אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד החופש הכלכלי: ישראל מדורגת במקום ה-83 מתוך 141 מדינות צילום: shutterstock

מדד החופש הכלכלי: ישראל מדורגת במקום ה-83 מתוך 141 מדינות

ירידה של שני מקומות משנה שעברה. מאז 2005 נפל הדירוג של ישראל ב-35 מקומות. ישראל דורגה במקום ה-53 על המערכת המשפטית והגנה על זכויות קניין, לעומת זאת המדינות הסקנדינביות מדורגות ב-5 מתוך 7 המקומות הראשונים

20.09.2011, 09:32 | כתב כלכליסט

ישראל מדורגת במקום ה-83 בעולם מבחינת חופש כלכלי, כך עולה מהדו"ח השנתי של החופש הכלכלי העולמי, שפורסם היום (ג'). מאז 2005 הדירוג של ישראל נפל ב-35 מקומות, על פי מכון ירושלים לחקר השווקים (JIMS), שפרסם את הדו"ח בארץ. בשנה שעברה ישראל דורגה במקום ה-81.

"הדו"ח מכניס לקונטקסט את מחאות מעמד הביניים על יוקר המחיה", אומרת קורין סאור, מנהלת מכון ירושלים. "רמת החופש הכלכלי בישראל היא בירידה. עליית יוקר המחייה מקושרת ישירות להיעדר חופש כלכלי ותחרותיות".

שוק הרכב – בתת קטגוריה המודדת את תשלומי המכס על מוצרים מסוימים ישראל מדורגת במקום ה-121. סאור מציינת כי העדר החופש הכלכלי מורגש במקרה זה על ידי כל ישראלי הרוכש מכונית. מיסים על רכבים מיובאים בישראל גבוהים פי 5 מאשר ברוב המדינות באירופה. המיסים הגבוהים ומגבלות הייבוא פירושם שכמעט ואין תחרות בשוק הרכב, כך שהישראלים משלמים יותר ונהנים מפחות אפשרויות מאשר בשוק תחרותי.

סקטור הבנקאות – "מגבלות כניסה לבנקים חדשים, בין אם מקומיים או בינלאומיים, והנטל הרגולטורי המוטל על הבנקים, מובילים ליצירת קרטלים ומחירים גבוהים", אומרת סאור. סקטורים שבהם הצרכנים נהנים מחופש הבחירה, הם אלה שבהם הם גם נהנים ממחירים נמוכים. הצרכן הישראלי גילה זאת לפני כמה שנים, כאשר מחירי השיחות הבינלאומיות נפלו ברגע שהתאפשרה תחרות לבזק.

גודל הממשלה – התחום שבו החופש הכלכלי של ישראל הוא הנמוך ביותר הוא גודל הממשלה, עליו קיבלה ניקוד של 4.6 מתוך 10 (מדורגת במקום ה-127). הניקוד בקטגוריה הזו מבוסס על אחוז מס שולי, שיעור תשלומי העברה ביחס לתמ"ג ובעלות ממשלתית על חברות והשקעות.

השוואה למדינות סוציאל–דמוקרטיות – אולם גם ביחס למדינות סוציאל דמוקרטיות בעלות ממשלות גדולות ישראל מפגרת בתחומים רבים. ישראל קיבלה ציון של 6.0 (דירוג במקום 53) על המערכת המשפטית והגנה על זכויות קניין, לעומת זאת המדינות הסקנדינביות מדורגות ב-5 מתוך 7 המקומות הראשונים.

רגולציה ובירוקרטיה – ישראל מדורגת במקום ה-107 מבחינת רגולציה, הרבה מאחורי מדינות כמו איסלנד, דנמרק, שבדיה והולנד. ישראל קיבלה ציון נמוך במיוחד בתחום עלויות הבירוקרטיה (4.2). עבור תחרות מבנקים זרים, קיבלה ישראל ניקוד של 6 (דירוג במקום ה-94).

"לישראל דרך ארוכה"

"אחת הדרישות של המפגינים היא לאמץ את מודל מדינת הרווחה הסקנדינבי", מסבירה סאור. "אך כשמשווים את הכלכלה הישראלית לכלכלות הסקנדינביות, מגלים שלישראל דרך ארוכה עד שתשנה את הכלכלה שלה בהתאם, והיא כוללת ביצוע רפורמות לשיפור היעילות של המערכת המשפטית, הורדת הבירוקרטיה וסקטור בנקאות תחרותי".

ישראל קיבלה את הציונים הגבוהים ביותר בתחומי יציבות המטבע (8.8, מקום 55) וחופש המסחר הבינלאומי (7.1, מקום 45). המיסוי הגבוה על מוצרי יבוא מסוימים כמו רכבים, וגודלו הקטן יחסית של סקטור המסחר מנעו מישראל לקבל ציונים גבוהים יותר.

