אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך מביאים יותר נשים למגרשי הכדורגל? צילום: יובל טובול

איך מביאים יותר נשים למגרשי הכדורגל?

כל מה שהמועדונים צריכים לעשות כדי להביא יותר נשים למגרשים זה להתחשב טיפה יותר במין הנשי. ולעודד את האוהדים להביא את בנות הזוג

19.09.2011, 16:11 | יעל שנער

על פי נתונים שאספו בעולם, 38%מאוהדי הכדורגל בעולם הם בעצם נשים. זה שיעור גדול בהרבה מהשיעור בישראל - אמנם אין סקרים שמוכיחים זאת, אבל שיחות עם אנשים בתחום מלמדות כי שיעור האוהדות בקרב כלל אוהדי הכדורגל בארץ עומד על בין 10% ל-15%.

עם זאת, ישנן נשים במגרשים. האצטדיונים אמנם לא מעוצבים עבורן, רוב המועדונים לא רואים בהן כקהל יעד, ואנחנו נפרט אילו עוד דברים ניתן לשפר כדי שהכדורגל הישראלי יהפוך ליותר Women Friendly.

צפיפות וביטחון אישי

אולי יש גברים שהיו שמחים להידחס בתוך המון אדם ש־95% ממנו הם נשים. מכל מיני סיבות זה לא ממש תקף בכיוון ההפוך. הפחד מהדוחק ומהחיכוך מלווה את המשחק מהתור בכניסה למגרש, דרך הצפייה, ועד ליציאה. העובדה שיש שוטרים במרחק נגיעה, מעלה את תחושת הביטחון. אך עדיין, לולא בן זוג רבות לא היו מעזות להגיע לאצטדיון. המסר שצריכים המועדונים להעביר לאוהדים הגברים זה שהיציע צריך להיות מקום גם לנשים. "כשאתם רואים אשה לצדכם, תחשבו שזאת אחותכם הצעירה או הדודה שלכם ותנו כבוד. אל תדחפו, העניקו לה מעט מרחב אישי, ואל תיצמדו אליה בתור. יותר מזה אנחנו לא צריכות".

אוהדת נבחרת קרואטיה. 38% אחוז מאוהדים הם אוהדות. בישראל זה 10-15% , צילום: ראובן שוורץ אוהדת נבחרת קרואטיה. 38% אחוז מאוהדים הם אוהדות. בישראל זה 10-15% | צילום: ראובן שוורץ אוהדת נבחרת קרואטיה. 38% אחוז מאוהדים הם אוהדות. בישראל זה 10-15% , צילום: ראובן שוורץ

סקסיזם

פרופ' תמר רפפורט מהאוניברסיטה העברית עורכת בימים אלו מחקר מקיף על אוהדות במגרשי כדורגל. היא ראיינה לעומק עשרות רבות של אוהדות בישראל ובגרמניה. לדבריה, "האוהדות שראיינתי פחות דיברו על נושא הביטחון האישי אלא יותר על סקסיזם שהתבטא בהטרדות וקריאות גנאי בעלות אופי מיני שנאמרו להן, לצד שאלות פליאה מה הן בכלל עושות במגרש. באירופה ישנה עלייה אדירה באחוז הנשים שמגיעות למשחקים במקביל לעלייה בפעולות שגורמות לנשים להרגיש רצויות במגרשים. בקבוצת ורדר ברמן הגרמנית שאותה אני חוקרת כרגע, האוהדים 'השרופים' מגיעים לבתי הספר ומרצים נגד גזענות ונגד סקסיזם. יש מודעות לתופעה, קוראים לאבטחה אם אוהד משמיע קריאה מינית".

היא מסבירה: "הכדורגל הוא לא פלנטה מנותקת אלה בבואה של החברה שבה אנו חיים. כאשר המבנה החברתי יהיה פחות ממודר וסקסיסטי, גם מגרש הכדורגל יהיה פחות כזה. נשים ממודרות ממגרש הכדורגל כמו שהן ממודרות ממגרשים ציבוריים אחרים".

רפפורט סיפרה על אוהדת כדורגל ישראלית בת 50 שהיא ראיינה, שהכירה כדורגל מצוין, ואהבה מאוד לצפות במשחקים, אך היתה מסתכלת על המרקע תוך כדי הגשת פיצוחים. בזמן שהגברים שבסלון ביתה היו מדברים על כדורגל, היא היתה מתעניינת אך לא יכלה באמת להביע את דעתה. לצערנו, ההסתכלות על כדורגל כטריטוריה גברית בלבד, שבה הכניסה לנשים אסורה, לא נעלמה מן העולם.

בצד החיובי רפפורט מצאה כי חלק ניכר מהאוהדות שכן הגיעו למגרשים, נחשפו לכדורגל באמצעות בן הזוג (מיעוט התוודעו למשחק בילדות בצפייה משותפת עם האב או האח והיתר צפו במשחק במקרה או מתוך סקרנות להתוודע ל"עולם הגברים").

לבני הזוג, כך נראה, ישנם השפעה וסוג של אחריות לחשוף את בנות הזוג לצפייה בכדורגל. זה גם נחמד שלבני זוג יש תחביב משותף.

אוהדת בסארגוסה. לפעמיים עומדים כל המשחק והנשים מאחורה לא רואות, צילום: איי פי אוהדת בסארגוסה. לפעמיים עומדים כל המשחק והנשים מאחורה לא רואות | צילום: איי פי אוהדת בסארגוסה. לפעמיים עומדים כל המשחק והנשים מאחורה לא רואות, צילום: איי פי

איכות צפייה

מרבית הכרטיסים שנמכרים אינם במקומות שמורים. בנוסף, רוב הצופים עומדים במהלך המשחק על הכיסאות. מכיוון שרוב הנשים אינן מתנשאות לגובה של 1.75 מטר, אוהדות צריכות להביא בחשבון מי יעמוד בשורה שמולן. גם ילדים וגברים נמוכים סובלים מאותה בעיה וצופים במשחק לפרקים, בין הכתפיים והראשים של הצופים לפניהם.

האדריכל יוסי בן־נעים, שותף במשרד האדריכלים הירושלמי הוותיק גולדשמידט ארדיטי בן־נעים, מספר כי כאשר מתכננים יציע לא מביאים בחשבון שאנשים יעמדו. "צפיתי במשחק של נבחרת ישראל מול נבחרת אנגליה באצטדיון וומבלי בלונדון. כל 4,000 האוהדים הישראלים עמדו וכל האנגלים ישבו. באף מקום אי אפשר לתכנן מבנה או יציע שיאפשר לילד בן חמש לראות כאשר הוא עומד מאחורי גבר גבוה".

במשרד של בן נעים עוסקים בבניית מתקני ספורט רבים, ובין היתר אמונים על הבנייה של אצטדיון המושבה בפתח תקווה ועל הקמת אצטדיון נתניה: "האצטדיונים שמוקמים היום, להבדיל ממתקני הספורט המיושנים שנבנו בישראל בעבר, מעניקים זווית ראייה מעולה. במשרדנו בונים על פי סטנדרט שנהוג באירופה ובארצות הברית. אנו מביאים בחשבון שיש בקהל אוהדים גבוהים ונמוכים. נשים, ילדים וגברים שיגיעו לאצטדיונים ייהנו מתנאי צפייה טובים מאוד ויוכלו לראות את כל הפינות של המגרש, בתנאי שיישבו במקומותיהם".

בגזרת השירותים

מתוך שלושה תאי שירותים שמוקצים לנשים בשערים 11–12 ברמת גן, למשל, רק שניים, פעילים. לזכות אותם השניים ייאמר שזאת לא הכמות אלה האיכות, והאסלות היו נקיות יחסית. אפילו נותר נייר זכוכית, סליחה, נייר טואלט, בסוף המחצית.

האדריכל בן נעים מספר: "אשה בממוצע נמצאת בשירותים זמן ארוך מגבר, ואנו מביאים זאת בחשבון בעת תכנון מספר הכלים הסניטריים במתקן ציבורי. באצטדיונים שאנחנו בונים, השירותים מתוכננים ל־50% נשים ו־50% גברים, אנו גם מחויבים לכך על פי החוק. עד שמספר האוהדות יהיה שווה למספר האוהדים, ישנם 30% תאים שהם דו-שימושיים ואפשר להמיר אותם לגברים בזמן משחק כדורגל בו מרבית הקהל גברי, ולהחזיר אותו לשימוש נשי כאשר נשים יגיעו בכמויות גדולות יותר לאצטדיונים".

אינטרס של ההתאחדות

יש אינטרס ברור של ההתאחדות לקדם את נושא הנשים במגרשים. סביר להניח שנוכחות נשית גדולה יותר ביציעים תוביל להורדת הגזענות והאלימות הפיזית בהם. בבני הזוג ששניהם אוהבים לצפות בספורט, צפויים להגיע למשחקים עם ילדיהם. וכנראה שילדים שנחשפו לספורט יעסקו בו באופן מקצועי או חובבני. כאשר יותר נשים וגברים מקהלים מגוונים יתעניינו בכדורגל ויגיעו לעודד במגרשים, זה יעשה לכדורגל רק טוב. אך אם רוצים לראות יותר אוהדות במגרשים, צריך לפעול בנושא: יש מקום לשקול להקצות יציע לנשים ולמשפחות עם ילדים במשחקים הגדולים. יציע עם מקומות ישיבה שבו ניתן לצפות במשחק בצורה קצת יותר נינוחה. בדיוק כמו שיש יציע לאוהדים 'השרופים'.

אבל עד שזה יקרה: מעט נימוס בתורים, הזמנה מגברים להתלוות אליהם ליציע, הנחה קטנה, שיפור הדימוי של הנשים במגרשים ונייר טואלט בשירותים יכולים לעזור.

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
שטויות במיץ
בתור בחורה שהולכת למגרש כדורגל למעלה בערך 18 שנים (אני באמצע שנות ה20 של חיי) אני חייבת להגיד כאן משהו ... האיכסטדיונים בארץ הם לא מקום הראוןי לאכלס בני אדם ... פשוט מתייחסים אלינו כאזרחים סוג ז .. להביא את האישה והילד למשחק????? גם אם היה כאן כדורגל איכותי זוג +ילד??? תפתח אוהל מחאה ברוטשילד עדיף... היום כרטיס נוער בקופות לא קיים בדיוק אחרי 10 דקות כי הוא נקנה עי ספסרים... אז נוציא מהמשוואה את כרטיס הנוער... 3 כרטיסי מבוגר 300 שח דלק מאיזור המרכז לשמחק בחיפה/ירושלים/משהו שהוא לא המרכז עוד 100-150 שח מילא אנחנו המבוגרים יכולים להתאפק עם בטן מקרקרת עד 1 בלילה אבל הילד.... אוכל שתיה צעיף חוויה עוד 80 שח בקיצור..... הלכו הקניות בסופר השבוע מה שבנוסף עוד שכאחת שליוותה את הקבוצה שלה לא מעט פעמים לחורים נידחים בארץ ובחול אני זוכה בשנים האחרונות ללא מעט קריאות של אישה זה לא המקום שלך... כן נכון אני גדלה עם אותו אוהד כמו למעלה מ 18 שנים ביציע וזה מה שיש לו להגיד לי "הבעיה" היא שאנחנו הנשים עוד הפעם עושות משהו יותר טוב מהם זה מציק להם פתאום אנחנו מבינות משהו שהוא כביכול מחוץ לתחום וכרגיל עושות את זה באלגנטיות תמשיכו לירוק לצעוק לקלל זה חלק מהמשחק.... תפסיקו עם כתבות מיותרות כאלה כי עד שמצב האיכסטדיונים בארץ לא יהיה ראוי לאיכלוס בני אדם אין בכלל על מה לדבר...
שירן , מרכז  |  21.09.11
לכל התגובות