אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדפנסיבי החדש צילום: shutterstock

הדפנסיבי החדש

במציאות שבה "השקעות המקלט" ביניהן אג"ח ארה"ב וגרמניה מעניקות תשואה אפסית, שתי חברות עם מאזן חזק, מינוף נמוך וביקושים קשיחים יכולות לספק הגנה לתיק, מבלי לוותר על הרווח

03.10.2011, 07:05 | אייל קליין

הירידות החדות בשווקים בתקופה האחרונה והחששות הגוברים למיתון עולמי הביאו את ציבור המשקיעים לחפש אפיקי השקעה בטוחים והגנתיים, כדי למתן את החשיפה לטלטלה בשווקים ולהגן על התיק מפני ירידות חדות.

בשוק ההון עוקבים בדאגה אחר המצב באירופה, שם לא מצליחות המדינות החברות בגוש היורו למצוא פתרון לבעיית החובות הממשלתיים, שהחלה ביוון, התפשטה גם לפורטוגל ואירלנד ובשלב מאוחר יותר אף למדינות גדולות וחשובות יותר בגוש, דוגמת איטליה וספרד.

צל כבד מרחף מעל סקטור הפיננסים, ובפרט מעל הבנקים האירופיים שצפויים להיות הראשונים לספוג את גל ההדף שייגרם כתוצאה מחדלות פירעון של ממשלה אירופית. למרבה הצער, בארצות הברית התמונה אינה טובה בהרבה.

לנגיד הבנק המרכזי לא נותרו כלי מדיניות אפקטיביים, והמדיניות הפיסקאלית תקועה על רקע מחלוקת פוליטית.

באופן טבעי, האווירה הכוללת דחפה משקיעים רבים לבצע מגוון פעולות אינסטינקטיביות בתיק ההשקעות שלהם, בהן הגדלת החשיפה למטבעות שמרוחקים מהמשבר הנוכחי, כמו למשל הפרנק השוויצרי, הריאל הברזילאי והדולר האוסטרלי. בתוך כך, השקעות אלטרנטיביות דוגמת השקעה בזהב צברו תאוצה, והמשקיעים החלו מעדיפים את איגרות החוב הממשלתיות על חשבון האפיק המנייתי, האג"ח הקונצרניות ואפילו פיקדון בנקאי (שאינו מבוטח במקרה של פשיטת רגל של הבנק).

אפקט ההסתערות על אפיקים אלה גרם לכך שהאג"ח הממשלתיות של מדינות כמו ארה"ב, גרמניה או שוויץ עברו להיסחר בתשואה אפסית. המטבעות של מדינות דוגמת שוויץ ואוסטרליה עברו ייסופים חדים, והזהב זינק לרמות שאין מאחוריהן שום בסיס כלכלי.

מכאן עולה כי דווקא המשקיעים הדפנסיביים צריכים לחזור עתה לאפיקי ההשקעה המרכזיים - אג"ח קונצרניות ומניות - תוך בחירה סלקטיבית של החברות האיכותיות ביותר המציעות שילוב של דפנסיביות עם פוטנציאל לרווח. על כן מומלץ להשקיע בחברות המציגות רווחיות גבוהה, מאזן חזק, מינוף נמוך ותזרים מזומנים גבוה.

מאפיינים אלה ניתן למצוא בחברות דוגמת הנקל הגרמנית הפועלת בתחום מוצרי הצריכה ויצרנית הבירה הבלגית־ברזילאית AB-InBev, שתיהן מובילות בתחומן ונהנות מביקושים כמעט קשיחים למוצריהן. חברות אלו הן חלק מקבוצה גדולה יותר של חברות איכותיות, שלהן מאפיינים דומים: חברות גדולות או בינוניות, גלובליות או בעלות מונופול אזורי ומעל הכל - בעלות מוצר מנצח וקבלות בשטח על יכולתן הפיננסית לעמוד במשברים, קשים ככל שיהיו.

בבחינת כל חברה מומלץ גם להפריד בין אפיקי ההשקעה השונים. כך, לדוגמה, לעתים האפיק האג"חי יציג אפשרויות השקעה דפנסיביות מעניינות, אך דווקא המנייתי לא יהיה מומלץ להשקעה.

AB–InBev (סימול: ABI:BB): ענקית הבירה מציגה רווחיות שיא

יצרנית הבירה הבלגית־ברזילאית Anheuser Busch-InBev היא יצרנית הבירה הגדולה בעולם, ואחת מחברות מוצרי הצריכה הרווחיות ביותר. החברה מוכרת כ־40 מיליון ליטר של בירה בשנה, היא נהנית מביקוש כמעט קשיח למוצריה ובעיקר מהצמיחה העקבית של שוק הבירה העולמי.

בשנת 2010 רשמה AB-InBev הכנסות של יותר מ־36 מיליארד דולר, וה־EBITDA שלה התקרב ל־14 מיליארד דולר — רווח כפול מזה של חברת הבירה השנייה בגודלה בעולם, SABMiller.

היתרון של החברה נעוץ במותגים הבינלאומיים שלה (באדווייזר, למשל), ובעיקר בעובדה שהיא מחזיקה בקרוב ל־200 מותגים מקומיים, במדינות שבהן שולי הרווח גבוהים במיוחד. כך, למשל, היא נהנית משליטה משכנעת בשוק הבירה האמריקאי - הרווחי ביותר בעולם - שרשם אשתקד רווח נקי מצרפי של 8 מיליארד דולר. במקביל, החברה שולטת בשוק הבירה הברזילאי שהוא השני ברווחיותו בעולם, שעה שהוא מניב מדי שנה רווח נקי של כ־4 מיליארד דולר.

