אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: המקסיקנים בורחים מכנופיות בעזרת הרשתות החברתיות צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: המקסיקנים בורחים מכנופיות בעזרת הרשתות החברתיות

האתרים החברתיים הפכו לכלי חשוב במאבק של תושבי מקסיקו נגד הכנופיות שהורסות את ארצם, אבל הן משיבות מלחמה. וגם: הטבעת סביב אנונימוס ולולזסק מתהדקת

25.09.2011, 13:42 | יוסי גורביץ

המחיר של סטטוס: הוצאה להורג

משטר אסד לא לבד: המשטרה המקסיקנית מצאה בסוף השבוע את גופתה של מאריסול מאסיאס קסטנדה, עורכת החדשות של העיתון "פרימרה הורה". מותם של עיתונאים במקסיקו – כמו גם זה של שוטרים – הוא לא דבר חדש במדינה השסועה במלחמות הסמים, שכבר כתבנו עליהן. אבל קסטנדה לא נרצחה בגלל תפקידה העיתונאי: השלט שנמצא ליד גופתה הבהיר שהיא נרצחה בגלל מה שכתבה ברשת חברתית מקומית, "נוּאֵבוֹ לַארֵדוֹ אן ויוו". קסטנדה היתה השלישית שנרצחה במחוז שלה, נואבו לארדו, מסיבות דומו.

מה שמצמרר במיוחד בכל הסיפור, מעבר לעריפת ראשה של עורכת החדשות, הוא שהפתק סמוך לגופה הבהיר שקסטנדה כתבה את מה שעיצבן את רוצחיה – ככל הנראה ה-Zetas, קבוצה של עריקים מצבא מקסיקו – תחת שם בדוי, וזה לא מנע מהרוצחים שלה לזהות אותה.

השימוש ברשתות חברתיות לדיווח על פעילותם של קרטלי הסמים, כמו גם על כנופיות המורכבות מאנשי הצבא, המשטרה והיחידות המיוחדות של חיל הים, הפך לאחרונה לרווח מאוד במקסיקו. הסיבה לכך היא חוסר המהימנות של המידע הרשמי, ואנשים צריכים לדעת לאן לא להגיע – היכן נרשמה פעולה של אחת הכנופיות, במדים או שלא במדים.

מוסדות המדינה והעיתונות במקסיקו סובלים מחולשה קשה, קורסים לתוך חור שחור, ויותר מקסיקנים אומרים שהם סומכים על המדיה החברתית יותר מאשר על זו המסורתית. ילדים מלמדים את סביהם איך להשתמש בה – כדי להקנות להם מידה מסוימת של בטחון.

הממשלה המקסיקנית, בתגובה, שוקלת עכשיו חוק שיאסור על "שמועות זדוניות" באתרים החברתיים. ואולי החוק הזה אומר כל מה שצריך להגיד: המדינה המקסיקנית חזקה מספיק כדי לנסות לסתום את פיותיהם של אזרחים שומרי חוק, אבל לא מספיק כדי להחזיר לעצמה שליטה מידי החמושים שבזים לחוקים שלה.

שימו לב: אנחנו מקבלים קריסה של מדינה גדולה, חברה ב-OECD, בשידור חי ברשת החברתית. רמת התיעוד, מבחינה היסטורית, היא חסרת תקדים. לא שזה ינחם את המקסיקנים.

ובינתיים, בעולם הראשון...

האח הגדול, גרסת פייסבוק

פייסבוק הציגה בסוף השבוע, במהלך כנס המפתחים השנתי שלה, שורה של כלים חדשים שמטרתם להגביר את הלחץ על הגולשים לשתף עוד ועוד מידע. הפיצ'ר שעומד במרכז התועבה החדשה הוא מה שמכונה ה-Timeline. הוא יסדר את המידע שאתם משתפים בסדר כרונולוגי, ובקרוב תוכלו לשעמם את חבריכם עד דמעות במידע על הספרים שקראתם, מאמרים שראיתם, שירים ששמעתם, סרטים שצפיתם בהם וכן הלאה – אחורה עד לידתכם. כן, פייסבוק מבקשת מכם להוסיף תמונה של עצמכם כתינוק. איכס.

מארק צוקרברג קורא לזה "להפוך את פייסבוק לסיפור החיים שלך", ואני לא הראשון שתוהה האם יש אנשים שחייהם באמת כל כך חסרי תוחלת וחסרי טעם, שתיעוד בפייסבוק עומד במרכזם. גרוע מכך: שורה של אתרים בונים אפליקציות לתוך הטיימליין, ואם אתם מסכימים להשתמש באפליקציות האלה - הרשת החברתית תעדכן את הפיד שלכם אוטומטית בכך.

