אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכירים בפרמירה:  "לנטפים יש פוטנציאל אדיר; שוקלים להנפיקה בבורסה" צילום: אבישי פינקלשטיין

בכירים בפרמירה: "לנטפים יש פוטנציאל אדיר; שוקלים להנפיקה בבורסה"

לדברי שני דירקטורים בקרן, טורסטן ווגט וד"ר י'ורג' רוקנהאוזר, "מקור נטפים בישראל וכך ישאר. הקיבוצים הם מרכיב משמעותי בהצלחה של החברה ולכן אנחנו רוצים לשמור על מוקדי הייצור האלה ולהרחיבם. התחייבנו שנשמור עליהם ונפתח אותם ב-15 שנה הקרובות"

22.09.2011, 14:15 | גולן חזני ורחל בינדמן

במקביל לפיצוץ בעיסקת כלל ביטוח קרן פרמירה חתמה על עיסקת רכישת השליטה בנטפים. שלשום השלימו פרמירה והשותפות בנטפים, קרן מרקסטון, קרן טנא והקיבוצים מגל ויפתח את הפרטים האחרונים להסכם, שחלקו במזומן וחלקו לפי עמידה באבני דרך של החברה.

העיסקה התבצעה לפי שווי ריאלי של 850 מיליון דולר ושווי מכסימלי של 890 מיליון דולר. פרמירה תחזיק בכ-51% ממניות נטפים לאחר שקיבוץ מגל החליט להישאר עם אחזקה של כ-6%.

"כלכליסט" ראיין עם שני דירקטורים בפרמירה: ד"ר יורג רוקנהאוזר, חבר ההנהלה הבכירה וראש הפעילות של הקרנות בגרמניה. טורסטון ווגט שהוא שותף וראש צוות התעשיה של פרמירה.

כמה זמן דנתם בנטפים?

רוקנהאוזר: "בערך שנה. אבל זה לא חריג שעסקאות כאלה יסגרו במהלך פרק זמן ממושך, עסקאות מסובכות, עסקאות עם הרבה פוטנציאל אבל כאלה שלא נקנו ונמכרו הרבה פעמים. מדובר בחברה שצמחה מאד מהר. עסקאות משפחתיות כאלה לוקחות לפעמים אפילו שנתיים.

"אם זה היה קל כולם היו עושים את זה. אנחנו אוהבים עסקאות מסובכות כי אנחנו חושבים שלעשות עסקאות מסובכות בתעשייה מעניינת צריך ניסיון וצוות טוב שעשה זאת פעמים רבות. יש לנו יותר מ-25 אנשי צוות, עשינו יותר מ-200 עסקאות, יש לנו נוכחות גבוהה באירופה, והבנה בסקטור הפעילות. עשינו שתי עסקאות תעשייתיות עם קהל לקוחות דומה לזה של נטפים, הכרנו את השוק היטב וידענו מה אנחנו עושים.

ווגט: "אני מנהל את הרכישות התעשייתיות של פרמירה. אחד מתוך חמישה סקטורים שיש לנו, 20% מהכסף שלנו, מושקע בסקטור זו. אנחנו תמיד מתמקדים בכמה נושאים עיקריים – 3 נושאים מרכזיים שבהם השקענו במשך שנים רבות – חקלאות היא אחד מהם, שירותי עסקיים (שירותי נסיעות, חברות תחזוקה לחברות תעופה) וכימקלים.

"בתחום החקלאות זה סקטור שהתחלנו להתמקד בו באמת לפני 7 שנים. אהבנו בחקלאות את 'המגה טרנדים' – האוכלוסייה גדלה בהתמדהה ונגיע ל-10 ביליון בני אדם שצריכים לאוכל. לא רק האוכלוסייה גדלה, גם מתפתח מעמד בינוני רחב יותר. כלומר זקוקים ליותר חקלאות.

"הקרקע לחקלאות מתכווצת, ויש חוסר במים באזורים רבים בעולם. רוב צריכת המים בעולם היא  לחקלאות ומה שנטפים עושה זו הטכנולוגיה הטובה ביותר כדי לנצל מים בדרך יעילה ולחסוך בהם בצורה משמעותית. זה יתרון גדול לגדל 50% יותר על אותו שטח אדמה. זה מה שמשך אותנו לנטפים.

"המוצר של נטפים עונה לצרכים הגלובלים, עוזר לחסוך במים. הודו היא הצרכנית הגדולה ביותר של מים בחקלאות אבל הזמינות של מים טריים בהודו בעייתית וגם האדמה שם בעייתית משום שהיא מלוחה. במקרה כזה לטכנולוגיה יש חשיבות גדולה.

"לטכנולוגיה של נטפים, למרות שהומצאה לפני 40 שנה, עדיין יש המון פוטנציאל. נטפים היא החברה הגדולה ביותר בתחום. ג'ין בהודו היא מתחרה ובמקום השני ג'ון דיר".

אילו חברות נוספות יש לכם?

רוקנהאוזר: "יש לנו שתי חברות בפורטפוליו - פרובימי ואריסטה - שעוסקות בתחום, אבל לא נמזג אותן משום שאיננו רוצים קונגלומרטים גדולים אלא עבודה עצמאית, החלפת דיעות וכו'.

