אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשקיע במיזם הסיבים האופטיים של חברת החשמל ייבחר בתוך חצי שנה צילום: בלומברג

המשקיע במיזם הסיבים האופטיים של חברת החשמל ייבחר בתוך חצי שנה

החברה תפרסם מסמכי התעניינות במיזם, והמשקיע שייבחר ירכוש 51% ממנו - ויתחייב להשקיע באופן מיידי מאות מיליוני שקלים

09.10.2011, 12:53 | גילעד נס

השלב הראשון בדרך להקמת מיזם הסיבים האופטיים המתבסס על תשתיות חברת החשמל יתבצע בימים הקרובים – כך הודיעו הבוקר (א') שר האוצר יובל שטייניץ, שר התקשורת משה כחלון, ושר התשתיות עוזי לנדאו.

מיזם התקשורת יתבסס על תשתיות קיימות של חברת החשמל, והיא תוכל להיות המשתמשת הבלעדית בתשתיות אלו למשך 25 שנים. עם זאת, חברת החשמל לא תוכל להיות בעלת השליטה במיזם ותורשה להחזיק עד 49% ממניותיו. את השליטה (51%) אמור לרכוש משקיע חיצוני, בהליך של מכרז האמור להסתיים עד לחודש אפריל 2012.

החברה לא תשקיע הון נוסף במיזם, כך שכל הזרמת כספים נוספת של המשקיע החיצוני, מעבר לרכישת השליטה, תדלל את אחזקתה של חברת החשמל. על פי תנאי המכרז, המשקיע ידרש להעביר סכום של מאות מיליוני שקלים להשקעות בתשתית כבר מיד לאחר זכייתו במכרז.

ראשית יתפרסמו באתר אינטרנט יעודי מסמכים הקוראים למשקיעים לבחון את פוטנציאל המיזם, להפנות שאלות לוועדה האחראית על בחירת המשקיע החיצוני שירכוש בו שליטה, ולבסוף להגיש הצעות כספיות לרכישת השליטה. עד להשלמת הבחירה במשקיע אמור משרד התקשורת לנסח את רישיון התקשורת שיוענק למיזם, ואם לא יהיו עיכובים מבטיח יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, כי כבר באפריל 2012 ניתן יהיה לחתום על הסכמים עם חברות תקשורת המעוניינות לספק לצרכנים חיבור על גבי הסיבים האופטיים.

פריסה של 25 אלף ק"מ ב-20 שנה

 

מיזם התקשורת החדש יציע חיבור סיבים אופטיים לבתים ולעסקים, על בסיס כ-2,700 ק"מ של סיבים אופטיים שחברת החשמל פרסה בעבר, וכ-25 אלף ק"מ סיבים שיפרסו בעתיד. הסיבים יפרסו ברובם (70%) באופן עילי, כלומר על העמודים המשמשים כיום לחיבור כבלי החשמל, אך מתוכננת גם פריסה קרקעית שתדרוש חפירות בקרקע וצפויה להיות איטית יותר.

שימוש בסיבים האופטיים יאפשר להציע בתחילה מהירויות של 100 מגה-ביט לשניה באופן סימטרי (מהירות ההעלאה תוכל להיות זהה למהירות ההורדה), ובהמשך ניתן יהיה להציע מהירויות גבוהות יותר של מאות מגה-ביטים לשניה. מיזם התקשורת לא יוכל לפנות ישירות לצרכנים, אלא באמצעות חברות תקשורת בעלות רישיון, דוגמת ספקיות האינטרנט.

המיזם יחוייב בפריסה ארצית מלאה, בדומה לפריסה שבה מחויבות בזק ו-HOT, אולם על מנת להפוך אותו לאטרקטיבי יותר הוא יוכל בשנתיים הראשונות לקיומו לבחור את מיקומי הפריסה שלו, והצפי הוא שהיא תתבצע באיזורי הערים הגדולות על מנת לייצר תזרים מזומנים מהיר כבר בשנים הראשונות. המיזם יחויב בפריסה של 65% מהמדינה כעבור 7 שנים מהקמתו, עד לתום 15 שנים תבוצע פריסה של לפחות 90% מהמדינה, ואחרי 20 שנה - פריסה מלאה בכל רחבי הארץ.

לנדאו. החמיא - אבל הזכיר את הצורך ברפורמות, צילום: טל שחר לנדאו. החמיא - אבל הזכיר את הצורך ברפורמות | צילום: טל שחר לנדאו. החמיא - אבל הזכיר את הצורך ברפורמות, צילום: טל שחר

"נהפוך לאחת מהמדינות המובילות בעולם בהיקף פריסת הסיבים האופטיים לבתי התושבים", אמר שטייניץ ואילו כחלון הבטיח כי התשלום החודשי של הלקוח הישראלי על חיבורי האינטרנט והטלוויזיה שלו יירד באופן משמעותי, כתוצאה מכניסת תשתית אינטרנט שלישית, שתאפשר גם העברה של שידורי טלוויזיה. שר התשתיות לנדאו אמנם החמיא לחברת החשמל וליכולתה לבצע את המיזם, אך הדגיש גם את הצורך לבצע בחברה רפורמות משמעותיות, ובכלל זה פתיחת האפשרות לפעול גם מחוץ לגבולות ישראל.

מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן, אמר באירוע כי החברה בחנה אפשרות להציע חיבורים לצרכנים על בסיס תשתית הסיבים האופטיים הקיימת, אולם החליטה להימנע מפעילות שכזו בטרם הושלם הליך בחירת המשקיע החיצוני, על מנת שלא לפגוע בתהליך ולבצע פעולות שיתכן ולא היו מקובלות על בעל השליטה העתידי בחברה.

לצורך ניהול המכרז מונתה ועדת בחירה בראשות סמנכ"ל הלוגיסטיקה של חברת החשמל, צבי חרפק, וחבריה כוללים את המשנה למנהל רשות החברות הממשלתיות, מאיר שמרה, המשנה לממונה על התקציבים במשרד האוצר, ערן פולק, ומנהל אגף מערכות מידע ותקשוב בחברת החשמל, יוסי שנק. חברת היעוץ שלדור מלווה את המיזם בחודשים האחרונים, ובנק ההשקעות רוטשילד נבחר ללוות את תהליך איתור ובחירת המשקיע שירכוש את השליטה במיזם.

תגיות