צוקרברג מציג את השינויים החדשים בפייסבוק. זרם עדכונים אינסופי, צילום: איי פי צוקרברג מציג את השינויים החדשים בפייסבוק. זרם עדכונים אינסופי | צילום: איי פי צוקרברג מציג את השינויים החדשים בפייסבוק. זרם עדכונים אינסופי, צילום: איי פי

כפי שציין פרהד מאנג'ו המעניין תמיד, פייסבוק הורגת את הטעם שלנו באמצעות שיטת ה"חלוק הכל" שלה. לא כל דבר צריך לשתף, וכשכל דבר מדווח לכל דבר אין טעם. צוקרברג אמר במפורש שהוא מודאג מכך שיש דברים שאנשים לא רוצים לספר עליהם, אז הוא הקל עליהם והפך את הדיווח לאוטומטי.

אבל רוב האוכלוסיה, כך אני מקווה על כל פנים, לא רוצה להשתתף במקבילה יומיומית של תוכניות "האח הגדול". היא גם לא רוצה לרדד את השיח שלה ללהג בלתי פוסק על מה שהיא עושה בכל רגע נתון, להג שמטביע כל יכולת לומר משהו חשוב יותר. חושפי-הכל האלה הם יצורים חריגים, שפעם היו מציגים בירידים.

מה שמעלה את השאלה למה בעצם צוקרברג הולך בכיוון הזה. אולי אוזלים לו הגולשים, והוא צריך יותר תוכן כדי למכור לצידו יותר פרסומות. אחרי הכל, כמה אנשים לא שמעו על פייסבוק עד עכשיו? מי שלא הצטרף, כנראה כבר לא יצטרף. צריך, איכשהו, למכור עוד פרסומות. ולמחוק זהויות קצת יותר ייחודיות, על הדרך.

אנונימוס (ממש, אבל ממש) לא אנונימיים

בסוף השבוע עצר ה-FBI שלושה חשודים בהשתייכות לארגוני הטרור המקוון אנונימוס ולולזסק. אחד העצורים, קודי קרצינגר, בן 23 מפיניקס, אריזונה, חשוד בכך שהוא היה אחד ממנהיגי לולזסק, תחת הכינוי Recursion. הוא חשוד במעורבות בהתקפה הגדולה על סוני – התקפה, נזכיר, שבה נגנבו פרטי משתמשים לא רק כדי לדפוק את החברה, אלא גם למטרות גניבת זהות.

קרצינגר ניסה, על פי כתב האישום נגדו, להסתיר את זהותו באמצעות VPN. זה לא כל כך עבד. דובר לולזסק, המכונה Topiary, נעצר ביולי, ובבריטניה נעצרו שני חשודים בכך שעמדו מאחורי Kayla, דמות אחרת בארגון. מנהיג הקבוצה, סאבו, כתב בטוויטר לאחר מעצרו של Recursion ש"שניים נשארו", כלומר הוא ועוד חבר אחר. בהתחשב במה שקורה בחודשים האחרונים, כנראה שגם מעצרם הוא רק שאלה של זמן.

אנונימוס, נזכיר, התבסס פעם על ההנחה שלאנשים מגיעה פרטיות – אפילו אנונימיות. מאז הוא הפך לארגון טרור (אם אפשר לכנות אותו "ארגון"), שחושף את זהותם של אנשים חפים מפשע שעצבנו את חבריו המשועממים. טוב שזה מתחיל להיגמר.

גולש סיני? הזדהה בפקודה

עליבאבא, אתר הסחר המקוון הגדול ביותר בסין ואחד הגדולים בעולם, החל להפעיל מערכת לזיהוי משתמשיו. כל הגולשים בסין – פרטיים ותאגידיים כאחד – נדרשים לספק פרטים מזהים על עצמם, ואם הם לא עומדים בדרישות - עליבאבא צפויה לאסור עליהם להציג פרטים על מוצרים ובעתיד כנראה תמחק את חשבונותיהם.

עליבאבא. דורשים להזדהות, צילום: בלומברג עליבאבא. דורשים להזדהות | צילום: בלומברג עליבאבא. דורשים להזדהות, צילום: בלומברג

במבט ראשון, זה נראה דומה למדי למה שגוגל+ ופייסבוק עושים כבר שנים. במבט שני, קצת פחות. פייסבוק וגוגל+ תמיד יצאו נגד אנונימיות, בעוד שעליבאבא משנה את החוקים תוך כדי תנועה. וכמובן, אסור לשכוח שעליבאבא פועלת בחברה טוטאליטרית, ושהיא כפופה לגוף הרצחני ביותר בהיסטוריה האנושית, המפלגה הקומוניסטית הסינית.

מצד אחד, כמובן, חברה שמתעסקת בסחר מקוון חייבת לזהות את לקוחותיה וספקיה. מצד שני, עליבאבא – כמו כל חברה סינית – היא לא סתם חברה. יושבים בה נציגים של המפלגה, והיא כפופה בראש ובראשונה להם ולא לבעלי המניות שלה. ומצד שלישי, זה נראה באופן חשוד כמו בלון ניסוי לקראת זיהוי כפוי של כלל המשתמשים בסין. על פניו, חדשות רעות.

קצרצרים

יוטיוב ממשיך להיות בור ספיגה של כספים מבחינת גוגל: בחודש אוגוסט האחרון, כצפוי, יוטיוב היה במקום הראשון ברשימת אתרי הווידיאו הנצפים, עם 162 מיליון צופים בארה"ב. זה נחמד. אבל מישהו ניסה לברר כמה אנשים צפו בפרסומות שם, והמצב נראה אחרת לגמרי. בתחום הזה שולטת הולו, ויש לה פי 4 יותר צפיות בפרסומות מאשר ליוטיוב. למעשה, יוטיוב לא נכנס לעשירייה הפותחת של האתרים שבהם צופים בפרסומות. גוגל חושבת שהסיבה לכך היא תוכן גולשים חובבני, וב-327 השנים האחרונות היא עשתה מאמצים נואשים כדי להביא יותר תוכן מקצועי ליוטיוב, אבל כרגע מפרסמים לא רוצים להיות באתר הווידיאו. וגוגל חיה מפרסום.

דרום סודן הפכה לאחרונה למדינה ה-193 בעולם, וקיבלה לכך גושפנקא לא רק מהאו"ם, אלא מהגוף שבאמת חשוב: גוגל מאפס העלתה מפות של המדינה. עכשיו נשאר רק לשכנע את יאהו, מיקרוסופט והנשיונל ג'יאוגרפיק. מצד שני, אם הם הצליחו להשתחרר מעול המבוקש מספר אחת של בית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה, עומר "רצח עם" אל באשיר, הם כנראה יצליחו גם בזה.

חגיגות העצמאות של דרום סודן, צילום: איי אף פי חגיגות העצמאות של דרום סודן | צילום: איי אף פי חגיגות העצמאות של דרום סודן, צילום: איי אף פי

דיווחנו כאן על החוק המשונה שקיבל הקונגרס של מדינת מיזורי, שאסר על מורים להתיידד עם תלמידיהם בפייסבוק ובאתרים חברתיים אחרים. בית המשפט כבר בלם את החוק, תוך שהוא מציין שהחוקתיות שלו מוטלת בספק, ועכשיו הקונגרס של המדינה התעורר, בעט לעצמו בראש תוך מלמול "מה לעזאזל חשבנו" - וביטל אותו. חומר חובה לשיעור אזרחות, כנסיוב נגד התפיסה שהמחוקק תמיד יודע מה הוא עושה.

נייטרליות הרשת, התפיסה שלספקית הרשת אסור להתערב בתעבורה ולקדם או לתקוע תוכן שלא מוצא חן בעיניה, אמנם נפוצה בארה"ב - רק שבינתיים אין לה מעמד חוקי. ה-FCC פירסם תקנות שעל פיהן הגישה צפויה להפוך למחייבת בארה"ב החל מה-20 בנובמבר. זה נחמד מצידו, אבל די ברור שספקיות הרשת שם ילכו לבתי המשפט בנסיון להרוג את הרעיון. והשופטים שם כבר פסקו פעם שה-FCC חרג מסמכותו כאשר קנס ספקיות רשת על האטת הגלישה של משתמשים "כבדים".

דיווחנו בעבר על כך שאמזון הפעילה בתוך ארה"ב סדנאות יזע, שגרמו להתמוטטותם של עובדים. החברה הגיבה במהירות והודיעה שעד הקיץ הבא, יהיה מיזוג בכל המחסנים שלה. כעת היא מוציאה 2.4 מיליון דולרי על התקנה מהירה של מזגנים. ככה זה צריך לעבוד: תאגיד פוגע באוכלוסיה, האוכלוסיה מתקוממת, והתאגיד לא מתבכיין - אלא מתקן את דרכיו, לפחות עד הפעם הבאה.

תגיות