אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרגע המכריע של המתמחים: ביה"ד יקיים היום דיון בבקשה למניעת ההתפטרות הקולקטיבית צילום: אריאל בשור

הרגע המכריע של המתמחים: ביה"ד יקיים היום דיון בבקשה למניעת ההתפטרות הקולקטיבית

היום תתקיים פגישה נוספת בין הרופאים למשרד האוצר. סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן: להאריך את גיל הפרישה של הרופאים ל-70

03.10.2011, 08:23 | מיקי פלד

היום המכריע של המתמחים: בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב יקיים היום (ב') דיון בבקשה של המדינה למניעת התפטרות המתמחים בבת אחת, אלא בצורה בצורה הדרגתית. בפעם הקודמת לפני חודש טענה המדינה כי מדובר בהתפטרות קולקטיבית שאינה אישית.

בתוך כך סגן שר הבריאות יעקב ליצמן נפגש אמש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ועדכן אותו בפניה לבית הדין ובהיערכות מערכת הבריאות לקראת התפטרות 735 המתמחים והמומחים. ליצמן הציע להאריך את גיל הפרישה של הרופאים ל-70 וכן, רופאים שלמדו בחו"ל יוכלו לעבוד בישראל גם ללא בחינות הסמכה.

המתמחים מסרו אמש: "ממשלת ישראל, משרד הבריאות, משרד הבריאות והפרקליטות הראו הערב את חוסר האחריות שלהם כלפי ציבור החולים בישראל. לאחר 57 ימים של התהוות המשבר, 36 שעות לפני כניסת ההתפטרות לתוקף נזכרו ראשי המדינה לעצור באופן כוחני לנסות ולעצור את זכותם של הרופאים לחופש העיסוק, וזאת בפעם השניה בתוך חודש ימים. ציבור הרופאים מקווה כי בית המשפט לא יראה את עצמו בכחותמת הגומי של הממשלה".

בתוך כך, היום תתקיים פגישה נוספת בין הרופאים למשרד האוצר, זאת לאחר שהפגישה אמש הסתיימה ללא תוצאות, כאשר באוצר מסרבים לדון באפשרויות של פתיחת המסגרת התקציבית של ההסכם או לכל שינוי אחר בו.

היתה זו פגישה ראשונה בין נציגי ההסתדרות הרפואית, משרד האוצר ונציגות הרופאים המתנגדים להסכם שנחתם במטרה להגיע להבנות שימנעו, ולו במשהו, את התפטרות 735 הרופאים שאמורה להתחיל ביום שלישי.

נציגי הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, עזבו את שולחן הדיונים והשאירו את המקום לנציגי הרופאים, שממשיכים בגיבוש דרישותיהם, בעיקר שינויים באופן שיתקבלו תוספות השכר והדיפרנציאציה בין המרכז לפריפריה.

אחת הדרישות שהעלה נציג המתמחים, ד"ר איתי פרץ, בפגישה עם האוצר, היא קיצור משך ההסכם ותוספות אחרות שלדברי בכירים באוצר מסתכמים בתוספות של עד 40%. יו"ר הר"י, ד"ר ליאוניד אידלמן, אמנם נכח בפגישה, אך ברובה לא התערב ונתן לפרץ להציג את הדרישות לממונה על השכר, אילן לוין. עם זאת, לוין הודיע כי אם יש רצון לשנות את הדיפרנציאציה בהסכם, כך שהמתמחים במרכז הארץ יקבלו יותר מאשר ההסכם נותן להם היום, על הרופאים להחליט על אופן השינוי קודם כל בתוך עצמם ולהציג זאת מחר.

מכיוון והשיחות בין הצדדים נמשכות, משרד הבריאות צפוי להשהות את הפנייה לבית הדין. זאת, בין השאר, גם בשל התנגדות ההסתדרות הרפואית לפניה שכזו.

 

במקביל, כינסו מספר רופאים בכירים מסיבת עיתונאים בה הם קראו לראש הממשלה, בנימין נתניהו, להיפגש איתם כדי למנוע את "יום הכיפור של מערכת הבריאות", כדברי פרופ' ערן דולב, לשעבר רופא בכיר וכיום יו"ר עמותת "ארבל" המייצגת את הרופאים בבתי החולים.

"אנו מרגישים כי אנחנו ערב אסון גדול במערכת הבריאות", ציין פרופ' דולב. "יש אסונות שאי אפשר לאמוד או לצפות אותם וזה לא המקרה. מדובר על יום הכיפורים הבא. ראש הממשלה צריך להיכנס לעובי הקורה כי יש לנו שתי יממות למועד של כניסת ההתפטרות של הרופאים לתוקף. שאלת קריסת מערכת הבריאות היא רק עניין של זמן ומחיר".

