אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרץ של אופטימיות

פרץ של אופטימיות

שווקי העולם בחרו להתמקד בפתרונות ולהאמין בסיכויים להצלחתם. התוצאה: הזדמנות

17.10.2011, 13:45 | גדעון בן נון

השבוע שחלף הביא התעוררות והתאוששות מרשימה בשווקים הפיננסיים. לאחר תקופה שחורה ממושכת, שבה המחירים צנחו ובמקביל הדולר התחזק, השווקים עברו לעלייה חדה והדולר שב ונחלש.

בתקופה האחרונה, מנגנון התנועה של המטבע האמריקאי תואם במידה רבה את האופטימיות בשווקים הפיננסיים. לפי מנגנון זה, הכיוון במרבית המטבעות מושפע כך שככל שהשווקים פאסימיים, כך נוצרת התחזקות של הדולר במקביל להיחלשות של מרבית המטבעות האחרים. ככל שהשווקים אופטימיים, אז השווקים מוכנים לעזוב את 'חוף המבטחים' של הדולר ולשוב למטבעות האחרים. בין 'האחרים' ניתן לראות את היורו, הדולר האוסטרלי, הכתר הנורבגי ומטבעות נוספים שהיו מבוקשים לאחרונה, אך נפלו ביחס לדולר עקב המשבר בשווקים בכ-10% בממוצע. בשבוע האחרון מטבעות אלו עלו ומחקו כמחצית מהירידה בערכם.

גם שוקי המניות והסחורות עשו מהלך מרשים של תיקון, עם עלייה במניות הפיננסים ובמחירי הסחורות. לאחר נפילה של כ-30% מתחילת המגמה השלילית באפריל, מחירי הסחורות עלו בכ-15% בתוך זמן קצר.

פרץ האופטימיות הזה מהווה הזדמנות טובה לעשות מהלך ולהמשיך לבצר את תיקי ההשקעות, לגדר אחזקות מטבעיות ולצמצם סיכונים פיננסיים בכלל.

הפאניקה התחלפה באופוריה

התיקון החד בערכם של המטבעות, המניות והסחורות תואם כמובן את המתרחש בשווקים. אלו בחרו לקבל את התוכנית החדשה של הנציבות האירופית ולהאמין כי היא הפתרון שיצליח להביא לסיום משבר החוב באירופה. למעשה, מדובר בהתגייסות של גורמים רבים, בהם קרן המטבע, ארה"ב ובריטניה, המאוחדות על ידי החשש שהמשבר יגלוש אליהן.

ההתגייסות הזו דורשת פתרונות נחושים יותר, כאלה אשר נוצרים בדרך כלל כאשר קובעי המדיניות מוצאים עצמם עם הגב אל הקיר. המשבר הנוכחי באירופה משחית כל חלקה טובה באמון ההדדי במערכות הבנקאיות וביציבות הפיננסית כולה. זהו מצב מסוכן, המביא את כל המשפיעים בעולם לפעול יחד.

ההתגייסות יצרה אופוריה כה רחבה עד שהורדת הדירוג של ספרד נשכחה, בדומה להתעלמות השווקים מהורדת הדירוג של איטליה שבוע קודם לכן. כרגע האופטימיות מובילה והשווקים מבקשים להתבונן קדימה אל הפתרונות, לא לעסוק בבעיות. התנהגות זו של השווקים היא אופיינית. לאחר נפילות חדות ומטרידות מאוד במניות רבות ובראשן מניות הפיננסיים, במחירי סחורות ובשעריהם של מטבעות רבים, הפאניקה מתחלפת באופוריה.

האופוריה = הזדמנות

אבל האופוריה אינה שינוי במציאות. היא רק הדרך בה השווקים מגיבים לשינוי חיובי במצב. לאחר תקופה שלילית ביותר, קיים צורך בהתייחסות חיובית יותר למהלך העניינים. בפועל, דבר לא השתנה ויש עדיין חובות רבים אשר לא ניתן לפרוע.

הפירעון של חובות אלו יכול להיות ממומן בעיקר על ידי מקור אחד: יצירת ערך באמצעות צמיחה כלכלית. גם אם יש די הון בעולם, לא ניתן יהיה להקצות אותו כדי לכבות את השריפות הכלכליות, קרי, לפרוע את החובות. לכן, גם אם הולך ונוצר לנגד עיננו מהלך חיובי של השווקים, מהלך אשר יכול להמשך מספר שבועות או אף חדשים, עדיין יש להתמקד בבעיות האמיתיות ולעקוב אחריהן.

עקב ניגודי האינטרסים הרבים, קיים ספק אמיתי בכך שהתוכניות תרקומנה עור וגידים ותהפכנה לפתרון ממשי וארוך טווח. האופוריה של השווקים היא אמנם רוח גבית לקובעי המדיניות והיא מסייעת לקבלת ההחלטות בכיוון הרצוי, אך בפועל, באופן מציאותי, הסיכוי לפתרון עדיין נותר נמוך. גם אם התוכניות תאושרנה, יש עדיין דרך ארוכה והסיכונים - רבים. כך יוצא שאופוריה בשווקים יוצרת הזדמנויות רבות.

אילו הזדמנויות? הדולר הנמוך שנוצר, מהווה הזדמנות רכישה בעתיד הקרוב עבור היבואנים. היורו הגבוה מהווה הזדמנות מכירה עבור היצואנים. מחירי המניות שעלו, יוצרים הזדמנות לצמצם סיכונים בתיקי השקעות בטווח הקצר. כל אחד לפי כיוונו והאינטרס שלו, יכול לנצל את האופוריה האחרונה כדי לצמצם סיכונים או לייצר ערך והכל על ידי פעולה כנגד המגמה.

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

תגיות