אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרום סודן: הזדמנות ההשקעה הכי מעניינת צילום: איי אף פי

דרום סודן: הזדמנות ההשקעה הכי מעניינת

הקמתה של מדינה חדשה היא תמיד הזדמנות למשקיעים. במיוחד כשמדובר בדרום סודן, מדינה עשירה במשאבים שהיא גם מהעניות בעולם

30.09.2011, 13:56 | נעמה סיקולר
אחרי שסללו כבישים בניגריה, בנו בתי חולים בגינאה המשוונית ותשתיות אזרחיות וצבאיות מאוגנדה ועד קונגו, הישראלים מתכוננים לכבוש גם את דרום סודן. "אני רוצה להיות כמו ירדנה עובדיה, הישראלית שהקימה את גינאה המשוונית - אבל בדרום סודן", אומר מאור כאדר, צעיר ישראלי בתחילת שנות ה־30 לחייו שהקים לאחרונה חברה שמטרתה לתווך בין אנשי עסקים ישראלים לבין הממשל בדרום סודן.

כאדר חבר לקרבינו ג'יימס, סודני דובר עברית שהתגורר בישראל כפליט, וביחד הם הקימו את חברת South Sudan M.D.A, שמטרתה לאתר גורמים ישראלים שישתלבו בפרויקטים במדינה. לטענתם, הם אפילו קיבלו בלעדיות על איתור חברות פוטנציאליות בישראל.

ג'יימס, שהיה בעבר בעל בר מצליח בתחנה המרכזית של תל אביב, חזר לדרום סודן לקראת הכרזת העצמאות ביולי האחרון. "אין בסודן כלום", הוא אומר, "שבע שנים לא גרתי בה וכלום לא השתנה. אנחנו צריכים הכל - מים נקיים, שדות תעופה, מפעלי תעשייה, בטון.

"מי שבא לג'ובה הבירה רואה אנשים בחליפות יושבים ברחוב, אבל הם יושבים ככה כבר שנים, לא עושים כלום. הנכס היחיד שיש לאנשים כאן הוא מכוניות. משפחות שלמות גרות בבית אחד, אבל לכל אחד יש מכונית, אף על פי שאין כאן בכלל כבישים. צריך להקים כאן הכל מההתחלה".

הליך ההיפרדות של דרום סודן מצפונה החל כבר ב־2005, עם החתימה על הסכם שלום בין שתי המדינות. מבחינה כלכלית, ההיפרדות הזאת תורמת בעיקר לדרום סודן, שם מרוכזים עיקר משאבי הטבע - כולל כסף, אבץ וזהב - ויותר מ־80% ממרבצי הנפט. בסקירה כלכלית שהכין לאחרונה מכון היצוא הוא העריך כי כתוצאה מההיפרדות צפויה כלכלת צפון סודן לעבור לצמיחה שלילית של 2.6% ב־2012, בשעה שדרום סודן צפויה להציג צמיחה של 5.8%.

עם זאת, דרום סודן היא עדיין אחת המדינות העניות ביותר בעולם, עם שיעור ניכר של אוכלוסייה אנאלפביתית (רק כ־20% מתוך כ־9 מיליון תושבים יודעים קרוא וכתוב), והיא צפויה להישען בשנים הקרובות על סיוע זר ופרויקטים בינלאומיים בממדים גדולים.

על פי הערכות שונות, מאז חתימת הסכם השלום עם הצפון הזרימו האו"ם וגורמים בינלאומיים נוספים כ־20 מיליארד דולר למדינה הנחשלת, הזרמות הצפויות להימשך. על הפרק תחילה השקעות בחקלאות, טיהור מים, בריאות, תשתיות וכמובן ביטחון.

אי אפשר לבוא עם מעטפות 

"בשנים האחרונות אנחנו פועלים בדרום סודן כדי למצב את עצמנו כחברה הזרה הגדולה ביותר במדינה בתחום הייזום והייעוץ להקמת פרויקטים חקלאיים, מכירת ידע ותשומות", אומר תמיר גל, ישראלי מכפר ויתקין שפועל במדינה מ־2005 יחד עם שותפו לחברת דרום־ירוק, רפי דיין. לדבריו, החברה מתמקדת בחלקאות כיוון שהוא מאמין ש"אלה יהיו הפרויקטים הראשונים שהממשלה וארגוני הסיוע השונים יקצו להם כספים, ואלה פרויקטים בהיקף של מיליארדי דולרים".

למרות הפוטנציאל האדיר, בהשקעה במדינה טמונים גם לא מעט סיכונים. בין הצפון והדרום עדיין קיימות לא מעט מחלוקות הנוגעות לחלוקת הגבולות הסופיים, מים ונפט. זאת במיוחד לנוכח העובדה שדרום סודן אמנם שולטת במרבצי הנפט - אבל צפון סודן שולטת בתעשיית הזיקוק של המדינה. לדרום סודן אין נמל ראוי, ולכן היא משתמשת בנמל מומבסה שבקניה, מה שמקשה מאוד על יחסי סחר, וכיום אין אליה טיסות ישירות (ישראלים, למשל, מגיעים אליה מאתיופיה או מקניה).

במקביל, דרום סודן עדיין נחשבת מדינה לא יציבה. דו"ח של חברת מייפלקרופט הבריטית, המתמחה בניתוח סיכונים גלובליים עבור חברות מסחריות, דירג אותה ברשימת 15 המדינות שעשויות לסבול בצורה החמורה ביותר מטרור. דו"ח מיוחד שהוציא הבנק העולמי על "מדינות שנוח לעשות בהן עסקים" ממקם אותה במקום ה־159 מתוך 183.

למרות זאת, גל טוען כי דרום סודן אינה מושחתת. "אם הישראלים חושבים שהם יבואו עם מעטפות של כסף ובדרך הזאת ישיגו כאן דריסת רגל, הם יתבדו במהרה. דרום סודן לא עובדת ככה, זו לא מדינה 'רגילה' באפריקה. ההתנהלות פה היא מאוד מסודרת ומאוד דמוקרטית. בדרום סודן מעריכים מאוד אנשים לבנים, ומבחינת דרום־סודני מילה של ישראלי לבן היא מילה. אני בטוח שהישראלים ינהגו באחריות ולא יאכזבו את הדרום סודנים, אבל כדאי שייקחו בחשבון שהסחבקיות הישראלית לא מתאימה לכאן".

גל ניהל בעבר כמה פרויקטים בתחום התקשורת במדינות אפריקאיות אחרות, וכך נוצר הקשר שלו עם בכירי הממשל הנוכחי בדרום סודן, "עוד בתקופה שחלק מהם היו בגלות בקניה", הוא מספר. "הגעתי לדרום סודן והחלטתי להמר על המדינה הזאת, להשקיע בה מזמני ומכספי". לאחר שסייע בהקמת חברת האינטרנט הראשונה במדינה, Bilpam, הוא הקים חברה מקומית והחל לבקר בה על בסיס חודשי.

הכרזת העצמאות ביולי 2011. לאנשים יש מכוניות, אבל אין כבישים , צילום: איי אף פי הכרזת העצמאות ביולי 2011. לאנשים יש מכוניות, אבל אין כבישים | צילום: איי אף פי הכרזת העצמאות ביולי 2011. לאנשים יש מכוניות, אבל אין כבישים , צילום: איי אף פי

 

התעשיות הביטחוניות לא ממהרות 

דמוקרטית ככל שתהיה כיום, אי אפשר להתנתק לחלוטין מההיסטוריה האלימה של סודן, בת ברית מובהקת של איראן ואל־קאעידה. המאפיינים הללו תקפים במיוחד לחלקה הצפוני של המדינה, ואילו בדרום הנוצרי, שנלחם במשך שנים בצפון האסלאמי, היחס כלפי ישראל וכלפי הישראלים טוב בהרבה. המדיניות האנטי־ישראלית של צפון סודן היתרגמה בדרום המדינה, שמנסה לגבש לעצמה זהות נפרדת, לאהדה גלויה שמתקיימת כבר עשרות שנים.