הדו"ח מבוסס על נתונים מ-2009, ובמקום הראשון מדורגת הונג קונג, לפני סינגפור, ניו זילנד ושוויץ. ואילו במקום האחרון דורגה זימבבוואה, ולפניה מינאמר, וונצואלה ואנגולה.

ארצות הברית ירדה שלושה מקומות למקום העשירי, בשל עליית ההוצאות והגברת הרגולציה כתגובה להאטה הכלכלית.

מדד החופש הכלכלי נוצר על ידי חתן פרס נובל מילטון פרידמן ופרופ' פול ווקר בשנות ה-70. מכון פרייזר הקנדי בשיתוף עם מוסדות עצמאיים ב-85 מדינות (כולל מכון ירושליים) מחברים את הדו"ח.

לאורך השנים, המחקר הראה כי אנשים המתגוררים במדינות עם חופש כלכלי גבוה, נהנים מרמות גבוהות יותר של שגשוג, חירות אישית גבוהה יותר ותוחלת חיים ארוכה.

תגיות

29 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

29.
החופש הכלכלי צריך להתחיל להתבטא בעובדה
שאנשים פה יתחילו להבין קצת יותר בכסף שלהם ולא סתם יזרקו סכומים על מניות שהשם שלהן נשמע להם מוכר.. לבדוק שווי נכסים, בעלות של החברה המחזיקה בה וההשפעות שלה.. זה לא סתם קניות בשוק, זה קצת מעבר לזה. ממליץ לאנשים פה לקרוא קצת בנושא: https://www.mizrahi-tefahot.co.il/cgi-bin/bvisapi.dll/Mizrahi/navigate/product.jsp?id=375531747
בני  |  22.09.11
28.
הם משקרים
הכל כתוב מזמן, יש הצעות חוק שרק מחכות לאישור כבר שנים, שיפתרו אותנו מרוב הבעיות. הם לא רוצים לפתור את הבעיות. לדוגמה - פתיחת שוק האשראי לתחרות עם הוספה של בנק הדואר כנותן אשראי, ע"פ מכרז שהמדינה קובעת את התנאים לו. זה היה נותן תחרות לחברות האשראי ולבנקים, כל העולם המערבי כולל כמה מדינות מפגרות עשו את הצעד הזה מזמן, וזה היה רק טוב. בארץ ההצעת חוק נזרקת כבר הרבה שנים. יש עוד הרבה. הפתרונות לא מסובכים. צריך רק רצון ראו ב YOUTUBE - ירון זליכה יפתחו לכם העיניים.
שגיא  |  20.09.11
26.
מספר 2 - תזדכה על הסרט שאתה חי בו, ותחזור למציאות.
מדובר על נתונים מ-2009, שזה אחרי שביבי כיהן קדנציה כשר אוצר וקדנציה כראש ממשלה. יש לו תרומה למצב שהיה אז. ביבי לא יתקן שום דבר במערכת הבנקאות שלנו, ואתה מוזמן לראות מה עשתה רונית קן בפרשת תיאום עמלות הבנקים תחת שלטון ביבי. ההסבר פשוט - המפלגות, כולל הליכוד, חייבות לבנקים מאות מליוני שקלים, ולכן הן דואגות שהבנקים יוכלו לנהוג דה-פאקטו כקרטל, ושלא ישתלם לבנקים זרים להכנס לשוק הביתי. המיסוי על הרכב אינו מוצדק כל עוד התחבורה הציבורית אינה חלופה אמיתית לנסיעה ברכב, וממשלת ביבי דואגת שלא יהיה כזה. דוגמא אחת היא השותפות עם המפלגות החרדיות, מה שמונע הפעלת תחבורה ציבורית בשבת. דוגמא נוספת היא הרפורמה בתחבורה הציבורית, שדואגת שלא תהיה תחרות חופשית, ואפילו לא שוק חופשי.
איציק  |  20.09.11
25.
נראה מישהו קם ומתחיל לדבר עד כמה שאנשים פשוט
מפונקים. שהכול טוב וורוד, יש קשת בענן, השמיים כחולים, ציפורים מציצות ופרפרים מתעפפים להם. וסתם יש קבוצה קטנה של אנשים שהחליטה להרוס לכולם ולהגיד שהכול לא טוב ויפה. וחס וחלילה שאותה קבוצת אנשים תגרום לאחרים לפקוח את העיניים. אבל תמשיכו לתרץ "יש שם שמאלנים" "שני בחורות לא עשו צבא" "הם בעצמם לא יודעים מה הם רוצים" וכ"ו. תמשיכו לתרץ, העיקר לא להזיז את התחת שלכם. עד שיהיה מאוחר מידי ואתם, המתרצים, תיהיו האחרונים שישארו במדינה המתפוררת הזאת.
C  |  20.09.11
לכל התגובות