אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק הסחורות: לא סוף העולם, רק תמחור מחדש של הסיכון צילום: סיון פרג'

שוק הסחורות: לא סוף העולם, רק תמחור מחדש של הסיכון

התנודתיות הגבוהה במחירי הסחורות משקפת עלייה במפלס החששות מפני האטה גלובלית. מוקד הבעיה בשוק עבר מצד ההיצע לצד הביקוש

05.10.2011, 07:34 | אורי בירמן

שבוע המסחר האחרון בשנת תשע"א, שהיה גם השבוע שנעל את הרבעון השלישי של 2011, בישר על המשך מגמה שלילית בשוק הסחורות. מדד CRB איבד במהלכו 1.2%, וסיכם את הרבעון עם ירידה של 12%. מחיר הנחושת נפל ברבעון ב־27%. הזהב בלט לטובה ועלה ב־7.8%.

שבוע המסחר שעבר עוד נפתח באופטימיות, כשברקע אישור הפרלמנט הגרמני להרחבת קרן הסיוע למדינות אירופה, כמו גם פרסום נתונים חיוביים על אמון העסקים בגרמניה; עלייה מפתיעה באמון הצרכנים בארה"ב והפתעה גם במדד קייס שילר (למחירי הבתים בארה"ב), שירד פחות מההערכות המוקדמות. כל אלו הפיחו תקוות בשוק הסחורות ודחפו אותו לעלייה של כ־3%.

מצד ההיצע לביקוש

אחרי יומיים התהפכה המגמה לירידות של עד 4.3%, והשבוע נחתם עם נתונים מאכזבים על האטה בהוצאה הפרטית של הצרכן האמריקאי. בנוסף, משרד האנרגיה בארה"ב פרסם כי הביקוש לנפט המשיך לרדת, שבוע רביעי ברציפות, בעוד שהתפוקה של קרטל אופ"ק עלתה לרמה הגבוהה ביותר מאז נובמבר 2008.

כללית, מוקד הבעיה בשוק הסחורות עבר מצד ההיצע אל צד הביקוש. מפלס החשש מהאטה גלובלית רשם עלייה חדה, עד כדי צפי לירידה בביקושים וכניסה אפשרית של חלק מהכלכלות למיתון. כך, גם המשך הירידה ביחס המלאי לשימוש של התירס לשפל (המשקף היצע נמוך מול הביקושים) לא הפריע למחיר התירס לצלול בחדות במהלך השבוע האחרון.

הפתעות בנתוני המאקרו

מחיר הנחושת, הרגיש במיוחד לתחזיות הביקושים, צפוי לפי סקר של בלומברג, לרדת בעוד 7.5% עד סוף השנה ל־6,500 דולר לטונה - זאת כאשר רק לפני שבוע צפו החזאים מחיר של 7,773 דולר לטונה בסוף השנה.

ואחרי הכל, מגיעים גם נתונים חיוביים מהכלכלה הריאלית. מדד מנהלי הרכש בסין טיפס בספטמבר, וההזמנות ליצוא עלו ב־2.6%. גם מדדי מנהלי הרכש לשירותים באירופה ומדד מנהלי הרכש ISM בארה"ב לייצור הפתיעו ועלו לרמות שמשקפות התרחבות. בסופו של יום, התנודתיות בשוק משקפת תמחור מחדש של הסיכונים להאטה.  

הספקולנטים נגד התירס

מחיר התירס ירד בשבוע שעבר ב־7.2%, והשלים נפילה של 21.8% בחודש - החדה ביותר מאז 1959. דו"ח המלאים של משרד החקלאות בארה"ב יצר את הטריגר לירידה האחרונה ביום שישי, כשהצביע על מלאי של 1.128 מיליארד בושלים תירס בספטמבר, גבוה בכ־19% לעומת ההערכות המוקדמות. עם זאת, יחס המלאי לשימוש (המשקף היצע מול ביקוש) המשיך לרדת ל־5.2%.

גם הספקולנטים לא טמנו את ידיהם בצלחת, וביצעו התאמות מול ההתפתחויות בשוק, כך שמספר פוזיציות הלונג נטו (פוזיציות לונג בניכוי שורט) על תירס ירד ב־12% בתוך שבוע.

מנתוני משרד החקלאות האמריקאי עולה כי השימוש בתירס ירד ב־6% בהשוואה לאשתקד. רוב התקופה, רשם התירס מחירים גבוהים, והחוואים העדיפו להאכיל את הבהמות והעופות בחיטה במקום בתירס. 240 מיליון טונות חיטה ישמשו ב־2011 השנה להאכלת בהמות - 80% יותר מאשר בשנה שעברה. כנגד זאת, היבוא הסיני ממשיך לגדול: עלייה של 40% נרשמה ביבוא התירס לסין בסוף אוגוסט.

 

הבקר מתייקר בגלל הבצורת

עליית המחירים של מזון הבהמות שלחה גם את החוזים על הבקר והחזיר לעליות, ואלו הן, למעשה, שתי הסחורות היחידות במדד CRB שרשמו עליות בספטמבר. בשבוע האחרון לבדו עלו מחירי החוזים על הבקר החי ב־5.1%.

מצד אחד, פעלה הבצורת הקשה בדרום־מערב ארצות הברית, שגרמה לחוואים להקטין את העדרים. מצד שני, הדולר החלש גרם לביקוש לתוצרת אמריקאית.

התחזית המוקדמת צפתה גידול של כ־8% במספר ראשי הבקר בארה"ב, אך המגדלים רכשו "רק" 2.3 מיליון ראשי בקר באוגוסט - ירידה של 0.8% לעומת הנתון המקביל אשתקד. מצד הביקוש, יצוא הבקר האמריקאי רשם עלייה של 26% בשבעת החודשים הראשונים של השנה.

לא מפתיע, אם כך, שמחיר הבקר עלה בכ־22% בשנה האחרונה. הביקושים החזקים באים מאסיה - לא מעט בשל רצף האסונות שפקד את האיזור, החל במחלת הפה והטלפיים בקוריאה, וכלה ברעידת האדמה והצונאמי שהביאו לדליפה הגרעינית ביפן, והעלו חשש לבטיחות המזון המיוצר ביבשת.

 

אירופה תעודד את הזהב?

המסחר בזהב מתאפיין לאחרונה בתנודתיות: בשבוע שעבר ירד מחירו בכ־1.1% וחתם ירידה חודשית של 11.4% - די מפתיע עבור מי שנחשב כ"חוף מבטחים" (עם זאת, בינתיים, בתחילת שבוע זה עלה מחירו ב־3%). מהשיא של כ־1,921 דולר לאונקיה, נחלש הזהב בכ־15% עד לסוף השבוע האחרון.

האמת שזו אינה הפעם הראשונה שבה הזהב מפתיע, ולא משמש כגידור טוב לירידות. לאחר קריסת בנק ליהמן ברדרס צנח מחיר הזהב בכ־30% ל־682 דולר.

יש שגורסים כי חלק מהירידות נובעת ממימושים לצורך נזילות בתקופות של תנודתיות חריפה בשווקים. אחרים טוענים שהזהב רושם כעת תיקון קלאסי, כי בתקופות של פאניקה, המתאם בין מרבית נכסי הסיכון עולה.

עם זאת, עד כה רק הנגיד האמריקאי, בן ברננקי, דחף בעקיפין את הזהב לעליות, כהשקעה אלטרנטיבית לדולר שנחלש בעקבות ההרחבה המוניטרית. אישור הפרלמנט הגרמני להרחבת קרן החילוץ האירופית מאותת כי גם אירופה מצטרפת למדיניות האמריקאית, המעודדת הליכה אל הזהב.

 

הכותב הוא מנהל דסק גלובלי בכלל פיננסים

תגיות