אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט": "לפני 11 שנה הסתכלו עלי ואמרו לי שמדובר ברעיון הזוי"

ראיון "כלכליסט": "לפני 11 שנה הסתכלו עלי ואמרו לי שמדובר ברעיון הזוי"

מיכאל פצ'טניקוב, מייסד חברת הניווט הישראלית טלמפ שנרכשה השבוע על ידי אינטל עבור 300 מיליון דולר, מדבר לראשונה מאז הרכישה

30.09.2011, 11:07 | אסף גלעד

אינטל רכשה במהלך סוף השבוע את החברה הישראלית טלמפ, ספקית תוכנות הניווט למכשירים הסלולרים. פרטי העסקה לא פורסמו, אך לפי ההערכה מדובר בעסקה בת 300 מיליון דולר. זהו סכום שאינו גדול דיו בכדי שאינטל תסגיר אותו, אך הוא מהווה החזר של למעלה מ-300% על ההון שהושקע בחברה עד כה - 70 מיליון דולר, שהושקעו על ידי קבוצת Science Navigation הבריטית בבעלותו של איש העסקים היהודי ויטק טראץ'.

מתכנות לוויינים בגיל 12 לעשרות מיליוני דולר

טלמפ (Telmap) נוסדה בידי מיכאל פצ'טניקוב, כיום יו"ר ויז'נמפ, ומאז שנותיה הראשונות היא מנוהלת בידי אורן ניסים. היא מפתחת ומשווקת אפליקציות ניווט למכשירים סלולרים תחת המותגים Navigator ו- GPS+והכנסותיה מבוססות על דמי מנוי חודשיים ועל פרסום המותאם למיקום הגיאוגרפי ולמשתמש.

בראיון ל"כלכליסט", פצ'טניקוב סירב להתייחס לתנאים הפיננסים של העסקה או לאינטל, אך אמר: "הקריירה שלי מוכיחה שאפשר גם להקים חברה בתיכון וגם להתגייס לצבא. גם לאחר שפרשתי טלמפ המשיכה לצמוח ולהפוך לחברה מוצלחת. כיום ניווט בטלפונים סלולרים הוא עניין סטנדרטי, אבל לפני 11 שנה הסתכלו עלי ואמרו לי שמדובר ברעיון הזוי".

פצ'טניקוב, מתכנת מחונן, החל לפתח תוכנה בגיל 9. בגיל 12 כבר פיתח בהתנדבות סימולטורים ללווינים, וכשהיה בכיתה ח' החל לעבוד בחברת התוכנה לידם. שנה לאחר תחילת עבודתו בחברה החל ללמוד במקביל לתואר ראשון במתמטיקה באוניברסיטת תל-אביב.

הוא הקים את החברה בעודו בן 17, ופרש ממנה שנתיים לאחר מכן בכדי להתגייס לצה"ל, שם שירת בחיל המודיעין. עם שחרורו הקים את את חברת המיפוי האווירי ויז'נמפ וגייס הון מרפא"ל ומקבוצת משקיעים בראשותו של פרופ' אודי וינשטיין, שחתום על מכירת ליבית לטקסס אינסטרומנטס ולאחרונה הקים את חברת השבבים אנוביט. פצ'טניקוב צפוי לרשום אקזיט כפול עם כוונתה של ויז'נמפ להנפיק בבורסה בתל אביב בשנה הקרובה, ככל הנראה בשווי של 70 מיליון דולר.

מטה אינטל בסנטה קלרה, צילום: בלומברג מטה אינטל בסנטה קלרה | צילום: בלומברג מטה אינטל בסנטה קלרה, צילום: בלומברג

האסטרטגיה הסלולרית של אינטל

לפי מאגר המידע של IVC, טלמפ צפויה להכניס עד סוף השנה 33.5 מיליון דולר, והגיעה לרווחיות תפעולית לראשונה בשנת 2010. כיום משתמשים בשירותיה 7 מיליון לקוחות באירופה, סינגפור ואוסטרליה. בין המפעילות הסלולריות המרכזיות שמפיצות את האפליקציה של טלמפ ניתן למנות את מירס, פלאפון, פרטנר וסלקום בישראל, SFR בצרפת, וודפון בבריטניה וטלפוניקה בגרמניה.