רמת המינוף של החברה אינה גבוהה (יחס חוב נטו ל־EBITDA של 2.8), היא מציגה תזרים מזומנים חופשי גדול מאוד של כ־7.5 מיליארד דולר, ובקופת המזומנים שלה שוכבים קרוב ל־5 מיליארד דולר. אלמנטים אלה באים לידי ביטוי בדירוג האשראי הגבוה של החברה: Baa1 על ידי מודי'ס ו־-A שניתן לה על ידי S&P ופיץ'.

המסלול המנייתי: מניית AB-InBev נסחרת ביורו והיא מהווה קרוב ל־15% ממדד המניות של בלגיה. נכון להיום, החברה נסחרת לפי שווי שוק של 64 מיליארד יורו, רמה המשקפת ירידה לא דרמטית יחסית של 13% במחיר המניה ביחס למחיר השיא. החברה נסחרת במכפיל רווח צפוי של כ־14, ומציעה למשקיע שיעור דיבידנד צנוע של 2%.

המסלול האג"חי: האג"ח הדולרית של החברה לטווח של שבע שנים נסחרת בתשואה לפדיון של 3%, ואילו האג"ח שנקובה בריאל ברזילאי לטווח של ארבע שנים נסחרת בתשואה של 8.2%.

לסיכום, מחירי הני"ע משקפים בצורה הוגנת את הדפנסיביות ואת עוצמת המאזן של החברה. בטווח הבינוני־ארוך מניית AB-InBev תיהנה מהצמיחה במכירות, ומכך שהחברה צפויה להגדיל את הדיבידנד ולבצע רכישה חוזרת של המניה. בטווח הקצר האג"ח ייהנו מהעלאת דירוג צפויה של מודי'ס, ומכוונת החברה לבצע רכישה עצמית.

השורה התחתונה: צמיחה במכירות והגדלת דיבידנד צפויה יתמכו במניית AB-InBev בטווח הבינוני־ארוך. האג"ח ייהנו מהעלאת דירוג ומתוכנית לרכישה עצמית.

 

הנקל (סימול: HEN:GR): הביקוש היציב של היצרנית מגרמניה

חברת התעשייה הגרמנית הנקל (Henkel) בולטת לטובה מבין החברות האירופיות, שסבלו בחודשים האחרונים מהטלטלה בשווקים. מדובר באחת היצרניות הגדולות בעולם של מוצרים כימיים לשימוש פרטי, היא נהנית ממוניטין ארוך שנים ומתמחה בייצור של מוצרים המתאפיינים כולם בביקושים יציבים.

הנקל מייצרת, בין היתר, אבקות כביסה (בעיקר תחת המותג פרסיל), חומרי ניקוי לבית ומוצרי קוסמטיקה וטיפוח (תחת מותגים דוגמת Fa ו־Schwarzkopf). כמו כן, החברה מייצרת דבק ומוצרי איטום שונים המשמשים את תעשיית האלקטרוניקה, התעופה, האריזה, הרכב והאנרגיה, ואף נמכרים לצרכן הקמעונאי לשימוש ביתי.

הנקל מתהדרת במחזור מכירות שנתי של יותר מ־15 מיליארד יורו, שווי שוק של קרוב ל־16 מיליארד יורו, והיא נכללת במדד דאקס הגרמני. החברה מעסיקה כ־50 אלף עובדים ב־75 מדינות.

הנקל מציגה נטל חוב נמוך מאוד (יחס חוב נטו ל־EBITDA של 1.3), תזרים מזומנים חופשי מרשים של כ־1.5 מיליארד יורו, ובקופתה מזומנים בהיקף של 1.5 מיליארד יורו. חוסנה של הנקל הביא את שלוש סוכנויות הדירוג להעלות לפני פחות מחצי שנה את דירוג האשראי שלה, ולקבוע אותו ברמה מכובדת של A.

המסלול המנייתי: בהתאם לסנטימנט השלילי בשווקים, המניה של הנקל ירדה מאז יולי האחרון בשיעור של 20%. כיום נסחרת החברה במכפיל רווח צפוי של 12.5, ומציעה למשקיע תשואת דיבידנד צנועה של מעט פחות מ־2%.

המסלול האג"חי: האג"ח של הנקל הנקובות ביורו לטווח של שנתיים וחצי נסחרות בתשואה נמוכה של 1.7%, אולם תשואה מרשימה בהרבה ניתן למצוא באיגרת חוב היברידית של החברה, שמעניקה למנפיק את האופציה לפדות את האג"ח בסוף שנת 2015. אם המשקיע אכן ינהג כך, הוא ייהנה מתשואה של 5.4%.

לסיכום, התשואה הנמוכה שמניבה האג"ח הרגילה של הנקל נובעת מכך שהחברה משמשת מפלט למשקיעים שבתקופה האחרונה הפחיתו סיכון והתבצרו בהשקעה בחברות חזקות. מכאן, שההזדמנות נמצאת דווקא באג"ח ההיברידית, שמחירה נותר כמעט ללא שינוי, למרות אירועי החודשים האחרונים. מניית החברה אטרקטיבית בפני עצמה, אך ביצועיה בעת האחרונה שוללים ממנה את התואר "דפנסיבית".

תגיות