפטיות שלה כבר שופצרו. תנאי השימוש החדשים של רשת הפליייסטיישן קובעים שאם הסכמת להם, אתה מאבד את זכותך להגיש תביעות ייצוגיות נגד סוני. ועל זה נאמר: פחחחחח.

הפלייסטיישן 3 של סוני. אסור לתבוע, צילום: בלומברג הפלייסטיישן 3 של סוני. אסור לתבוע | צילום: בלומברג הפלייסטיישן 3 של סוני. אסור לתבוע, צילום: בלומברג

חדשות רעות לגנב המוזיקה ג'ואל טננבאום (שניסה במשפטו, אחרי שהתעקש לא לשלם לחברות התקליטים, להפיל את התיק על אחותו): אחרי שבית משפט ריחם עליו וקבע שהקנס שחטף היה לא חוקתי והוריד אותו ל-67,500 דולרים, טננבאום ערער. בית המשפט לערעורים החזיר את הקנס לגודלו המקורי והמפלצתי – 675,000. בית המשפט לערעורים לא דחה את הטענה שהקנס בלתי חוקתי, אבל קבע שבית המשפט קמא לא היה אמור כלל לעסוק בסוגיה הזו. בהצלחה בערעור לעליון, ג'ואל. NOT!

פארסת טק-קראנץ' הגיעה לשיאה בסוף השבוע, כשפול קאר התפטר בקול רעם מהבלוג הדועך (מותר לקוות, לא?), תוך שהוא מאשים את העורך החדש, אריק שונפלד, בכך שהוא משמש כיהודה איש קריות של אריאנה הפינגטון. שונפלד, שמירר על כך שקאר פירסם את הפוסט שלו בטק-קראנץ' בזמן שהוא עצמו היה בטיסה ולא יכול היה להגיב, הודיע שהוא מקבל את ההתפטרות, וניצל את ההזדמנות כדי להיכנס באמ-אמא של העובד לשעבר שלו. ואם כל זה לא מספיק, מ.ג'י. סיגלר, כתב הטכנולוגיה הגרוע ביקום הנודע, קונן על כך שאף אחד ב-AOL אפילו לא טרח להתקשר אליו. אחסוך ממכם את כל הקישורים – אני כבר סבלתי, למה גם אתם? – ופשוט אקשר לפוסט רווי העונג של דן ליונז, שאומר כל מה שצריך לומר.

ואגב יקום נודע: חובבי אופרות חלל ודאי זוכרים את השקיעה הכפולה על טאטואין, כוכב המדבר בסדרת "מלחמת הכוכבים" של ג'ורג' לוקאס, מאבני היסוד של הגיקיות (ולפני שתתחיל כאן סופת חול: האמור לעיל אינו כולל את הטרילוגיה השניה). ובכן, אחרי שנים שבהם לעגו לעצם הרעיון של שקיעה כפולה, הוכיחו המדענים לאחרונה שלוקאס צדק: הם זיהו פלנטה, ששמה המאכזב הוא קפלר 16b, שנעה סביב שתי שמשות. נו, טוב, אה-הא גילו עוד באייטיז מקום שבו השמש תמיד זורחת.

תגיות