אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

נתניהו על דו"ח ועדת הריכוזיות: "רציני מאוד, ממצה ומעמיק. אני מעז לומר פורץ גבולות"

רה"מ על מסקנות הביניים של ועדת הריכוזיות: "אנו מורידים את יוקר המחיה בצעדים לא חפוזים- אלא שקולים ומעמיקים". שטייניץ: "ועדה זו מסמלת נקודת מפנה לגבי הרגולציה בישראל".

19.09.2011, 12:58 | תומר אביטל

"הקמתי את הוועדה לפני כשנה כי ראיתי בעיה ביוקר המחיה בארץ. כשהצרכן הישראלי מילא את העגלה בסופר הוא גילה שזה הולך ונעשה יותר ויותר יקר. גם בהשוואה עולמית הצרכן הישראלי משלם יותר". כך אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתיחת מסיבת העיתונאים על מסקנות הביניים של ועדת הריכוזיות. "התחרות היא איננה אויב לצרכן אלא ידידותית. היעד שלי, כבר כראש ממשלה בקדנציה הראשונה היא להגדיל את התחרותיות במשק כדי להוריד את יוקר המחיה בישראל", אמר ראש הממשלה.    

    

"אנחנו בסך הכל רוצים להבטיח שתהיה תחרות הוגנת. אנחנו לא רוצים לפגוע בעסקים", הדגיש נתניהו.

לדברי נתניהו, "יש שתי סוגי בעיות. בסוג בעיה אחת מטפל טרכטנברג. בוועדה זו נביא עוד תחרות לשווקים אנכיים ונבדלים כדי להפחית מחירים ולשפר את השירות. לגבי הסוג השני: נניח שלחברה טלפונית יש בנק. ואותו בנק לא נותן אשראי- חמצן- לחברות טלפון אחרות. שאלה זו של הגבלת תחרות היא בעיה מורכבת, מוכרת בעולם, ובטח בישראל. אנו רוצים להבטיח תחרות הוגנת, וגם שלא יהיה כשל. מנגד אנו לא רוצים לפגוע בעסקים. עסקים מטבעם מתרחבים, כשיש להם יכולת הם מתרחבים לצדדים. ואנו לא רוצים לפגוע בהם. אנשים ונשות העסקים מובילים את הכלכלה, יוצרים מקומות עבודה, כל העולם מתחרה על האנשים הללו. הם ידידי הכלכלה הישראלית - וחשוב שנשמור על נושא זה לנגד עיננו. אנו בסך הכל רוצים להבטיח תחרות הוגנת בתוך השווקים ולרוחבם".

נתניהו אמר עוד, כי "נפגשתי עם חיים שני לפני חודש וחצי ושאלתי מה קורה? בוא נתקדם. ראיתי עכשיו את הדוח והתרשמתי עמוקות. דוח רציני מאוד, ממצה ומעמיק. אני מעז לומר פורץ גבולות ודרכים חדשות בכלכלה העולמית. הדוח יוגש לממשלה כדוח סופי בעוד 3 חודשים. בתווך יהיה תהליך של שימוע. כי יש גופים רבים שמושפעים וירצו לומר את הערותיהם. יוגש דוח סופי אלי, אחר כך לממשלה, ואז לכנסת. אני בטוח שנוכל לגבש המלצות סופיות שיעברו את הממשלה ואת הכנסת - כי הן מביאות בשורה אמיתית. אנו מורידים את יוקר המחיה בצעדים לא חפוזים- אלא שקולים, מעמיקים. הדבר יביא ברכה לאזרחים בישראל". 

 

במסיבת העיתונאים משתתפים מלבד נתניהו, גם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, שר האוצר יובל שטייניץ וראש הוועדה חיים שני. בשורה הראשונה ישבו שאר חברי הוועדה, ביניםה יוג'ין קנדל, עודד שריג, דודו זקן, דיוויד גילה, אבי ליכט ויוג'ין קנדל.

שטייניץ: נועזות מחשבתית

אחרי נתניהו נאם שר האוצר יובל שטייניץ, שאמר כי "הוועדה עבדה בשילוב מנצח של 2 תכונות: נועזות מחשבתית ואחריות כלכלית ומשקית. הוועדה חיונית לשפר את הקצאת המשאבים, מטפלת באיזמל בעיוותים במשק, ובבעלות על תשתיות לאומיות, גם אם זה משאבי טבע. ועדת ששינסקי סיימה את עבודתה לפני חצי שנה - גם אז הבאנו את הנושא לסיום מוצלח. כך יהיה גם כאן. הוועדה היתה נקודת מפנה לגבי בעלות המדינה על משאבי הטבע, וועדה זו מסמלת נקודת מפנה לגבי הרגולציה בישראל".

