אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האופטימיות באירופה הזניקה את הסחורות צילום: סיון פרג'

האופטימיות באירופה הזניקה את הסחורות

ביקושים באסיה ומזג אוויר קר צפויים לדחוף את מחירי הסויה והגז הטבעי מעלה, ואילו הבורסה בהונג קונג תשיק מסחר בחוזים על הזהב ביואן

18.10.2011, 06:53 | אורי בירמן

שוק הסחורות ממשיך להגיב לנתוני המאקרו החיוביים ברובם, ומדד ה־CRB רשם עליות שערים של 4.5% בשבוע האחרון - העלייה השבועית החדה ביותר בעשרת החודשים האחרונים.

בלטו בעליות: הסוכר שזינק ב־11%, רכז התפוזים שהתייקר ב־10.2% והסויה שעלה ב־9.3%. סקטור האנרגיה במדד ה־CRB עלה בעד 7%, והנפט רשם עלייה של 4.6%. גם הורדת הדירוג של ספרד על ידי חברת S&P לא הצליחה לקלקל את החגיגה - המשקיעים שאבו אופטימיות מהצעדים שנקטו מנהיגי אירופה לחיזוק הבנקים ומהאפשרות שהכלכלה תצלח את המשבר הנוכחי.

הרבה פיות להאכיל

בפעם הראשונה זה שנתיים מדד מחירי המזון העולמי שמפרסם האו"ם רשם ירידה במשך שלושה חודשים רצופים. הירידה תשפיע כנראה על מדד המחירים לצרכן בסין, שעשוי להתמתן, לאחר שהכלכלה הסינית רשמה לאחרונה רמות אינפלציה של 6.5%.

עם זאת, נראה כי זו ירידה לצורך עלייה: הנתון המעניין בדו"ח האו"ם הוא שעד 2050 על העולם להצליח להגדיל את תפוקת המזון ב־70%, כדי להדביק את קצב גידול האוכלוסייה העולמית, שצפויה לעלות מ־6.9 מיליארד ל־9.2 מיליארד נפש.

זהב בסינית

הבורסה לזהב וכסף בהונג קונג הודיעה אתמול כי היא משיקה לראשונה מסחר בחוזים על הזהב שישקפו את מחיר הסחורה ביואן סיני. מדובר בצעד נוסף שנועד לקדם את הונג קונג, מרכז הסחר בזהב השלישי בגודלו בעולם, כמוקד מסחר במטבע הסיני (למרות שהמטבע המקומי בהונג קונג הוא הדולר ההונג קונגי).

הונג קונג כבר השיקה מסחר בחוזים על הזהב בדולרים במאי האחרון, מה שאמור להצביע על ביקוש קיים מצד המשקיעים סיניים לסחורה.

המהלך הוא חלק מדחיפה שמנסה הממשל הסיני להעניק ליואן, במטרה להעניק לו תפקיד משמעותי יותר בסחר הבינלאומי, ולהחליש את המטבע האמריקאי. "מדובר בצעד משמעותי בדרך להפיכתו של היואן למטבע בינלאומי", אמר האייווד צ'ונג, נשיא הבורסה.

התיאבון הסיני גדל

מחיר הסויה שבר בשבוע החולף שיא חדש, כשהציג את העלייה השבועית החדה ביותר ב־12 השנים האחרונות. מסתבר שהתיאבון הסיני עולה על כל הציפיות - כך לפי דו"ח שפרסם משרד החקלאות האמריקאי. לפי נתוני הדו"ח, יצוא הסחורות החקלאיות מארה"ב עלה בחדות, כאשר הרוכשת הגדולה היא הענקית מהמזרח.

מחירי המזון בשוק הסיני עלו ב־13% בשנה וגררו אחריהם לחצים אינפלציוניים. כדי להקל את הלחצים הללו החל הממשל הסיני לרכוש מזון כדי למכור אותו בשוק המקומי במחיר נמוך. כך יצא שסין היא מנוע הביקושים מאחורי סחורות ובהן התירס, החיטה והסויה.

