אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משחקים בחיים שלנו צילום: אוראל כהן

משחקים בחיים שלנו

חוסר ההתערבות בזמן הופך את ראש הממשלה לאחראי העיקרי למופע האימים שאליו הידרדרה מערכת הבריאות. אבל ביום שאחרי גם הרופאים וגם מנהלי בתי החולים לא יישארו עם ידיים נקיות

11.10.2011, 07:03 | מיקי פלד

למחזה הכאוטי שמתחולל במערכת הרפואית בישראל שותפים כמה שחקני מפתח, ואף אחד מהם לא נקי מאחריות. מה שהחל אולי כקומדיה והתפתח לדרמה מורטת עצבים, עלול להסתיים בטרגדיה. במאבק הנוכחי, באמת מדובר בחיים ומוות.

1. ראש הממשלה

שלשום, אחרי שהממשלה אישרה את דו"ח טרכטנברג, חייך ראש הממשלה בנימין נתניהו חיוך גדול ואמר: "יש פה שינוי סדרי עדיפויות בתחום החינוך, הדיור ויוקר המחיה". את מערכת הבריאות לא הזכיר ראש הממשלה, אולי כי גם ועדת טרכטנברג הסתפקה בברכות הלקוחות מהרמת הכוסית של ראש השנה לתפקוד המערכת.

"אני אחראי לביטחון אזרחי ישראל", השיב אתמול נתניהו ובצדק לרמטכ"ל, שניסה להלך אימים על שרי הממשלה, כשרמז כי בוועדת החקירה של המלחמה הבאה ראש הממשלה יואשם בכך שקיצץ בתקציב הביטחון. זה נכון, נתניהו אחראי על הביטחון, אבל כנראה לא על מערכת הבריאות. וזאת מבלי להזכיר שרשמית הוא שר הבריאות של מדינת ישראל.

ראש הממשלה ושר הבריאות בנימין נתניהו. איפה הוא היה כל הזמן?, צילום: עומר מירון ראש הממשלה ושר הבריאות בנימין נתניהו. איפה הוא היה כל הזמן? | צילום: עומר מירון ראש הממשלה ושר הבריאות בנימין נתניהו. איפה הוא היה כל הזמן?, צילום: עומר מירון

אזרחי מדינת ישראל, המודאגים ממצבה הביטחוני, צריכים לשמוח מכך שנתניהו עוסק בנושא בצורה כל כך אינטנסיבית. אם אין ביטחון, אנשים יכולים למות, להיפצע או כל תרחיש נוראי אחר. אך תחום הבריאות כנראה שונה לדעתו של ראש הממשלה. אולי זה מפני שמחסור בביטחון עולה כסף ומחסור ברופאים חוסך כסף.

אף שבפועל העומד בראש משרד הבריאות הוא סגן השר יעקב ליצמן, אין ולא היתה לו שום יכולת אפקטיבית לשלוט במצב המשברי. ראשית משום שדיוני שכר נעשים בין איגודי עובדים למשרד האוצר, ושנית משום שליצמן הוא אדם רגיש. זאת ניתן היה לראות בדיונים האחרונים שבהם נפגע מיו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן ומהמתמחים כשלא תמכו בו כשהתעקש להוריד עבורם את מספר שעות התורנות שלהם. לכן כל מי שנותר בזירה והוא היחיד שיכול לשחק את תפקיד המבוגר האחראי הוא בנימין נתניהו.

אי שם באוגוסט, כאשר נתניהו עשה חזרות לקראת נאומו באו"ם, הגישו יותר מ־1,000 מתמחים את מכתבי ההתפטרות שלהם בתגובה על מה שהם ראו כחתימה על הסכם עבודה גרוע בין ההסתדרות הרפואית למשרד האוצר. אמנם, בזמן הזה עקב ראש הממשלה בעניין אחרי הנושא ודאג לקבל תדריכים מסודרים מאנשיו וממשרד הבריאות. מכל התסריטים שיכלו להתרחש, התממש הרע מכל. ועל אף שנתניהו לא רצה בכך - הוא נושא באחריות.

ראש הממשלה היה יכול להתערב מוקדם יותר, אם במישרין ואם בעקיפין. הוא היה יכול לומר לאוצר שאם פקידיו וראשיו לא יפתרו את הבעיה, הוא יראה זאת ככישלון גדול. באוצר לא חסרה יצירתיות וכאשר הם רוצים הם יכולים. אם נתניהו ראה שהמשא ומתן לא מתקדם - ואת זה אפשר היה לראות כבר בתחילת ספטמבר - הוא יכול היה לנהל את חדר המצב בעצמו, כפי שידע לעשות עם איום ההכרזה הפלסטינית באו"ם או כפי שהתפנה לקבל את ההחלטה המאוד חשובה שלו מחודש יוני, לפחות על פי הפרסומים, לעצור את הקמת רשות התקשורת.

נתניהו החליט להתערב במשבר במערכת הבריאות רק בשלב מאוחר, ומאוחר מדי. כשנפגש סופסוף עם נציגי המתמחים לפני כשבוע, כשמועד התפטרותם כבר היה ידוע זה זמן רב, אמר נתניהו כי הוא צריך עוד שבועיים כדי ללמוד את הנושא. אתמול הוא ביקש שוב שהות של שבועיים, ובשעות הערב ניסה להציע למתמחים הצעה שכבר דחו בעבר.

נתניהו איננו אהוד אולמרט - וזו לא מחמאה. למי שהיה אחד מראשי הממשלה הפחות אהודים בישראל היה יתרון גדול, כזה שהוא תנאי הכרחי בתפקיד הזה: הוא ידע לחתוך בזמן. גם אם זה בניגוד לדעת אנשי משרד האוצר, גם אם הצד השני לא מאושר. הוא ידע לקבל החלטה והלך איתה. נתניהו לא.

