אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שאלות ותשובות: איך תשפיע התפטרות המתמחים על החולים? צילום: נמרוד גליקמן

שאלות ותשובות: איך תשפיע התפטרות המתמחים על החולים?

על רקע התוהו ובוהו הכללי בבתי החולים במרכז הארץ ובצפונה על רקע אי הגעתם של הרופאים המתמחים, מגיש "כלכליסט" את התשובות לשאלות הבוערות של הציבור

11.10.2011, 07:03 | מיקי פלד

תוהו ובוהו כללי שרר אתמול (ב') בבתי החולים במרכז הארץ ובצפונה, לאחר שכ־350 רופאים מתמחים לא הגיעו לבתי החולים תוך הפרת צו בית הדין הארצי לעבודה, שדרש מהם להמשיך לעבוד עד תום המשא ומתן. בעקבות זאת הוזעקו לבתי החולים הרופאים המומחים ממרפאות החוץ, לאחר שבמהלך הלילה מנהלי בתי החולים והמחלקות קיבלו התראה על התרחיש הצפוי. על רקע הלחץ במערכת הבריאות, מגיש "כלכליסט" את התשובות לשאלות הבוערות של הציבור.

 

יש לי תור לניתוח בקרוב. האם הוא יתקיים?

בתי החולים במרכז הארץ ובחיפה מספקים בעיקר שירותים המוגדרים כדחופים או כחצי־דחופים. עם אלו נמנים טיפולים מצילי חיים, לידות, ניתוחים דחופים, ניתוחים אונקולוגיים או המשך של רצף טיפולי כמו טיפולי דיאליזה, כימותרפיה וכדומה. כל שאר הטיפולים והבדיקות נדחים. מחלקות מסוימות, כמו עור ופנימיות, ממשיכות לעבוד באופן סדיר יחסית, משום שמהן התפטרה כמות קטנה יחסית של מתמחים. לפני הגעה לבית החולים, גם אם התור נקבע מראש, רצוי להתקשר למחלקה או לאחד ממוקדי החירום שמפרסם משרד הבריאות ולוודא אם יש טעם להגיע.

יש לי תור במרפאת חוץ בבית חולים. הוא יתקיים?

אם התור הוא במרפאת נשים, אורתופדיה, כירורגיה או ילדים, סביר להניח שלא יתקיים. במרפאות החוץ עובדים בעיקר רופאים מומחים, והם נאלצים עתה למלא את מקומם של המתמחים המתפטרים במחלקות אחרות.

יש לי תור בקופת חולים. האם יתקיים כרגיל?

כן, אם כי גם במקרה זה רצוי לוודא מראש. רופאי המשפחה אינם נקראים לבתי החולים למלא את מקומם של המתפטרים. רופאים שניוניים, כלומר רופאים מקצועיים, עשויים להיקרא לבתי החולים במקרה שהם מועסקים בהם. נכון להיום לא צפויות בעיות במרפאות הקופות.

חדר המצב של משרד הבריאות בירושלים, אתמול, צילום:  נועם מושקוביץ חדר המצב של משרד הבריאות בירושלים, אתמול | צילום: נועם מושקוביץ' חדר המצב של משרד הבריאות בירושלים, אתמול, צילום:  נועם מושקוביץ

 

האם שירותי חדרי מיון פועלים כרגיל?

כן. בתי החולים מרכזים את עיקר פעילותם כרגע בשירותים הדחופים, שחלקם הגדול ניתן בחדרי המיון. עם זאת, לא ברור כמה זמן יוכלו הרופאים המבוגרים להחליף את הצעירים, שהם הנושאים העיקריים בנטל התורנויות בשעות אחר הצהריים והלילה. כמו כן, חלק מהרופאים המומחים לא הועסק כבר שנים רבות בחדר מיון, ולכן כל טיפול עשוי לארוך זמן רב יותר, שכן הוא ידרוש ליווי צמוד של מנהל המחלקה.

מוקדי החירום הליליים של קופות החולים עובדים?

כן. מוקדי החירום עובדים, שכן ברובם מועסקים רופאים שאינם עובדים בבתי החולים ולכן אינם נדרשים למלא את מקום הרופאים המתפטרים. עם זאת, לא יזיק לוודא מול המוקד הטלפוני של קופת החולים.

האם שירותי האמבולנסים פועלים?

כן, מד"א פועל כרגיל, אך בבתי חולים מסוימים, בעיקר באזור חיפה, נוצר לחץ במחלקות שבהן יש מתפטרים רבים, כגון המחלקה הפסיכיאטרית, מחלקת הנשים והאורתופדיה. במקרים אלו, ניתנה הוראה של משרד הבריאות להעביר חולים אל בתי חולים אחרים באזור הצפון, כגון כרמל, בני ציון, נהריה וזיו בצפת.

אני מאושפזת בבית חולים, ההתפטרות תשפיע עליי?

אם לא מדובר במקרה הדורש בהכרח הישארות בבתי החולים, עשוי מנהל מחלקה לאשר שחרור מוקדם, כדי להקל על העומס. אפשרות אחרת היא שהטיפול ייעשה על ידי אחיות, כאשר הדבר ניתן מבחינה רפואית. בנוסף, ההמתנה לבדיקה ואבחנת תוצאותיה צפויות להתארך. כל זאת במחלקות שבהן יש עומס של מתפטרים: אורתופדיה, נשים, כירורגיה וילדים.

האם סטודנטים לרפואה יחליפו את המתמחים?

כן ולא. הסטודנטים לרפואה, הנמצאים לקראת סוף לימודיהם, ייתנו עזרה גדולה יותר לרופאים, אך הם אינם רשאים לטפל בחולים או לתת הוראות לאחיות לצורכי טיפול, שכן אין להם עדיין רישיון.

האם יודיעו לי על ביטול טיפול שנקבע מראש?

בית החולים אמור להתקשר, אך נוכח הלחץ הרב, אי אפשר לסמוך עליו שאכן יעשה זאת. אפשר, אם רוצים, לקבוע מועד חדש, אך צריך להביא בחשבון שחוסר הוודאות הקיים יקשה על בתי החולים לקבוע תורים או לממש אותם.

תגיות