אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוצה לסיים את המשחק שלנו? חברה אחרת מטפלת בזה

רוצה לסיים את המשחק שלנו? חברה אחרת מטפלת בזה

חיסכון בעלויות על חשבון הגיימרים: מפתחת דאוס אקס נתנה לחברה חיצונית ליצור את "קרבות הבוסים", שאמורים היו להיות שיאי המשחק. התוצאה: קרבות תלושים ומשעממים - והרבה מאוד שחקנים זועמים

24.09.2011, 17:41 | הראל עילם

אחד המשחקים הטובים ביותר לשנת 2011 הוא ללא ספק הכותר החדש בסדרת משחקי הפעולה/תפקידים דאוס אקס. אבל למרות ההסכמה הרווחית שמדובר במשחק איכותי, רוב הביקורות מסביב לעולם – וגם שלנו – מעלות נקודה אחת כואבת: קרבות הבוסים.

גיימרים, ובעיקר אלה מהם שאוהבים משחקי פעולה, מכירים את קרבות הבוסים כאירועים מלהיבים, מותחים וקשים במיוחד. יאצי, אחד ממבקרי המשחקים המפורסמים בעולם, אף הגדיר אותם כ"מבחן מסכם במשחקים, שבו אתה נבחן על כל מה שלמדת עד כה". אבל בדאוס אקס הקרבות ארוכים, משעממים, ומתאימים רק לשחקנים שבחרו בסגנון מסוים מאוד, בניגוד לחופש היצירתי ששאר המשחק מעודד.

כעת גם מתבררת הסיבה לכך: חברת איידוס מונירטאול, מפתחת המשחק, החליטה – למרבה ההפתעה וחוסר ההיגיון המתבקש – לתת לחברה נפרדת ולא מוכרת לפתח את קרבות הבוסים. מדובר בצעד חריג מאוד בעולם הגיימינג, וחשיפתו גוררת תגובות קשות בקרב השחקנים.

דאוס אקס? לא מכיר

 

אחד מיתרונותיו של דאוס אקס הוא שמדובר במשחק המעודד חשיבה ופתרונות יצירתיים לכל בעיה. כיצד תחדרו לבונקר מאובטח? האם תפרצו את מערכות האזעקה? האם תתגנבו מתחת לקרני הלייזר? תשחדו את אחד השומרים? או אולי תסתערו פנימה ותנסו לחסל את כולם? הבחירות הללו ישפיעו על כלי הנשק שתנשאו, ועל הדרך שבה תשדרגו את הדמות שלכם.

אבל כאשר מגיעים הקרבות המרכזיים, אתם נלכדים בתוך חדר ונאלצים להתמודד מול בוס. ואם אין לכם את כלי הנשק המתאימים? או שאולי לא רכשתם את כל השדרוגים הנדרשים, כי בחרתם בסגנון משחק קצת אחר? אז אתם תקועים, לפעמים במשך שעות, בתוך קרבות חדגוניים ותלושים - עד שיתמזל מזלכם ותצליחו לעבור את הקרב בפוקס.

האחראית למחדל הזה היא חברת גריפ, האחראית לפיתוח קטעי הבוסים והאינטליגנציה המלאכותית בדאוס אקס. ד"ר פול קרזוובסקי, נשיא ומייסד גריפ, הצליח להגביר עוד יותר את הלהבות כשאמר: "אף פעם לא שמעתי בעבר על דאוס אקס. רק אחרי שהשקנו הבנתי עד כמה המותג הזה גדול".

דאוס אקס. מפתח קרבות הבוסים לא שמע על המשחק דאוס אקס. מפתח קרבות הבוסים לא שמע על המשחק דאוס אקס. מפתח קרבות הבוסים לא שמע על המשחק

מקצצים איפה שרק אפשר

המקרה הזה מייצג תופעה רחבה יותר בתעשיית המשחקים: העלויות האדירות של פיתוח כותר גורמות לכך שהחברות מעגלות פינות. מלבד מקרים של מיקור חוץ, כמו בקרבות הבוסים, חלקן גם מקצרות את המשחקים כך שמשך הבילוי הממוצע בהם עומד על שעות בודדות. במקרים אחרים תכנים שמיוצרים במקור עבור המשחק המלא נחתכים משם, על מנת למכור אותם מחדש כהרחבות ותוכן להורדה.

אפשר לראות זאת גם בדאוס אקס עצמו, דווקא אחד המשחקים המושקעים ביותר בסביבה, עם תקציב של מעל 50 מיליון דולר וזמן פיתוח של למעלה מארבע שנים. למרות זאת, החברה נאלצה לחתוך קרוב למחצית מזמן ומאזורי המשחק שתוכננו, ואף הודתה שהסירה פיצ'רים שהיו קיימים במשחקים קודמים, כגון אפשרות לפרוץ לכספומטים.

בסרטונים המקדימים של המשחק, שחלקם יצאו רק מספר חודשים לפני ההשקה, ניתן לראות את הבוסים מופיעים באזורים שונים לחלוטין מכפי שהיה במשחק הסופי – מה שאומר שהעלילה עברה שינויים ברגעים האחרונים. ניתן להניח שההחלטה להעביר את קרבות הבוסים לחברה חיצונית התקבלה בשלבים האחרונים בפיתוח, מבלי לבדוק האם זו בגלל מכירה את עולם המשחק או את הסגנון שלו.

למזלה הרב, איידוס אמנם עצבנה לא מעט גיימרים, אבל לא קברה לעצמה את המשחק: דאוס אקס, למרות קרבות הבוסים, הוא משחק משובח, שיזכה בפרסים וימשיך למכור היטב. אבל בפעם הבאה שחברת משחקים תשתמש בטריקים כאלה, בכלל לא בטוח שזה יעבור בשתיקה.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
להראל
1. אין מצב שהמשחק הראשון ארוך יותר, בטח לא כפליים. DX הראשון לא היה יותר משחק של יותר מ-20 שעות במקרה הטוב ביותר. 3. אני חושב שזאת דווקא כן החלטה איכותנית. זה לא דבר חדש שרק שחקנים מעטים בלבד טורחים לסיים את המשחקים שלהם ממילא (ובדור הקונסולות האחרון קיבלנו מספיק הוכחות סטטיסטיות לכך), אז נדמה לי שקיצוץ באורך החיים של המשחק, תוך הפיכה שלו לממוקד ודחוס יותר, היא בראש וראשונה החלטה עיצובית שבאה להתמודד עם המצב הזה. 4. רוב המשחקים מתחילים שאפתניים בהרבה מהמוצר הסופי, ודאוס אקס הוא לא יוצא דופן במובן הזה. אישית, מלבד קטעי הבוסים, לא ממש הרגשתי את "כבלי העריכה". 5. תלוי על איזה סוג של DLC אתה מדבר. חבילות מפות, סקינים וכד' - אני מסכים שבעבר קיבלנו אותם בחינם. אבל תוכן אמיתי (קווסטים חדשים, איזורים חדשים וכו') כמעט ולא היה מקובל לתת בחינם. אפילו bioware הנדיבה מעולם לא עשתה את זה במשחקים שלה.
גיימר ותיק  |  25.09.11
3.
לגיימר הותיק
מספר הערות לגיימר הותיק: 1. למען האמת, DX הראשון היה ארוך יותר. הכל תלוי בסגנון המשחק. רוב השחקנים דיברו על שהמשחק החדש קצר יותר. אישית, לדעתי, DX הראשון כפול באורכו. 2. לא מדויק. בהחלט אפשר להתווכח על זה. 3. לא רק שלא מדויק, אלא לא נכון. מספר מפתחים אומנם מנסים להסביר את השינוי עקב העדפה ליצור חויה "מהודקת" יותר, ביניהם בעיקר פיטר מולינו, אבל כל מפתח רציני המדבר מניסיון יגיד לך שהעלויות הפיתוח - במיוחד מהצד הגרפי - מכריחות את המפתחים לקצץ. ויש לא מעט משחקים שהצליחו לספק ארוך חיים מכובד של 20+ ועדיין להיות מאתגרים ומהנים. אורך החיים של משחקים היא בעיה רצינית שרבים מתלוננים עליה היום בקהילת המפתחים, ובהחלט לא תוצאה של החלטה איכותנית כלשהי. 