אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחפשים את רובין

מחפשים את רובין

עבודת מחקר מקיפה שנערכת בימים אלה לתיעוד העבודות של הצייר ראובן רובין העלתה כי צייר 1,600 ציורים, 200 מתוכם נעלמו

20.09.2011, 10:28 | דנה גילרמן

בשבועות האחרונים שולח בית המכירות סותביס מכתב לאספנים מהארץ ומחו"ל, שרכשו בעבר יצירות של הצייר ראובן רובין. רובין, שמת ב־1974, נחשב לאמן הישראלי היקר ביותר בשוק המכירות הפומביות.

מכתבים אלה הם שלב נוסף במחקר הנרחב המתנהל בשנים האחרונות בניסיון להוציא קטלוג רזומה של האמן, שיקיף את כל עבודות השמן והפסלים שלו. מטרת הקטלוג היא איתור וזיהוי כל יצירותיו של האמן, לצורכי מחקר, תיעוד, שימור ומובן שגם לצורכי אימות מקוריות.

אמן לא מרוצה

המחקר, שמתנהל במסגרת בית ראובן רובין על ידי קרן צרניק ותמי אשל אביעד, חושף עובדות שלא היו ידועות עד כה. כך לדוגמה, עד תחילת המחקר לא היה ברור למשפחת האמן כמה ציורי שמן הוא יצר בחייו. דוד רובין, בנו, העריך שיש בסביבות 1,200. כרמלה רובין, אשתו של דוד ומנהלת בית ראובן רובין, העריכה שיש בסביבות 2,000. המחקר העלה שמדובר בכ־1,600 ציורים, מתוכם 200 נעלמו.

“אנחנו יודעים על קיומם של הציורים הנעלמים מצילומים שמצאנו בארכיון או בכתבות, אבל אין לנו מושג היכן הם", אומרת אשל אביעד.

"חלק מהתמונות הנעלמות צוירו בתחילת המאה הקודמת, חלקן הוצגו בכל מיני תערוכות ולא ברור למי הן נמכרו ומתי, ועל חלקן צייר האמן פעם נוספת", מוסיף דוד רובין. "גילינו שתמונות שנעלמו בעצם צוירו מחדש. לקחנו כמה תמונות לצילומי רנטגן וראינו מתחתן את התמונה שחיפשנו".

אתם ידעתם שהוא נוהג לצייר על גבי ציורים?

"אני זוכר שאמר שהוא מצייר מחדש על תמונות. הרי אמן אף פעם לא מרוצה מהעבודות שלו, אז לפעמים הוא היה חוזר ומצייר שוב”.

עבודה שנעלמה. "טבע דומם עם נעליים", 1924 בקירוב עבודה שנעלמה. "טבע דומם עם נעליים", 1924 בקירוב עבודה שנעלמה. "טבע דומם עם נעליים", 1924 בקירוב

דוד היה אחד מנושאי ציור שצויר מחדש. “ישנו ציור שבו מצויר דוד, כילד, עומד עם צעצוע", אומרת אשל אביעד. “אך בארכיון הצילומים שיש ברשותנו גילינו צילום מהסטודיו, שבו רואים את ראובן מצייר את דוד יושב על כורסה. בבדיקת לייזר גילינו מתחת לציור הסופי את הגרסה הראשונה.

"בבדיקת לייזר שנערכה לציור נוסף — רועה בנוף שתוארך משנות החמישים — התגלה מתחת ציור משנת 1931, דומה מבחינת הנושא אך שונה מבחינה סגנונית. שמתי לב שבחלק מהציורים שצוירו מחדש אפשר למצוא משיכת מכחול שצצה מהתמונה המקורית, ובעצם נותנת רמז לכך שמדובר בציור על גבי ציור”.

הציורים היקרים ביותר של רובין הם משנות העשרים והשלושים. יכול להיות שיש היום אספנים שיש להם בבית ציור משנות החמישים ומתחתיו ציור משנות העשרים?

"נדיר, אבל אפשרי. אך צריך לזכור שאם אמן החליט לשנות, אז היצירה הסופית היא מבחינתו יצירת האמנות".

בדיקת לייזר

 

בעוד כחודש יעלו כל הציורים הנעלמים לאתר האינטרנט של בית ראובן רובין, בתקווה לקבל מידע נוסף מאנשים שיזהו את העבודות.

"לא תמיד אנשים ידעו מה יש להם ביד", אומרת אשל אביעד, "יש אנשים שלא ידעו שעבודות שיש להם, שנרכשו בשנות השמונים ב־30 או ב־40 אלף דולר, שוות היום 200 אלף דולר ויותר. חלק מהאנשים מכרו את העבודה לאחר שפנינו אליהם".

אשל אביעד מקווה שבתוך כשנתיים תעלה הגרסה הראשונה של הקטלוג לאינטרנט ובעקבותיה יצאו לאור שני כרכים של הקטלוג. בינתיים, כל מי שבידיו מידע נוסף על עבודותיו של רובין יכול לשלוח פרטים לדוא"ל: tammy@rubinmuseum.org.il.

תגיות