אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקראת הודעת הפד: "כשהמחסנית ריקה, ברננקי שולף אקדח צעצוע" צילום: בלובמרג

לקראת הודעת הפד: "כשהמחסנית ריקה, ברננקי שולף אקדח צעצוע"

התוכנית של יו"ר הפד לרכישת אג"ח ממשלתיות ארוכות בהיקף של 300–400 מיליארד דולר לא צפויה לחולל את השינוי המבוקש

21.09.2011, 07:31 | יעל חלק

הערב בשעה 21:15 שעון ישראל (14:15 שעון ארה"ב) צפוי יו"ר הפד בן ברננקי לכנס מסיבת עיתונאים ובה להודיע על תוכנית תמריצים לכלכלה האמריקאית, לצד הכרזת ריבית שצפויה להישאר ברמה של 0%–0.25%. ההערכות הן כי ברננקי יודיע על תוכנית לרכישת אג"ח ממשלתיות בכ־300–400 מיליארד דולר במתווה של מכירת חוב קצר (לשלוש שנים) ובמקביל רכישת אג"ח ארוכות של עד 30 שנה.

1. מה המטרה של התוכנית?

מדובר בצעד שמקביל להורדת ריבית. רכישת האג"ח תביא להשטחת עקום התשואות, ותשדר למשקיעים שהריבית תישאר נמוכה גם כמה שנים קדימה. צעד שכזה אמור לעודד את הציבור בארה"ב לצאת ולצרוך, ולאפשר ליחידים ולחברות למחזר חובות ומשכנתאות ביתר קלות.

2. האם זה יעבוד?

כנראה שלא. הריבית בארה"ב ממילא אפסית כבר שנים, ונראה שלא היא המכשול שעומד בפני המרצת הכלכלה המדשדשת. "התחושה היא שהמשקיעים מחפשים דברים שברננקי לא יכול לתת, ושהמהלך כולו נידון לכישלון", מסביר רון אייכל, הכלכלן והאסטרטג הראשי של מיטב. "המדיניות המוניטרית כבר פועלת בכל הכוח בשנים האחרונות בארה"ב, והגיעה לקצה גבול היכולת".

מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של קבוצת הראל, מעריך אף הוא כי ההשפעה של התוכנית מאוד מוגבלת. "ממילא הריביות הארוכות מאוד נמוכות, ואין אפשרות להוריד אותן באופן משמעותי. המשקיעים בשוק האג"ח כבר פועלים על סמך ההערכה שהריבית לא תועלה, וכבר הורידו את הריביות הארוכות בהתאם".

גם מנהל מחלקת המחקר של בית ההשקעות אקסלנס, יניב חברון, פסימי. "במצב רגיל תוכנית כזו יכולה לעזור מאוד למצב של הכלכלה, אבל לא במציאות הנוכחית. התשואות של איגרות החוב במח"מ של עד עשר שנים נמוכות ברמה היסטורית, והדבר מהווה את התמריץ הגדול ביותר לרכישה. אם תמריץ כזה לא עוזר, גם השטחת עקום התשואות לא תסייע. למעשה, הדבר היחיד שרכישת אג"ח ארוכות ל־30 שנה יכולה להשיג הוא הורדת הריבית על המשכנתה, מה שיכול אולי להקל במעט את מצבם של בעלי המשכנתאות".

3. אז למה הוא עושה את זה?

אייכל מסביר כי אלה חוקי המשחק. "הציבור מבקש לראות פעילות שמטרתה להאיץ ולשקם את הכלכלה, וחלק מהעניין הוא לתת למשקיעים אמון וביטחון. ברננקי צריך להראות שהוא עושה משהו". חברון מוסיף ש"לברננקי פשוט אין משהו אחר לעשות. היו"ר מנה בפני הסנאט שמונה מהלכים אפשריים לפעולה, מתוכם הוא כבר נוקט כיום שישה, מה שמשאיר בידיו מעט מאוד כלים. נדמה שכולם מבינים שעכשיו, כאשר המחסנית שלו ריקה, הוא שולף אקדח צעצוע".

4. מה ירגיע את השווקים?

הכלכלנים מסכימים שמה שמפחיד את המשקיעים היום הוא אירופה, ומשם גם אמורה להגיע הישועה. אם הכלכלה האירופית היתה מציגה פתרון, אפילו פתרון קשה כדוגמת חדלות פירעון, זה היה מסיר מהשולחן הרבה מחוסר הוודאות, ונותן תחושה שאפשר להתחיל לצעוד קדימה. בינתיים, לאור העובדה שהפוליטיקאים באירופה לא מגיעים להחלטות, השוק כבר מתמחר את המצב הקיצוני - חדלות פירעון של יוון.

תגיות