מה שמניע את יחסי הקרבה הללו אינו רק תחושת שותפות גורל, אלא גם הערכה היסטורית למהלכי הסיוע שהעניקה ישראל בסוף שנות השישים למדינה, בעיקר בתחומים ביטחוניים. יחסי המסחר הפוריים משנות השישים פסקו בינתיים, במיוחד לנוכח אמברגו הנשק שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם על סודן כדי להבטיח כי מדינות זרות לא יסייעו לאחד הצדדים בסכסוך בדרפור, וכיום נדמה שהתעשיות הביטחוניות הישראליות עדיין לא מגלות עניין רב בדרום סודן, לפחות לא בפומבי.

משרד הביטחון, שבידיו רישיונות היצוא הביטחוני, צפוי לדון בחודשים הקרובים גם בעתיד יחסי המסחר הביטחוניים בין המדינות. בינתיים מתמקדים הישראלים בעסקאות אזרחיות.

דנון. ביקש לגייס את דרום סודן להצבעה נגד מדינה פלסטינית באו"ם דנון. ביקש לגייס את דרום סודן להצבעה נגד מדינה פלסטינית באו"ם דנון. ביקש לגייס את דרום סודן להצבעה נגד מדינה פלסטינית באו"ם
מי תהיה סולל בונה הבאה

פרט לפוטנציאל הכלכלי, בצד הישראלי מזהים בדרום סודן בת ברית פוטנציאלית בהצבעות האו"ם ובזירה הבינלאומית. ח"כ דני דנון, שביקר לאחרונה במדינה, ביקש לגייס את דרום סודן להצבעה נגד מדינה פלסטינית באו"ם. בצד הישראלי שמחו מאוד לשמוע מהנשיא הדרום־סודני כי סירב לבקשת ממשלת חמאס לנתק את יחסיה של המדינה עם ישראל, הכרזה שהצדיקה את החיבוק החם שנתנה ישראל להנהגה הדרום־סודנית מיד לאחר הכרזת העצמאות, ואת ההחלטה לכונן יחסים דיפלומטיים ולהקים שגרירויות הדדיות.

בניגוד למישור המדיני, במישור הכלכלי אין עבודה ישראלית רשמית ומסודרת. במשרד התמ"ת לא מתכוונים כרגע לפעול להקמת נציגות מסחרית, אך מסייעים לחברות ישראליות להשתלב במכרזים במדינה. ההערכות הן כי גם חברות ביטוח הסיכונים הישראליות לא ימהרו לבטח עסקאות יצוא לדרום סודן בשנים הקרובות, אך את הישראלים שמנסים לחדור אליה זה לא עוצר.

"מרב העסקאות בשלב זה יתבצעו מול הממשלה, ולכן הן עסקאות בטוחות יותר", אומר כאדר, "בהתחשב בהכנסות הצפויות מיצוא הנפט, יחד עם הסיוע הבינלאומי, אני לא רואה כל בעיה לפעול במדינה".

"ישראלים מסתובבים כאן ובטוחים שהם הולכים להיות סולל הבונה הבאה", מצנן גל את ההתלהבות. "זה לא כל כך פשוט, אלו לא תהליכים שיוצרים ברגע. אני השקעתי שש־שבע שנים בלימוד המדינה. כשאתה לבן קל לך לפתוח דלתות, הרבה פעמים גם יגידו לך את מה שאתה רוצה לשמוע ואפילו יהיו מוכנים לתת לך את זה בכתב, אבל זה לא תמיד אומר שבאמת זכית בפרויקט. יש ישראלים רבים שמסתובבים עם מכתבים כאלה מכל מיני פקידים זוטרים ובטוחים שהם כבשו את המדינה. אני פוגש אנשים שמספרים לי, למשל, שקנו פה נדל"ן, אלא שאין כאן שום חוקי נדל"ן, אין טאבו ואין שיוך. מי שלא עושה עבודת הכנה מקומית לא מבין את זה.

"אני מפקפק בכל אלה שטוענים שקיבלו בלעדיות לפעול במדינה", הוא מוסיף. "אין דבר כזה. אני פועל במדינה כבר כמה שנים, עם קשרים מצוינים בכל דרגי הממשל, חלקם אפילו קשרים חבריים. אני ושותפיי הוזמנו כאורחי הממשלה למצעד ולקוקטייל להכרזת המדינה - ועדיין אין לי בלעדיות בדרום סודן".

תגיות