אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האג"ח של השכן ירוקות יותר צילום: אילן ספירא

האג"ח של השכן ירוקות יותר

בזמן שקרנות הנאמנות אג"ח כללי בישראל רשמו תשואה שלילית של 1% ב־2011, הקרנות שמשקיעות באג"ח בחו"ל הניבו למשקיעים תשואה של 3%. בלטה בקטגוריה: אלטשולר שחם אג"ח גלובלי, שרשמה תשואה של 53% בשלוש השנים האחרונות

18.10.2011, 06:53 | בועז בן־נון וגיל אליאסי

"עוברת עליי שנה גרועה", כך החל ביל גרוס, המנהל האגדי של קרן האג"ח טוטאל ריטרן של חברת ההשקעות פימקו, את התנצלותו בשבוע שעבר על הביצועים החלשים של קרן האג"ח הגדולה בעולם, המנהלת 242 מיליארד דולר. גרוס, המכונה "מלך האג"ח", הימר נגד אג"ח ממשלתיות של ארצות הברית, שהתבררו כאחד הנכסים בעלי הביצועים הטובים ביותר של 2011.

גרוס יכול היה להתייעץ עם כמה ממנהלי הקרנות הישראלים שמנהלים קרנות אג"ח חו"ל. קטגוריה זו, שבה 18 קרנות שמנהלות "רק" 2 מיליארד שקל, הניבה בשלוש השנים האחרונות תשואה של 25.9% - יותר מכל קטגוריית אג"ח אחרת בישראל. קטגוריית אג"ח מדינה, למשל, שבה 33 קרנות שמנהלות 4.5 מיליארד שקל, הניבה תשואה של 16.3%, ואילו 27 הקרנות בקטגוריה אג"ח שקלי ללא חשיפה למניות הניבו בממוצע 15% באותו פרק זמן.

לפיכך, קרנות המתמחות בהשקעה באג"ח בחו"ל מסתמנות כאלטרנטיבה ראויה להשקעה באג"ח בישראל. עם זאת, בטרם השקעה בהן, חשוב לציין כי הקרנות בקטגוריה מושפעות מאוד מסגנון הניהול של כל מנהל קרן. יש קרנות שמחכות שהשווקים יתייצבו ומשקיעות במדינות יציבות כמו ארה"ב וגרמניה, יש שבוחרות מקומות בטוחים באירופה (שבדיה או פולין) ויש שמעדיפות ללקט כדי להוציא את המקסימום מהשווקים התנודתיים.

עדיין מאמינים בבנקים

דוגמה לקרן הנוטלת סיכונים היא אלטשולר שחם אג"ח גלובלי ללא מניות (!), שמנהלת כ־377 מיליון שקל ורשמה תשואה של 7.2% מתחילת השנה, ו־53% בשלוש השנים האחרונות - כפול מהממוצע הקבוצתי ופי יותר משלושה ממדד הייחוס. המשקיע שרוכש את הקרן נהנה גם מדמי ניהול קטנים באופן יחסי, של 1.2%.

"כ־27% מכספי הקרן מושקעים במדינות עם מטבעות שאנחנו מאמינים בהם", אומר דני ירדני, מנהל השקעות בכיר באלטשולר שחם. מדובר באג"ח מדינות מצפון אמריקה ושווקים מתעוררים - ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, סין וברזיל - עם אחזקות שנעות בין 5% ל־10% בכל מדינה. כ־60% מהכסף מושקעים באג"ח קונצרניות של חברות גדולות מכל העולם עם נוכחות חזקה בשווקים הבינלאומיים, בכללם השווקים המתעוררים.

האג"ח הקונצרניות של הקרן מפוזרות בין הסקטורים השונים ובעיקר השוק הבנקאי, שוק הרכב, שוק התקשורת ושוק הבריאות. את ישראל מייצגות (כ־3%) האג"ח של חברת החשמל וגזית גלוב. "תהליך הבחירה מחולק לשניים", מסביר ירדני. "אנחנו בוחרים חברות חזקות שקודם כל מובטח שיחזירו את החוב, ובנוסף אנחנו רוכשים חברות שהאג"ח שלהן נסחרות בדולרים או ביורו - מה שמבטיח סחירות גבוהה".

באלטשולר שחם מחזיקים בדעה שלפיה "יש בנקים שהם גדולים מדי בכדי ליפול" - ולכן הקרן משקיעה כ־10% במורגן סטנלי, סיטיגרופ, בר סטרנס וברקלי קפיטלס. מבט על הפורטפוליו של הקרן בסוף 2009 מראה שגם בימים הסמוכים יותר לפשיטת הרגל של ליהמן ברדרס השקיעו מנהלי הקרן את כספי המשקיעים במגזר הבנקאות האמריקאית, למרות אי־הוודאות ששררה אז. השקעה בבנקים במינון דומה נצפתה גם ב־2010. "הממשל האמריקאי למד לקח, והוא לא ייתן לבנקים הגדולים ליפול", קובע ירדני.

