אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - גלעד כהן: "אימון כושר, בדיוק כמו ניהול קופת גמל, הוא השקעה לטווח הארוך" צילום: עמית שעל

ראיון "כלכליסט" - גלעד כהן: "אימון כושר, בדיוק כמו ניהול קופת גמל, הוא השקעה לטווח הארוך"

מנהל תחום האג"ח במיטב גמל גלעד כהן מוצא דמיון בין אימוני לחימה בשיטת קרוספיט, לשגרה היומיומית שכוללת גם מאבק עם מנפיקי אג"ח

26.09.2011, 07:42 | רחלי בינדמן

במציאות אחרת, גלעד כהן יכול היה לעשות חיל כחייל מארינס מן המניין. כהן, המנהל את תחום אג"ח במיטב גמל ופנסיה, גילה את שיטת אימון הכושר הלא קונבנציונלית "קרוספיט", שבמקור פותחה בצבא ארצות הברית, לפני שנה, ומאז הוא מתאמן שלוש פעמים בשבוע במועדון בהרצליה. האימון נחשב לאינטנסיבי וכולל ספרינטים, קפיצות, משקולות, טיפוס על חבלים ושלל פעילויות מאתגרות נוספות.

"אני פריק של כושר גופני ושל ספורט, וכשגיליתי את הקרוספיט, מאוד התחברתי אליו. זה אימון פונקציונלי, שבו כל הגוף עובד. למי שיסתכל מהצד, זה יכול להיראות כמו טירונות צבאית. ברור שצריך לאהוב את זה כדי להתמיד. בעיניי, זה לא רק ספורט אלא דרך חיים. אתה לומד לא לוותר לעצמך. כל האימון מתבצע בקבוצה, האחד דוחף את השני, בלי קיצורי דרך".

תרגול יסודות

הפער בין העוצמה והאנרגיות שנשפכות באימון ובין יום עבודה במשרד מול המחשב, לא גדול לך מדי?

"גם השקעות, בעיניי, הן ריצה למרחקים ארוכים. קודם לומדים את היסודות, אחרי זה מבצעים תרגול שלהם ומתקדמים, צעד צעד, בלי לעגל פינות. בשני המקרים, זו לגמרי השקעה לטווח הארוך".

זה לא מנוון קצת, לאדם כמוך, לשבת במשרד?

"להפך, זה דווקא משלים לי את כל מכלול החיים".

אל שוק ההון נחשף כהן אחרי השירות הצבאי, כשלמד מינהל עסקים ועבד בחברת הביטוח שומרה. בהמשך התקבל לגאון בית השקעות, התמחה בניהול תיקים ושימש ככלכלן מאקרו. משם התפתח לתחום קרנות הנאמנות, ובשלוש השנים האחרונות הוא מתרכז בעולם הגמל.

אתה מאמין בהשקעות לטווח ארוך, אבל העולם שבו אתה עוסק הוא תחרותי מאוד ומודד ביצועים גם על בסיס חודשי.

"ראיתי את כל המוצרים בשוק ההון. זה נכון שבקרנות נאמנות הדגש הוא על הטווח הקצר יותר, אבל כיום אני מחובר לעולם של החיסכון ארוך הטווח. נכון שאני מסתכל בכל חודש מה עשו המתחרים שלי, אבל זה ממש לא מהווה שיקול עיקרי בהשקעות שלי".

כהן מבקש לתת דוגמה: "בתחילת השנה, למשל, זיהינו שהאג"ח הקונצרניות מתומחרות לא נכון, כשהתשואות לא גילמו את הסיכון, והחלטנו לצמצם בהדרגה את החשיפה לשוק. במהלך הדרך פספסנו עליות באג"ח לעומת המתחרים, אבל לחודש יולי הגענו עם אחזקה נמוכה יותר באפיק הקונצרני, וכך באוגוסט נפגענו פחות מהירידות".

בית ההשקעות מיטב בולט באקטיביזם מוסדי, כשלאחרונה עלו לכותרות שני מקרים: הראשון היא העסקה שבמסגרתה ביקש צביקה בארינבוים, בעל השליטה בחברת בי.ג'י.איי, למכור את אחזקותיו לג'קי בן זקן ולאברהם נניקשווילי, בעלי מנופים, ושירדה מהפרק בגלל התנגדות של מחזיקי האג"ח, ובהם מיטב. המקרה השני הוא המאבק שניהל לאחרונה בית ההשקעות בכוונת פלאזה סנטרס, שבשליטת אלביט הדמי של מוטי זיסר, לחלק דיבידנד של 30 מיליון יורו לאחר שתשואות האג"ח שלה זינקו ל־20%. בעלי האג"ח טענו כי המהלך יקשה על יכולתה של פלאזה סנטרס לפרוע את חובותיה והכריחו את החברה ליטול על עצמה מגבלות בחלוקת דיבידנדים בעתיד.

"האקטיביזם שלי מתחיל בשלב ההנפקה", אומר כהן. "החתמים, אני יכול לומר, לא אוהבים אותי, כי אני מקשה עליהם ובא עם דרישות. כשאתה משיג את רוב הדברים כבר בהתחלה, אתה מצמצם את הסיכון לעתיד".

אתה קונה בעיקר אג"ח מדורגות או ללא דירוג?

"לדירוג יש פחות משמעות מבחינת המשקיעים. יכול להיות שלחברה יש כמה סדרות אג"ח, כאשר חלק מציעות אמות מידה פיננסיות, וחלק לא. בעקבות ועדת חודק נוצרו כאן שני מסלולים של הנפקות - אחד לשוק של קרנות הנאמנות עם שטרות חלשים יותר, ואחד לשוק הארוך טווח. הדירוג של הסדרות השונות האלה לעתים זהה, אבל אנחנו מתמחרים אחרת אג"ח עם שעבוד ובלעדיו".

מה יחסך לבעל שליטה שלא משלם חובות?

"אני חושב שצריך לשאול למה הוא לא מחזיר את החוב. אם הוא לא מחזיר כי לא הצליח בעסקיו, זה קורה, ואנו נבחן את העניין ונגיע איתו להסדר. אם, לעומת זאת, הוא עשה סיבוב על השוק - או עשה, לכאורה, דברים חוקיים, אבל כאלו שלא עולים בקנה אחד עם התנהלות נאותה מול מחזיקי האג"ח - גם אנחנו נגיב בצורה שונה.

"מן הסתם, כשבעל שליטה לא מחזיר את כל הכסף ולא חשוב מה הסיבה, בסבב הבא שהוא ירצה לגייס, נדרוש ממנו ביטחונות גבוהים יותר. מעבר לכך, ברור שנכונותו של בעל הבית להכניס יד לכיס במצב כזה חשובה מאוד במבט לעתיד".

לקחים מהנפקת פלאזה

אילו ענפים להערכתך מעניינים כיום להשקעה?

"אנחנו בודקים אפשרויות בתחום הנדל"ן המניב, בתחום התקשורת וגם בתחום הבנקים, שפתחו מרווחים יפים, כאשר כל אג"ח נבחנת לגופה. אני מוצא את עצמי מנהל מו"מ אינטנסיבי מול החברות שבאות להנפיק, ומצליח להשיג עילות לפירעון מיידי ומגבלות על חלוקת דיבידנד".

הפקתם לקחים מטעויות העבר?

"בוודאי. היום ברור שאם היינו דורשים מלכתחילה מפלאזה סנטרס שדיבידנד יחולק, נניח, רק עד להיקף של 50% מהרווח התזרימי, לא היינו מגיעים למחלוקת הנוכחית עם החברה".

האם כעת, אחרי הירידות, שוק האג"ח הקונצרני מגלם הזדמנויות?

"למדתי שאי אפשר לתזמן את השוק ולדעת מתי הוא יגיע לתחתית, ולכן גם במהלך יולי־אוגוסט אספנו אג"ח שנסחרו במרווחים יפים ובתשואות מעניינות. אנחנו כל הזמן מגדילים קצת פוזיציה, אוספים סחורה לאט לאט".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
חשוב להיות אגרסיבים עם החברות - בעלי השליטה עושים מה שהם רוצים
בסופו של דבר הגופים המוסדיים מנהלים את הכסף שלנו - של הציבור גם אם רוב הציבור לא מודע לכך. מירב ההשקעות בהנפקות האגח הן של הגופים המוסדיים. גופים אלו הם השומר בשער ולכן עליהם לבחון היטב את תנאי האגח והבטחונות ואחר כך את המצב של החברות ושהן לא מבריחות את הכספים והבטחונות בדיבידנדים, שכר והשקעות בחברות אחרות של בעלי השליטה. רק פעולות אגרסיביות של המוסדיים המצויים עם היד על הדופק תעזור. טוב שיש כאן קריאה לכך.
משקיע  |  26.09.11
3.
רואה חשבון שמבין בכל העולמות
האמת על קרוספיט וקריירה בפיננסים קרוספיט- לא הומצא על ידי הצבא האמריקאי כפי שכתוב בכתבה, אלא על ידי אדם פרטי בשם גלסמן שהיה מתעמל בשנות ה80שיטת האימונים הזו הומצאה אך ורק כדי להכניס כסף ולא למטרה אחרת, זו שיטה לא הגיונית רצף תרגילים שאין קשר ביניהם המתאמנים בקרוספיט לא לומדים את הטכניקה ואין להם מושג איך מבצעים הרמות אולימפיות ואפילו סקאווט כמו שצריך,רק לציין שקרוסיפט עדיין עדיף על מנוי לחדר כושר רגיל עם מכישירם ספינינג זומבה וכו' קריירה בפיננסים- משעמם רצח,פשוט לשבת ולחכות כל יום לסוף היום הפתרון-לעזוב את הקריירה לעבוד בעבודה קלה 3 פעמים בשבוע למכור את כל הנכסים ולהתאמן בענף אמיתי כמו הרמות אולימיפיות כמו חיה פעמיים ביום לעשות סנאץ 140 ודחיקה 175 רק ככה באמת נהנים מהחיים
רואה חשבון משועמם  |  26.09.11
לכל התגובות