אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בוב הבדאי: פרק בציונות עכשווית צילום: אוראל כהן

בוב הבדאי: פרק בציונות עכשווית

לחניכי קורס הבנייה הובטח שכר של 6,000 שקל בחודש, אלא שלהפתעתם קוצץ הסכום בחצי. המדינה, שקראה להם להצטרף מתוך "ציונות", לא עמדה בהבטחותיה

22.09.2011, 08:21 | דותן לוי

אמיר (שם בדוי) הוא בין הצעירים הרבים שהחליטו להיענות לפרסומים אשר קראו לישראלים לחזור לענף הבנייה, "מתוך ציונות". הובטח לו שכר של 6,000 שקל במהלך תקופת ההכשרה שנמשכת כשלושה חודשים ולאחר מכן עבודה בחברות הבנייה, שם צפוי השכר שלו ושל חבריו לטפס עד ל־9,000 שקל בתוך כשנתיים. אלא שפרסומים לחוד ומציאות לחוד. את המשכורת הראשונה הם קיבלו באיחור של 20 יום, רק אחרי שהתלוננו, ורק את מחצית הסכום - 3,000 שקל.

מודעת הפרסום לקורסים לבנייה מודעת הפרסום לקורסים לבנייה מודעת הפרסום לקורסים לבנייה

לטענתם, לפי הטבלאות ודפי הפרסום שחולקו להם במהלך הכנסים שיזמה היחידה להכוונת חיילים משוחררים, שכרם היה אמור להיות מורכב משלושה חלקים: 3,000 שקל מהקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל, שנמצאת בבעלות התאחדות הקבלנים והסתדרות עובדי הבניין והעץ ומועברים על ידי קרן חופשה (קרן שחברים בה נציגי התאחדות הקבלנים, הסתדרות עובדי הקבלן והעץ, האוצר ומשרד התמ"ת); 1,500 שקל ממשרד התמ"ת; ו־1,500 שקל נוספים מקרן גרוס, קרן פרטית שהוקמה במטרה לסייע לחיילים משוחררים ונמצאת בקשר הדוק עם היחידה להכוונת חיילים משוחררים במשרד הביטחון. אלא שהתשלום שקיבלו במהלך הקורס היה זה של התאחדות הקבלנים בלבד. בקורס שקדם לזה של אמיר החניכים פנו בייאושם לשר התמ"ת, לנוכח העיכוב המתמשך בתשלומים. מנגד, בקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה טוענים כי קרן גרוס, שנכללה בעבר במערך מלגות הקיום של חניכי הקורס בתקופת ההכשרה, אינה נכללת זה תקופה ארוכה בפרסומים שמגיעים לציבור.

"אתם תו הנחה לקבלן"

אמיר מתאר את חוסר האונים שלו ושל חבריו אל מול אי־העמידה בהתחייבויות של הגורמים שיזמו את הקורס וקראו לו ולחבריו "לחזור לבנות את הארץ". לדבריו, "מנהל הקורס שלנו, שמבחינתנו הוא הדמות האחראית עלינו הן בהיבט המקצועי והן בהיבט הכספי, הראה את פניו רק בתחילת הקורס ואמר שהוא מתחייב רק על העברה של 3,000 שקל. הניסיונות שעשינו לפנות אליו נענו בתשובה שיש הוראה שלא למסור את מספר הטלפון שלו. כמה חניכים בקורס הם בעלי משפחות שבנו על הכסף הזה והם ממש מיואשים", הוא מספר.

לדבריו, כדי לקבל את הכסף מהתמ"ת הם התבקשו למלא טפסים, אך עבר יותר מחודש והכסף לא הגיע. בנוגע לכספים שהיו אמורים להגיע מקרן גרוס נמסר להם כי לא ברור כרגע מה מצב הקרן, וכי למנהלי הקורס אין אחריות לכך. בשיחה עם המנהלת של קרן גרוס עולה תמונה בעייתית יותר, ולפיה לטענתם יוזמי הקורס עשו שימוש בלתי חוקי בשמם ומבלי שהתחייבו להעביר את המימון המדובר.

