אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסתמן: הבנקים יידרשו להציג הון ליבה של 10%-11% תוך 5 שנים

מסתמן: הבנקים יידרשו להציג הון ליבה של 10%-11% תוך 5 שנים

הבנקים נערכים להגדלת דרישות ההון – מהלך שיוכרז רשמית על ידי בנק ישראל בתחילת 2012. כדי לעמוד ביעד החדש כבר היום, חסרים לבנקים 18-26 מיליארד שקל

03.10.2011, 17:49 | תומר זלצר

בנק ישראל נערך להגדלת דרישות ההון מהבנקים: בשבועות האחרונים קיימו אנשי הפיקוח על הבנקים פגישות עם ראשי הבנקים, שבהן הבהירו את עמדתם בעניין. על פי המסתמן, בנק ישראל יודיע בראשית 2012 כי הבנקים יידרשו להציג יחס הון ליבה מינימלי של 10%-11% בתהליך הדרגתי שיימשך כחמש שנים.

הון הליבה הוא רכיב ההון האיכותי ביותר של הבנקים. יחס הון הליבה, שמשמש אמת מידה ליציבות הבנק, מחושב על ידי חלוקת הון הליבה בנכסי הסיכון של הבנק (כמו, למשל, אשראי והשקעות בניירות ערך). כיום, נדרשים הבנקים להציג יחס הון ליבה מינימלי של 7.5%. כל הבנקים עומדים כיום בדרישה זו, כאשר יחס הון הליבה הממוצע במערכת הבנקאית עומד על כ-8%.

את יחס ההון ליבה ניתן לשפר באמצעות הגדלת הון (בעיקר דרך צבירת רווחים, אי חלוקת דיבידנדים ואם יש צורך גם הנפקת מניות וזכויות) ובאמצעות צמצום נכסי סיכון. אם הבנקים היו נדרשים לעמוד ביעד החדש כיום, הרי שהיו חסרים להם 18-26 מיליארד שקל. עדיין לא ברור אם בעלי השליטה בבנקים ייאלצו להכניס את ידם לכיס ולהזרים כסף לחיזוק ההון, אך ברור שיכולת הבנקים לחלק דיבידנדים בשנים האחרונות תיפגע באופן משמעותי.

היעד החדש המסתמן מהווה החמרה בהשוואה לדרישות ההון שכוללת התקינה החדשה לניהול סיכונים באזל 3, שחוברה לאחר המשבר הפיננסי ב-2008 ושבנק ישראל הודיע כי בכוונתו לאמץ. על פי תקינת באזל 3, על הבנקים יהיה להציג יחס הון ליבה מינימלי של 7% ב-1 בינואר 2019. ביוני האחרון המליצה הוועדה להעלות את מרכיב ההון ליבה בבנקים גדולים בעלי חשיבות מערכתית ב-1%-2.5% נוספים. המפקח על הבנקים דודו זקן אמר בכמה הזדמנויות כי בישראל כל אחד מחמישה הבנקים הגדולים מוגדר כבעל חשיבות מערכתית.

תגיות