אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממשיכים לעקוף את חובת הדיווח: המשקיעים הזרים עוברים מהשקעה במק"מ לאג"ח ממשלתיות צילום: צביקה טישלר

ממשיכים לעקוף את חובת הדיווח: המשקיעים הזרים עוברים מהשקעה במק"מ לאג"ח ממשלתיות

מהנתוני בנק ישראל מתברר כי באוגוסט ביצעו המשקיעים הזרים השקעות נטו של כ-1.2 מיליארד דולר באג"ח ממשלתיות, בעיקר באגרות הלא צמודות. במקביל, הם מימשו כ-400 מיליון דולר במק"מ

05.10.2011, 12:57 | אמנון אטד

בנק ישראל מפרסם היום (ד') נתונים מעודכנים התומכים בחשיפת "כלכליסט" לפני שלושה חודשים: המשקיעים הזרים שמבצעים בארץ עסקאות גדולות במטבע חוץ ובמק"מ מצאו דרך לעקוף את חובת הדיווח שמטיל עליהם בנק ישראל.

חובת הדיווח, שנכנסה לתוקף בתחילת יולי, נועדה למעשה להציק למשקיעים הזרים שמבצעים בארץ פעולות ספוקלטיביות במטרה לנצל את פערי הריביות ההולכים וגדלים בין השקל לבין הדולר והיורו. משקיעים אלה רגילים לפעול בחשאיות רבה, וחובת הדיווח החדשה אמורה לחשוף את זהותם בפני בנק ישראל.

במסגרת המאבק שמנהל בנק ישראל בספקולנטים הזרים, פרסם הבנק ב- 18 בינואר השנה טיוטת צו המטילה חובת דיווח על פעולות בהיקפים גדולים במט"ח ובמק"מ. חובת הדיווח חלה על תושבי חוץ ועל תושבי ישראל שביצעו עסקות החלף (SWAP) שקל-מט"ח ועסקאות עתידיות במט"ח בסכומים של 10 מיליון דולר ומעלה ביום אחד, ועל תושבי חוץ שביצעו עסקאות באגרות מק"מ ובאג"ח ממשלתיות לתקופה של עד שנה אחת, בסכומים של 10 מיליון שקל ומעלה ביום אחד. חובת הדיווח חלה גם לגבי פרטי אותן עסקאות שביצעו החייבים, וגם לגבי כל החזקותיהם בנכסים החייבים בדיווח.

מחשיפת "כלכליסט" התברר כי המשקיעים הזרים מצאו דרך להתחכם לחובת הדיווח של בנק ישראל ולעקוף אותה בצורה אלגנטית. במקום להשקיע כספים חדשים באגרות מק"מ לתקופה של עד שנה, דבר שהיה מחייב אותם לדווח על כך לבנק ישראל, הם החלו לרכוש בבורסה כמויות גדולות של אג"ח ממשלתיות לא צמודות שהונפקו לפני שנים, אבל מועד הפירעון שלהן כעת נע בתחום שבין מעט יותר משנה לשנתיים ורבע. בדרך זו יכולים למעשה אותם גופים זרים להנות משני העולמות: גם לרכוש אג"ח שקליות בריבית גבוהה ולתקופה קצרה יחסית, וגם להימנע מחובת הדיווח שתחשוף אותם לעינו הבוחנת של בנק ישראל.

מהנתונים שמפרסם היום בנק ישראל מתברר כי בחודש אוגוסט ביצעו המשקיעים הזרים השקעות נטו (עודף השקעות על מימושים) בהיקף של כ-1.2 מיליארד דולר באג"ח ממשלתיות, בעיקר באגרות הלא צמודות. במקביל, הם מימשו סכום של כ-400 מיליון דולר במק"מ. זאת בהמשך למגמה בשלושת החודשים הקודמים, שבהם הסתכמו המימושים במק"מ בכ-2.9 מיליארד דולר, ואילו ההשקעה באג"ח ממשלתיות לטווח קצר ובינוני הסתכמה בכ-2.1 מיליארד דולר.

תגיות