אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך התפוגגה ברגע האחרון ההוזלה בדמי הקישוריות הקוויים צילום: בועז אופנהיים

כך התפוגגה ברגע האחרון ההוזלה בדמי הקישוריות הקוויים

ועדת חייק, שמונתה לבחון דרכים להגברת התחרות בשוק התקשורת, התכוונה להמליץ על הוזלת התשלום הנגבה עבור שיחות לבזק ול־HOT. אלא שאז התעורר חשש שהמהלך לא יעבור את בג"ץ וההמלצה נעלמה מהדו"ח שהגישה הוועדה

18.10.2011, 07:54 | גילעד נס

עיון מחודש בנוסחו הסופי של דו"ח ועדת חייק שהוגש לפני שבועיים לשר התקשורת משה כחלון מציף שני הבדלים מהותיים בינו לבין גרסאות קודמות של הדו"ח שדלפו לתקשורת. לאורך השבועות האחרונים הסתמן כי הוועדה תמליץ על הפחתה של דמי הקישוריות בתקשורת הקווית - התשלום שגובות חברות התקשורת מהציבור עבור שיחות המסתיימות ברשת קווית. דמי הקישוריות הללו עומדים כיום בממוצע על כ־3.5 אגורות לדקה. הפעם האחרונה שבה עודכנו היתה באמצע העשור הקודם.

הוזלה של 20%–40%

דמי הקישוריות הסלולריים טופלו באגרסיביות בידי שר התקשורת בשנה שעברה, אך איש לא בחן את הצורך לעדכן את דמי הקישוריות הקוויים. על פי הערכות, הציבור הישראלי משלם מדי שנה כ־120–150 מיליון שקל עבור דמי הקישוריות הללו, והפחתתם תאפשר להוזיל את תעריפי השיחות בין טלפונים קוויים ובין טלפונים סלולריים לקוויים ב־20%–40%.

לקראת תום דיוניה, ולמעשה אף באחת הטיוטות של הדו"ח הסופי שלה, החליטה הוועדה להמליץ על הורדת דמי הקישוריות הללו לאגורה לדקה באופן מיידי, וכשיתקבל מידע מחברת Frontier הבודקת את מבנה העלויות של בזק ו־HOT, צפוי התעריף לרדת יותר וייתכן אף שדמי קישוריות אלו יתבטלו.

שר התקשורת משה כחלון ויו"ר הוועדה אמיר חייק בעת מינויה במרץ 2010, צילום: ששון תירם שר התקשורת משה כחלון ויו"ר הוועדה אמיר חייק בעת מינויה במרץ 2010 | צילום: ששון תירם שר התקשורת משה כחלון ויו"ר הוועדה אמיר חייק בעת מינויה במרץ 2010, צילום: ששון תירם

ואולם, דו"ח הוועדה הסופי לא כולל התייחסות לכך, והנושא נעלם מהדו"ח. מקורבים לוועדה סיפרו כי נציג משרד התקשורת בוועדה, סמנכ"ל הכלכלה אסף כהן, טען כי קביעה שרירותית של דמי הקישוריות תהיה בעייתית, שכן אם יטענו חברות התקשורת כי אין סימוכין לתעריף שנקבע יתקשה משרד התקשורת להגן על קביעתו בבג"ץ ללא דו"ח חברת הייעוץ. בינתיים הציבור ימשיך לשלם מחיר מופקע.

זיגזג גם בהפרדה המבנית

הבדל שני בין טיוטת הדו"ח לנוסחו הסופי עוסק בנגזרת של הדיון על ההפרדה המבנית. במסקנות הביניים שלה המליצה הוועדה כי ההפרדה המבנית בבזק תבוטל בהתאם להתקדמות "השוק הסיטונאי" (הרפורמה שמטרתה לכפות על בזק ו־HOT לפתוח את התשתית שלהן לשימוש המתחרות) עם זאת, הדגישה הוועדה כי גם לאחר שיוכלו כל החברות־הבנות של בזק להתמזג, תוכל yes להתמזג עם בזק (ופעילות השידורים של HOT תוכל להתמזג עם פעילות התקשורת שלה) רק לאחר ש"תתאפשר פעילות שוק טלוויזיה על גבי האינטרנט", הגדרה מעורפלת שלגביה הוועדה לא הרחיבה.

בטיוטה האחרונה של הדו"ח כבר שינתה הוועדה את דעתה, והכריזה כי מי שתכריע בנושא המיזוגים תהא רשות ההגבלים העסקיים. ואולם, בדו"ח הסופי חזרה הוועדה להמלצת הביניים המעורפלת שלה. על פי ההערכות, לחץ מכיוונו של משרד התקשורת גרם לוועדה לחזור ולהעניק למשרד את הסמכות לדון במיזוגים אלו.

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה כי "הוועדה אחראית רק לנוסח הסופי של המלצותיה כפי שפורסם ולא להדלפות כאלו או אחרות. בשני המקרים התקיימו דיונים שהביאו לשינוי בנוסח הסופי. בנושא השידורים הוועדה חזרה להמלצתה הקודמת, לאחר בחינה מחודשת של הנושא".

דמי קישוריות קוויים

התשלום הנגבה עבור העברת שיחה בין טלפון קווי לטלפון קווי אחר ובין טלפון סלולרי לטלפון קווי. תעריפו עומד על כ־3.5 אגורות בממוצע, ועל פי הערכות משלם הציבור עבורו 120–150 מיליון שקל בשנה.

תגיות