אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הזכויות ששכחתם

הזכויות ששכחתם

גם בהסכם הקיבוצי החדש העדיפה המדינה להתעלם מההפרה הבוטה של זכויות העובדים הבסיסיות ביותר

04.10.2011, 08:51 | עו"ד רון ורד

ההכנות לכניסתם לתוקף של מכתבי ההתפטרות של 735 המתמחים והמומחים גרמו למשרד האוצר ולמשרד הבריאות לפעול לבלימת המהלך - כדי להציל כביכול את מערכת הבריאות. האצבע המאשימה הופנתה כרגיל אל הרופאים עצמם ול"חוסר אחריותם". ללא קשר להחלטת בית הדין לעבודה בעניין צווי המניעה להתפטרות, ראוי לחשוף פרטים שהוסתרו מהציבור, שיכולים להאיר באור קצת שונה את המצב.

לעובד בישראל מוקנות על פי חוק שעות עבודה ומנוחה כמה זכויות בסיסיות שאין באפשרותו לוותר עליהן - אפילו אם הסכים לכך. שתיים מהזכויות הן הגבלה על שעות עבודה וקביעת שעות מנוחה וכן הגבלה על מספר ימי העבודה. כך למשל, אם עובד עבד ביום המנוחה השבועי, הוא זכאי ליום מנוחה חלופי באותו השבוע.

חלק גדול מהרופאים המתמחים אינם מקבלים בפועל את הזכויות הבסיסיות האלה. תורנות מורכבת מ־26–30 שעות ברצף, ומרביתם מבצעים לפחות תשע תורנויות בחודש. בנוסף, כאשר הם משלימים תורנות כזו בסוף השבוע או בחג, לא ניתן להם יום מנוחה חלופי, גם אם הם דרשו אותו. מרבית הרופאים אינם מודעים לזכויותיהם, אשר מופיעות בהסכם הקיבוצי עם הרופאים כבר שנים, וניזונים ממורשת קרב שלפיה הדורות הקודמים עבדו קשה יותר. אגב, בחוק ובהסכם הקיבוצי הקיים מופיעות זכויות רבות נוספות שאינן ממומשות, ומרבית הרופאים אינם מודעים להן.

איך ייתכן שבמו"מ הקדחתני שהתנהל תקופה ארוכה בין משרדי האוצר והבריאות להסתדרות הרפואית, הנקודות האלה לא עלו? בימים האחרונים התברר כי הנושא דווקא עלה על השולחן, אך הוחלט לדחות את הדיון בו בחצי שנה. כלומר, במהלך המשא ומתן ישבו נציגי הצדדים ו"ויתרו" על הדיון ברמיסת הזכויות הבסיסיות האלה, שהחוק כלל לא מאפשר לוותר עליהן. האין אלה חוסר תום לב וציניות? קשה גם שלא לתהות אם עצם הדחייה לא נועד לאפשר למדינה למצוא נוסחה להגן על עצמה מפני תביעות על הפרת זכויות בעבר, תביעות אשר ניתן להגיש עד תום תקופת התיישנותן העומדת על שבע שנים. הפרת החוק, אגב, היא עבירה פלילית.

כיצד ייתכן שכאשר פנתה המדינה ליועץ המשפטי לממשלה כדי שיחווה דעתו לגבי חוקיות ההתפטרות, לא נשאלו שאלות לגבי תנאי ההעסקה? האם זה הזמן לחפש פגמים מוסריים כביכול בניסיונות ההתפטרות של אלו הנאלצים להיאבק על חיינו ללא שעות שינה ומנוחה? זה הזמן לבחון את אחריות כל הגורמים שהובילו למצב זה, כולל אחריותם האישית של הנוגעים בדבר.

גילוי נאות: הכותב נשוי למתמחה שעבדה בשבוע שעבר 102 שעות, בעוד שמרבית המשק נהנה משבוע עבודה של כ־28 שעות בעקבות ראש השנה.

הכותב הוא שותף במשרד עו"ד יהודה רוה ושות' ועוסק בתחום מימון הפרויקטים והתשתיות

תגיות