עוד מספר אמיר כי שלושה מורים בקורס הבהירו להם שהעסקת עובדים ישראלים היא אולי סיסמה יפה, אך במציאות הקבלנים לא באמת רוצים אותם, "הם אמרו לנו, אתם לא עושים טובה לקבלנים - הם צריכים אתכם בגלל ההטבות שהם מקבלים על העסקתכם, ובעצם הם מעדיפים את הערבים ואת העובדים הזרים. אתם רק תו הנחה לקבלן", הוא אמר.

"דרוש סבב חתימות"

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "באשר ל'דמי הקיום' המוענקים על ידי הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל, אכן הכספים אמורים להיכנס לחשבון הבנק של התלמידים ב־10 בחודש העוקב, וזאת לאחר אימות כי אכן הם למדו חודש מלא ולאחר סבב חתימות. לעתים נדירות מתעכב התשלום בכמה ימים עקב סבב חתימות כנדרש. בנוגע לתמיכות הקיום המשולמות על ידי משרד התמ"ת, אגף הכשרה מקצועית במשרד התמ"ת מדגיש בשיחות עם התלמידים, כי תהליכי אישור בקשות התמיכה ממושכים ומחייבים עמידה במבחנים, הגדרות ותנאים מוכתבים, וכן אישור של ביטוח לאומי. לפיכך הכספים משולמים בסופו של תהליך רק בסמוך למועד סיום פרק ההכשרה הראשוני ולעתים מאוחר יותר, עבור כל שלושת חודשי ההכשרה".

איל שלו, מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל: "הטבלה שמועברת לתלמידים שונתה בחודש יולי האחרון, כך שהסכום המקסימלי שהם יכולים לקבל במהלך תקופת ההכשרה עומד על 4,500 שקל. במשך השנתיים שהקורס מתקיים, כולם מקבלים את הכסף בסיכומו של דבר, לעתים זה לוקח זמן בשל תהליכים בירוקרטיים. קרן גרוס, שהעבירה כספים בתחילת הפרויקט, החליטה לפרוש ממנו ולבחון פרטנית כל פנייה של חניכי הקורס אליה".

מקרן גרוס נמסר: "קרן גרוס היא קרן פרטית שמעניקה מלגות לחיילים משוחררים באופן פרטני, ומעולם לא חתמנו על הסכם להענקת מימון גורף לקורסים. בעבר גילינו שיוזמי ההכשרה שיבצו את שמנו בעלונים המיועדים למועמדים לקורס שלדאים ללא ידיעתנו. בדקנו את הנושא משפטית והחלטנו שלא לנקוט הליכים נגדם כדי לא לפגוע במיזם, ורק דרשנו את הסרת שמנו מהעלונים. בקורס המדובר הסכמנו להעניק מלגות לחניכים, אך עד כה מזכירות הקורס לא העבירה אלינו את המסמכים הדרושים ולכן העברת הכספים מתעכבת".

תגיות

46 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

43.
18 שנה בענף התחלתי בקורס טפסנים עם שני ילדים בבית
לפני 18 שנה ניכנסתי לענף דרך קורס טפסנים בנתניה היו לי שני ילדים למדתי ביום עבדתי בלילה בצבע בכבישים . היו איתי עוד עולים חדשים ברוסיה ואתיופיה אין לי מיסוג עם מישהוא מהם המשיך בענף. כיום אני מנהל עבודה ובעל רישיון לבצע עבודה קבלנית את הלימודים של מנהל עבודה וקבלנים ביצעתי תוך כדי עבודה. זה ענף לאנשים חזקים שמסוגלים להתמודד עם עבודה קשה ולא סקסית. התגמול הוא בעיקר בהרגשה של יצירה מי שאוהב את זה שילך על זה ניתן גם להתפרנס זה לא איטק ופו משלמים על מה שעושים אין כסף מהנפקות והמצעות כאלו ואחרות. אני אישית אוהב את העבודה בזמני לא נתנו לי כלום אבל זה לא מנע ממני להתקדם. ולכן מי שמאמין שזה מקצוע בשבילו שילך על זה . יהיה מעולה לראות ישראלים עובידם בענף אישית אשמח לדעת שיש טפסנים וברזלנים כחול לבן
חיים  |  24.09.11
לכל התגובות