שטייניץ הדגיש, כי "מסקנות הוועדה טובות קודם לכן לצרכנים. אך הוועדה חיונית במיוחד עבור היזמים ואנשי העסקים - הם המרוויחים הגדולים. התוצאה היא משק שפועל בצורה יעילה יותר וזה אומר שבסוף הרוב המכריע של היזמים ואנשי העסקים יוצא נשכר. התוצאה החשובה ביותר לדעתי היא שישראל תהיה מקום אטרקטיבי יותר עם תחרות חופשית ואמיתית יותר. זה משרת בראש את ההתפתחות של ישראל, והיזמים שמוערבים בה".

"לכן", הדגיש, "זו לא ועדה נגד, אלא בעד הצרכנים, החוסכים, ואנשי העסקים. אנו בונים כאן כלכלה מודנית שמבוססת על כך שאנשי עסקים מפתחים ובונים ואנו רוצים לבנות סביבה ידידותית לעסקים והשקעות".  

חיים שני, סטנלי פישר, בנימין נתניהו ויובל שטייניץ, צילום: משה מילנר, לע"מ חיים שני, סטנלי פישר, בנימין נתניהו ויובל שטייניץ | צילום: משה מילנר, לע"מ חיים שני, סטנלי פישר, בנימין נתניהו ויובל שטייניץ, צילום: משה מילנר, לע"מ

 

"תהיה מהפכה"

 

"ועדת הריכוזיות עשתה עבודה יסודית ומקצועית בלימוד הנושא, ועוד יותר מכך במתן פתרונות אמיתיים. מסקנות הוועדה יביאו לשינויים מהותיים במשק הישראלי ולביטול המצב השורר בו מזה עשרות שנים של מעורבות ושליטה גדולה של קבוצות מעטות". כך אמר נתניהו, לאחר שקיבל את מסקנות הביניים של הוועדה להגברת התחרותיות במשק ולפני מסיבת העיתונאים.

לדברי נתניהו, "צעדים אלו, יחד עם צעדי הוועדה המיוחדת שמיניתי בראשות הפרופ' מנואל טרכטנברג, יביאו למהפכה אמיתית במשק הישראלי לטובת הצרכן הנאנק לא אחת תחת יוקר המחייה הלא הגיוני".

פישר: "אלו לא המלצות פרווה"

הנגיד סטנלי פישר הצטרף לברכות על "עבודת הצוות המצוינת. העבודה תביא פתרונות לבעיות שנמצאות בהרבה משקים קטנים. יש עבודה יצירתית בטיפול, בעיקר בפירמידות. כשהעבודה התחילה לא ידענו כיצד הם יוכלו לטפל בפירמידות. נדמה שלי שהצליחו בגדול. הם בנו מסגרת שבסוף נצטרך לתרגם למסגרת משפטית יצירתית ומוצלחת לטיפול בפירמידות. הריכוזיות משפיעה על חלוקת הכוח בתוך המדינה. הורדת הריכוזיות תהיה הישג גדול". לדבריו, "אלו לא המלצות פרווה, אלא ממש יטפלו בבעיית הריכוזיות לטובת עם ישראל. אני בטוח שאחרי שנעביר את זה מדינות אחרות יבואו לראות את השלכות הוועדה והחקיקה למשק, שהוא במצב טוב ויכול להיות אפילו טוב יותר".

מענה לשאלה על הלחצים העתידיים שיופעלו כנגד אישור המסקנות, אמר נתניהו כי "הוועדה זה הטיפול היסודי ביותר שראיתי. לחצים זו לא השאלה, אלא מה ראוי לעשות. עשיתי כמה רפורמות והגישה שלי היא מה נכון לעשות - ואז להתעמת עם כל השאר. בדרך כלל אני מצליח להעביר את הרפורמות הללו. מלבד זאת, כל שר יודע שיקבל את מלוא התמיכה והעידוד".

עוד אמר נתניהו בתשובה לשאלה כיצד הוא משוכנע שאימוץ המסקנות ייטיבו עם הצרכנים כי "אין ספק שביזור הכוח יביא להוזלה - לא אני המצאתי את זה. כשר אוצר ורה"מ קראתי הרבה מאוד ספרים בנושא הכלכלה. השאלה הזו של הריכוזיות הרוחבית הטרידה אותי מאוד. לא מצאתי בספרות הכלכלית ובהתנסות המעשית של גורמים שעקבו אחר בעיות בעולם איך לטפל בקרטלים ומונופלים שמתפרסים לרוחב. השאלה הזו הטרידה אותי. אני בעד התחרות. זה הדבר החברתי הגדול ביותר שיש". עוד אמר כי "אנו נכנסים לטרה אינקוגניטה. שאלת הריכוזיות גורלית במשק קטן להפחתת יוקר המחיה".

