אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש מינהל התכנון: "אין מקום ליותר מתכנית מתאר ארצית אחת"

ראש מינהל התכנון: "אין מקום ליותר מתכנית מתאר ארצית אחת"

בינת שוורץ אמרה במהלך כנס שעסק בשוק הדיור, כי מטרתה היא לפשט את מערך התכנון ולבנות "מערך ארגוני עם חשיבה עסקית"

04.10.2011, 14:39 | שירלי ששון-עזר

יום לאחר כישלונו של ראש הממשלה, ביבי נתניהו, באישור המלצות ועדת טרכטנברג, התכנסה צמרת התכנון והבנייה למפגש בנושא שוק הדיור. "כל האצבעות המאשימות מכוונות לנושא התכנון", פתח עמרם קלעג'י, מנכ"ל משרד הפנים ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, והוסיף כי במהלך היום יעלו פיתרונות בתחום הדיור. 

 "בשנות ה-50-60 היה שיכון עממי, שיכון ממשלתי, שיכון פועלים, כלומר לא נשאר מצב שמישהו נשאר בלי דיור. היום הכלכלה הישראלית הרבה יותר טובה, אבל יש אנשים שנשארים ללא קורת גג. בזמנו של אריק שרון, עם הגעתם של מיליון עולים, לא נשאר עולה אחד בלי קורת גג, כלומר במצבים קשים המדינה יודעת לחלץ את עצמה. היום אני חושב שאם נעשה יד אחת, אנחנו נצליח", אמר קלעג'י. למרות האופטימיות שהפגין לא הרחיב בעניין הסוגיות הבוערות בתחום הדיור שממתינות לפיתרון, כגון הקריטריונים במכרזי המחיר למשתכן (מכרזים בהם היזמים מתחרים על מחיר הדירה הנמוך ביותר ועתידים לשחרר לשוק דירות מוזלות), קידום מכרזי דיור להשכרה וכו'.

בינת שוורץ, ראש מינהל התכנון החדשה, הציגה את הבעייתיות בתחום התכנון מבחינת כלי התכנון קיימים וחוסר ההסכמה בין חברי ועדות התכנון והבנייה.

"תמ"א 35 מדברת על תוספת של כ-50 אלף יחידות דיור בשנה, אבל הכלים שברשותנו אפשרו לנו להגיע לכמחצית מהיעדים", אמרה שוורץ והציגה את הנתונים הקובעים כי ב-2010 היעד לשיווק היה 60 אלף יחידות דיור, אך בפועל שווקו רק 24 אלף יחידות דיור, כלומר 40% מהיעד. "בפועל אנחנו שוחקים את המלאי התכנוני, ישנו צורך להכפיל את התוצרת שלנו. המערכת שלנו כרוכה באי ודאות גבוהה. אנחנו כולנו מסכימים שיש להגדיל את המלאי התכנוני, להכפיל את התוצרת של מוסדות התכנון, ליצור מערכת ידידותי יותר למשתמש, אבל השאלה היא מהם הכלים כדי להשיג את המלאי הזה".

שוורץ, שנכנסה לתפקידה לפני חודשיים, אמרה כי "המטרה שלי היא בניית מערך ארגוני ותרבות ניהולית עם חשיבה עסקית. אנחנו מפעל שנותן שירות, לא רק רגולטורים. כדי לתת את השירות הזה, אנחנו צריכים אסטרטגיה תכנונית וניהול שליטה".

המטרה השנייה שהוצגה הייתה פישוט מערך התכנון הארצי, ובנושא זה הציגה תוכנית שאם אכן תצא לדרך, צפויה לחולל מהפכה בתחום התכנון. "אני מאמינה שאין מקום ליותר מתכנית מתאר ארצית אחת", אמרה בהתייחסה למערך תכניות המתאר הארציות הכולל עשרות תכניות שלעיתים סותרות האחת את השנייה. "אנחנו צריכים לחתור לתוכנית מתאר אחת ואולי גם נקרא לה תמ"א 1. התוכנית צריכה להגדיר באילו שטחים לא ניתן לבנות, איפה יש שמורות טבע וכו'. מי שיקבע יהיו המחוזות. אנחנו שואפים להעביר סמכויות למתן הקלות מהתמ"אות הנוכחיות אל הוועדה המחוזית. אין סיבה שכל תוכנית תגיע לוועדה המחוזית ואז ידונו שוב בכל הנושאים במועצה הארצית".

בנצי ליברמן, מנהל מינהל מקרקעי ישראל החדש, הדגיש בדבריו את חשיבות הבנייה על קרקעות המושבים והקיבוצים. "בסופו של דבר בערים יש שטח מצומצם ומוגבל, יש שטח כפרי שחייב באופן מושכל להיפתח מחדש. שם נמצא בנק האדמות שלנו. זה לוקח זמן, אבל בסופו של דבר זה נמצא שם".

תגיות