ווגט: "פרובימי היא מובילה עולמית בתזונה של בעלי חיים, חיות חווה. פרובימי ההולנדית מספקת את הידע לחקלאים. היא עובדת ב-40 מדינות. רכשנו אותה ב-2007. בעת הרכישה היא לא היתה ממוקדת ואנו מיקדנו את העסק בתזונה לבעלי חיים. הרחבנו את העסקים באמריקה הלטינית והשקענו בהגדלת חשיפה לשווקים מתפתחים. לפני כמה מכרנו את פרובימי לקרגל, חברת המזון הגדולה בעולם.

באיזה טווח זמן אתם משקיעים בחברה?

רוקנהאוזר: "תקופת ההשקעה נעה בין 4 ל-10 שנים. השאלה היא אם השגת את השבחת החברה ולא כמה זמן זה לוקח. כשאנו קונים חברה יש לנו רעיון מה אנו רוצים לעשות אתה, איך ל להשביח אותה. אם הצלחנו להשביח אותה אז אנו מתחילים לחשוב על מכירה.

במה עוסקת לאריסטה?

ווגט: ללאריסטה יש את אותו קהל לקוחות כמו נטפים. החברה מוכרת לחקלאים מוצרים שונים, כמו כימקלים ודשנים, כמו חברת מכתשים אגן. אריסטה היא החברה הגדולה ביותר בבעלות פרטית שעוסקת בתחום זה והמטה המרכזי שלה הוא בטוקיו. בדומה לנטפים זה עסק גלובלי, שפועל במדינות רבות, אבל בעיקר בדרום אמריקה. המוצרים מתמקדים בגידולי תירס, תותים ועגבניות. זה גם הכיוון של נטפים.

מה המיוחד בנטפים?

ווגט: "נטפים המציאה את הטכנולוגיה שלה כדי לשנות את השיטה בה חקלאי פועל. חקלאים הם אנשים מאד שמרניים בדרך כלל וצריך להוכיח להם כי השינוי הוא לטובתם. לנטפים יש את היכולת הטובה ביותר לעשות זאת. אנחנו חושבים על נטפים כמכוון שוק. ברגע שהשגת את האמון של החקלאי יש לך יתרון אדיר בלהיות ראשון בשוק.

נטפים עשו עבודה טובה בהמצאה ופיתוח של הטכנולוגיה. אפשר לעשות יותר מזה?

ווגט: "לדעתנו כן. יש פה פוטנציאל אדיר. השוק של טפטפות מהווה רק 6% היום ויש פוטנציאל ענקי להרחבתו גם לגידולים נוספים, בעיקר בהודו. נטפים שולטת ב-30% מהשוק הזה ולכן יש פה פוטנציאל השבחה גדול (drip irrigation). כותנה הוא תחום שהחברה מתחילה להיכנס אליו, מדובר בתחום ענקי. השלב הבא יהיה

תירס בסין ובהודו. חדירה לשווקים הללו היא פוטנציאל אדיר".

איפה ישאר מפעל נטפים?

ווגט: "מקור החברה בישראל וכך ישאר. הקיבוצים הם מרכיב משמעותי בהצלחה של החברה הזו ולכן אנחנו רוצים לשמור על מוקדי הייצור האלה ולהרחיבם. התחייבנו שנשמור עליהם ונפתח אותם ב-15 שנה הקרובות.

"בכוונתו גם לייצר מבנה בעלי מניות שהוא פשוט יותר מבחינת יכולת קבלת ההחלטות. אנחנו גם רוצים לקבע את ההצלחה ההיסטורית של נטפים בשותפות עם המייסדים – המסורת של הקיבוץ ושותפות אקטיבית של החקלאים מישראל".

תנפיקו את החברה?

ווגט: "בכוונתנו להכין את נטפים להנפקה בבורסה. זו תמיד אופציה, אבל לא מטרה עיקרית. זו חברה שמתאימה מאד לשוק הציבורי אבל לאו דווקא בתוך שנתיים, שלוש, אלא בטווח של 4-5 שנים נכין אותה לקראת אפשרות כזו. אנחנו כעת הרוב בדירקטוריון, זה מבנה נוח יותר ופשוט שמאפשר לקבל החלטות במהירות. זה נותן אנרגיה חדשה ומרץ לחברה".

היו ארבע קרנות שהתמודדו על הרכישה וחצרים בחרה בכם, למה לדעתכם?

ווגט: "קרן השקעות היא בסופו של דבר עסק. יש הרבה אנשים בעולם שיש להם כסף אבל בסופו של דבר זה אמון והבנה בעסק ואנחנו הוכחנו שאנחנו מכירים את העסק טוב ושניתן לבטוח בנו ולעבוד אתנו בשותפות טובה".

מה היעד של המכירות שלכם?

ווגט: "עשינו תוכנית עסקית שפיתחנו עם יגאל אייזנברג והצוות שלו. זו הזכות של המנכ"ל לדבר על תחזיות. אנחנו תומכים בתוכנית הזו עוד לפני שנכנסנו לתהליך. אין לנו כרגע אנשים שלנו בישראל, יש לנו יועצים ויש לנו הרבה חותמות בדרכון, אנחנו באים הרבה. ישראל מאד מעניינת אותנו".

תגיות