אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאהל לונדון: "בישראל יש יותר תחושה של חבר'ה, שכאן אין" צילום: בלומברג

מאהל לונדון: "בישראל יש יותר תחושה של חבר'ה, שכאן אין"

המפגינים מקתדרלת סנט פול תקעו יתד במקום, מתוך כוונה להישאר בו, בדומה למאהל רוטשילד. "דפני ליף" הלונדונית ל"כלכליסט": "המערכת גורמת לנו לחיות ולהתנהג בדרכים שגורמות לנו להמון אומללות, עוני ופחד".

16.10.2011, 21:56 | יואב בורנשטיין, לונדון

הכיכר שליד קתדרלת סנט פול בלונדון התמלאה בלילה שבין שבת לראשון בעשרות אוהלים. בקצה הכיכר העמידו שולחן שהפך למטבח, שורה של תאי שירותים כימיים ונקודת מידע. עשרות ניידות המשטרה שחנו שלשום על הכביש נעלמו והשוטרים הבודדים שנמצאים במקום עומדים בצדי הכיכר, ברגליים פסוקות ובידיים שלובות מאחורי הגב, מסתכלים על "האסיפה הכללית" שמקיימים המפגינים.

לדבריהם, המשטרה הבינה שלא תוכל לפנות אותם מהמקום אחרי שאנשי הקתדרלה הודיעו שהם תומכים בהם. הכומר של הכנסייה ג'יילס פרייז'ר יצא ודיבר אל המפגינים על מדרגות הקתדרלה. הוא אמר שהוא מרוצה שהם מקיימים את זכותם להפגנה לא אלימה. פרייז'ר אף ביקש מהשוטרים שיצרו חיץ בין המפגינים לכנסייה להניח להם ולעזוב את המקום.

המאהל בלונדון היום, צילום: רויטרס המאהל בלונדון היום | צילום: רויטרס המאהל בלונדון היום, צילום: רויטרס

במשטרה אמרו תחילה שהתנחלות בכיכר הכנסייה איננה חוקית אבל הודיעו מאוחר יותר שהם לא מתכוונים לפי שעה לפנות את האוהלים.

בין מאות האנשים שנשארו לישון במקום היו לא רק פעילי שמאל קיצוני. רבים מהם מעולם לא הלכו להפגנה בחייהם. "ככלל, אני לא הולך להפגנות כיוון שאני לא מצפה שאנשים בעלי סמכות או מי שמפיק תועלת מהמערכת ירצו לשנות אותה", אמר אל דיקסון, תושב לונדון. "ההפגנה הזו שונה. המטרה שלה היא להראות לעולם ולנו שאנחנו מאוחדים על ידי אהבה ועל ידי החיבור בינינו. אנחנו מאוחדים גם באמירה שהמערכת כפי שהיא בנויה עכשיו לא עובדת. הבאתי רק מספיק בגדים כדי שיהיה לי חם ולא ידעתי אם אני אשאר לישון בלילה", הוא מספר. "הלילה היה יותר טוב ממה שחשבתי וממה שהרבה אנשים חשבו. לא היה לי שק שינה אבל היה לי מזל כי ישנתי באוהל על מזרן מתנפח. היה קר, מאוד קר, אבל זה בסדר".

למה הגעת לכאן?

"אני פה כיוון שאני מאמין שאנחנו לא חייבים לחיות כפי שאנחנו חיים. המערכת גורמת לנו לחיות ולהתנהג בדרכים שגורמות לנו להמון אומללות, עוני ופחד".

על הרחבה שליד הכנסייה כמה צעירים משחקים כדורגל. רוב האנשים יושבים ליד המדרגות ומקשיבים לאדם שמדבר במגפון. בחורה בלונדינית מסתכלת מהצד על התרחשות העניינים עם חיוך מאוזן לאוזן. היא מציגה את עצמה בתור קאי וארגלה (26), במקור מגרמניה, והיא הדפני ליף הלונדונית.

"אני יצרתי את העמוד בפייסבוק", היא מספרת ל"כלכליסט", "ומאז הכל קרה כל כך מהר. ראיתי את ההפגנות בוול סטריט והתעניינתי מאוד במה שקורה במצרים, בתוניסיה ובספרד. אני זוכרת שכל כך התרגשתי מ־200 הלייקים הראשונים. ותראה מה קרה פה אתמול, הגיעו יותר מ־5,000 איש ועכשיו נמצאים פה כמה מאות שמדברים על אלטרנטיבות דמוקרטיות חדשות. זה מדהים".

איך הגעתם דווקא לפה בתאריך הזה?

"הכל קרה באופן דמוקרטי לחלוטין. היתה הסכמה רחבה על 15 באוקטובר כיוון שזה יום פעולה עולמי. ואנשים שאלו אותי: 'אני יכול לעזור באיזושהי דרך?' ואמרתי: 'בטח, בואו ניפגש ונעשה את זה'". בשלב הזה מתפרץ מישהו לשיחה ושואל אם חתמנו על שלט התודה שהכינו לקתדרלה, שאפשרה להם להישאר בכיכר. קאי ממשיכה: "כמובן שכשיצרתי את העמוד לא ידעתי שזה הולך לקרות. אבל הרבה אנשים חיכו לזה. קיבלנו הרבה תמיכה מכל כך הרבה אנשים. מהיום הראשון כולם רצו לעזור לנו".

ג'יימס סביט, יוצר סרטים שגדל בקנדה להורים יהודים־בריטים, מתכנן להקים בימים הקרובים סוכות במקום, בשיתוף הקהילה היהודית של לונדון. "המבנה של הסוכה בעצמו יהיה תוספת שימושית וטובה לכאן. בתור ילד ישנתי בסוכה", הוא מספר בשילוב של אנגלית ועברית. ג'יימס חזר לפני חודשיים מישראל, שם צילם סרט על המחאה החברתית.

לדברי ג'יימס, בימים אלה הוא מסתכל על הצילומים של ההפגנות מהארץ ומזהה דמיון בין המחאה בשני המקומות: "הנושאים הסוציו־אקונומיים דומים לישראל והמצב הכלכלי שונה במקצת. בישראל יש יותר תחושה של חבר'ה, שכאן אין" הוא מציין. "רק תקשיב למבטאים של אנשים שנמצאים פה מכל העולם".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
ורק אני יושב כאן וחושב- שיש לי סימפטיה למפגינים, אבל אם אנשים עושים משהו לא חוקי
איך זה שהמשטרה לא מטפלת בהם? אם אני עובר על החוק למען 'מטרה נעלה' או כי אני חושב שהחוק לא צודק- מהר מאוד אמצא את עצמימבלה לילה עם אנשים שיתעניינו באחוריי. אגב, שיחררו כבר את כל מי שעצרו בהפגנות על ההתנתקות? אני זוכר שהחזיקו איזה כמה אנשים הרבה מאוד זמן...
17.10.11
6.
כל דור והמחאה שלו.
אך לאחר המחאה, אותו הדור חוזר על אותן טעויות ועוולות שנגדם הוא מחה. אחדים מהמשתתפים במחאה, במהלך השנים יגיעו לתפקידי מפתח. הם יתנהגו בהתאם לכללים כמצופה מהם, בניגוד לעקרונות שלמענם יצאו למחאה. אחדים מהמוחים יפתחו עסקים גדולים בעתיד, בכול הזדמנות ינסו למקסם רווחים על ידי ניצול עובדים וע"י הפקעת מחירים. לכן, מעולם לא יתקיים צדק חברתי, ולעולם בכל דור ודור, יהיו מחאות לדרישת צדק חברתי.
17.10.11
לכל התגובות