אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלחץ הדיפלומטי מתחיל לעבוד: ניגריה תימנע עטא עוויסאת

הלחץ הדיפלומטי מתחיל לעבוד: ניגריה תימנע

דרמה באו"ם: ניגריה תימנע בהצבעה במועצת הביטחון על הכרה בפלסטין. גבון טרם החליטה וגם בוסניה מתנדנדת. ארה"ב לוחצת, אובמה ייפגש היום עם אבו מאזן וייתכן שיסוכם על עיכוב ההצבעה. נתניהו יצא אמש לניו-יורק

21.09.2011, 08:23 | יצחק בן חורין ואטילה שומפלבי, ynet

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המריא הלילה (יום ד') מנתב"ג לכינוס עצרת הכללית בניו-יורק והערב ייפגש בבניין האו"ם עם הנשיא האמריקני, ברק אובמה. הטיסה התעכבה בשעה, בזמן שנתניהו נפגש עם הרמטכ"ל. בכל זמן הטיסה, יימשך הבליץ הדיפלומטי שמטרתו אחת: להבטיח רוב במועצת הביטחון נגד ההצעה להכיר במדינה פלסטינית, באופן שלא ידחוק את ארה"ב להטיל וטו. המאמץ הזה כבר נושא פרי - נשיא ניגריה, גודלאק ג'ונתן, הודיע שארצו תימנע. בינתיים, מדברים בארה"ב על תוכנית חדשה שאולי תמנע מבוכה לכל הצדדים באו"ם.

הודעת ניגריה פורסמה בתום פגישת שר הביטחון, אהוד ברק, עם הנשיא הניגרי. ג'ונתן, דוקטור לזואולוגיה בן 53, ביקר כבר בישראל בשנת 2007. הוא הוזמן לבקר שוב בישראל וכן לשלוח על פי הצורך אנשי מקצוע לשיתוף פעולה בתחום המאבק בטרור. שר הביטחון נועד גם עם שרת הנפט של ניגריה ועם שליח הקוורטט, טוני בלייר. גורמים דיפלומטיים במטה האו"ם אישרו בשיחה עם ynet שניגריה כנראה תימנע. אם זה המצב, הפלסטינים זקוקים לתמיכה של בוסניה ושל גבון. בלי תמיכה של שתי המדינות הללו, תסוכל תוכנית ההכרזה במועצת הביטחון, גם בלי וטו אמריקני.

הבית הלבן הודיע הלילה במפתיע כי הנשיא אובמה ייפגש במהלך היום עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, אחרי שהשניים לא שוחחו במשך שבעה חודשים. אובמה צפוי להפעיל את כל כובד משקלו כדי לשכנע את אבו מאזן לוותר על הפנייה לאו"ם.

גורם מדיני בכיר בפמליית ראש הממשלה אמר לפני ההמראה לניו יורק: "יש לנו אינטרסים, אנחנו רוצים לשמור עליהם. אנחנו עובדים לבלום את המהלך הפלסטיני, אנחנו בעיצומו של מהלך מדיני". הגורם העריך שההתפתחויות בניו יורק לא יובילו לאלימות בגדה: "אנחנו לא רואים סימנים לאלימות ביהודה ושומרון, אך נערכים לאפשרות הזאת. כרגע אין שום סימן לכך".  

כדי לבלום את המהלך הפלסטיני יש צורך למנוע רוב של 9 מ-15 המדינות החברות. 7 מדינות נמנעות ישאירו רוב של 8 בלבד. המדינות הבטוחות שלא יצביעו בעד הפלסטינים הן ארה"ב, גרמניה, צרפת, בריטניה וקולומביה, אליהן נוטה להצטרף כאמור ניגריה.

בישראל העריכו כי גבון תצביע בעד הפלסטינים, אבל בהודעה רשמית אותתה גבון שהמשחק פתוח. לור אולגה גונז'ו, ראש המטה של נשיא גבון, אמרה בשיחת טלפון לסוכנות הידיעות AP: "טרם החלטנו. איננו יכולים לצפות הכרה במדינה פלסטינית או אי-הכרה בנקודת הזמן הזו".

נשיא המדינה, שמעון פרס אמור לשוחח עם נשיא גבון וראש הממשלה, בנימין נתניהו, קבע פגישה עם ראש ממשלת פורטוגל לאחר נחיתתו בניו-יורק. במקביל לפעילות בנושא מועצת הביטחון, פועלים קתרין אשטון וטוני בלייר בסיוע הילרי קלינטון במאמץ לגבש הצהרה של הקוורטט שתהיה המנוע לחידוש המשא ומתן הישיר. לפי שעה, כפי שהעיד שר החוץ הבריטי, וויליאם הייג, המאמץ הזה לא הוליד דבר.