התפטרות הדרגתית

פרופ פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות | צילום: עמית שעל פרופ
בתדריך שקיים אמש מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, הודיע כי המשרד שוקל לפנות לבית הדין לעבודה להוצאת צווי מניעה להתפטרות הרופאים. הפעם הבקשה לא נועדה למנוע באופן מוחלט את ההתפטרות, אלא לשם יצירת דירוג - כאשר כל חודש רק שליש ממכתבי ההתפטרות יכנסו לתוקף. הדירוג יעשה רק במחלקות בהן מעל 50% מהמתמחים הודיעו על התפטרותם. גמזו אמר כי פנייה שכזו תובא לבית הדין אם לא תחול התקדמות בשיחות היום ומחר ועלול להיווצר חשש לפגיעה בפעילות הדחופה מצילת החיים בבתי החולים.

על פי נתוני משרד הבריאות, כ-75% ממכתבי ההתפטרות יכנסו לתוקף בין ה-4 ל-8 באוקטובר, כאשר עיקר ההתפטרות היא במחלקות הפנימיות, הכירורגיות, אורתופדיה, ילדים ונשים.

גמזו הוסיף כי בכל מקרה, הדרישה מבתי החולים היא להפעלה מלאה של הפעילות הדחופה והחצי דחופה - לידה בניתוח קיסרי אלקטיבי, ניתוחים אונקולוגיים והפעלה מלאה של רצף טיפולי וכדומה. על פי הערכת משרד הבריאות, ניתן יהיה להפעיל את בתי החולים בעיקר באמצעות כפייה של תורנויות על מומחים, למשך כ-10 ימים, כאשר לאחר מכן עלולה להיווצר, לדברי גמזו, פגיעה קשה במערך האשפוז של מדינת ישראל.

בהסתדרות הרפואית לא אהבו את הפניה של המדינה לבית הדין וכבר הזהירו את משרדי הבריאות והאוצר כי למרות חילוקי הדעות של הר"י עם המתמחים, הם יתנגדו לבקשה. מהר"י נמסר היום, כי "אנו מתנגדים נחרצות לעתירה ורואים בה ניסיון ברוטלי למנוע מה רופאים להחליט על גורלם המקצועי. אנו נמצאים בתהליך מורכב של ניסיון גישור על הפערים וצעד זה עלול להרחיק אותנו ממציאת פתרון".

תגיות

38 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

35.
שתוקם חברה חיצונית להעסקת הרופאים והמתמחים
אני מציע שיתפטרו גם המתמחים וגם הרופאים ויקימו חברה שתספק שרותי רפואה למדינה, אם המדינה רוצה, שתעביר אותם, אם לא.שימצאו רופאים חדשים. אין סיבה שרופאים יעבדו משמרות ארוכות.כל כך.וגם אני לא ממש רוצה רופא שלא ישן יומיים שיטפל בי. אז שיקחו כמה קופסאות קוטג' שנשארו מהמיטה, ימכרו אותם ויממנו רפואה נורמלית במדינה הזו,גם ככה אנחנו משלמים על רפואה יותר מארהב, רק שתדעו שמשפחה ממוצעת.משלמת בארהב כ 2500 שקל לחודש דרך העבודה או באופן פרטי ובארץ משלמים כזוג 7% מכל.משכורת כך שהסכומים דיי דומים ואיכות הרפואה בארץ אפילו לא מתקרבת לזו בארהב ושכר ברופאים הארץ הוא אולי שליש מארהב.
פיש , תל אביב  |  03.10.11
34.
התפטרות המתמחים
בכל טיסה יש שני טייסים. אחרי טיסה ארוכה - למשל ל-NY - הטיסים נשארים לנוח 3 ימים. במהלך הטיסה מחליפים אחד את השני. ויש גם טייס אוטומתי... נהג אוטובוס מחויב למוח כל כמה שעות. בנסיעות לילה לאילת יש 2 נהגים. הנסיעה בערך 5 שעוות. רופא מתמחה מחויב לעבוד 36 שעות - זו סכנה ברורה לציבור. תנסו פעם - אחרי 12 שעות הראש כבר לא עובד. ברור שזה מסכן את הציבור - אבל ברמה של אחד-אחד ולא מטוס מלא או אוטובוס מלא. האחד-אחד הזה מסתכם בהרבה יותר מנוסעי כל המטוסים והאוטובוסים...
abra , מרכז  |  03.10.11
לכל התגובות