אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסתר דומיניסיני: "לא משנה איזה סכום היינו כותבים בדו"ח, זה לא היה מספיק" צילום: מיקי אלון

אסתר דומיניסיני: "לא משנה איזה סכום היינו כותבים בדו"ח, זה לא היה מספיק"

מנכ"לית הביטוח הלאומי, שישבה בוועדת טרכטנברג, הודפת את ביקורת הח"כים: "ממה הם מאוכזבים? הרי החלטות הממשלות הן שיצרו את המחאה"

04.10.2011, 06:54 | מיקי פלד

כשבוע לאחר הגשת המלצות ועדת טרכטנברג לשינוי כלכלי־חברתי, אומרת חברת הוועדה ומנכ"לית הביטוח הלאומי אסתר דומיניסיני: "לא משנה איזה סכום היינו כותבים בדו"ח, זה לא היה מספיק". לכן, לדבריה, הדגש של הוועדה הוא לא רק על אותם 4 מיליארד שקל שהמליצו להסיט בתקציב המדינה לטובת מטרות אזרחיות (חינוך ורווחה למשל) בשנה הראשונה, אלא על הרעיון המובע בחלק הראשון של הדו"ח, שלפיו "יש להעלות את משקלה של ההוצאה האזרחית (שאינה ביטחונית - מ"פ) בתקציב ולקבוע יעדים ברורים להקטנת העוני ואי־השוויון", היא מסבירה.

הביקורת כלפי הדו"ח היא שמאחר שהגדרתם מראש כי תשמרו על מסגרת התקציב, הייתם מוגבלים.

"מאיפה עוד ניקח את הכסף? אנחנו מדינה שבה המצב הכלכלי טוב יחסית, ואנחנו רואים איך מדינות גדולות וחזקות מגיעות למצב של התמוטטות כלכלית. האם אנשים חשבו שיישפך כסף מהשמים ללא גבולות? זו מחשבה בעייתית. הרעיון הוא קיבוע המחויבות של המדינה לאזרחיה. אם יהיו עוד הכנסות ממסים, יקצו אותן למטרות אלו. בנוסף, בפעם הבאה שיבואו לדון בתקציב המדינה, תהיה מחשבה שצריך גידול מתמיד בהוצאה האזרחית. באילוצים הקיימים, זה הטוב ביותר שיכולנו לעשות".

"יש פה הסטה של 30 מיליארד שקל"

יש שיאמרו כי האכזבה של מארגני המחאה מדו"ח טרכטנברג אולי היתה צפויה, אולם אפשר להבין את מקורה. "החלפת הדיסקט", כפי שמארגני המחאה קראו לה, לא הגיעה בדו"ח.

יש הטוענים כי מה שחסר בדו"ח היא הגדרה ברורה של מחויבויות המדינה לאזרחיה. את מבינה את התסכול?

"ישבנו וניתחנו מה בעצם האנשים רצו, מה עיקר הדברים שהפריעו להם, וניסינו לראות איך אנחנו מתמודדים הכי טוב בתנאי פתיחה לא קלים. צריך להבין שלאורך חמש שנים תהיה פה הסטה של 30 מיליארד שקל לטובת הוצאה אזרחית. תמיד רוצים יותר ותמיד יש ציפיות גדולות, אבל יישום המלצות הדו"ח ייצור שיפור משמעותי ביוקר המחיה, תמיכה כספית בהורים, הרחבת חינוך בגיל 3–4, העלאת מס חברות ומס על שוק ההון ועוד".

"אפשר להשפיע במקום להתמרמר"

איך תדאגו שההמלצות ייושמו?

"זה מגרש מורכב מאוד. יש קבוצות אינטרסים ויש ח"כים שיש להם אינטרסים פוליטיים, ואנשי המחאה וכל מיני מומחים שרוצים להגיד כל מיני דברים. יש ביקורת מכל מיני כיוונים. כל אחד רוצה להרוויח משהו ולקעקע משהו אחר".