קלינטון שוחחה עם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, ולפי שעה נראה שלא תהיה הצהרה לפני יום שישי. נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, שנפגש אמש עם אבו מאזן, הדגיש את הצורך בפתרון הסכסוך בין ישראל לפלסטינים, והזהיר שאם לא יהיה פיתרון - האביב הערבי ששינה את פני המזרח התיכון "יורעל".

הדיפלומטים מחכים לנאומיהם של הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, ונתניהו בדיון של העצרת הכללית, שרק אחריהם תצא הודעה של הקוורטט. ייתכן שחברות הקוורטט ימתינו כדי לראות אם אבו מאזן אכן יפנה למועצת הביטחון, כפי שהצהיר בנאומו ברמאללה ביום שישי האחרון. הנחת העבודה היא שאבו מאזן מחכה להצעות שיספקו בידיו עילה למשוך את הפניה שלו למועצת הביטחון.

לפני צאתו לארה"ב, זכה ראש הממשלה לתמיכה משרים, חברי הכנסת וראשי ערים. "האזור עובר טלטלה גדולה. תהליך השלום מחייב אותנו לעמוד על הזכויות שלנו ועל הצרכים שלנו. אנחנו נחושים לעמוד על האינטרסים שלנו", אמר נתניהו לאנשי הליכוד, "היום הסכנה של הסדר חפוז או של הסדר חד צדדי היא טילים על כל הארץ".

"חשוב לנו ללכת לאו"ם ולייצג את האמת שלנו, של עם שהותקף פעם אחר פעם על ידי מי שמתנגדים לקיומו", אמר ראש הממשלה והזכיר את הצעתו לאבו מאזן - חידוש מיידי של המשא ומתן. "אנחנו מושיטים את ידינו לשלום. אמרתי שהדרך לשלום עוברת דרך משא ומתן ישיר ולא דרך החלטות חד צדדיות באו"ם. כדי להגיע לקצה המשא ומתן צריך להתחיל במשא ומתן. זה דבר שישראל מוכנה לעשות וזה דבר שהפלסטינים נמנעו מלעשות".  

אתמול שוחח נתניהו עם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, שאמרה כי כל מהלך באו"ם מסכן את האינטרסים של ישראל וקראה לו לפתוח בשיחות ישירות עם הפלסטינים. "אני יודעת שזה עוד לא

מאוחר מדי. פתיחת משא ומתן מדיני אמיתי תמנע את המהלך הצפוי ותשרת את האינטרסים הלאומיים של ישראל, שהולכים ונשחקים. אם תפתח במו"מ עם הפלסטינים - 'קדימה' תתמוך בכך".

במקביל למאמצים הישראליים, גם המשלחת הפלסטינית פועלת בניו-יורק להשיג הכרה במדינה. פרט לסרקוזי, נפגש אבו מאזן אמש עם שר החוץ הבריטי הייג, מזכ"ל הליגה הערבית נביל אל-ערבי ונשיא לבנון, מישל סולימאן, שעודד אותו לא לוותר על הפנייה לאו"ם. מזכ"ל הליגה הערבית אמר אחרי הפגישה: "אני מאמין שכל הפלסטינים ראויים להיות מוגדרים כמדינה".

עוזרו של אבו מאזן אמר כי סרקוזי והייג בדקו עם הנשיא הפלסטיני מה ניתן לעשות כדי למנוע ממנו לפנות למועצת הביטחון, אך לדבריו אבו מאזן הבהיר לשניים כי יש לדון רק בתרחישים האפשריים אחרי הגשת הבקשה הפלסטינית.

סאיב עריקאת, בינתיים, נפגש עם שליח הקוורטט טוני בלייר ועם השליח האמריקני למזרח התיכון דיוויד הייל. מוקדם יותר, בשיחה עם ynet, תקף עריקאת בחריפות את נתניהו. "ראש הממשלה הישראלי, בנימין נתניהו, צריך להבין שיחסי ציבור אינם מדיניות". הוא התייחס בביטול להצעת נתניהו להיפגש עם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן: "למה אבו מאזן צריך להיפגש עם נתניהו? רק לשם הפגישה?", תמה עריקאת, "כל מה שרואים מנתניהו זה יחסי ציבור שנועדו לשרת את הכותרות של מהדורות הערב".

תגיות