4. גם לא נכון, במיוחד לא במקרה של דיוס אקס. החברה הודתה שהיא חתכה הרבה דברים, כולל פיצ'רים שהמפתחים רצו להכניס בפנים. למען האמת, דיוס אקס היא נקודת קיצון - משחק שהתחיל הרבה יותר שאפתני מההשקה הסופית, ואחד המקרים הבודדים שבאמת אפשר להרגיש את כבלי העריכה, אפילו מעבר ל-Outsourcing של קרבות הבוסים. 5. כל פיתוח של משחק נעצר בנקודה כלשהי, מה שמשאיר למפתחים כמות מסוימת של חומר שהם יכולים להמיר לתוך DLC או הרחבה. "אמור" זאת מילה גדולה. זה נכון, אין שום קביעה מה "אמור" או לא אמור להכנס למשחק. כל חברה עוצרת את הפיתוח בנקודה כלשהי - כי חייבים לעצור מתישהו. במקרה של missing link, החברה הודתה שזה תוכן שהם רצו להכניס למשחק המקורי. אבל, וזהו אבל גדול, DLC הוא בדרך כלל תוכן שבעבר - לפני מספר שנים טובות - היה נכנס לאחר שחרור המשחק כטלאי חינמי, והיום החברות התרגלו להפוך אותו ל-DLC. אפשר במיוחד לראות זאת במשחקים שבהם ה-DLC הראשון יוצא עם השקת המשחק או מספר ימים לאחר מכן (ראה ערך bioware). אין ספק, היום היד של החברות על הדק ההעריכה היא הרבה יותר קלה, מכיוון שהם יודעים שהם יכולים להפוך את החומר הנוסף שלא נכנס למשחק המקורי למקור הכנסות נוסף. האם זה מנהג חיובי לתעשייה ולשחקנים? זאת שאלה אחרת. אבל ללכת ולהגיד "אבל זה לא היה אמור להכנס" זה טיפשי. אין אמור. תמיד יהיה תוכן שלא יכנס למשחק. תמיד יוציאו חלק מהפיצ'רים החוצה. תמיד חלק מהתוכן יחזור פנימה דרך טלאים, DLC והרחבות. השאלה היא שאלה של יחסים וכמויות.
הראל  |  25.09.11
1.
מספר הערות
1. DX:HR הוא משחק של לפחות 20 שעות. DX הראשון היה לכל היותר 15. 2. כמות האפשרויות שהמשחק הזה מאפשר גדולה בהרבה מהאפשרויות שהציע המשחק הראשון. 3. המשחקים היום קצרים יותר לא רק בגלל הנסיון "לקצץ עלויות", אלא יותר בגלל ההכרה שהתפתחה עם הזמן שאורך חיים של משחק הוא לא קורלטיבי עם איכותו. אני מעדיף בכל יום משחק של 7 שעות דחוסות באקשן איכותי ובלתי פוסק (Uncharted 2 נניח), על פני משחק איכותי, אבל שנמרח בצורה מיותרת על פני 15 שעות (רוב משחקי האקשן של לפני עשור). 4. גם הורדת פיצ'רים מיותרים לא נעשית מתוך הרצון לקצץ בעלויות אלא מתוך הרצון ליצור משחק טוב יותר. 5. אין שום עדות למשחק עם DLC, בו ה-DLC היו "אמורים" להיכלל במשחק המקורי מלכתחילה (גם אם הם כבר נמצאים על הדיסק המקורי ונדרש רק מפתח דיגיטלי בשביל לפתוח אותם, זה לא אומר שמדובר בתוכן שהיה "אמור" להיכלל במשחק המקורי).
גיימר ותיק  |  24.09.11