אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתים לחיות צילום: יואב גלאי

מתים לחיות

5 שנות חטיפתו של גלעד שליט עשו רע לכלכלה בעזה. תושבי הרצועה רק רוצים לחזור לנורמליות

17.10.2011, 08:59 | דני רובינשטיין

בתוך מבול הפרשנויות על עסקת שליט שפורסמו בתקשורת הערבית, היה אפשר למצוא את הקטע הבא: "סוף סוף נוצרה עכשיו הזדמנות לכך שכלכלת עזה תעלה על פני הקרקע; ייפסקו ההברחות, ועזה תעבור לכלכלה חוקית שתאפשר חיים נורמליים עם תקווה". הדובר: עדנאן אבו חוסנה, מבכירי ארגון הסעד של האו"ם בעזה. אבו חוסנה ביקש מישראל לבחון מחדש את מדיניות המצור שהוטל על עזה עם חטיפתו של שליט. לדעתו, נפתח עכשיו חלון הזדמנויות לפעילות ישראלית למען רווחה בעזה שתקרב הסדר שלום.

נזקים במיליארדים, אבטלה של יותר מ־40%

פרשנים פלסטינים עשו בימים האחרונים מאזנים של רווח והפסד שנגרמו מפרשת שליט. מתברר שההפסדים הפלסטיניים היו אדירים, ראשית בחיי אדם. לפי העיתון "אל־קודס" ממזרח ירושלים, מאז שנחטף שליט נהרגו 1,400 מתושבי עזה בפעולות הצבאיות של ישראל בעזה.

הנזקים הכלכליים היו עצומים: האומדנים הפלסטיניים הם בסדרי גודל של מיליארדי דולרים בכל אחת מחמש השנים האחרונות. כלכלת עזה נהרסה לחלוטין - לא היה כמעט ייצור ולא היה יצוא, רשתות המים, הביוב והכבישים ניזוקו מאוד, מאות בתים נהרסו במבצע עופרת יצוקה, רמת החיים בעזה ירדה לשפל חסר תקדים והאבטלה הגיעה בשנות השיא של המצור ליותר מ־%40.

ההתנגדות לאסד עלתה בהפסקת הסיוע מאיראן

"שילמנו מחיר נורא על שחרור האסירים בעסקת שליט", אמרו ביום שישי כמה מדוברי הרשות ברמאללה, שביקשו להפחית מערכו של מה שנראה כהישג פוליטי גדול של החמאס. הרי הרשות של מחמוד עבאס לא הצליחה לשחרר אף אחד מהאסירים שיש להם דם על הידיים בדרכי שלום, והנה החמאס עשה זאת.

על פי דוברי חמאס בעזה, הם מקווים עכשיו להגשמת הסכם הפיוס עם הרשות ברמאללה ולהסדר עם ישראל שיאפשר הסרה מלאה של המצור. מתברר שחמאס, שזכה בפופולריות כתוצאה מהעסקה, מתקשה לשלוט בעזה. איראן הפסיקה להעביר סיוע לממשלת חמאס מפני שאישים מרכזיים בתנועת חמאס מגלים אהדה למתנגדי המשטר בסוריה. על רקע זה מבקשים גם חאלד משעל וחבריו לעזוב את המפקדה שהקימו בדמשק, ומנסים למצוא מרכז חלופי במצרים או במפרץ.

ההכנסה היחידה כמעט של ממשלת חמאס המאפשרת תשלום חלקי של משכורות, היא מהמסים שגובה חמאס מהברחת הסחורות במנהרות ובמיוחד מהדלק שנקנה בזול במצרים ונמכר ברווח גדול בעזה. במעבר רפיח לא עוברות סחורות, ובקושי עוברים אנשים. "כלכלת חמשת הימים", כך מכנים בעזה את הכלכלה של חמאס. הסיבה: בחמשת הימים הראשונים של כל חודש מוציאים תושבי עזה את כל המשכורות שקיבלו בראשית החודש מהרשות ברמאללה או מארגוני הסעד הבינלאומיים. אחרי חמש שנים אומרים בעזה: די. אי אפשר לחיות ככה. לא תהיה הזדמנות טובה מזו שנוצרה עכשיו כדי להחזיר משהו מהנורמליות לחיי היומיום ברצועה.

תגיות