הדו"ח באמת ישים לאור הביקורת מצד השרים?

"הפוליטיקאים מתמיהים אותי. הרי כל התקציבים במדינת ישראל עוברים בממשלה ובכנסת. אלה שהיום מתמרמרים כל כך, יכלו להשפיע על כך שהדברים ילכו בכיוון שהם רואים לנכון. היום, כאשר חברי כנסת תוקפים את ההחלטות ומאוכזבים, אני שואלת: מאוכזבים ממה? הרי החלטות הממשלות שהם ישבו בהן או לצדן הן שיצרו את המחאה".

יש האומרים שניצלת את הדו"ח כדי להעלות את מס המעסיקים לביטוח הלאומי?

"תוספת התשלום אכן נועדה לאפשר את הביטחון של אזרחי המדינה בכך שהביטוח הלאומי יוכל להמשיך לשלם, כי לאור העלייה בתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה אנחנו חייבים לוודא שלדורות הבאים יהיה מספיק כסף לקצבאות, ולכן חייבים איזון אקטוארי.

"אנחנו רוצים כבר היום להבטיח שכולם יוכלו לקבל בעתיד את התשלומים המגיעים להם. חלקו של המעסיק הישראלי בתשלומי הביטוח של העובד הוא הנמוך ביותר מבין מדינות העולם. אצלנו, המעסיק גם לא משתתף במס בריאות, ולבסוף הוא בדרך כלל מתחשבן עם מס הכנסה".

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
אלמנות
גב' אסתר לדעתי את צריכה להילחם עבור האלמנות המקבלות קיצבת שארים+קיצבת זיקנה ס"ך בערך 2,500 ש"ח מתוך זה 180 ש"ח ביטוח בריאות זה לא מוגזם? ואחר כך צריך לשלם ביטוח משלים ס"ך 180 ש"ח ,וגם לא מגיע להן השלמת הכנסה,החוק אומר שזה סכום גבוה, איפה נישמע דבר כזה,מה גבוה מה זה החוק?כל אלמנה אשר מגישה בקשה להשלמת הכנסה תשובת ביטוח לאומי שהיא לא זכאית,כי הסכום שהיא מקבלת גבוה זה התיקרה כך נאמר להן, זה ברור שאי אפשר בגיל הזה לצאת לעבוד שעות רבות ,על מנת להיתפרנס בכבוד זה גיל די מבוגר ועייף,
רות , רמת גן  |  22.10.11
9.
מנכלית הבטוח הלאומי (מס הכנסה א') מתעלמת מהמציאות
להזכירך, את עומדת בראש מוסד שמטרתו " סוציאלית" אבל הפך בעשור האחרון למשאבת מס מהשקל הראשון ועד ל- 79,000 ש"ח הכנסה בחודש ללא כל קשר למהות ההכנסה . למעשה אין קשר בין סכום פרמית הבטוח ל"פיצוי" שאולי ינתן למבוטח אם חס וחלילה יקרה לו משהו. את זוכרת שתשלום ב"ל כמוה כפרמיה על בטוח? האם את זוכרת שפעם לא היו משלמים דמי בטוח על שווי הטבה, אחזקת רכב, מתנות וכדומה, כי הם לא באמת חלק ההכנסה עליו אמור להיות מושתת הבטוח? האם ניתן לומר כי הבטוח הלאומי מגיש דוחות כספיים אמיתיים על - אני מעריך- מחזור שנתי של 100 מליארד ש"ח פעילות???????? האם לא ניתן היה למצוא בתוך המחזור הזה את אותם 2 מליארד שתמיד חסרים לנו לזקנים, לתרופות, לחינוך ??? שמת לב שלא תמצאי רבים, אם בכלל, שחושבים משהו חיובי על המוסד שאת מנהלת? או שעדיף לטמון את הראש בחול ... הרי מגבוה לא רואים את הלכלוך...
רון  |  09.10.11
לכל התגובות