מה שגרם למחיר הסויה לרשום עלייה חדה יותר משאר הסחורות החקלאיות בשבוע החולף הוא דו"ח נוסף של משרד החקלאות האמריקאי, שהצביע על ירידה צפויה של 8.1% ביבול הסויה. ירידה זו צפויה לגרום לשפל במלאי לשימוש, שיירד מרמה של 6.6% השנה ל־5.1% ב־2012. ירידה זו בהיצע יחד והעלייה בביקושים מסין צפויות להמשיך ולייקר את הסויה. 

 

לה נינייה תדחוף הביקושים

 

החוזים על הגז הטבעי עלו השבוע בניו יורק ב־3.7% - העלייה השבועית הראשונה זה שמונה שבועות. בעוד שבישראל מזג האוויר שמשי, במרכז ובדרום ארצות הברית צפוי מזג אוויר קר מהרגיל עד סוף השבוע, שצפוי להתפשט לחוף המזרחי בשבוע שלאחריו.

כך, לדוגמה, מזג האוויר בשיקגו צפוי לרדת ל־4 מעלות צלסיוס - 6 מעלות פחות מהטמפרטורה הרגילה לעונה, ובהתאמה צפוי הביקוש לחימום לעלות לרמה הגבוהה ב־46% מזו הרגילה לתקופה. 52% מבתי האב בארה"ב עושים שימוש בגז טבעי לחימום הבית, ועל כן מחירו עולה בתקופות של קור.

מחירי הגז מתחילים לעלות בדרך כלל באמצע אוקטובר, אז מתקרר מזג האוויר. עד עתה היה הגז הטבעי בין הסחורות שפיגרו אחרי מדד הסחורות, אך התופעה האקלימית "לה נינייה" ("הילדה" בספרדית) עשויה לשנות את התמונה.

התופעה, שבבסיסה התקררות מי האוקיינוס ב־3 עד 5 מעלות לעומת הנורמה, חוזרת השנה לאוקיינוס השקט, וצפויה לגרום לשנה נוספת של בצורת בטקסס, אך גם לסערות וגשמים בחוף המזרחי של ארה"ב.

 

מרווחי הנפט מעמיקים

 

מחיר הנפט עלה בשבוע החולף לרמה הגבוהה ביותר זה שלושה שבועות. ברקע - מפגש שרי ה־G20 שהחלו בדיונים על פתרונות למשבר האירופי, עד כדי הגדלת קרן המטבע הבינלאומית.

אם מנתחים את שוק הנפט, מגלים כי מחיר הנפט הטקסני עלה אמנם ב־4.6% השבוע, אך מחיר הנפט מסוג ברנט זינק ב־8.3%, ובכך הרחיב את הפער בינו לבין הנפט הטקסני לשיא של 27.9 דולר.

מרבית החזאים בשוק מעריכים כי פער זה אינו בר־קיימא וכי הוא צפוי להיסגר, שכן עלויות ההובלה נמוכות הרבה יותר מהפער הקיים. נראה כי העובדה שהברנט משמש כמדד ייחוס לכ־70% מהעסקאות בעולם, הופכת אותו לרלבנטי יותר.

עדות לעליית חשיבותו קיבלנו עם ההודעה שלפיה מדד הסחורות של UBS ודאו ג'ונס יכלול לראשונה את הנפט מסוג ברנט. משקלו של האחרון יעמוד על 5.3% מהמדד והוא יבוא על חשבון הנפט הטקסני, שמשקלו במדד ירד מ־14.7% ל־9.7%. לאור כל אלו, כדאי להתחיל ולהתמקד בנפט מסוג ברנט על חשבון הנפט הטקסני.

 

הכותב הוא מנהל דסק גלובלי בכלל פיננסים

תגיות