נתניהו הדף את הביקורות לפיהן גורל מסקנות הוועדה יוביל להרעה במשק בדומה למסקנות ועדת בכר, ואמר כי "ועדת בכר יצרה מקורות אשראי, וכתוצאה המשק הישראלי צמח ב-5% לשנה, בעוד שמשקים אחרים קרסו. אם לא היינו צומחים ומורידים את יחס החוב-תוצר היינו משלמים כל שנה 12 מיליארד שקל תוספת ריבית. ההנגדה בין צדק חברתי לכלכלה חופשית שגויה. מוכרחים כלכלה צומחת כדי שיהיה מה לחלק. אנו יודעים לגדל את העץ, וגם לחלק את הפירות בצורה מיטבית יותר".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
כרגיל ועדת מריחה - אין קשר בין ההמלצות להורדת מחירים
1 בסך הכל נוחי ותשובה ימכרו את הפניקס וכלל או ירדו ל 49 אחוז . 2 כל השאר עופר ושרי ומשיכו לחגוג . 3 בינו יסתדר בקומבינה עם פז ובין לאומי . הפירמידות ימשיכו להנות מפטור ממס בפירמידה וההפסדים עלנו . המחירים ימשיכו לטפס ולעם ישראל אין גואולה רק מריחה
מנהיג המהפכה  |  19.09.11
6.
ללא שינוי
יתכן שאם יתקבלו כל ההמלצות זה ישפיע על האזרחים בעוד 5 שנים. אבל ברור שחלק מההמלצות יתמוססו כך שתהיה השפעה מועטה בלבד, אם בכלל, על יוקר המחייה. אבל ברור שמספר המתעשרים החדשים יגדל וקרוב לודאי שהם יהיו מהנבחרים והבכירים שיפרשו לשוק הפרטי. ראש הממשלה שר האוצר והנגיד ישבחו ויהללו את אנשי הועדה, ידגשו את השיפור שיהיה לאזרחים רק כדי להרגיע את הצבור ולהרדים אותו מנהיגי המחאות תתעוררו! השורש לכל העולות וחוסר הצדק החברתי נובע מההטבות שהמנהגים והבכירים משיגים ונותנים לקבוצות מקורבות. יש להתמקד כהתחלה בדרישות שהם הבסיס לחלוקה צודקת של משאבי המדינה, השוואת התנאים של העובדים ושל הבכירים יבאו לשיפור מתגלגל במצבם של האזרחים 1. ביטול חוק ההסדרים שהוא חוק חרום שהונהג בתקופת האינפלציה הרצחנית של שנות ה 80 ומשמש כיום את השלטון להטלת גזרות על הציבור והטבות לקבוצות מקורבות 2. בצוע רפורמה מקיפה בתנאים המיוחדים שמהם נהנים שכבה רחבה של נבחרי העם ובכירים בשרות הציבורי. הכוללת שרי ממשלה, חברי כנסת, שופטים בכירים, פקידי אוצר בכירים תפקידי ממשלה בכירים,יועצים של הנבחרים, מנהלים בכירים של חברות ממשלתיות (חברת חשמל,רכבת מפעל הפיס,סוכנות, בונדס וכו).שכבה זו נהנים מעבר לשכרם להטבות רבות: בבראות, בפנסיה, בפנסיות כפולות, בתנאי פרישה בהוצאות אישיות גבהות, ברכבים יוקרתיים, בהחזקת רכוש והרשמה עוד ארוכה ארוכה. אחת הסיבות להכבדה בעול היא היד החופשית של נבחרי העם בהטבות שהם מעניקים לעצמם על חשבון התנאים של שכבת הביניים. ההפרדה בין התנאים והשירותים של הנבחרים לבן התנאים והשירותים של שאר העובדים גורם עם הזמן להידרדרות בתנאים ובייקור השירותים (בראות פנסיה דלק למודים וכו) בנוסף יש לצמצם את מספר השרים היועצים והפקידים הבכירים המקבלים ההטבות אין להסכים שהתנאים של הנבחרים יהיו שונים מהתנאים של שאר העובדים 3. הורדת המחירים של הדלק, החשמל, מים ולימודים ב 30% במשך 3 שנים ואת הגרעון התקציבי לכסות על ידי הגדלת מס הכנסה מבעלי שכר גבוה - מעל 80 אלף שח בחודש, בהגדלת המיסוי על חברות ורוחי הון וביטול תקרת מס בראות, בטוח לאומי לבעלי שכר גבוה ובהגדלה משמעותית של מס חברות 4 הקצאת אדמות לאום לבניה, ללא תמורה, במכרז, לקבלנים שיבנו דירות עממיות למעמד הביניים והנמוך (3 ,4 חדרים) תחת פקוח ממשלתי על המחיר והאיכות 5. פקוח הדוק על חברות ההשקעה המנהלות את כספי הציבור: פנסיות, פיצוים וקרנות הגמל. על המדינה לקחת אחריות על כספים מפני אובדן או שחיקת הנכסים הפיננסים, כפי שנעשה לגבי הבנקים 6. קביעת תקופות צינון של שלוש שנים לבכירים בשרות הציבורי לאחר שהם עוזבים את תפקידם ( ולא המצב המביש של היום שבו הבכירים יוצאים מהמגזר הציבורי לחברות פרטיות וחוזרים לשרות הציבורי לאחר תקופות קצרות תוך ניגוד אינטרסים מובהק)
גבריאל , מרכז  |  19.09.11
לכל התגובות