הקרן זכתה לדירוג של חמישה כוכבים על פי מורנינגסטאר, והסיכון שלה הוא גבוה. לפי ביצועי העבר של הקרן, כשהשוק בירידות, היא יורדת פחות מהשוק, אבל כשהשוק חווה ימים יפים, היא עולה יותר ממדד הייחוס - Citi World Government Bond International. מבדיקתנו עולה כי הקרן לוקחת סיכונים, אך דואגת לפיזור רחב של השקעותיה ומצליחה לנהלן בהצלחה לאורך זמן.

בקרן פסגות אג"ח מדינות גלובלי הדברים פשוטים הרבה יותר: 95% מהכסף מושקעים בדירוגי AAA עם מח"מ קצר ומחולקים בין אג"ח של ארה"ב (60%) וגרמניה (34%). אילן רוקח, מנהל הקרן, מזכיר כי "נכון לעכשיו, רק S&P הורידה את הדירוג של ארה"ב". רוקח מוסיף כי "הקרן נהגה להשקיע בעבר במטבעות, אולם בגלל הריביות הנמוכות ששוררות ברובם, כרגע אנחנו לא שם".

אף שהקרן, שמנהלת כ־139 מיליון שקל, נראית פחות מסוכנתלמראית עין בגלל ההשקעה באג"ח מדינות, נתוני 18 החודשים האחרונים מראים שלעומת מדד הייחוס, הקרן רגישה לירידות בשוק דובי, ואכן תשואת הקרן ב־18 החודשים האחרונים עמדה על 0.27% - נמוך בהרבה ממדד הייחוס (4.85%). כשבוחנים אותה בתקופות אחרות, התמונה ורודה יותר - היא השיגה 5% מתחילת השנה ו־21.7% בשלוש השנים האחרונות, ומורנינגסטאר מדרגת אותה בדירוג של ארבעה כוכבים.

להבדיל מהקרן של אלטשולר שחם, הקרן של פסגות אינה דוגלת בפיזור רחב של השקעותיה - שבע אחזקות במספר - ונראה כי לשתי המדינות, ארה"ב וגרמניה, השפעה מכרעת על תיק ההשקעות שלה.

יציבות בתקופת ירידות

קרן נוספת המאמינה באג"ח מדינות היא כלל אג"ח גלובלית, שלמרות גודלה הקטן יחסית (21 מיליון שקל), השיגה תשואה של 17.3% בשלוש השנים האחרונות. בדומה לפסגות, הקרן של כלל משקיעה רק במדינות, אבל בפיזור גיאוגרפי שונה: כ־15% מכספה מושקעים באג"ח אוסטרליה לטווח קצר, וחלק הארי, כ־70%, מושקע באג"ח של כלכלות אירופיות שאינן נמנות עם "הגרעין הקשה" של היבשת הבעייתית - 25% באג"ח שבדיה שמגיעות לפירעון באוגוסט 2012, 22% מכספה מושקעים באג"ח פולין שנפרעות בעוד ארבע שנים כמו גם 5% באג"ח פולניות עם מח"מ ארוך, ובנוסף 15% באג"ח צרפת עם מח"מ ארוך, שלאג"ח שלה תשואות ממוצעות של 6% - רחוק מספיק משיעור הריביות הנוכחיות.

נראה כי מנהלי הקרן מאמינים כי "סוס מנצח לא מחליפים" - בסוף 2009 הציגה הקרן פורטפוליו כמעט זהה, שכלל את האג"ח של אותן מדינות למעט צרפת שהתווספה מאוחר יותר. זוהי היתה גם התמונה בסוף 2010, למעט אחזקה של 3% באג"ח ארוכות טווח של ספרד, אך הקרן השכילה להיפטר מהן בעקבות הורדות הדירוג של המדינה.

ההרכב הזה אולי לא מספק את התשואות הטובות ביותר, אך הוא מאפשר למשקיעים לישון בשקט - הקרן כמעט חסינה בירידות. עם זאת, לפי ניסיון העבר, כשהשווקים יעלו שוב, היא לא צפויה להכות את המדדים. סגנון ניהול פסיבי שכזה עזר לקרן להתברג לרביעייה הפותחת בביצועים מתחילת השנה, ולעשירייה הפותחת בשנה וחצי האחרונות.

השורה התחתונה: קרנות המשקיעות באג"ח בחו"ל מהוות אלטרנטיבה לקרנות המשקיעות באג"ח מקומיות. הקרן המסוכנת יחסית של אלטשולר הציגה תשואה של 53% בשלוש שנים, ואילו לשונאי סיכון עדיפה כלל אג"ח גלובלית שהפגינה יציבות.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות