אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הברוקר לוחץ, סוחרי הסחורות מממשים צילום: סיון פרג'

הברוקר לוחץ, סוחרי הסחורות מממשים

שוק הסחורות צנח השבוע ב־8%. לצד החששות הגלובליים, דרישת הברוקרים להגדלת ביטחונות על פוזיציות גוררת מימושי סחורות זמינות

27.09.2011, 07:54 | אורי בירמן

מדד הסחורות CRB פתח את השבוע בירידות שערים שרק הלכו והתגברו, והסתכמו בצניחה שבועית של 8.4%. עם פתיחת המסחר באירופה בתחילת השבוע היו עוד תקוות על רקע האפשרות לפתרון המשבר ביוון, והפגישה המיוחדת של ראשי הבנק המרכזי של ארצות הברית. אולם הורדת הדירוג של איטליה ביום שלישי על ידי S&P דחקה הצדה את האופטימיות, והשוק החל לרדת.

למחרת, עם פרסום החלטת הריבית בארה"ב, עברו שוקי המניות בארה"ב לירידות חדות, אך הסחורות שמרו על יציבות יחסית, עם ירידה קלה של 1% בלבד. ביום חמישי החריפו הירידות, והמדד ספג צניחה של 4.4%.

מחכים לחדשות מאירופה

אז מה היה בהחלטת הפד שגרם לשוק הסחורות להגיב בירידות? מעבר להחלטה להאריך את המח"מ של תיק הפד, נכתב בהחלטה על סיכונים משמעותיים לכלכלה, ובכללם הבעיות בשווקים הפיננסים הגלובליים. החשש מהסיכונים הללו העלה את ההסתברות למיתון בארה"ב. עיני המשקיעים נשואות גם לאירופה, ונראה כי הם מתמחרים את העובדה שלבנקים המרכזיים נגמרת התחמושת למניעת מיתון שכזה. ההודעה שממשלות אירופה פועלות להאצת ייסוד קרן חילוץ בהיקף של 500 מיליארד יורו, הצליחה לחלחל לשוקי המניות, בעוד שהסחורות המשיכו בירידות.

הברוקר לוחץ

אולם, החששות מהאטה חריפה עד כדי מיתון מסבירים רק חלק מהתנהגות הסחורות השבוע. המשך מגמת היציאה מנכסי סיכון, שבאה לידי ביטוי בירידה חדה של 20% בפוזיציות הלונג נטו של משקיעים ספקולטיביים, מלמדת שהספקולנטים מקטינים פוזיציות באגרסיביות. למה הם עושים את זה? בשביל "לייצר" מזומן. בתקופות של תנודתיות חריפה שכזו חלק גדול מהמשקיעים זוכים ל־margin call - דרישה של ברוקר מלקוחותיו להוסיף עוד מזומן כביטחונות לפוזיציית השורט שלו, או כביטחונות לעסקאות באשראי כנגד מניות. המתכות היקרות בכלל, והזהב בפרט, הן מקור טוב לנזילות לאור הסחירות הגבוהה בהן, והמשקיעים ממהרים לממשם כדי לענות לדרישת הברוקר לביטחונות נוספים.

למה הכסף צנח ב־26%?

המתכת הלבנה צנחה ביום שישי האחרון ב־18%, והשלימה ירידה שבועית של 26%. כאמור, על רקע דרישת הברוקרים להגדלת ביטחונות כנגד פוזיציות השורט וכנגד אשראי על מניות מימשו המשקיעים את אחזקותיהם בזהב, מה שמשך את כל המתכות היקרות לירידות. אם לא די בכך, בורסת הסחורות בשיקגו הודיעה על העלאת דרישת הביטחונות לכסף וזהב בכ־20%. המשמעות: על כל חוזה של כסף יש להפקיד ביטחונות בהיקף של 24,975 דולר, עלייה של 3,375 דולר.

וכך, כל משקיע שמחזיק בחוזה על הכסף, ולא יוכל לעמוד בהגדלת דרישת הביטחונות, ייאלץ לגשת אחר כבוד לשוק ולסגור פוזיציה בכל מחיר. מהלך זה אמור להוסיף לחץ על מחיר הסחורה.

עם זאת, כדאי להביא בחשבון את השינוי ביחס שבין מחיר הזהב לכסף. בשפל, בסוף 2008, מחיר אונקיית זהב היה גבוה פי 84 ממחיר אונקיית כסף. העלייה המהירה במחיר הכסף הורידה את היחס הזה, ובאפריל 2011 הזהב היה גבוה פי 32 בלבד. הירידות האחרונות העלו את היחס חזרה לממוצע הרב־שנתי, שעומד על פי 60.

החששות ממחסור התבדו

הסוכר איבד השבוע 9.7% ממחירו, והשלים בכך ירידה של 18% מהשיא. תפוקת הסוכר הגדלה, מצד אחד, והחששות מהאטה כלכלית שתיצור עודפי היצע, מצד שני, שלחו את הסוכר לירידות.

בשבוע שעבר פקעו החוזים על הסחורה בבורסה בלונדון - 2,200 חוזים הגיעו לשלב של Delivery, כלומר השלב שבו מוכר החוזה מספק בפועל את הסחורה שעליה התחייב. היקף כל חוזה הוא 50 טונות סוכר, כך שלמעשה היה צריך לספק 110 אלף טונות סוכר, שאמורים היו להגיע מנמלי ברזיל. היו כאלה שהיו ספקניים לגבי הגעת הסחורה מברזיל, כמו קבוצת הסבלים שעמדה על שפת המזח בנמל סנטוס המקומי ושפשפה את עיניה למראה כמות הספינות שעגנו והמתינו להעמסת משלוחי הסוכר. השנה נרשמה מחצית מכמות הספינות בשנה שעברה, אף שהיקף החוזים שצריך היה לספק היה כמעט כפול מזה שסופק בפקיעה הקודמת. בסוף, החששות התבדו וכל תמורת החוזים סופקה.

במקביל, גם אוסטרליה וגם הודו העלו את תחזיותיהן לתפוקת הסוכר השנתית, ובכך נופצו החששות ממחסור של סוכר בשוק.

סין מגדילה ביקושים

הנחושת זכתה ברבות הימים לכינוי "Doctor Copper" בשל יכולתה לאותת על עתיד הכלכלה. החששות האחרונים מהידרדרות כלכלית עולמית שלחו אותה לירידות של 16.5% רק בשבוע האחרון, ולמעשה היא השלימה ירידה של 27% ממחירה ביולי האחרון.

המסחר בסחורה הושפע משני כיוונים. בצד הביקושים, סין הגדילה בחודש אוגוסט את הביקוש לנחושת והיבוא גדל ל־340 אלף טונות (לעומת 254 אלף טונות במאי). הגדלה זו מפתיעה לאור ירידת מדד מנהלי הרכש הסיני למתחת ל־50 נקודות, רמה המסמלת התכווצות. אפשר להציע שתוכנית התמריצים הפיסקאלית, שעומדת היום על הפרק בסין, היא התשובה לכך.

על צד ההיצע של הסחורה מאיימות שביתות הפועלים במכרות. עובדי מכרה גרסברג באינדונזיה, מכרה הנחושת השלישי בגודלו בעולם, שבבעלות חברת פריפורט מק'מורן, פתחו לאחרונה בשביתה בת חודש ימים להעלאת תנאי השכר שלהם. ההערכות הן כי השביתות יורידו את היקף ההיצע של הסחורה ב־670 אלף טונות.

 

הכותב הוא מנהל דסק גלובלי בכלל פיננסים

תגיות