אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקלט לתקופה קצרה בלבד: הכספיות פיגרו אחר תשואת המק"מ בשלוש שנים

מקלט לתקופה קצרה בלבד: הכספיות פיגרו אחר תשואת המק"מ בשלוש שנים

דירוג הקרנות של "כלכליסט" ומורנינגסטאר מסכם את 18 החודשים האחרונים: בעוד הקרנות המנייתיות הציגו תשואות שליליות גבוהות מ־10%, קרנות האג"ח הניבו תשואה חיובית, אך לא היכו את המדדים. שלוש קרנות של אלטשולר שחם מככבות בראש טבלת התשואות בקטגוריית האג"ח

11.10.2011, 07:43 | בועז בן נון

כמדי רבעון אנו מציגים כאן את דירוג "כלכליסט" ומורנינגסטאר לביצועי קרנות הנאמנות ב־18 החודשים האחרונים. במבט־על, תעשיית הקרנות מסכמת את הרבעון השלישי של השנה במגמה דומה לזו שנרשמה ברבעונים הקודמים - המשקיעים המשיכו לברוח מאפיקי ההשקעה הרווחיים במטרה לנסות לשמור על כספם, ולהמתין לימים טובים יותר.

במציאות שבה המילה "רווחים" הופכת לפחות שכיחה, היוו הקרנות הכספיות (שכבר מהוות כמעט רבע מהשוק) את המקום המרכזי להסתתר כדי לשמור על ערך הכסף. הקרנות הכספיות נהנו ברבעון האחרון מזרימה חיובית של 11.2 מיליארד שקל - 25% מסך הכספים שהן מנהלות. מעניין לציין שרוב הכסף (כ־8.5 מיליארד שקל) התרכז בקרב אותן קרנות מעטות שעדיין לא גובות דמי ניהול.

מצליחות בטווח הקצר

מתחילת השנה הצליחו הכספיות לשמור על תשואה ממוצעת שקרובה למדד הייחוס (מדד המק"מ - 2.07%), וכך גם לגבי התשואה ל־18 החודשים האחרונים (2.36%). עם זאת, בבחינת שלוש השנים האחרונות עולה תמונות מציאות שונה לגמרי: הקרנות השיגו 4% לעומת 7.5% שהניב המדד.

רוב רובו של הכסף שנספג בקרנות הכספיות דלף מקרנות האג"ח שאיבדו כרבע מהכסף שבניהולן. 121 הקרנות בקטגוריית אג"ח כללי עם חשיפה למניות נפרדו מניהולם של כ־6 מיליארד שקל (30%), ומ־47 הקרנות באג"ח שקלי הכוללות חשיפה למניות נפדו כ־2 מיליארד שקל.

אבל, כשמסתכלים על תשואות קרנות האג"ח, קשה שלא להסיק שהסיבה לפדיונות היתה פאניקה בלבד, שכן תשואות קרנות האג"ח עמדו לא רע בתנודתיות בשווקים. כך, לדוגמה, קרנות האג"ח השקליות במח"מ של יותר משנתיים השיגו תשואה ממוצעת של 3.5% מתחילת השנה ושל 4.9% ב־18 החודשים האחרונים. בנוסף להן, ישנן לא מעט דוגמאות נוספות שמעידות על כך שטוב היה אילו המשקיעים היו בררנים יותר במעבר לכספיות.

מסקנה מעניינת נוספת שעולה ברבעון האחרון מתייחסת לקרנות אג"ח חו"ל, המנהלות כיום 3 מיליארד שקל (עלייה של 10% לעומת הרבעון הקודם). רוב הקרנות בקבוצה הציגו תשואות נאות (3% בממוצע מתחילת השנה, 15% בשלוש שנים), ביניהן אלטשולר שחם אג"ח גלובלי ללא מניות, המובילה את הקטגוריה לתשואה לשלוש שנים (53%), הרבה מעבר לתשואת מדדי הייחוס.

בקרנות המנייתיות הרע במיעוטו היה לטוב ביותר. בקרב קרנות ת"א־25 בולטת מנורה מבטחים ת"א־25 בינארית־עמדה, שהוכיחה את עצמה בימים הקשים של תשעת החודשים האחרונים, כאשר איבדה מתחילת השנה "רק" 14.3% בעוד שמדד ת"א־25 איבד 18.8%.

פדיונות ותשואות שליליות

גם בשאר הקרנות המנייתיות לא נרשמה בשורה גדולה - כאשר התשואות הממוצעות שלהן נעו סביב מדדי הייחוס (את הקרנות שהצליחו להבריק, ולהכות הן את המדדים והן את המתחרות, תוכלו למצוא בדירוג המוצג כאן בהרחבה). כמו קרנות האג"ח, גם הקרנות המנייתיות סבלו ברבעון האחרון מירידה בשווי נכסיהן. מובילות הקטגוריה - קרנות ת"א־25, ת"א־100 ות"א כללי - איבדו ברבעון האחרון 27% משווי נכסיהן מ־6.46 מיליארד שקל ל־4.65 מיליארד שקל. מחצית מהסכום שהתאדה מיוחסת לפדיונות, והמחצית השנייה נובעת מהתשואות השליליות.

אומרים שהכי חשוך לפני עלות השחר, ובשווקים הפיננסיים חלוקות הדעות לגבי זמני זריחת השמש המיוחלת. עם זאת, צריך לזכור שניהול כספים הוא מלאכה ארוכת טווח. מערכת הכוכבים של מורנינגסטאר, שעל בסיסה בנוי הדירוג שמוצג כאן, משקפת נאמנה את התפיסה הכלכלית שבסיסה הוא "שנאת סיכון" ומדידת הביצועים לטווח ארוך של 18 ו־36 חודשים.

לביצועי קרנות האג"ח לחץ כאן

לביצועי הקרנות המנייתיות לחץ כאן

המתודולוגיה: כך ניתנו הציונים

דירוג "כלכליסט" ומורנינגסטאר בוחן קרנות המנהלות לפחות 10 מיליון שקל (נכון לסוף ינואר) וקיימות במתכונתן הנוכחית לפחות 18 חודשים, בשני טווחי זמן: 18 ו־36 חודשים.

כך נקבע הדירוג של כל קרן ב־18 החודשים האחרונים:

תשואה מתואמת סיכון (65%) - הניתוח מבוסס על תיאוריית התועלתיות שבבסיסה ההנחה כי משקיע "אוהב" תשואה, אך "שונא" סיכון, ומוכן לוותר על חלק מהתשואה תמורת הקטנת הסיכון. המתודה מתייחסת לתנודתיות בביצועי הקרן, תוך הדגשת התנהגותה בתקופות הקשות בשוק.

ממוצע חבטות (15%) - אחוז החודשים שבהם הושגה בקרן הנאמנות תשואה טובה יותר או שווה למדד הייחוס הרלבנטי בכל אחד מ־18 החודשים האחרונים.

ביצועים (15%) - תשואה מתחילת השנה.

דמי ניהול - (5%).

דירוג הכוכבים של מורנינגסטאר לתקופה של שלוש שנים מחושב על פי תשואה מתואמת סיכון לתקופה בהתאם לקטגוריה של הקרן. קרנות ששינו את מדיניותן במהלך התקופה האמורה לא ייכללו בדירוג. שיוך קרן לקטגוריה נעשה על ידי בחינת אחזקותיה בפועל, ולא לפי הצהרת מנהלי הקרנות. לצד תשואות הקרנות צוינו גם נתוני האפסייד והדאונסייד, שמראים כמה אחוז משוק עולה או יורד הצליחה הקרן "לתפוס". תשואת השוק או המדד מייצגת 100%.

 

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות