אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מניות בארה"ב: קרן האור של הקרנות המנייתיות צילום: shutterstock

מניות בארה"ב: קרן האור של הקרנות המנייתיות

בעוד שקרנות המניות הישראליות רשמו תשואה ממוצעת שלילית של 20% בשנה, הקרנות המשקיעות במניות בארה"ב הפסידו 1.8%

27.09.2011, 07:52 | בועז בן־נון

לא היתה זו שנה טובה למשקיעים בשוק ההון. רוב משקיעי קרנות הנאמנות ספגו הפסדים צורבים, כשמתחילת השנה העברית ועד סוף אוגוסט נפדו כ־2 מיליארד שקל משוק הקרנות. התשואה הממוצעת ב־12 החודשים האחרונים של כל הקרנות הישראליות שמשקיעות במניות ישראליות עמדה על-19.7% , והתשואה הממוצעת של אלה שמשקיעות במניות חו"ל (למעט ארצות הברית) היתה 11.1%-. בסך הכל השיגו הקרנות הישראליות תשואה ממוצעת של 4.2%-.

אך מול התשואות השליליות בעולם עומדים המדדים האמריקאיים, שלמרות הירידות מאז יולי הציגו במהלך השנה תשואות יפות. מדד נאסד"ק, למשל, השיג תשואה של 13.7% ב־12 החודשים האחרונים. זאת לעומת מדד היורו סטוקס 50 שהשיל 20%, ומדד ה־MSCI China USD הסיני שירד ב־19%. ובישראל? מדד ת"א־25 איבד 11.5%.

כדי לבדוק כיצד נהנו המשקיעים מהתשואה במדדי ארה"ב בחנו את הקרנות שמשקיעות לפחות 60% מכספן במניות אמריקאיות. הקרנות שנבדקו קיימות לפחות שנה ולא שינו את מדיניות ההשקעה שלהן בשנה האחרונה.

הקרן שהשיגה את התשואה הגבוהה ביותר מבין 29 הקרנות שנבחנו היא אילנות חו"ל US שמנוהלת על ידי כלל קרנות נאמנות, הקרן השלישית בגודלה בענף (נכסים של 62 מיליון שקל), שאף על פי שספגה פדיונות של 27 מיליון שקל, רשמה תשואה של 7.4%.

אורי בירמן, מנהל הדסק הגלובלי של כלל פיננסים, מסביר כי "כדי להכות את המדדים, מומלץ להשקיע 70% במדדים ו־30% במניות נבחרות". הקרן רוכשת, לדברי בירמן, אג"ח ממשלתיות כנגד החוזים העתידיים על המדדים, אך ייתכן כי דווקא האחזקות הנרחבות באג"ח ממשלתיות (28% בסוף יולי) ובמזומן (10%) עזרו לקרן לייצב את הזעזועים בשוק ולשמר את התשואה הגבוהה יחסית.

עם זאת, ממבט על שלוש השנים האחרונות עולה כי הקרן רשמה תשואה שלילית של 12.2%. אילנות היא גם הקרן היקרה ביותר מבין הקרנות המדוברות, עם דמי ניהול של 3.2%.

לעומת אילנות חו"ל US שמשקיעה ברובה במדדים, קרן פסגות מניות דיבידנד גלובלי, הגדולה מבין הקרנות עם נכסים של 74 מיליון שקל, בוחרת מניות בודדות להשקעה. תשואת הקרן עמדה ב־12 החודשים האחרונים על 4.5% (ו־17% בשלוש השנים האחרונות).

רון מונטל, מנהל הפיתוח העסקי של קרנות הנאמנות של פסגות, מסביר כי הקרן משקיעה ב"חברות מבוססות יציבות שמחלקות דיבידנד", ואכן, אקסון־מוביל ושברון הן שתיים מתוך 20 מניות בעלות שווי שוק שנע בין 3 ל־400 מיליארד דולר. הקרן מחזיקה אמנם במניות אמריקאיות בהיקף שאינו יורד מ־60%, "אבל גם אחזקה של 8% ביפן היטיבה עם הקרן", מזכיר מונטל. בסך הכל גייסו בשנה האחרונה הקרנות המשקיעות במניות של ארה"ב 200 מיליון שקל, והשיגו תשואה ממוצעת של 1.8%-, אך חשוב לציין שדמי הניהול בקרנות אלו הם גבוהים יחסית ועומדים על 2.7% - כמעט כפול מהממוצע של 1.4% בקרנות הישראליות שמשקיעות בחו"ל (מלבד בארה"ב).

השורה התחתונה: קרנות המניות האמריקאיות השיגו השנה תשואות עודפות על הענף. בראש: אילנות חו"ל US, עם תשואה של 7.4%. עם זאת, דמי הניהול שלהן כפולים מהממוצע בתעשייה.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות