אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: אפל, גוגל וסיסקו רוצות פטור ממס על טריליון דולר צילום: אי פי אי

דו"ח טכנולוגי: אפל, גוגל וסיסקו רוצות פטור ממס על טריליון דולר

חברות מרכזיות בעולם הטכנולוגיה לוחצות על וושינגטון להעניק להן הקלות ענק, בטענה שהדבר יסייע להן ליצור מקומות עבודה. וגם: בעלי הבאסטות מתחילים להרגיש את נחת זרועה של הרשת

03.10.2011, 13:37 | יוסי גורביץ

סליחה, אבל למה שנוותר לכם?

אפל היא החברה בעלת שווי השוק הגדול בעולם ואחת הרווחיות ביותר בו, אם לא הרווחית ביותר. גם לגוגל, איך לומר, לא חסר כסף, וסיסקו לא נזקקה לאחרונה לשירותיו של בית תמחוי. ואף על פי כן, שלוש ענקיות הטכנולוגיה הללו מנהלות כעת קמפיין כדי, סליחה על המילים הלא-מכובסות, לשדוד את הקופה הציבורית של ארצות הברית באחד מרגעי השפל הגדולים ביותר שלה מבחינה כלכלית.

סוכנות הידיעות בלומברג מדווחת שהחברות הנ"ל שוכרות צבא קטן של שתדלנים, שמטרתו לשכנע את הקונגרס האמריקאי להעניק להן פטור ממס על רווחים של יותר מטריליון(!) דולר שהושגו בארצות אחרות. התרגיל הזה, אם יצליח, צפוי לאפשר לחברות להשאיר בכיסן 78.7 מיליארד דולר בעשור הקרוב, במקום להעביר את הכסף לרווחת האזרחים. הוא גם צפוי לסייע לקואליציה שקטה של חברות נוספות.

לטענת החברות, או ליתר דיוק לטענת הלוביסטים של החברות – רבים מהם פוליטיקאים לשעבר – הכספים שייחסכו במסים יאפשרו לחברות לשכור עוד עובדים בארצות הברית, או, כפי שמעדיפים לכנות זאת שם, "להחיות את הכלכלה".

יש רק בעיה אחת. פטור כזה כבר הוענק ב-2004, והוא לא הועיל לכלכלה האמריקאית יותר מדי. לפי מחקר שנערך לאחרונה, הפטור שימש את החברות לרכישה מחדש של מניות שהן מכרו לציבור. כלומר, לביצור מעמדן.

פוליטיקאים חלקלקים מוכרים לנו, בעשור וחצי האחרונים, את הפיקציה שחברות הייטק בהכרח יוציאו אותנו מהבוץ הכלכלי, ושצריך לתת להן תמריצים ככל העולה על רוחן. בפועל, הנסיון מורה שהקטר הזה מניע בעיקר את עצמו ושכלכלת הזרזוף, כפי שהיא מכונה, מאפשרת למספר מצומצם מאוד של עשירים לזרזף על ראשיהם של שאר האוכלוסיה ולטעון שמדובר בגשם. אחריות חברתית מתחילה בתשלום מסים. דברו איתנו אחר כך.

מטה גוגל במאונטיין ויו. רוצה הנחת ענק, צילום: בלומברג מטה גוגל במאונטיין ויו. רוצה הנחת ענק | צילום: בלומברג מטה גוגל במאונטיין ויו. רוצה הנחת ענק, צילום: בלומברג

זכרת למחוק את הדיסק הקשיח?

אחת התופעות הפחות סימפטיות של עולם הטכנולוגיה היא העובדה שהגרוטאות המתיישנות במהירות שהוא מייצר, ממחשבים ועד סמארטפונים, מכילות ערימה של מתכות לא ידידותיות במיוחד. מאחר שלא מתאים לעולם הראשון שהזבל האלקטרוני הרעיל הזה יזהם אותו, הוא משווק אותו בכמויות מסיביות לאפריקה, שם קוברים אותו במקום שבו הוא יוכל להרוס רק את החיים של המקומיים. מי אמר שהקולוניאליזם מת? 

ובכן, חושבים חלק מהמקומיים – לא מקובל יותר לקרוא להם ילידים – אם החיים נותנים לך ציאניד, הכן מיץ שקדים מרים. בהרבה מאוד מקרים, האדון הלבן שולח את הגרוטאה שלו לאפריקה כשהיא מכילה דיסק קשיח ומתפקד, שמכיל הרבה מאד פרטים מועילים. כמו, למשל, פרטי חשבון הבנק שלו. או סתם פרטים מביכים אחרים – אוסף פורנו, מישהו? – שיכולים לאפשר סחיטה או אף גניבת זהות.

אי לכך ובהתאם לזאת, מחיריהם של דיסקים קשיחים יד שניה, כאלה שעדיין מכילים מידע, טיפסו במהירות מ-25 דולר ל-200 דולר ליחידה. בין המידע שנשאב משם, אבוי, אפשר למצוא מידע של הבנק העולמי וגם של ארגונים שוחרי טוב להגנת ילדים, שכנראה לא יודעים מה קורה למחשב שלהם כשהם זורקים אותו.

משטרת אוסטרליה מזהירה את תושבי היבשת שלא להשליך את המחשב שלהם מבלי לוודא שהוא נמחק עד היסוד. והמדור אומר: אל תצטרפו לסטטיסטיקה. המשרד לאיכות הסביבה בארץ מאפשר השלכת זבל האלקטרוני במיכלים מיוחדים, שלא מזהמים את הסביבה. רק נותר לברר שהם לא שולחים אותם אחר כך לגאנה.

אינטרנט במקום באסטה

המהפכה הדיגיטלית כבר הפכה שורה של מקצועות לבלתי רלבנטיים או מיושנים. בקרוב, סביר להניח, תחלוף מן העולם תופעת ספרי הטלפון או דפי זהב. גם בחנויות המוזיקה המצב לא שמח, ואמזון פועלת במרץ להפוך את הספר עשוי העץ המת למוצג מוזיאוני. עוד קודם לכן טלפונים סלולריים גרמו נזק ניכר ליצרני השעונים, והם אוכלים בכל פה בשוק המצלמות הזולות. גם יצרני הטלפונים הנייחים, כך אומרים, לא מרגישים כל כך טוב.

עכשיו עולה על הכוונת מטרה חדשה: השוק השכונתי. מדובר באחד המבנים הבסיסיים ביותר שיצרה אנושות: פחות או יותר כל יישוב, מתקופת הברונזה והלאה, מכיל שלושה מבנים או אזורים מתוחמים לפחות. הראשון הוא בדרך כלל בית הקברות (אף אחד לא רוצה את המתים כשכנים), אחר כך מבנה דת כלשהו שנועד לפייס את האליל המקומי, ואחר כך שוק. אחרי שיש שוק, אפשר להתחיל לדבר על ממשל.

דו"ח של הפרלמנט הבריטי מצא לפני כשנתיים שהשווקים המקומיים במצוקה: יותר ויותר אנשים מעדיפים להזמין את המוצרים דרך הרשת או ללכת לסופרמרקט מאשר ללכת לשוק. איגוד סוחרי השווקים הבריטי, שנוסד ב-1899 – ימי נעוריו העליזים של שמעון פרס – מצא שתושבי בריטניה כבר לא זוכרים איך משתמשים בשוק. עוד דור אחד כזה, ואפשר לומר שתוך כמה זמן ששווקים יהפכו למוזיאון שווקים – תראה, ילד, ככה קנו פעם ירקות. וכשזה קורה, כשאתה הופך למוצר מוזיאוני, ההיסטוריה שלך נגמרת.

יש, כמובן, יתרונות לכך. שווקים וירטואליים מציעים מבחר טוב יותר והם חוסכים טרחה ניכרת. בנוסף, המשלוחים מגיעים עד הבית. יש גם חסרונות: השוק היה, תמיד, מקום לאינטראקציה בין חברים בקהילה. אין הרבה תקשורת בין המשתמש שמאחורי המסך ובין נציג השירות שמרים אליו טלפון כדי לעדכן אותו מה חסר בהזמנה שלו ואילו תחליפים זמינים. עוד פיסת אנושיות ייחודית נתלשת, והעולם בדרך הבטוחה להיראות כמו חנות וירטואלית: כולן זהות, כולן חסרות אישיות.

שוק בחיפה. עולם הולך ונעלם?, צילום: גיל נחושתן  שוק בחיפה. עולם הולך ונעלם? | צילום: גיל נחושתן שוק בחיפה. עולם הולך ונעלם?, צילום: גיל נחושתן

קצרצרים

פייסבוק, למרבה הצער, נמצאת איתנו כבר שש שנים בערך. במהלך הזמן הזה פרסומאים עוד לא הצליחו להבין מה בעצם הם אמורים לעשות איתה: 62% מהם, לפי סקר שנערך לאחרונה בנושא, אמרו שהם מתכוונים להטביע עוד כספים בפייסבוק, אם כי רק 12% מהם חשבו שמודעה בפייסבוק מועילה להם איכשהו. רבע מהם הודו שאין להם שמץ של מושג מה עושים עם הטרשת החברתית, ואיבדו מיד את מקום עבודתם משום שנותר בהם שריד של יושרה. חוסר הבהירות הזה לא הפריע לפייסבוק להפוך למובילה בתחום מודעות הבאנר.

כדי לעשות עוד קצת כסף מהבורות של הפרסומאים ולקוחותיהם, היום מתכוונת פייסבוק להציע להם שטיק חדש, שהיא קוראת לו "מודעת פרימיום מורחבת", כנראה כי "מודעת אקסטרווגנצה מושלמת" כבר חתמה עם גוגל. המוצר החדש ישלב פרסומות עם תגובות המשתמשים עליהן. תהיתם למה אתם לא צריכים לשלם בעבור השימוש בפייסבוק? כפי שאמר אדם חכם ממני, אם אתה לא צריך לשלם על זה, אתה כנראה המוצר.

פייסבוק אחרון ודי: פוסט קצרצר של מייקל ארינגטון, דווקא הוא, חושף שקר מרגיז במיוחד שלה. הוא מכיל שלושה ציטוטים בלבד: בראשון מכחישה פייסבוק בתוקף שהיא עוקבת אחרי משתמשים ברשת, בשני עובד שלה אומר ש"ככלל, בניגוד לחברות רשת גדולות אחרות, אין לנו כל עניין במעקב אחרי אנשים", והשלישי הוא מתוך בקשת פטנט טרייה של פייסבוק: "שיטה למעקב אחר מידע על הפעילות של משתמשים ברשת חברתית בזמן שהם בדומיין אחר". ללא מילים.

כשגוגל הציגה לפני כשבועיים את הארנק הסלולרי שלה, Wallet, מיהרה פייפאל לעשות את המהלך המקובל במצבים כאלה: להגיש תביעה על הפרת אמונים וגניבת סודות מסחר. כעת אומרים בכירי פייפאל כי ייקח שנים עד שארנקי NFC יתפסו. בינתיים, כמובן, מתבקשים הצרכנים להמשיך ולהשתמש בשירותים של פייפאל. ולא, אין לזה קשר לעובדה שהמוצר החדש עשוי לעשות לפייפאל את מה שהדפוס עשה להעתקת ספרים ביד.

מעצב דני מבטיח להוציא את מכשיר הסלולר האחרון שתזדקקו לו אי פעם. מדובר בגרוטאה יקרה למדי, כ-5,200 יורו לחתיכה, והיא לא מסוגלת לעשות שום דבר חוץ מאשר להוציא שיחות ולשלוח הודעות SMS. אבל יש להודות שהיא מעוצבת להפליא – והיוצרים שלה מבטיחים שאף על פי שהיא לא תשרוד לנצח, כי זה מנוגד לחוקי הפיזיקה, היא תשרוד הרבה מאוד זמן. כנראה הרבה יותר מהיוצר שלה. הבעיה, כמובן, היא שהמכשיר ימשיך לעבוד הרבה מעבר לתקופה שבה חברות סלולר יציעו שירותים, ולא יסתגל למעבר למשדרים פנים-גולגלתיים, שאפל מתכננת – על פי שמועה שבדיתי הרגע, שתקפה בדיוק כמו כל שמועת אפל אחרת – לבצע כבר ב-2017.  

רכיבי הטלפון הדני הנצחי, צילום מסך: aesir-copenhagen.com רכיבי הטלפון הדני הנצחי | צילום מסך: aesir-copenhagen.com רכיבי הטלפון הדני הנצחי, צילום מסך: aesir-copenhagen.com

עצה לחיים: אם החלטתם לעזור למישהו למצוא את מותו, אל תחפשו מידע בנושא ברשת. משפחה שלמה של אוכלי נבלות מבריטניה, מאם בת 49 ועד בת בגיל 14, החליטו להיפטר מהסב כדי לקבל את הירושה שלו מוקדם יותר. הם ניסו שורה של תרגילים שהיו גורמים לווייל אי. קויוטי לדפוק את הראש בקיר, ששיאם בתקיפה של הסב באמצעות לבנים שהוכנסו לשקיות פלסטיק. הסב נפצע, אבל נותר בחיים. המשטרה, כשערכה חיפוש, מצאה במחשב המשפחתי שורה של חיפושים מעניינים מאוד, כמו "הדרך הקלה ביותר להרוג קשיש", "אלף דרכים למות", "איך להרוג מישהו", ו"עשר דרכים להרוג מישהו מבלי להשאיר סימנים". עכשיו תזכה המשפחה כולה לשירותי האירוח של הוד מלכותה, והירושה, יש להניח, תעבור למישהו אחר.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
מה לעשות יוסי (ומגיב 2) טכנולוגיה משתנה והחיים משתנים. ככה העולם עובד
אתם מתלוננים על סוגי טכנולוגיות והרגלים שנעלמו בגלל שיש פתרונות יותר טובים? להתבכיין על כך זה מיותר בערך כמו להתלונן שהטלגרף נעלם כי המציאו את הטלפון, שהכרכרות נעלמו כי המציאו את המכונית, שהזפלין נעלם כי המציאו אמצעי טיסה יותר טובים, שהתקליט נעלם כי המציאו את הקסטות, וכן הלאה והלאה. אולי גם תתלוננו שמחלות נעלמו כי הרפואה משתכללת, כי לוחות האבן נעלמו כי המציאו את הנייר, וחיבור קווי 36K נעלם כי המציאו שידורי לווין וחיבור DSL וכן הלאה והלאה. נו באמת זה מה יש תהנו מזה במקום להתבכיין על מה שהיה. שינוי והתחדשות זה דבר טוב.
צופה  |  03.10.11
לכל התגובות