אינטל רכשה את טלמפ כחלק מהאסטרטגיה החדשה-ישנה שלה להגביר את כוחה בעולם הסלולר. למרות היותה השלטת הבלתי-מעורערת בתחום אספקת מעבדים למחשבים אישיים, אינטל עדיין נגררת מאחורי הארכיטקטורה של ARM הבריטית בתחום מעבדי הסלולר.

אינטל חברה בעבר לנוקיה בכדי לפתח את מערכת ההפעלה MeeGo, המיועדת מכשירים ניידים, אך ננטשה על ידה כאשר זו הכריזה בכנס המובייל האחרון בברצלונה על חבירתה למיקרוסופט. התגובה של יצרנית השבבים לא איחרה לבוא: היא חתמה על הסכם דומה עם ענקית האלקטרוניקה סמסונג בפיתוח מערכת ההפעלה טיזן שתתחרה במערכות ההפעלה הניידות של מיקרוסופט, אפל וגוגל.

טיזן  מבוססת על לינוקס ותתמקד בתמיכה בפורמט HTML5. טלמפ תשתלב בסביבת האפליקציות החדשה של אינטל, AppUp, ותאפשר למפתחי אפליקציות לצרף שכבת מיקום גיאוגרפי לכל אפליקציה הכתובה לכל מערכת הפעלה, חומרה או ארכיטקטורה. בכך מתכוונת אינטל לייתר את הצורך להתממשק ל Google Maps או ל- Bing Maps עבור מפתחי האפליקציות שלה.

אינטל וסמסונג מתכוונות לשלב את הטכנולוגיה של טלמפ לתוך טיזן, המיועדת גם לטאבלטים, קוראים דיגיטליים, מכשירי GPS ואפילו רכבים. בחזון ארוך הטווח יאפשר שיתוף הפעולה הזה לבצע חיפוש מבוסס מיקום בטלפון הסלולרי או במחשב האישי, ולהמשיכו באמצעות מערכת ניידת ברכב. כך, למשל, משתמש המחפש מסעדה במחשב יוכל להורות לרכב שלו לכוון אותו בזמן הנסיעה, באמצעות אפליקציית הניווט של טלמפ.

"זו עסקה מצוינת", אומר ל"כלכליסט" אורן ניסים, מנכ"ל החברה. "אינטל תאפשר לנו להשאר עצמאיים. אנחנו נשארים במקומנו, תחת המותג שלנו, ההנהלה הבכירה ממשיכה להוביל את טלמפ והחברה ממשיכה בפעילותה הרגילה, אבל עם דירקטוריון חדש. הרכישה תאפשר לנו לגייס עובדים נוספים ולקחת את טלמפ לטריטוריות חדשות ולתחומים חדשים".

גם אברשה בורשטיין, מנכ"ל מירס - הלקוח הראשון של טלמפ בישראל - בירך על הרכישה: "מירס תמשיך לשתף פעולה עם טלמפ גם עם השקת הרשת החדשה בתחילת שנת 2012 ותביא חידושים נוספים בתחום הסלולר".

זוהי רכישה נוספת של אינטל בישראל והשניה בתוך חודש. רק בסוף אוגוסט רכשה כאן את גרפטק, גם היא חברה העוסקת בטכנולוגיה סלולרית: גרפטק פיתחה יישום המאפשר לשחק על גבי הטלפון הסלולרי במשחק המצוי על המחשב האישי. המרוויחים הגדולים מעסקה זו הם ניסים ופצ'טניקוב - כל אחד מהם צפוי לקבל נתח שווה בהיקף של עשרות מיליוני דולר.

תגיות