אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנחת רווחה באי.די.בי: רווח של 600 מיליון שקל לכור מעסקת מכתשים צילום: סיון פרג'

אנחת רווחה באי.די.בי: רווח של 600 מיליון שקל לכור מעסקת מכתשים

כימצ'יינה שילמה 2.4 מיליארד דולר עבור מכתשים, והפכה לבעלת השליטה בה. מנהלי מכתשים יממשו אופציות בשווי 73 מיליון שקל: המנכ"ל ויגודמן יקבל 16 מיליון שקל, ואילו קודמו בתפקיד, אברהם ביגר, יקבל 6.8 מיליון שקל

18.10.2011, 06:53 | גולן חזני

ההשתלטות של ענקית הכימיה הסינית כימצ'יינה על חברת האגרוכימיה הישראלית מכתשים אגןיצא אתמול לדרך. החברה הסינית העבירה לכלל בעלי המניות של כור סכום של כ־2.4 מיליארד דולר ובכך סגרה את העסקה לאחר משא ומתן שנמשך במשך כשנה. בעלי המניות מקרב הציבור קיבלו במסגרת העסקה 1.27 מיליארד דולר עבור 53% ממניות מכתשים ואילו בעלת השליטה הקודמת כור קיבלה כ־1.13 מיליארד דולר, שכוללים הלוואה של 960 מיליון דולר ועוד כ־170 מיליון דולר עבור רכישת 7% ממניות מכתשים שהחזיקה כור.

בעקבות השלמת העסקה נותרה כור עם 40% ממניות מכתשים שמשועבדות כנגד ההלוואה שקיבלה מהסינים. זוהי העסקה הגדולה ביותר בין חברה ישראלית לחברה זרה מאז מכירת ישקר לוורן באפט ולאחר השלמתה, נמחקה מניית מכתשים מהמסחר בבורסה והפכה לחברה פרטית.

ההלוואה של כימצ'יינה לכור היא הלוואת "נון ריקורס" שמובטחת במניות שמחזיקה כור במכתשים ותוכל להיפרע במזומן או באמצעות מניות אלה. ההלוואה תוחזר במלואה בתום שבע שנים ותישא ריבית משתנה והוצאות בשיעור אפקטיבי שנתי כולל של כ־6%. עוד נקבע במסגרת העסקה כי כמ'ציינה תישאר בעלת המניות הגדולה במכתשים למשך מספר שנים, ובמקביל אי.די.בי תתחייב שלא למכור את השליטה בכור למשך תקופה של לפחות שלוש שנים.

כור תרשום בעקבות העיסקה רווח נקי של 582—674 מיליון שקל ברבעון הרביעי, וגידול בהון העצמי בהיקף של 655—747 מיליון שקל. הרווח יירשם עבור מכירת נתח המניות בחברה (רווח של 177 מיליון שקל), ובגין הערכת שווי (שבוצעה על ידי רו"ח יצחק סוארי) להלוואה שהתקבלה מכימצ'יינה ושתניב רווח בהיקף של 305—342 מיליון שקל.

דסק"ש תרשום כתוצאה מהמכירה הפסד של 30 מיליון שקל בשל מכירת המניות ורווח של של 262—321 מיליון שקל כתוצאה מההלוואה שקיבלה. בנוסף לכך, תעביר כור, שנמצאת בשליטה של קבוצת אי.די.בי בראשותו של נוחי דנקנר, כ־45 מיליון דולר מתמורת העסקה, לידי בעלי מניות מכתשים מקרב הציבור במסגרת פשרה שהושגה בתביעה הייצוגית שהוגשה בנושא זה. בנוסף יתקיימו בקרוב טקסי קלואוזינג בבייג'ין ובתל אביב ואליהם יגיע גם יו"ר כימצ'יינה שלא הגיע לישראל השבוע בשל לוח זמנים צפוף.

"הישג גדול למשק הישראלי"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בירך את דנקנר על העסקה ואמר לו כי "העסקה היא הישג גדול למשק הישראלי ולכלכלת ישראל". דנקנר ציין בתגובה כי "בכל העולם מביטים בהנהגה הכלכלית שמזניקה את המשק הישראלי קדימה". השיחה מראש המששלה באה בתקופה, שבה דנקנר וחבריו לצמרת העיסקית במדינה נתונים לביקורת שבאה לידי ביטוי בוועדות שהקים נתניהו לצמצום הריכוזיות ופגיעה בכוחם של אנשי ההון.

האנליסט אלון גלזר מלידר אמר לכלכליסט ציין כי "מגיע לאי.די.בי שאפו ענק. להצליח להשלים את העסקה במחיר שנקבע מראש לפני שהתחיל המשבר העולמי אינו דבר מובן מאליו. נעשתה לדעתי הרבה עבודה כדי שהעיסקה הזו תצא לפועל. כשהתקרבנו לעסקה היה חשש שלאור מה שקורה בעולם, המחיר בסכנה. סגירת העסקה הן חדשות נהדרות מבחינת המצב של כור, דסק"ש ואי.די.בי כולה". הבסיס לסגירת העסקה, על פי ההערכות, נעוץ ביחסים האישיים שהתפתחו בין דנקנר לבין רן ז'יאן שינג, יו"ר כימצ'יינה.

עבור אי.די.בי מגיעה השלמת העיסקה בעיתוי מצוין, מאחר ששוק ההון החל להביע ספקות בדבר איתנותה הפיננסית והעלה את תשואות האג"ח שלה לרמה דו ספרתית. "ראינו הרבה דוגמאות בעבר לחברות שנקלעות לקשיים ולא עושות הרבה כדי לעצור. לזכותה של אי.די.בי ייאמר שהם פועלים לשיפור מצבה הפיננסי והמהלכים באים לידי ביטוי במכירה של שופרסל, מכתשים ובטיפול מול הבנקים", הוסיף גלזר.

מכתשים אגן מתמחה בפיתוח, ייצור ושיווק של חומרים כימיים להדברת עשבים ומזיקים עבור חקלאים ברחבי העולם. בשנים האחרונות נקלעה החברה למשבר חמור ולהפסדים של מאות מיליוני דולרים והתקשתה להתמודד עם מתחרותיה בעולם. כימצ'יינה התעניינה ברכישתה לפני כשנה וזאת בשל וכולות המו"פ והטכנולוגיה שפיתחה מכתשים לאורך השנים, לצד האישורים לשיווק מוצריה ברחבי העולם ומערך השיווק המפותח שלה, שיחסוך לסינים עלויות גדולות של הקמת מערך עצמאי. הרכישה אף תאפשר לכימצ'יינה להשתלב בצמרת העולמית של חברות האגרו כימיה.

כימצ'יינה אינה המרוויחה היחידה מהרכישה. על פי התנאים המתלים, כל האופציות המוחזקות על ידי המנהלים במכתשים יימכרו, ולכן 130 עובדי מכתשים יזכו בכ־73 מיליון שקל. כתוצאה מכך, ייזכה המנכ"ל, ארז ויגודמן ל־16 מיליון שקל, המנכ"ל הקודם, אברהם ביגר ל־6.8 מיליון שקל, רן מידן מנהל תחום אסיה פסיפיק ל־4.3 מיליון שקל וחן ליכטנשטיין, סמנכ"ל משאבים גלובליים ופיתוח עסקי ל־3.1 מיליון שקל.

לפי הסכם שנחתם באוקטובר האחרון בין ההסתדרות לראשי אי.די.בי, התחייבה הקבוצה להשאיר את מפעלי מכתשים בישראל (שממוקמים באשדוד וברמת חובב) עד 2017 ולא להעתיקם לסין, וזאת למרות התחרות על כוח העבודה הזול של הפועלים הסינים. ההסכם כלל גם תוכנית פרישה מוקדמת של עובדים בגילאי 57—67 ולפיה בשנה הקרובה יפרשו כ־70 עובדים ועוד 130 ב־2012.

דנקנר: "זוהי היא אבן דרך משמעותית"

דנקנר אמר בעקבות החתימה על העסקה כי "השלמת הסכם השותפות האסטרטגי בין כימצ'יינה לבין קבוצת אי.די.בי בקשר עם מכתשים אגן היא אבן דרך משמעותית בהגשמת השאיפה של הקבוצה להטות את פעילותה לחו"ל ולפתח את נוכחותה הגלובלית בדגש על השוק הסיני". לדבריו, "העסקה עם כימצ'יינה מהווה צעד חשוב לקבוצה ולתעשייה הישראלית, ואנו מאמינים שיש בכך כדי לתרום לבניית היחסים הכלכליים בין ישראל לבין סין - מדינה שמהווה את מנוע הצמיחה המרכזי בכלכלה העולמית.

"במהלך שנה מרתקת של מו"מ, היו לי הכבוד והזכות להכיר מקרוב את חברי הטוב מר רן ז'יאן־שינג, יו"ר כימצ'יינה נוצרה בינינו חברות קרובה במיוחד שתרמה לשיתוף פעולה מצוין בין הצוותים של כימצ'יינה ושל אי.די.בי, בהובלתו של נשיא דסק"ש, עמי אראל, שבתבונתו הרבה תרם משמעותית להשלמת העסקה".

רן ז'יאן־שינג, נשיא כימצ'יינה, אמר: "הטכנולוגיות המתקדמות של מכתשים אגן יחד עם המערך השיווקי השלם שלה וצוות ההנהלה והעובדים המצויינים של החברה, יתרמו כולם ליצירת סינרגיות חיוביות בהשתלבות עם עסקי האגרוכימיה שלנו בסין".

את כור ייצגו עורכי הדין עודד ערן, נחמה ברין ואשוק צ'נדשיקר מגולדפרב־זליגמן, ואילו את כימצ'יינה ייצגו דוד חודק ואסתר קורן, משה גנות ויואב פרידמן ממשרד גרוס־חודק קליינהנדלר. את מכתשים הובילה היועצת המשפטית של החברה, עו"ד מיכל ארלוזורוב, יחד עם אילנית לנדסמן־יוגב, ניר דאש ואפרת גוט ממשרד הרצוג פוקס נאמן.

תגיות