2. מנהלי בתי החולים והמתמחים

האמת היא, וכבר אפשר להגיד את זה, שהכל מתואם. ללא הקריצה מצד מנהלי בתי החולים או אפילו הדחיפה שנתנו במקרים הבוטים יותר, לרופאים - לא היו כל כך הרבה מתפטרים. הרופאים אינם רודפי בצע חלילה או משתכרים שכר גבוה מספיק רחמנא ליצלן, הם באמת רוצים את טובתה של מערכת הבריאות הציבורית. אך הדרך שבה בחרו לפעול אומרת דרשני.

כבר בינואר 2010 התראיין הממונה על השכר באוצר אילן לוין ל"כלכליסט" ואמר כי הוא לא ייכנע לוועד עם השאלטר הכי גדול. על עובדי חברת החשמל הוא אמר שהם "מנצלים את הכוח המונופוליסטי המרושע שלהם כדי להשיג הטבות שכר ולתקוע רפורמות", ואילו על הרופאים הוא לא העז לומר דבר. אף אחד לא רוצה להרגיז רופאים. למעשה, כאשר חושבים על זה לוגית, אין הבדל גדול בין האופן שבו הרופאים מנצלים את הכוח הארגוני שלהם לבין עובדי נמל אשדוד. אבל אלה אחראים על החיים שלנו, ואלה הרי סתם צ'חצ'חים.

זוהי כמובן זכותו של כל אחד להתמקח על תנאי שכרו וזכותו של כל אחד להתפטר כי שכרו נמוך מדי, אך עזיבת המחלקות (ואף מילה על הפרת צו בית משפט) משמעה הפקרת חולים. לא פחות, לא יותר.

בעוד שראש הממשלה, אנשי האוצר, סגן שר הבריאות והציבור הכללי לא מבינים את גודל המצוקה שבנטישת מחלקות בתי החולים במדינה, מנהלי בתי החולים והרופאים המוחים מבינים זאת היטב. הם שם, יום־יום שעות על גבי שעות. ראש הממשלה אמנם נושא באחריות המיניסטריאלית, אך הרופאים נושאים באחריות האישית.

אילן לוין, צילום:  מיקי אלון אילן לוין | צילום: מיקי אלון אילן לוין, צילום:  מיקי אלון

 

3. יו"ר ההסתדרות הרפואית ליאוניד אידלמן

 

יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן הוא אדם שמערכת הבריאות הציבורית יקרה לליבו. בזמן שכל אחד סביבו עושה הכל כדי לא לשאת באחריות לטרגדיה הזו, ד"ר ליאוניד אידלמן עמד בראש מאבק לא פשוט מול משרד האוצר להשגת תוספות שכר, תקנים ולא פחות חשוב מאלו גם את תשומת ליבה של הממשלה למערכת הרפואה הציבורית.

אבל ד"ר אידלמן נכשל. לכן רצוי שד"ר אידלמן יעשה מעשה אחד אחרון שיהווה דוגמה אישית - לקחת אחריות ולהתפטר.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
למה נותנים במה לכזאת כתבה?
הרופאים הם שיות תמימות שיצאו לאיאבק על טובת החולים הם בכלל לא בעניין של שכר. מצד שני ביבי אשם בכך שלא נכנע לתביעות השכר שלהם. מה זה הדיעות המטומטמות האלו. לך לסופר ואם יבקשו ממך 100 שח לכיכר לחם , שלם מייד בלי להתוכח כי אם לא תעשה את זה יאשימו אותך בתקשורת שאתה אשם בהרעבת הילדים שלך. היגיון של ברזל.
מאמר חצוף , אנרכיה  |  12.10.11
2.
מדינת בנימין
המתמחים מכבדים את ההסכם, ואת כל צווי בית המשפט (לא ברור לי איזה צו הכתב רומז שהם הפרו, ביהמ"ש דחה את התפטרותם פעמיים והדחייה האחרונה לא היתה בצו לכן זכותם לממש את ההתפטרות). ולפי כל עקרונות השוק החופשי זה בדיוק הצעד הצפוי כשחותמים על הסכם גרוע - אם ההסכם מחייב את כל העובדים, מי שלא מתאים לו ההסכם לא יהיה עובד. אם הרופאים האלה באמת מוכשרים יש להם מספיק דרישה בבתי"ח פרטיים ובביו-טק ואם לא הם יחזרו לעבודה עם הזנב בין הרגליים. ככה עובד משק קפיטליסטי חביבי, כמו שכותבים לנו לפני כל הפגנה של צדק חברתי: פה זה לא סטאלינגראד.
אמיר ארד  |  11.10.11
1.
התפטרות המתמחים
מדינת תל-אביב החליטה לפורר את המדינה. העניין היא לא מערכת הבריאות הציבורית וגם לא השכר העניין הוא ביבי. מדינת תל אביב החליטה ליצור אווירה שהכל רע ושחור במדינה כדי להפיל את השלטון ולהעלות את המשיחה התורנית של השמאל. אלה הרופאים לזכויות אדם שמוכנים לנסוע למקומות הכי נידחים בעולם כדי לטפל בחולים אבל לבאר שבע או אילת הם לא מוכנים להגיע. דפני ליף וחבריה הרופאים רוצים ליצור אנרכיה במדינה בסיוע מסיבי של התקשורת. הסכמים שנחתמו על ידי הגוף המייצג יש לכבד, אחרת ניצור מצב שכל דאלים גבר.
ציון , אילת  |  11.10.11