אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
3 נשים זכו בפרס נובל לשלום

3 נשים זכו בפרס נובל לשלום

נשיאת ליבריה, אלן ג'ונסון סירליף, זכתה בפרס יחד פעילת שלום מליבריה, ליימה רוברטה גבואי וכן פעילת שלום מתימן, תוואקול קרמן

07.10.2011, 11:08 | סוכנויות הידיעות ו-ynet

פרס נובל למען הנשים. חברי הוועדה הנורבגית לפרס נובל לשלום הודיעו כי הזוכות לשנת 2011 הן נשיאת ליבריה, אלן ג'ונסון סירליף, פעילת שלום מליבריה, ליימה רוברטה גבואי וכן פעילת שלום מתימן, תוואקול קרמן.

הנשיאה אלן ג'ונסון סירליף הפכה לפני חמש שנים לנשיאה האפריקנית הראשונה. היא ניצחה בבחירות את הליברי המפורסם בעולם, כדורגלן העבר ג'ורג' וואה, למרות הפופולריות העצומה שלו. ג'ונסון סירליף לא חששה להתמודד לפני כן בבחירות ב-1997 מול הרודן צ'רלס טיילור, שהציג את התמודדותה כבגידה והעמיד אותה לדין במשפט ראווה.

היא יצאה לגלות בארצות-הברית, אחרי גלות קודמת בקניה, אבל שבה לליבריה אחרי שטיילור נאלץ לוותר על כסאו בתום מלחמת האזרחים העקובה מדם. בשבוע הבא היא עשויה לזכות בכהונה שנייה.

תוואקול קרמן בת 32 ואם ל-3, עומדת בראש ארגון "עיתונאיות ללא אזיקים", הקורא לחופש הביטוי. היא ישבה בכלא מספר פעמים. בראיון שהעניקה למגזין טיים בפברואר מחתה נגד השלטון בתימן. "אנו סובלים משליט שמנסה לשלוט במדינה באמצעות שינויים חוקתיים שיהפכו את תימן למונרכיה".

241 אנשים וארגונים הוצעו לוועדה

לא פחות מ-241 אנשים וארגונים הוצעו לוועדה המארגנת של הנובל כמועמדים לפרס היוקרתי ביותר, שמסכם את שבוע הנובל. ביום שני יוכרז הזוכה האחרון - בכלכלה. בין המועמדים הבולטים היו ואאל גנאים, בכיר גוגל שפתח את דף הפייסבוק שהוביל למהפכה במצרים, את רשת הטלוויזיה אל-ג'זירה, שדיווחה ללא הפסקה על המהומות בקהיר - ואת הרשת החברתית פייסבוק בעצמה.

הזוכה אשתקד חתן פרס נובל לשלום 2010: מתנגד משטר סיני ליו שיאבו, פעיל זכויות אדם שנשלח ל-11 שנות מאסר בגין פעילותו וקריאתו לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין, הוא חתן הפרס היוקרתי. בבייג'ינג איימו כי המהלך יפגע ביחסים עם נורבגיה סוכנויות הידיעות, 3 תגובותלכתבה המלאה
אבל ראש ועדת הנובל, הנורבגי תורביורן יאגלנד, הבהיר בראיון כי יש גם אופציות אחרות, פרט לזוכה מהאביב הערבי. "היו הרבה התפתחויות חיוביות אחרות בעולם", אמר בתשובה לשאלה אם חתן הנובל יגיע מאחת המדינות בהן אירעה הפיכה (תוניסיה, מצרים ולוב) או התקוממות - סוריה, תימן ובחריין.

לדבריו, הפרס "יחזק ויאחד" את העולם. הוא אמנם הוסיף כי הזוכה ב-2011 "לא יהיה מחוץ למחלוקת", אבל הבהיר כי הוא לא צפוי לעורר תגובות כה זועמות ממדינה אחת, כמו בחירתו בשנה שעברה של ליו שיאבו, סופר ממתנגדי המשטר בסין. בייג'ינג מנעה משיאבו להגיע לטקס, ובמקומו ניצב כסא ריק.

רשת טלוויזיה נורבגית, שהיתה זו שהעלתה לראשונה את האפשרות כי הנשיא האמריקני ברק אובמה יזכה בנובל לשלום ב-2009, דיווחה כי יש סבירות גבוהה שהזוכה תהיה דווקא נשיאת ליבריה, אלן ג'ונסון סירליף. "היא הסמל של אפריקה החדשה", אמרו ב-TV2 הנורבגי, שהימרו נכון גם בשנה שעברה על שיאבו. סירליף מנסה להיבחר בשנית לנשיאות ותתמודד בבחירות ביום שלישי הקרוב.

גם ארגונים רבים היו ברשימה. טוויטר ופייסבוק, הרשתות החברתיות שהמהפכנים נעזרו בהן, מועמדות אף הן לנובל, ביחד עם אל-ג'זירה, שלא הפסיקה לשדר מרחובות קהיר, גם בימים בהם נראה שחוסני מובארק מצליח להדוף את המפגינים. גם האיחוד האירופי, שמצליח לשמור על השלום ביבשת כבר יותר מחצי מאה, מועמד לפרס.

אחרים שיכולו להפתיע היו הלמוט קוהל, הקנצלר לשעבר של גרמניה, פעיל השלום הליברי ליימה גבווה והפליט הקובני אוסבלדו פייה סרדינס. ויכול להיות שמישהו שאיש לא חשב עליו ייקח את הנובל ויזכה בתהילת עולם, וגם ב-10 מיליון קרונות שבדיות - 1.48 מיליון דולר.

תגיות