אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - עזריאלי במגעים למכירת גרנית: דורש 400 מיליון דולר צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט" - עזריאלי במגעים למכירת גרנית: דורש 400 מיליון דולר

גורמים עסקיים מנהלים מגעים ראשוניים לרכישת גרנית הכרמל, אך המחיר שכפול משווי השוק מרתיע אותם. במקביל, מתנהלים מגעים למכירת החברה־הבת סונול תמורת 200 מיליון דולר בין השאר לקבוצה חרדית שתסגור התחנות בשבת

05.10.2011, 06:54 | גולן חזני

דוד עזריאלי מציב את גרנית הכרמלואת חברת הדלק סונול על המדף. ל"כלכליסט" נודע כי שני גורמים עסקיים מצויים בשלב של בחינת הרכישה של קבוצת גרנית, ואחד מהם אף מקיים בדיקות נאותות לגביה, אך לא נכנס למו"מ על רכישתה בשלב זה. תג המחיר שהצמיד לה עזריאלי מרתיע את המתעניינים: בעל השליטה דורש עבור מניותיו (60.7%) 940 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 400 מיליון דולר (1.55 מיליארד שקל) - כפול משווייה בבורסה, שעומד על 770 מיליון שקל.

במקביל, מתקיימים מגעים ראשוניים לעסקה במתווה אחר, שבו ימכור עזריאלי את האחזקה העיקרית של גרנית, חברת הדלק סונול, תמורת 200 מיליון דולר. ההתענינות ברכישת סונול גדולה יותר, ומגיעה עד כה משלושה גורמים, בהם קבוצת משקיעים חרדים שמתכננת לסגור את תחנות הדלק בשבתות, ולרכוש בכך נתח שוק משמעותי של הציבור הדתי ושומרי המסורת. שניים מהגורמים שעשויים להתעניין ברכישת השליטה בגרנית הם ישעיהו לנדאו, שמחזיק כבר ב־14% ממניותיה כיום, ושלמה שמלצר, שהפסיד לעזריאלי לפני חמש שנים במכרז לרכישת החברה.

את השליטה בגרנית רכש עזריאלי ב־2006 מידי משפחת בורוביץ' בתום מכרז מתוקשר, לאחר שהממונה על הגבלים עסקיים לא אישר את מכירתה של חברת סונול לדודי וייסמן ולדור אלון. עזריאלי רכש, באמצעות חברת קנית השלום (כיום חברה־בת של קבוצת עזריאלי הציבורית), את מניות גרנית תמורת 740 מיליון שקל. כיום שוויין של המניות כ־470 מיליון שקל, כך שעזריאלי מופסד בכ־270 מיליון שקל על ההשקעה - כמעט 30% (דיבידנד שחילקה גרנית מאז הרכישה, בסך 25 מיליון שקל, לא נכלל בחישוב).

גרנית הכרמל פועלת בתחומי אנרגיה, התפלה וגמר בנייה, ואחזקותיה העיקריות, מלבד סונול, הן חברת חומרי הבניין והצבע טמבור, חברת הגז סופרגז וחברת התשתיות וההתפלה GES. מתחילת השנה ירדה מניית החברה ב־35%. גרנית איננה בליבת העסקים של קבוצת עזריאלי, המתמחה בבניית קניונים ובנייני משרדים והשבחתם, אולם מכירתה של החברה לא נשקלה, על אף תוצאותיה הפושרות, כל עוד האמין בהשקעה מנחם עינן, המנכ"ל לשעבר של קבוצת עזריאלי, ומי שמשמש כנשיא גרנית הכרמל בשנה האחרונה. לאחרונה נראה שעינן התרכך, ושוקל בחיוב את מכירתה.

ההחלטה הבשילה, בין היתר, בעקבות ההנפקה המוצלחת של קבוצת עזריאלי בשנה שעברה, שהבליטה עוד יותר את העובדה שגרנית היא מין "בן חורג" שאינו מתאים לליבת העסקים של הקבוצה. שווייה של גרנית נמוך יותר משוויו של מרכז עזריאלי בת"א לבדו, ופעילותה איננה סינרגטית, אך היא צורכת משאבים ניהוליים מהותיים.

גרנית, שמנוהלת בידי יוסי זינגר, סיימה את המחצית הראשונה של 2011 ברווח נקי של 41 מיליון שקל, גבוה ב־55% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אך גם שיפור זה בתוצאות אינו מממש את התקוות הגדולות שתלתה בהשקעה קבוצת עזריאלי. תחום ההתפלה בגרנית לא התרומם, וסונול שהמריאה בתקופתו של המנכ"ל הקודם תמיר פוליקר, נעצרה מאז.

עם זאת, הגורמים שמתעניינים ברכישת גרנית, בוחנים אותה בראש ובראשונה בגלל סונול (שייתכן, כאמור, שתימכר לבסוף בנפרד). סונול היא חברת הדלק השלישית בגודלה בארץ עם נתח שוק של 20%, 235 תחנות דלק, (מתוכם היא מתפעלת 191 תחנות) ו־164 חנויות נוחות תחת המותג "SO-GOOD". סונול שמעסיקה 1,900 עובדים רשמה רווח נקי של 26 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2011 לעומת 6 מיליון שקל בלבד בתקופה המקבילה.

בקבוצת עזריאלי אישרו בתגובה כי "לחברה הגיעו מספר פניות".

לכתבה באנגלית לחץ כאן

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
סוף סוף עושים לזה סוף
הגיע הזמן שהבעלים ימכרו את החברה שאינה מצליחה להתרומם ניהול לא משהו, מינויים ממש לא משהו, תרבות עבודה- כבר לא רוצה לדבר. הרבה רושם, כיבודים ורוח על כלום. חבל לי על העובדים, אשר בסך הכל נתנו את המכסימום בתרבות מקולקלת וקלוקלת, אשר חייבת ניעור רציני.
סופי יוספוב , אור יהודה  |  06.10.11
לכל התגובות